A trecut destul de mult timp de când producătorii de dispozitive mobile au încercat pentru prima dată să creeze smartphone-uri cu camere la fel de bune ca aparatele foto. Am fost martori la încercările Samsung, am fost martori și la încercările Nokia, dar niciodată până acum nu am văzut ASUS să încerce acest lucru. Asta până de curând, pentru că și ASUS au hotărât să intre în competiția pentru cel mai bun smartphone foto, odată cu lansarea noului lor model ASUS ZenFone Zoom. Este un smartphone care promite să ofere utilizatorilor săi o cameră foto cu un zoom optic 3X real, într-un corp compact și fără elemente mobile la exterior. Desigur, ASUS ZenFone Zoom include și alte componente hardware high-end, din aceeași clasă cu lentila premium a camerei. După ce ne-am jucat, am testat și am folosit ASUS ZenFone Zoom pentru mai mult de o săptămână, iată ce credem despre el:
Specificații hardware și ambalaj
ASUS ZenFone Zoom vine într-o cutie frumoasă, construită dinr-un carton negru, de calitate. Are un design minimalist și pe ea nu vei vedea decât brand-ul companiei gravat pe o laterală și numele modelului smartphone-ului pe partea sa superioară.
Un aspect plăcut în ceea ce privește ambalajul este faptul că această cutie se deschide precum o carte sau precum o cutie de bijuterii, după cum poți vedea în imaginea de mai jos. După ce o deschizi, primul lucru care îți va atrage privirea este smartphone-ul, așezat deasupra unui suport din carton destul de complicat.
Pe lângă ZenFone Zoom, înăuntrul cutiei vei găsi și un încărcător împreună cu un cablu USB detașabil, o coardă de prindere cu care poți lega smartphone-ul de mână pentru a-l transporta mai ușor, o pereche de căști audio cu fir și documentele obișnuite pe care le primești cu aproape orice dispozitiv hardware: manualul de utilizare și cardul de garanție. ASUS ZenFone Zoom-ul pe care l-am primit în teste a inclus și un ASUS ZenFlash , un bliț portabil extern pe care îl poți conecta și pe care îl poți folosi pentru a realiza fotografii mai bune cu smartphone-ul tău, mai ales în medii cu lumină scăzută. Unele magazine vor comercializa acest smartphone și fără ZenFlash.
ASUS ZenFone Zoom este disponibil în două variante de culoare: negru și alb. Ambele arată foarte bine, mai ales datorită materialele de calitate folosite de ASUS.
În funcție de modelul pe care îl alegi, ASUS ZenFone Zoom este alimentat de un procesor Intel Atom Quad Core Z3580 care rulează la o frecvență de 2,3 GHz sau de un Intel Atom Quad Core Z3590 care rulează la o frecvență de 2,5 GHz. În ceea ce privește memoria și spațiul de stocare, acest smartphone Android vine cu 4 GO de memorie RAM și 64 de GO sau 128 de GO de spațiu intern de stocare, în funcție de varianta pe care o cumperi. Spațiul intern de stocare poate fi suplimentat și cu un card de memorie MicroSD de maxim 128 GO.
Ecranul are o diagonală de 5,5 inci și o rezoluție Full HD de 1920x1080 de pixeli la o densitate de 403 ppi (pixeli per inci). Panoul de afișaj este contruit pe baza tehnologiei IPS, așa că ar trebui să ofere culori bune și unghiuri de vizibilitate largi. Din punct de vedere al protecției fizice, ecranul este acoperit cu Corning Gorilla Glass 4 ceea ce înseamnă că ar trebui să reziste fără probleme la zgârieturi fine, deși probabil că nu va fi de ajuns pentru o cădere de la etajul doi. 🙂
Opțiunile de conectivitate oferite de ASUS ZenFone Zoom include conexiuni wireless folosind standardele 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.0 și suport pentru NFC. Smartphone-ul folosește un card Micro SIM și suportă rețelele mobile 2G, 3G și 4G. Principalul punct de atracție la ASUS ZenFone Zoom este camera sa. Deși folosește un senzor de doar 13 megapixeli, ea oferă un zoom optic 3X, acesta fiind și motivul pentru care smartphone-ul se numește Zoom. Camera principală oferă și stabilizare optică și are 10 elemente optice create de HOYA. De obicei asociem numele HOYA cu filtre pentru aparatele foto. Camera principală beneficiază și de un autofocus laser care poate focaliza în 0,03 secunde și de un bliț cu două culori Real Tone, pentru acele momente în care faci fotografii în lumină slabă. ASUS ZenFone Zoom include și o cameră frontală cu un senzor de 5 megapixeli și un unghi larg pentru atunci când vrei să faci selfie-uri.
