Experiența de utilizare a camerei foto de pe ASUS ZenFone Zoom
ASUS ZenFone Zoom este un smartphone care își dorește să devină un telefon "all inclusive" cu o cameră foto similară cu un aparat foto dedicat. Nu este singurul de felul lui, deoarece și alți producători precum Samsung au produs smartphone-uri cu lentile cu zoom în trecut. Cu toate acestea, ASUS ZenFone Zoom este primul pe numele său, după cum se spune. 🙂 Zoom-ul nu are elemente în mișcare la exterior și acest lucru ar trebui să îl facă să fie la fel de portabil și de prietenos cu utilizatorul precum orice alt smartphone.
Camera principală de pe ASUS ZenFone Zoom - cea care face zoom - se bazează pe un senzor de 13 megapixeli produs de Panasonic și folosește o lentilă Hoya cu 10 elemente care sunt responsabile de zoom-ul optic 3X. Camera principală beneficiază și de OIS (stabilizare optică a imaginii), de autofocus laser și de un bliț dual-LED "Real Tone" care te ajută atunci când faci fotografii în lumină slabă.
Cât despre camera frontală nu prea avem ce spune, decât că folosește un senzor de 5 megapixeli produs de OmniVision. Este destul pentru aplicațiile de chat video dar nu este extraordinară pentru selfie-uri, dacă ai astfel de înclinații.
Hai să revenim la camera principală: faptul că îți oferă un zoom optic 3X înseamnă că fotografiile pe care le faci cu zoom ar trebui să fie curate, fără zgomot. De asemenea, ele ar trebui să aibă un contrast mult mai bun decât cele pe care le-ai face cu un zoom digital pe același subiect, dar cu alt smartphone. Adaugă faptul că această cameră știe să folosească și stabilizare optică și vei vedea că fotografiile pe care le vei obține cu ASUS ZenFone Zoom sunt cu siguranță mai bune decât cele pe care le-ai obține de la multe alte smartphone-uri. Iată un exemplu despre cât de mult înseamnă acest zoom în realitate:
Fotografia mărită nu este rea, dar nu este nici impresionantă. Este adevărat că nu suferă de mult zgomot, dar suferă de o neclaritate generală pe care nu am dorit-o, iar culorile sale sunt suprasaturate. Din păcate, acestea sunt probleme peste care am dat la toate fotografiile pe care le-am făcut cu ASUS ZenFone Zoom.
Dacă citești acest review, este evident că ești interesat de cât de bună este camera foto de pe ASUS ZenFone Zoom. Pentru a-ți face o "imagine" mai bună, răsfoiește galeria de mai jos - am inclus în ea fotografii pe care le-am realizat cu ASUS ZenFone Zoom, atât la interior cât și la exterior, atât cu zoom cât și fără zoom. Am inclus și câteva selfie-uri.
Am făcut și o comparație între camera oferită de ASUS ZenFone Zoom și unul dintre cele mai bune smartphone-uri foto din lume: Microsoft Lumia 950. În galeria de mai jos, vei găsi o serie de fotografii pe care le-am făcut cu ambele smartphone-uri și cu aceleași subiecte, în același timp. Pentru a afla detalii despre aparatul cu care a fost făcută fiecare fotografie, apasă pe butonul I (Informații) din colțul din dreapta sus al galeriei. Va deschide un panou cu informații complete despre fiecare imagine. Pariem că această comparație va fi foarte interesantă. 🙂
În ceea ce privește înregistrările video, camera de pe ASUS ZenFone Zoom poate să înregistreze clipuri video la 1080p și 30 de cadre pe secundă. Iată un exemplu de clip video în care am înregistrat un loc de joacă pentru copii - urmărește-l dacă ești curios să vezi cum se descurcă Zoom-ul când trebuie să înregistreze subiecte în mișcare.
Și iată un alt exemplu video în care poți vedea cum se descurcă ASUS ZenFone Zoom la înregistrarea de clipuri video statice. Este vorba de o panoramă cu Munții Bucegi pe care am realizat-o mișcând smartphone-ul, în timp ce stăteam pe loc.
ZenFlash-ul este și el un supliment interesant la experiența de fotografie standard oferită de ASUS ZenFone Zoom. Este vorba despre un bliț extern cu xenon care se conectează la portul USB al smartphone-ului și se lipește magnetic de spatele lui. Apoi, cu ajutorul aplicației ASUS ZenFlash Camera, smartphone-ul tău poate folosi acest bliț extern pentru a realiza fotografii mai bune în condiții de lumină scăzută și la distanțe puțin mai mari decât ai putea să faci fotografii cu blițul încorporat. După cum am descoperit, ZenFlash-ul își face treaba bine, cel puțin atunci când discutăm despre subiecte care nu se află la o distanță mai mare de 2 sau 3 metri de smartphone.
