Ai nevoie de un router wireless care costă sub 150 de lei? Îl vrei să fie dual band, cu suport pentru standardele moderne de rețea, precum 802.11ac? Ai nevoie să fie mic, fără antene externe și să arate bine? Atunci, D-LINK DIR-820L revizia B1 s-ar putea să fie o alegere potrivită. Am testat acest router mai bine de o săptămână, în apartamentul nostru de test și iată ce părere avem despre el:
Despachetarea routerului D-LINK DIR-820L Wireless AC1000 Dual Band
Pachetul folosit pentru routerul D-LINK DIR-820L dual band este simplu și micuț: pe partea din față a cutiei este o poză cu dispozitivul și o listă cu cele mai importante caracteristici.
Pe laterale sunt specificațiile detaliate ale acestui router (pe care le vom prezenta în următoarea secțiune a acestui review), precum și o prezentare amănunțită pentru fiecare dintre ele. Înăuntrul cutiei vei găsi: routerul, un cablu de rețea, alimentatorul, ghidul pentru instalarea rapidă, o cartelă cu configurația implicită pentru rețelele Wi-Fi emise de routerul D-LINK DIR-820L, garanția și alte pliante.
Acum că te-ai familiarizat cu experiența de despachetare a acestui router wireless, hai să vedem ce are de oferit în ceea ce privește specificațiile sale.
Caracteristici hardware și design
Din păcate, este foarte dificil să găsești informații clare despre hardware-ul routerului D-LINK DIR-820L. Se pare că folosește un cip integrat Realtek RTL8197D care are un procesor cu un nucleu la 500 MHZ, ce poate ajunge la frecvența maximă de 660 MHz, 64 MO de memorie RAM și 8 MO spațiu de stocare sunt forma unei memorii flash. Din păcate nu suntem 100% siguri asupra acestei configurații, deoarece pe internet se găsesc informații despre revizia A1 a acestui produs, nu despre revizia B1, testată de noi. Revizia A1 este cu un an mai veche decât revizia B1.
După cum se vede și în poze, D-LINK DIR-820L are un design unibody, fără antene externe. Are o formă cilindrică și doar două LED-uri pe partea frontală: unul care îți arată dacă routerul este pornit și altul care îți arată dacă îți funcționează conexiunea la internet. Pe partea din spate este un port USB 2.0, butonul pentru WPS, patru porturi Ethernet cu o viteză maximă de 100 Mbps (nu 1 Gbps), portul pentru conectarea routerului la internet, butonul pentru pornirea și oprirea routerului și portul pentru alimentare.
Pe partea de jos a routerului sunt trei piciorușe de cauciuc care-i permit routerului să fie stabil atunci când îl așezi pe o suprafață plană, butonul Reset și două găuri pentru montarea pe pereți, folosind șuruburi.
În ceea ce privește suportul pentru standardele de rețea, D-LINK DIR-820L oferă suport pentru standardele moderne IEEE 802.11ac și IEEE 802.11n. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 950 Mbps (producătorul zice 1000 Mbps), împărțită astfel: 300 Mbps pentru frecvența wireless la 2.4 GHz și 650 Mbps pentru frecvența wireless la 5 GHz. Când vine vorba de mărimea sa, routerul are următoarele dimensiuni: 11.09 x 9.2 x 14.5 centimetri. De asemenea, este și foarte ușor, cântărind 602 grame.
O caracteristică importantă pentru unii utilizatori este serviciul VPN: D-LINK DIR-820L îți permite să te conectezi la servicii VPN externe dar nu poate funcționa drept server VPN. Mai multe detalii despre caracteristicile sale, vei găsi în secțiunile următoare ale acestui review.
Dacă vrei să citești specificațiile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: Specificații D-LINK DIR-820L Wireless AC1000 Dual Band Cloud Router
Configurarea și utilizarea D-LINK DIR-820L Wireless AC1000 Dual Band Cloud Router
Procesul pentru configurarea routerului D-LINK DIR-820L este similar cu ale routerelor produse de alte companii dar are un număr mai mare de pași. Când încarci expertul pentru configurare, poți alege una dintre cele 23 de limbi disponibile, printre care se numără și limba română.
Apoi, ești rugat(ă) să introduci cablul care-ți oferă conexiunea internet în portul INTERNET de pe spatele routerului. Tipul conexiunii tale la internet este detectat automat și, cel mai probabil, îți vor fi cerute apoi detaliile pentru conectarea la internet. Apoi, vei configura numele și parola rețelelor wireless emise de router. Îți recomandăm să le configurezi și apoi să treci la pasul următor.
O precauție de securitate binevenită este faptul că D-Link îți permite să stabilești parola pentru administrarea routerului. Nu ezita să folosești o parolă puternică și nu ceva ușor de ghici, precum "admin ". Este o idee bună să activezi și autentificarea grafică (un captcha ce este afișat pe ecranul de autentificare). Te va proteja de scripturi și boți care încearcă să-ți spargă parola de administrare a routerului.
La pașii următori ai expertului de configurare, îți selectezi fusul orar, îți confirmi setările Wi-Fi și apoi ești rugat(ă) să te autentifici ori să-ți înregistrezi un cont Mydlink. Acest cont poate fi folosit pentru a îți monitoriza routerul și rețeaua de la distanță, folosind portalul web mydlink.com ori aplicațiile mobile mydlink.
Odată terminat procesul pentru configurarea inițială, te poți autentifica la interfața de administrare a routerului, folosind parola setată mai devreme. După aceea, treci la o configurare mai amănunțită a routerului tău.
Dacă vrei mai mult control asupra modului în care-ți funcționează rețeaua, este recomandat să te joci cu toate setările disponibile, până obții cea ce-ți dorești. La prima vedere ai senzația că sunt prea multe setări disponibile. Mai târziu, după ce treci prin toate ecranele de configurare, vei vedea că nu este chiar așa.
Pentru unele facilități, precum port forwarding, ai tot ce-ți trebuie în materie de setări în timp ce pentru altele, cum ar fi configurarea în detaliu a semnalului wireless emis de router, nu ai suficiente setări la dispoziție. De exemplu, nu poți configura canalul folosit de fiecare rețea Wi-Fi emisă și nici standardul folosit ori tipul de criptare al parolei.
Interfața de administrare este destul de învechită și greoaie. Avem senzația de "prea mult " deși în realitate nu este așa când vine vorba de setări avansate. De asemenea, limbajul folosit este destul de tehnic și greu de înțeles, mai ales dacă nu ești o persoană tehnică. Dacă vrei să configurezi în detaliu ceea ce are de oferit acest router, trebuie să citești documentația tehnică oferită.
După ce am configurat cum funcționează routerul D-LINK DIR-820L, am conectat la rețea câteva calculatoare, tablete, smartphone-uri, console și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme de conectivitate și stabilitate, cu excepția unei camere unde semnalul wireless era slab. Mai multe detalii despre acest aspect vei găsi în următoarea secțiune a acestui review.
Dacă vrei să afli cât de rapid este D-LINK DIR-820L și cum se compară cu alte routere wireless, citește următoarea pagină a acestui review.