În ceea ce privește dimensiunile sale, ASUS ZenFone Zoom are 158,9 mm în lungime, 78,84 mm în lățime și 11,95 mm în grosime. Împreună cu bateria sa de 3000 de mAh din litiu polimer nedetașabilă, ASUS ZenFone Zoom cântărește 185 de grame.
Dacă vrei să arunci o privire mai atentă la toate specificațiile sale, mergi pe pagina sa oficială: Specificații ASUS ZenFone Zoom.
ASUS ZenFone Zoom este un dispozitiv premium cu specificații hardware de top. Ele ar trebui să fie destul pentru a îl pune la picior de egalitate cu alte smartphone-uri high-end cu Android și, datorită tehnologiei sale speciale de zoom optic, ar trebui să fie extraordinar din punct de vedere al experienței fotografice pe care ți-o oferă.
Design și calitatea construcției
ASUS ZenFone Zoom este un dispozitiv de top și acest lucru se vede imediat în calitatea construcției sale și a materialelor folosite pentru el. Zoom-ul urmează aceleași linii de design pe care le-am văzut și la celelalte smartphone-uri din familia ZenFone, deși are și propriile sale aspecte unice.
Pe partea sa frontală, ASUS ZenFone Zoom este clar un smartphone ZenFone: ecranul este înconjurat de o margine nici prea groasă dar nici prea subțire, partea sa superioară este locul unde vezi logoul ASUS și difuzorul de ureche, iar partea sa inferioară este locul butoanelor Android capacitive și a benzii de cercuri concentrice metalice care a devenit deja o marcă ASUS.
Din păcate, butoanele capacitive nu sunt iluminate așa că găsirea lor noaptea s-ar putea să fie o problemă. Întregul corp al smartphone-ului este ținut laolaltă de o margine de aluminiu semirotundă, care arată foarte bine.
O alegere inspirată de design din partea ASUS pentru ZenFone Zoom este faptul că el include și două butoane hardware pentru cameră: unul pentru declanșatorul camerei foto și unul pentru pornirea sau oprirea camerei video. Le vei găsi pe ambele, împreună cu butonul de pornire/oprire și butoanele de volum, pe marginea dreaptă a smartphone-ului. Un alt aspect plăcut este faptul că butonul declanșator pentru camera foto este un buton în doi pași, astfel că îl poți apăsa până la jumătate pentru a face focus și apoi poți continua apăsarea pentru a realiza fotografia efectivă.
Întoarce ASUS ZenFone Zoom pe spate și vei vedea ce îl face atât de special: camera sa cu zoom optic. Dacă ai văzut vreodată un Nokia Lumia 1020 , acum vei avea un deja-vu. Spatele ASUS ZenFone Zoom este dominat de un disc foarte mare care conține componentele interne ale camerei, cu toate cele 10 elemente optice ale lentilei sale.
Lentila de pe ASUS ZenFone Zoom face ca smartphone-ul să pară puțin mai masiv și mai greu decât majoritatea smartphone-urilor, însă acest lucru este un compromis pe care trebuie să îl faci dacă vrei să combini un smartphone cu un aparat foto.
Pentru a echilibra puțin spatele smartphone-ului, ASUS a mai făcut o alegere interesantă de design și a adăugat o cusătură în relief pe partea de jos din spatele lui Zoom. Această umflătură ajută la a păstra ASUS ZenFone Zoom perfect orizontal atunci când îl așezi pe o suprafață plană. Ah, și apropo, spatele telefonului este realizat dintr-un material care pare să fie piele naturală. Mai premium de atât nu cred că se poate.