Dacă luăm în considerare toate caracteristicile și opțiunile oferite de camera principală, ne-am aștepta ca ASUS ZenFone Zoom să fie extraordinar din punct de vedere al calității fotografiilor pe care le poate realiza. Din păcate, acest lucru nu este tocmai adevărat. Totuși, având în vedere că este primul smartphone de felul său, poate că ar trebui să ne uităm la el mai mult ca la un dispozitiv din prima sa generație. Următoarea generație de ASUS ZenFone Zoom va fi cu siguranță mult mai bună, mai ales dacă ASUS va folosi un senzor foto mai bun decât cel pe care l-a folosit pe acest model.
Android 5.0 Lollipop, ASUS Zen UI și aplicațiile implicite
ASUS ZenFone Zoom vine cu Android 5 Lollipop, care este o versiune deja veche de Android. Luând în considerare faptul că Android 6 Marshmallow este disponibil de destul de mult timp, precum și faptul că ASUS ZenFone Zoom este un smartphone nou, ne așteptam ca el să vină cu Android 6.
Deși sunt câteva lucruri care ne plac la interfața de utilizare ASUS Zen UI, precum ecranul său de blocare sau diversele teme de sistem pe care le poți instala, există un lucru care pare să se înrăutățească de fiecare dată când evaluăm un smartphone ASUS ZenFone: numărul mare de aplicații inutile pe care producătorul le include. ASUS ZenFone Zoom vine cu nu mai puțin de 57 de aplicații preinstalate.
Desigur, unele dintre ele sunt utile, dar majoritatea lor nu adaugă valoare pentru utilizator, sau dacă o fac, o fac doar pentru un număr mic de utilizatori.
Dacă ești curios să vezi care sunt aplicațiile preinstalate de ASUS pe ZenFone Zoom, am făcut o listă cu ele, listă pe care o găsești mai jos. Notează faptul că nu am inclus aplicațiile absolut necesare precum Contacte sau Camera , nici aplicațiile Google standard precum Gmail, Google+, Hărți sau Magazinul Play , aplicații pe care le vei găsi pe aproape orice dispozitiv cu Android și care sunt cu siguranță utile majorității utilizatorilor.
- Amazon Kindle - o aplicație cu care poți să citești și să cumperi cărți electronice, dezvoltată de Amazon.
- ASUS Mobile Manager - este un fel de punct central pentru diverse sarcini administrative. Unul dintre lucrurile utile pe care le face este să arate o privire de ansamblu rapidă despre utilizarea bateriei și a memoriei. Dar pe lângă acest lucru, nu am găsit alte utilizări care să ni se pară cu adevărat interesante.
- ASUS Support - îți oferă informații despre interfața de utilizare Zen UI și include opțiuni de suport pentru problemele pe care le-ai putea avea cu smartphone-ul tău.
- AudioWizard - cu ajutorul acestei aplicații poți să îți personalizezi setările audio.
- Auto-start Manager - cu ajutorul lui poți să setezi ce aplicații au permisiunea de a se lansa automat.
- Backup - îți oferă posibilitatea de a crea și restaura copii de rezervă cu aplicațiile de sistem și cele pe care le-ai instalat pe smartphone.
- Browser și Puffin Browse r - Browser este un browser web personalizat și îmbunătățit de ASUS, în timp ce Puffin este un alt browser web dezvoltat de o altă companie. Ia în considerare că ai la dispoziție și Google Chrome ca browser web preinstalat și vei înțelege de ce spunem că ASUS ZenFone Zoom este un smartphone cu mult software inutil. Trei browsere web diferite instalate simultan pe un smartphone este prea mult chiar și pentru utilizatorii pasionați.
- Calculator - o aplicație simplă pentru calcul.
- Calendar - o aplicație de calendar care îți permite să integrezi evenimente din mai multe agende, inclusiv din Google Calendar și din Microsoft Exchange.
- Clean Master - este un utilitar care se concentrează în principal pe găsirea și curățarea fișierelor cache inutile, a folderelor goale, a miniaturilor nefolosite și a altor tipuri de fișiere fără rost. Această aplicație probabil că le va fi utilă unor utilizatori, iar altora probabil că nu.
- CM Security - un antivirus și o aplicație de blocare care se poate dovedi a fi utilă din punct de vedere al securității.
- Do It Later - te ajută să creezi și să îți organizezi activitățile zilnice.
