Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone Selfie
Cu acest nume nu ai cum să nu ai prejudecăți despre acest smartphone… Fiind numit ZenFone Selfie te vei aștepta, fără dubii, ca el să fie visul oricăruri adolescent din lume. Iar ASUS vrea ca acest vis să devină realitate prin folosirea unei camere de 13 MP atât pe parte din față cât și pe cea din spate. Dar aceasta este doar începutul, stai să vezi modurile speciale pentru selfie-uri!
Să începem cu camera principală de pe spate: modulul de 13 MP are un bliț LED dual-tone, senzor Toshiba, autofocus cu laser și funcție anti-shake, iar imaginile au o rezoluție maximă de 4096 x 2304 pixeli. În ciuda specificațiilor, camera nu ne-a impresionat foarte mult. Aceasta face cu siguranță poze destul de bune, dar dacă ne uităm la rezoluția lor originală, putem să observăm un nivel de zgomot ridicat, precum și ceva aberații cromatice. Mai mult, imaginile făcute în condiții de luminozitate scăzută sunt de o calitate relativ proastă, acestea devenind de multe ori inutilizabile. Funcția anti-shake e binevenită, dar am văzut soluții mai bune: chiar dacă este pornită, trebuie să ții mâinile foarte stabile ca să eviți neclaritatea imaginilor.
Desigur, există o șansă destul de mare ca imaginile să nu fie folosite la mărimea lor originală și, dacă le încărcăm pe Facebook sau dacă ne uităm la ele pe ecranul smartphone-ului, acestea arată destul de bine. Trebuie să recunoaștem că uneori culorile sunt chiar superbe. Există și o mulțime de moduri speciale de a face fotografii pentru cei cărora le place să experimenteze. Pe lângă câteva efecte speciale putem să facem și poze cu HDR, animații GIF, poze cu efect tilt&shift (miniaturi) sau panorame.
Cele mai multe dintre aceste opțiuni funcționează destul de bine și oferă momente distractive, chiar și pe o perioadă de timp mai îndelungată. Din păcate, efectul de Adâncimea câmpului arată foarte artificial, dar restul efectelor sunt frumoase. Poți să le vezi în galeria de imagini de mai jos:
Camera frontală e aproape identică cu cea din spate, doar că nu are autofocus cu laser și are o apertură și un câmp de vizualizare diferite. Comparativ cu alte camere frontale, aceasta este mult, mult mai performantă. Deci, dacă îți place să faci selfie-uri, putem să spunem cu cea mai mare sinceritate că acest smartphone este una dintre cele mai bune alegeri.
Ah, și acele moduri speciale despre care am vorbit… Da, înfrumusețare! Sunt câteva efecte special create pentru modul selfie care fac ochii mai mari (ghici pentru cine a fost conceput acest mod), fața mai roșie, dar există și unul care pur și simplă șterge ridurile, dar și fiecare linie de pe fața ta. Serios, acest mod te face să arăți ca cineva care a și-a turnat o tonă de machiaj pe față. Distracție plăcută!
ZenFone Selfie poate să înregistreze clipuri video 1080p la viteza standard de 30 fps și are microfoane stereo. Face o treabă destul de bună și poți să vezi și câteva exemple în recenzia noastră.
Poți să înregistrezi și clipuri încetinite (slow motion), dar acest mod nu prea a funcționat: în loc de a înregistra încetinit, smartphone-ul a înregistrat un video sacadat. Cauza poate să fie un bug care sperăm că va fi fixat într-o actualizare de firmware viitoare.
ASUS ZenFone Selfie este un selfie-phone superb: camera frontală este una din cele mai bune disponibile momentan, deci toți fanii selfie pot să ia în considerare acest smartphone ca următorul lor dispozitiv. Camera din spate nu este atât de bună drept cameră principală, dar oricum putem să facem poze destul de bune, iar numărul mare de efecte speciale ne lasă să fim creativi.
Android 5.0 Lollipop, ASUS Zen UI & Aplicațiile preinstalate
Smartphone-ul vine cu Android 5.0 Lollipop instalat - momentan nu sunt anunțuri oficiale despre o posibilă actualizare la versiunea 5.1, deși ZenFone 2 e programat să primească această actualizare în curând. Putem spera că și Selfie va primi noul Android relativ curând. ASUS a implementat interfața lor Zen UI, pe ZenFone Selfie, o interfață foarte ușor de folosit, similară experienței de utilizare a Android-ului generic.