ASUS ZenFone Zoom este un smartphone premium, construit cu materiale de foarte bună calitate. Designul său este similar cu cel al altor smartphone-uri din familia ZenFone, cu o excepție: spatele său arată foarte diferit. Acest lucru se datorează faptului că el păstrează mecanismele complexe ale lentilei cu zoom. De aceea, se aseamănă și cu un alt smartphone care a încercat să schimbe modul în care ne uităm la camerele de pe smartphone-urile noastre: Nokia Lumia 1020. Per total, nouă ne place cum arată ASUS ZenFone Zoom.
Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone Zoom
ASUS ZenFone Zoom are toți caii putere de care are nevoie pentru a rula orice activitate. Deși sistemul său de operare Android 5 Lollipop este depășit, nu pare să fie lent: navigarea pe internet, jocurile, derularea nesfârșită pe Facebook sau Twitter - toate acesstea sunt activități pe care ASUS ZenFone Zoom le execută fără probleme.
Am folosit ASUS ZenFone Zoom drept smartphone-ul meu principal timp de o săptămână. Conversațiile telefonice au fost de calitate bună și nivelurile sunetului sunt destul de înalte. Atât eu cât și oamenii cu care am vorbit la telefon au fost capabili să înțeleagă ce spuneam, fără probleme. Smartphone-ul este, de asemenea, foarte bun la a reduce sunetele de fundal astfel încât să poți auzi persoana cu care vorbești, chiar dacă el sau ea se află într-un loc foarte zgomotos. Difuzorul extern este localizat pe spatele smartphone-ului și își face treaba bine. Se pare că este puțin mai bun decât cel pe care l-am văzut (sau auzit, ca să fim exacți) pe ASUS ZenFone 2. Îți oferă un sunet clar și poate fi și destul de zgomotos dacă asta este ceea ce îți dorești.
Totuși, la fel ca la aproape orice dispozitiv portabil, calitatea audio cea mai bună pe care o poți obține de la ASUS ZenFone Zoom o primești atunci când îți conectezi căștile la el. Din fericire, atunci când despachetezi acest smartphone, primești și o pereche de căști. Este plăcut să vezi așa ceva, având în vedere că din ce în ce mai mulți producători aleg să nu ofere și căști în pachetul standard. Cu toate acestea, calitatea căștilor nu este una extraordinară - ele își fac treaba, însă dacă vrei un sunet de calitate mai bună, îți recomandăm să cauți niște căști recunoscute ca fiind bune.
ASUS ZenFone Zoom se poate conecta la rețele mobile 2G/3G și 4G. Operatorul meu mobil nu oferă decât conexiuni mobile 3G în zona în care locuiesc, așa că nu pot să dau detalii decât despre această situație. ASUS ZenFone Zoom nu a avut probleme la conectarea la rețeaua mobilă, dar au fost locuri (precum în unul din supermarket-urile din apropiere) unde am pierdut semnalul de rețea, deși celălalt smartphone al meu - un Motorola Nexus 6 - a reușit să păstreze conexiunea fără probleme. Acest lucru poate să fie sau nu un indicator pentru faptul că antena de pe Zoom nu este chiar extraordinară, sau poate fi doar o dovadă că operatorul meu mobil are probleme în ceea ce privește acoperirea.
În ceea ce privește autonomia pe baterie, ASUS ZenFone Zoom a reușit să reziste o zi întreagă de navigare pe internet, citit articole și cărți electronice și verificări constante ale Facebook-ului. De obicei, a trebuit să îl încarc în fiecare seară, deși atunci când am rulat benchmark-urile sau când am jucat Asphalt pe el, a trebuit să îl încarc de două ori pe zi. Bateria de 3000 de mAh din litiu polimer este bună dar nu cred că îți poate oferi două zile de autonomie, chiar dacă îți folosești smartphone-ul precum un pustnic.
ASUS ZenFone Zoom se comportă așa cum ar trebui să se comporte un smartphone puternic. Își îndeplinește cu brio scopul principal de a fi telefon, deși partea sa inteligentă ar putea să beneficieze de o actualizare. Per total, putem spune că am fost în general mulțumiți de ASUS ZenFone Zoom în ceea ce privește experiența de utilizare ca telefon.
Citește următoarea pagină a acestui review, dacă vrei să afli și detalii despre experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone Zoom, software-ul pe care ți-l oferă și rezultatele pe care le-a obținut în benchmark-uri.