- Dr. Booster - evident, o aplicație de tip "boost" ce promite să îți facă smartphone-ul mai rapid și mai eficient din toate punctele de vedere. Din păcate, aproape toate aplicațiile de acest gen sunt doar imagine fără fond.
- Email - o aplicație de email care s-ar putea să îți fie utilă dacă nu te bazezi pe Gmail.
- File Manager - îți oferă posibilitatea de a vedea și de a îți administra fișierele de pe smartphone-ul tău ASUS ZenFone Zoom.
- Flashlight - îți aprinde blițul sau ecranul telefonului, astfel încât să îți găsești drumul prin Pădurea Baciu. De asemenea, aceasta este și o metodă foarte bună de a-ți termina bateria foarte repede. 🙂
- FM Radio - o aplicație cu care poți să asculți posturile radio care emit în FM în zona ta, atâta timp cât îți păstrezi căștile audio conectate. Ele funcționează ca antenă.
- Laser Ruler - folosește senzorul laser al camerei pentru a măsura distanțe. Funcționează foarte bine și foarte rapid, dar poate să facă măsurători precise doar la distanțe de până în 50 de cm.
- MiniMovie - creează filme din fotografiile pe care le-ai realizat cu smartphone-ul, pe care apoi le poți distribui pe rețelele sociale.
- MyASUS - îți oferă acces la suport ASUS 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
- PhotoCollage - îți oferă posibilitatea de a crea colaje foto. Anumitor utilizatori, mai ales adolescenților, le va plăcea această aplicație.
- Quick Memo - o aplicație simplă pentru luat notițe.
- Share Link - îți oferă posibilitatea de a transfera fișiere între smartphone și alte dispozitive, rapid și eficient.
- Sound Recorder - este o aplicație simplă pentru înregistrat sunete cu ajutorul microfonului smartphone-ului.
- Splendid - te ajută să configurezi setările de culoare ale ecranului smartphone-ului.
- Themes - este un portal unde poți să vezi, să descarci, să instalezi și să aplici diverse teme de sistem create de ASUS pentru interfața Zen UI.
- Weather - este o aplicație creată de ASUS care îți oferă prognoza meteo, pe baza datelor colectate și distribuite de AccuWeather.
- WebStorage - este un serviciu de stocare în cloud oferit de ASUS, în care primești gratuit 5 GO spațiu de stocare.
- ZenCircle - este o rețea socială care funcționează pe baza partajării de clipuri video create cu smartphone-uri ZenFone.
- ZenFlash Camera - dacă îți cumperi un ZenFlash (un bliț extern cu xenoncreat tot de ASUS), această aplicație te ajută să îl folosești pentru a realiza fotografii mai bune în condiții de lumină slabă.
- ZenTalk - un forum dedicat proprietarilor de ZenFone-uri.
Din păcate, chiar dacă Android 6 Marshmallow a fost disponibil de destul de multă vreme, ASUS nu l-a folosit pe acest smartphone. Drept urmare, ZenFone Zoom vine cu mai vechiul Android 5 Lollipop. Pentru ca lucrurile să fie și mai puțin roze, el vine și cu un număr din ce în ce mai mare de aplicații preinstalate care nu oferă prea multă valoare utilizatorului final. Am fi preferat o experiență de utilizare mai simplă și mai la zi, cu mai puține aplicații preinstalate.
Performanțe în testele sintetice
În esență, ASUS ZenFone Zoom este de fapt un ASUS ZenFone 2 cu o cameră pe steroizi. Aceleași procesoare, aceeași cantitate de memorie RAM, aceleași opțiuni de conectivitate ș.a.m.d. Nu putem fi siguri, dar bănuim că până și senzorul camerei este același pe aceste două smartphone-uri, atâta doar că Zoom-ul vine cu un hardware optic diferit. Oricum ar fi, am fost curioși să vedem ce performanțe hardware are ASUS ZenFone Zoom. În utilizarea de zi cu zi, și-a făcut treaba cu brio, însă aceasta este doar o opinie subiectivă. De aceea, pentru a ne face o idee mai bună, am rulat și o serie de teste sintetice.
Am început prin a testa performanțele procesorului cu ajutorul unei aplicații numită Vellamo. Așa cum știi, smartphone-ul ASUS ZenFone Zoom pe care l-am avut în teste a fost varianta cu procesorul Intel quad-core Z3850 care rulează la o frecvență maximă de 2,3 GHz. Primul test pe care l-am rulat pe ASUS ZenFone Zoom a fost testul Multicore din Vellamo, test care evaluează eficiența procesorului în multithreading, adică atunci când rulează o aplicație pe mai multe fire de execuție (folosește mai multe nuclee simultan). Smartphone-ul a obținut 1604 puncte, acesta fiind un scor bun. Este puțin mai bun decât ASUS ZenFone 2 și decât LG Nexus 5, dar este și puțin mai slab decât Motorola Nexus 6.
