Performanța wireless
Hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul, care are o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce într-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu. Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps.
Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de D-Link DIR-820L, l-am comparat cu două routere într-o zonă de preț relativ similară: Edimax BR-6428nS V3 (un router single band care este puțin mai ieftin) și Edimax BR-6478AC V2 (un router dual band ceva mai scump). Din moment ce Edimax BR-6428nS V3 este un router single band, acesta este inclus în graficele noastre doar când vine vorba de rezultatele pentru frecvența de 2.4 GHz. În schimb, routerul Edimax BR-6478AC V2 este inclus în toate graficele și măsurătorile noastre, drept termen de comparație.
Am început prin a evalua performanțele rețelei wireless la frecvența de 2.4 GHz. Am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră din apartamentul de test, folosind inSSIDer. După cum poți vedea mai jos, puterea semnalului oferită de D-Link DIR-820L a fost OK dar, în camerele mai depărtate de router, a scăzut mai mult decât puterea semnalului oferită de competitorii săi.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router pe rețeaua wireless la 2.4 GHz. În testul pentru descărcarea datelor (download), D-Link DIR-820L a oferit rezultate mixte și, cu excepția unei singure camere, nu a reușit să bată competiția.
Același trend a fost observat când ne-am uitat la viteza de încărcare (upload) a datelor prin SpeedTest, pe frecvența wireless de 2.4 GHz.
Am continuat măsurătorile pe frecvența de 2.4 GHz folosind aplicația LAN Speed Test Lite , cu care am măsurat viteza de transfer a unui fișier de 350 MO prin rețeaua wireless. Când am măsurat viteza de descărcare, am văzut că D-Link DIR-820L a fost depășit în aproape toate camerele de competitorii săi.
La fel am observat atunci când ne-am uitat și la viteza de încărcare (upload) a datelor prin LAN Speed Test Lite.
Concluzia testelor noastre este că performanțele oferite de D-Link DIR-820L pe rețeaua wireless la 2.4 GHz sunt medii. Routerele cu care l-am comparat au reușit să-l depășească în majoritatea camerelor din apartamentul nostru de test.
După aceea am trecut la rețeaua wireless la 5 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră din apartament. Din nou, puterea semnalului oferită de D-Link DIR-820L a fost mai slabă decât cea oferită de Edimax BR-6478AC V2.
Am trecut la testul SpeedTest și ne-am uitat la viteza conexiunii de internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. În ceea ce privește viteza de descărcare, D-Link DIR-820L a fost depășit în toate camerele, dar mai ales în cea mai depărtată de router: balconul mediu. Acolo, conexiunea wireless era foarte instabilă și abia dacă am reușit să efectuăm câteva măsurători care să se finalizeze fără eroare, din cauza semnalului slab.
La fel s-a întâmplat și în ceea ce privește viteza de încărcare a datelor. Atâta doar că diferențele au fost puțin mai mici.
La final, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer prin rețeaua wireless la 5 GHz, a unui fișier de 350 MO. Când ne-am uitat la viteza de download, D-Link DIR-820L a performat bine doar în camerele apropiate de router. Viteza de transfer a scăzut destul de dramatic în camerele depărtate de router. Din nou, am avut probleme în balconul mediu, unde puterea semnalului era slabă și ne-am confruntat cu deconectări frecvente.
Același trend a fost observat și când vine vorba de viteza de încărcare a datelor, măsurată cu LAN Speed Test Lite, deși căderile de viteză nu au fost la fel de dramatice ca în cazul vitezei de descărcare.
Măsurătorile noastre au arătat că D-Link DIR-820L oferă o acoperire wireless bună pe frecvența de 5 GHz doar în apartamente sau zone de mici dimensiuni. În spații mai mari, acest router nu este o alegere bună.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung. Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. După cum vezi mai jos D-Link DIR-820L oferă conexiuni la internet la o viteză maximă apropiată de 100 Mbps.