ASUS a mai adăguat și alte lucruri binevenite, precum meniul de setări rapide puțin modificat sau ecranul de blocare. Culorile și tema implicită sunt foarte atrăgătoare, cei mai mulți utilizatori probabil nu o vor schimba pentru o vreme. Zen UI are suport și pentru gesturi. Dacă îți place să folosești telefonul cu ajutorul acestora, poți să configurezi interfața să te ajute. Ecranul de blocare este foarte bine făcut, poți să pui cele mai importante aplicații aici, acestea fiind instantaneu accesibile - nu trebuie nici măcar să deblochezi ecranul pentru a le accesa.
Un mare dezavantaj sunt aplicațiile preinstalate. Ca și multe alți producători, ASUS a inclus o mulțime de aplicații pe ZenFone Selfie. Unele pot fi chiar utile, precum Do It Later, dar dacă nu sunt pe placul tău, nu prea ai ce să faci, deoarece nu pot fi dezinstalate, doar dezactivate. Avem peste 20 de aplicații, unele chiar redundante, deoarece sunt două aplicații de scris note, trei navigatoare web și câteva aplicații care ar fi putut combinate într-o singură aplicație (precum aplicația de accesare a profilului ASUS, cea care accesează forumul și alte servicii conexe).
Haidețî să vedem ce aplicații sunt instalate pe ASUS ZenFone Selfie:
- ASUS Mobile Manager - un fel de panou de control, unde poți să modifici setările de economisire a bateriei, să cureți memoria nefolosită și să accesezi alte setări diverse.
- ASUS Support - acces la întrebări frecvente, un forum și asistență.
- AudioWizard - panou de control pentru efecte de sunet.
- Auto-start Manager - gestionarea drepturilor de auto-lansare a aplicațiilor.
- Backup - software de copii de rezervă de la ASUS.
- Clean Master - utilitar de curățare a memoriei și de "ridicare a performanței", aplicație considerată de obicei a fi bloatware.
- Data Transfer - folosită pentru transferul datelor de pe vechiul telefon prin Bluetooth.
- Do It Later - listă de sarcini care primește elemente listă de la alte aplicații, un utilitar destul de folositor.
- Dr. Safety - antivirus și protecție antimalware, ce nu a funcționat pe dispozitivul de testare, dar a pornit lanterna din motive necunoscute. A fost imposibil să închidem lanterna, a fost nevoie să repornim smartphone-ul.
- File Manager - manager de fișiere pentru toate fișierele de pe smartphone.
- Kids Mode - un mod special pentru copiii, în care accesul poate fi restrâns la numai câteva aplicații predefinite, iar ieșirea din modul pentru copiii necesită o parolă.
- Laser Ruler - folosește laserul de autofocus pentru măsurarea distanțelor.
- MiniMovie - creează scurte clipuri video din fotografii.
- Music - aplicația implicită pentru redare de muzică.
- MyASUS - acces la magazinul ASUS online, la profilul tău ASUS și la suport.
- Omlet Chat - un software de chat de la ASUS.
- PC Link - folosit pentru conectarea smartphone-ului la calculator, conținutul dispozitivului fiind accesibil de acolo.
- PhotoCollage - creează colaje din fotografii și aplică diverse efecte.
- Power Saver - setări de economisire a bateriei.
- Quick Memo - o aplicație simplă de scris note.
- Remote Link - transformă-ți smartphone-ul într-o telecomandă, cu care poți controla calculatorul tău de la distanță.
- Share Link - partajare simplă de fișiere între smartphone și un alt dispozitiv Android sau un PC.
- Splendid - setări de culoare pentru ecranul smartphone-ului.
- SuperNote - o aplicație mai avansată de scris note, cu scris de mână.
- Themes - ASUS oferă o gamă largă de teme pentru ZenFone Selfie: poți să le iei de aici.
- WebStorage - smartphone-ul vine cu 5 GO de spațiu gratuit pe viață în ASUS WebStorage, pe care poți să îi accesezi de aici.