Din păcate, nu toate aplicațiile din Magazinul Play știu cum să folosească mai multe nuclee ale procesorului simultan. Unele dintre ele știu să lucreze doar cu un singur nucleu și de aceea rezultatul următorului test este foarte important. Testul Metal din Vellamo evaluează performanța pe care o obții de la un singur nucleu al procesorului. ASUS ZenFone Zoom a obținut 1404 puncte, confirmând rezultatele pe care le-am văzut la testele Multicore. Smartphone-ul este mai bun decât ASUS ZenFone 2 sau decât LG Nexus 5, dar este și mai slab decât Motorola Nexus 6.
Dacă îți place să te joci jocuri și te joci pe toate dispozitivele pe care le ai, inclusiv pe smartphone-ul tău cu Android, cu siguranță vei fi interesat de scorurile obținute de ASUS ZenFone Zoom în testele video. Am folosit testele Manhattan și T-Rex oferite de aplicația GFXBench GL Benchmark și am luat în considerare doar versiunile lor offscreen. Dacă te întrebi de ce am făcut acest lucru, răspunsul este că ele sunt rulate la o rezoluție de 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului testat sau a celor cu care îl comparăm.
În testul Manhattan , ASUS ZenFone Zoom a reușit să randeze 823 de cadre, acesta fiind un rezultat bun care îl pune pe picior de egalitate cu Apple iPhone 5S și mult deasupra unui Samsung Galaxy S5 sau a unui Xiaomi Mi4, de exemplu.
În testul T-Rex , ASUS ZenFone Zoom a randat 1697 de cadre, un scor care arată că performanțele de gaming oferite de ZenFone Zoom sunt din nou similare cu ceea ce ai obține de la un Apple iPhone 5S sau de la un Samsung Galaxy S5.
În continuare, am vrut să vedem cât de bine se descurcă ASUS ZenFone Zoom atunci când navigăm pe internet. Pentru aceasta, am apelat din nou la Vellamo , care oferă și un test de browser care măsoară performanțele unui dispozitiv atunci când trebuie să randeze un sait web folosind tehnologii precum HTML 5, CSS 3 sau JavaScript. Folosind browser-ul web Google Chrome, ZenFone Zoom a reușit să obțină 3166 puncte, urcând astfel deasupra lui HTC One M8 sau a lui Motorola Nexus 6 (cu Android 5.1), dar fiind sub Samsung Galaxy S6 sau sub Motorola Nexus 6 cu Android 6. Încă o dovadă că un Android mai nou este un Android mai bun. 🙂
La fel ca fratele său mai mare, ASUS ZenFone 2, ZenFone Zoom folosește tot o baterie de 3000 de mAh din litiu polimer. Deoarece toate celelalte componente hardware sunt în general aceleași, ne așteptam să vedem și o autonomie similară pe baterie pentru aceste două dispozitive. Însă am avut o surpriză când am văzut rezultatele din testele Work battery life pe care le-am rulat cu PCMark. ASUS ZenFone Zoom a reușit să reziste doar 5 ore și 42 de minute, în timp ce ASUS ZenFone 2 a rezistat timp de 7 ore și 18 minute.
ASUS ZenFone Zoom este un smartphone puternic și este probabil capabil să facă față la orice ai încerca să faci cu el. Cu toate acestea, hardware-ul său ar performa mai bine dacă ar fi folosit de un sistem de operare mai nou, precum Android 6 Marshmallow.
Verdict
ASUS ZenFone Zoom este un smartphone high-end, care îți oferă un hardware puternic într-un corp cu un design plăcut și construit din materiale de calitate înaltă. Principalul punct de atracție la acest smartphone este camera sa cu zoom optic 3X. Camera este probabil și motivul pentru care trebuie să plătești prețul premium pe care ASUS îl cere pentru ZenFone zoom. Per total, ASUS ZenFone Zoom ni s-a părut a fi un smartphone bun, dar dacă luăm în considerare calitatea camerei sale, nu credem că el reprezintă o achiziție inspirată, cel puțin nu la prețul său de lansare. Ar fi meritat prețul premium doar dacă ar fi avut un senzor mai bun pentru camera foto, care l-ar fi ajutat să se țină de promisiunea sa de a fi un smartphone cu o cameră extraordinară. În acest moment, ASUS ZenFone Zoom merită cumpărat doar dacă îl găsești la un preț cu o reducere semnificativă.