Pentru ultimul set de măsurători, am transfer un fișier de 883 MO între cele două calculatoare conectate la rețea prin cablu. Din nou, D-Link DIR-820L s-a apropiat de maximul promis în specificațiile sale oficiale: 100 Mbps.
Concluzia testelor noastre este că D-Link DIR-820L oferă conexiuni cu fir care merg la cei 100 Mbps promiși în specificațiile oficiale.
Caracteristici suplimentare
D-Link DIR-820L este un router accesibil la preț. Drept urmare, nu oferă mare lucru în ceea ce privește caracteristicile suplimentare:
- Mydlink - este atât un portal web cât și o aplicație mobilă. Portalul nu funcționează în browserele web Microsoft Edge și Opera, deoarece are nevoie de instalarea unui plug-in special pentru a funcționa. Aplicația mobilă este disponibilă pentru Android și iOS, dar nu pentru Windows 10 Mobile. Cu Mydlink, îți poți verifica statusul routerului, viteza conexiunii și câți clienți sunt conectați la rețea. Din punctul nostru de vedere, acest serviciu nu oferă prea multă valoare adăugată.
- D-Link QRS Mobile - o aplicație pentru Android și iOS care-ți permite să efectuezi configurarea inițială a routerului tău. Unii utilizatori o vor prefera în locul configurării printr-un browser web.
- QoS - un serviciu simplu de Quality of Service care necesită destul de multă configurare manuală. Utilizatorii obișnuiți vor avea dificultăți în a îl configura corect.
- Parental Controls - pe saitul oficial D-Link, se comunică existența unor facilități de control parental. Din păcate, în interfața de administrare ele nu sunt găsite sub numele de Parental Controls , ci sub numele de Access Control . Cu ajutorul uneltelor oferite, poți contra cine are acces la rețea, să aprobi accesul la anumite saituri și să limitezi accesul la navigarea pe web, aplicații P2P și jocuri, pe criterii de timp și dată. Din nou, procesul de configurare este destul de complicat pentru un utilizator obișnuit.
- Rețea Guest - poți activa câte o rețea wireless pentru oaspeți pe fiecare frecvență wireless și poți configura modul în care funcționează fiecare.
După cum vezi, lista de caracteristici suplimentare oferită de D-Link DIR-820L nu este foarte lungă și nici foarte utilă, deoarece aceste caracteristici sunt destul de greu de configurat pentru un utilizator obișnuit. Doar utilizatorii buni cunoscători în ale rețelisticii, vor putea configura totul corect, din prima încercare. Restul lumii va trebui să citească cu atenție manualul oferit de D-Link.
Pro și contra
Iată avantajele oferit de routerul D-Link DIR-820L:
- Are un preț redus
- Este dual band
- Oferă suport pentru standardele moderne 802.11ac și 802.11n
- Este mic și poate fi montat și pe pereți
- Performanțele oferite sunt suficiente pentru apartamente și spații mici
Iată dezavantajele acestui router wireless:
- Este dificil de configurat în comparație cu routerele altor producători
- Nu este cel mai rapid router în niciun context
- Caracteristicile suplimentare nu sunt foarte utile
- Nu este o alegere bună pentru spații mari
Verdict
D-Link DIR-820L este un router dual band foarte accesibil la preț. Este mic, arată bine și pare ușor de configurat. Din păcate nu este cazul, fiind mai complex în ceea ce privește configurarea necesară decât routerele oferite de alte brand-uri. Când vine vorba de performanță, este o alegere bună doar pentru spațiile mici. Dacă ai nevoie de o zonă mai mare cu acoperire wireless bună, atunci vei avea opțiuni mai bune dacă ești dispus să cheltui puțin mai mulți bani. Per total, dacă vrei un router foarte accesibil la preț, care merge OK și nu ești interesat de o configurare detaliată și caracteristici extra, atunci D-Link DIR-820L este o alegere rezonabilă.