- What's Next - o listă a sarcinilor, evenimentelor, prognozelor meteo viitoare.
- ZenCircle - rețea socială de la ASUS, bazată pe partajarea conținutului creat cu smartphone-ul tău.
- ZenTalk - un forum dedicat utilizatorilor ZenFone din întreaga lume.
- Zinio - o aplicație de tip chioșc de ziare, unde poți să cumperi și să citești revistele și ziarele tale preferate
În afară de acestea, ZenFone Selfie mai are și cele mai importante aplicații Google instalate, deci nu mai trebuie să le instalezi una câte una.
Interfața de utilizare și experiența de utilizare implicită pe Android sunt foarte bune, iar ASUS a reușit să le îmbunătățească. Bonusurile mici dar bune sunt chiar remarcabile, chiar dacă lista lungă de aplicații predefinite ce nu pot fi dezinstalate poate fi o problemă dacă nu vrei să îți îți faci root la smartphone.
Performanțe în teste sintetice
Fiind un smartphone mid-range, ASUS ZenFone Selfie funcționează mai bine decât ne așteptam în situații de zi cu zi. Deși nu am instalat foarte multe aplicații pe lângă cele preinstalate, am fost curioși cum se comportă dispozitivul în testele sintetice. Prima dată am testat procesorul cu aplicația Vellamo. Având un procesor cu mai multe nuclee, primul test pe care l-am pornit pe Selfie a fost testul Multicore din Vellamo, care verifică capabilitățile procesorului atunci când execută activități pe mai multe nuclee simultan. Aici ASUS ZenFone Selfie a primit 1571 puncte, ceea ce e destul de bine pentru un smartphone mid-range: el a depășit ZenFone 2 și chiar și pe Nexus 5, primind un scor cu doar 100 de puncte mai mic decât un Nexus 6.
Din păcate nu toate aplicațiile folosesc mai multe nuclee dintr-un procesor, ci sunt limitate la unul singur, deci am testat și performanțele pe un singur nucleu. Pentru aceasta am folosit testul Metal din Vellamo, unde ZenFone Selfie a primit numai 909 puncte - acest scor este surprinzător pentru că în testul Multicore smartphone-ul a avut rezultate mult mai bune decât ZenFone 2 Laser (ZE500KL), iar aici a reușit să-l depășească cu abia 7 puncte, primind cu peste 250 puncte mai puțin decât Nexus 5, un alt smartphone pe care l-a depășit în testul Multicore.
Totuși, asta nu înseamnă că ASUS ZenFone Selfie este un smartphone lent: performanța medie este destul de mare ca totul să funcționeze fără probleme, deci scorul mai mic la testul Metal nu ar trebui să te sperie. Și nu uita că din ce în ce mai multe aplicații au suport pentru procesoare cu mai multe nuclee.
Desigur, procesorul nu este singurul element important din smartphone. Dacă vrei să te uiți la filme sau să te joci, ai nevoie și de un procesor grafic puternic. Am folosit GFXBench GL Benchmark pentru testarea perfomanței grafice. Această aplicație are o mulțime de teste, dar hai să vedem ce perfomanțe a avut Selfie-ul în testele 1080p T-Rex Offscreen și Manhattan Offscreen.
Pe T-REx Offscreen, ZenFone Selfie a randat 751,4 cadre, ceea ce înseamnă o performanță de 13 fps. Acest rezultat este destul de slăbuț, plasând Selfie în josul listei.
Testul Mahattan Offscreen e și mai complex, deci e normal că dispozitivul a avut un scor mai scăzut, de 330 cadre sau 5,3 fps. Aceste rezultate arată că ASUS ZenFone Selfie nu este cea mai bună alegere pentru jocuri noi, care necesită performanțe de top.
Chiar dacă jocurile nu sunt foarte importante pentru tine, cu siguranță vei naviga destul de mult pe Internet, deci performanța dispozitivului în timpul navigării va fi foarte importantă. Din fericire avem Vellamo și testul Explore la îndemână. Acest test nu numai că randează diferite tipuri de conținut (HTML5, CSS, Javascript, șamd.) într-un browser web, dar mai și evaluează performanța în timpul măririi și derulării paginilor - acestea sunt sarcini pe care le vei face destul de mult când navighezi pe web. Folosind Google Chrome, ZenFone Selfie a primit 2112 de puncte, un scor care îl plasează în mijlocul listei. Aceasta confirmă experiențele noastre din timpul navigării, care a fost mereu bună și am văzut probleme numai când am accesat saituri complexe.
E interesant de reținut că Google Chrome a fost cel mai rapid browser din cele trei testate. Selfie mai are preinstalat și browserul implicit din Android și am mai încercat și Firefox ca să vedem ce performanțe au. Acestea nu au fost mult mai lente, dar Chrome a ieșit câștigător. ZenFone Selfie mai vine și cu browserul Puffin preinstalat, dar Vellamo nu l-a recunoscut, iar noi am avut probleme serioase când l-am folosit, deci nici nu l-am inclus în teste.
Autonomie este o problemă constantă a smartphone-urilor care au ecrane din ce în ce mai mari, iar bateriile nu pot ține pasul. Din experiența noastră, bateria Li-Po de 3000 de mAh din ZenFone Selfie poate să țină dispozitivul pornit o zi și jumătate fără probleme, cu o utilizare moderată. Testul Work battery life din PCMark are rezultate și mai bune, deoarece a măsurat o autonomie de 7 ore și 21 de minute cu o utilizare constantă, declarând că Selfie este un dispozitiv performant din punctul de vedere al autonomiei. Am văzut dispozitive cu o autonomie mai bună, dar trebuie să admitem că Selfie are o baterie decentă și, nu uita că poate fi și înlocuită!
Fiind un smartphone cu suport pentru rețelele 4G LTE, am fost curioși ce viteze putem atinge cu el, deci am descărcat aplicația Speedtest de la Ookla ca să măsurăm vitezele de transfer de date. Am folosit rețeaua Orange România și am măsurat performanțele atât în interior cât și în exterior.
ZenFone Selfie a avut niște probleme de conectare la rețeaua 4G în interior, dar nu avem nimic de reproșat la capitolul de viteză pe rețeaua LTE: cel mai bun rezultat a fost o viteză de descărcare de 47,22 Mbps și o viteză de încărcare de 14,94 Mbps, totul cu un ping destul de scăzut de 17 ms. Aceste rezultate trebuie să-ți îndeplinească toate dorințele de transfer de date mobile.
Chiar dacă testele sintetice pot fi uneori derutante, credem totuși că rezultatele lor trebuie luate în considerare, deoarece acestea pot arăta cum se comportă un dispozitiv în diferite situații. Toate testele pe care le-am rulat pe ZenFone Selfie arată că acesta este un smartphone mid-range destul de puternic ce funcționează la viteze mai mult decât satisfăcătoare și este foarte probabil ca niciun utilizator al acestuia să nu întâlnească momente când smartphone-ul să nu poate să facă față cerințelor sale.
Verdict
Putem să spunem cu siguranță că ASUS ZenFone Selfie (ZD551KL) este un smartphone mid-range foarte bun. Cu un ecran IPS uriaș de 5,5" cu protecție Gorilla Glass 4 și o densitate ridicată de pixeli, el va satisface cu siguranță cerințele utilizatorilor din punctul de vedere al calității ecranului. Dacă mai adaugăm și faptul că smartphone-ul e disponibil în mai multe variante de culori, oferă cele mai recente tehnologii de comunicare, de la Bluetooth 4.0 la 4G LTE, are câteva caracteristici extra precum bateria înlocuibilă și un radio FM, putem să spunem că primești mai mult decât un smartphone mid-range: un dispozitiv ce oferă utilizatorilor o parte din atmosfera smartphone-urilor Android high-end la un preț prietenos și cu niște caracteristici ce lipsesc din cele mai populare și scumpe dispozitive. Deși camera principală este o mică dezamăgire, cea din față va fi preferata tuturor iubitorilor de selfie-uri, demonstrând că numele acestui smartphone nu este întâmplător. Caracteristicile, capacitățile, designul și prețul lui fac din ASUS ZenFone Selfie una din cele mai bune opțiuni mid-range disponibile acum pe piață.