Dacă sunteți în căutarea unui laptop care arată foarte bine, este ușor de transportat, are o configurație hardware solidă, poate rula atât aplicații desktop cât și aplicații tactile și nu costă mai mult de 5000 de lei, veți găsi prin ofertele magazinelor de la noi, modelul Dell Inspiron 14 7437. Deși nu este un ultrabook foarte nou, este un dispozitiv de calitate care vine cu Windows 8.1 preinstalat. Am decis să-l testăm pentru câteva zile și să vă spunem mai multe despre experiența de utilizare oferită, în acest review. Citiți-l pentru a afla ce performanțe oferă, ce plusuri și ce minusuri are.
Despachetarea Dell Inspiron 14 7437
Deși nu este un laptop ieftin, Dell Inspiron 14 7437 vine într-o cutie standard de carton, fără o grafică anume și fără a afișa detalii despre dispozitivul cumpărat. Știi doar că ai cumpărat un laptop Dell cu un procesor Intel. Și-atât!
În cutie veți găsi laptop-ul, încărcătorul, garanția, manualul de utilizare și alte pliante. Nu este inclus un disc cu driveri ori cu unelte de recuperare a sistemului.
Specificații hardware
Dell Inspiron 14 7437 este disponibil în mai multe configurații hardware și la prețuri diverse. Unele modele au un procesor Intel Core i5 4200U la 1,6 GHz iar altele un procesor Intel Core i7-4510 CPU la 2GHz. Modelul testat de noi a venit cu un procesor Core i7. Placa video este Intel HD4400 - perfect capabilă pentru munca de birou și sesiuni de jocuri fără pretenții prea mari din punct de vedere grafic. Laptopul poate avea până la 8 GO de memorie RAM DDR3, la 1600MHz. Modelul cu procesor Core i5 include de obicei 6 GO de memorie RAM. Modelul testat de noi a venit cu 8 GO.
Hard disk-ul poate fi unul mecanic, cu 500 GO spațiu de stocare și 5400 de rotații pe minut, făcut de Seagate ori un SSD rapid de 256 GO. Modelul nostru de test a venit cu un hard disk clasic de 500 GO.
Ecranul este iarăși o zonă unde specificațiile pot varia. El are mereu o diagonală de aproximativ 14" și este de tip LED retroiluminat cu tehnologie Truelife, dar rezoluția sa poate varia între 1366 x 768 și 1920 x 1080 de pixeli. Versiunea testată de noi este Full-HD, cu ecran tactil. Ecranul la 1366 x 768 pixeli nu este tactil. Pe partea superioară a ecranului, Dell Inspiron 14 include o cameră web de 1 megapixel.
În ceea ce privește conectivitatea, laptop-ul are o placă de rețea Intel Dual Band Wireless-N 7260 ce se poate conecta la rețele wireless 802.11n dar nu și la rețele 802.11ac. Ultrabook-ul are două porturi USB 3.0 (câte unul pe fiecare parte), un port HDMI și un cititor de carduri de memorie SD. De asemenea, este inclus și un cip Bluetooth 4.0 care este util în a conecta tot soiul de dispozitive mobile.
Bateria este una prismatică, litiu-ion, de 58 Wh, cu 4 celule.
Acest laptop este distribuit de obicei cu Windows 8.1 sau Windows 8.1 Pro instalat. Unele versiuni pot avea și Ubuntu Linux instalat. Modelul testat de noi avea Windows 8.1.
Din moment ce este destinat în primul rând utilizatorilor de business, Dell Inspiron 14 7437 are și o încuietoare de securitate. Dimensiunile sale sunt 345 mm lățime, 15,3 mm grosie și 240 mm lungime. Greutatea sa poate fi de 1,99 kg pentru versiunea cu ecran Full-HD și 1,76 kg pentru cealaltă.
Specificațiile oficiale le găsiți aici: Laptop cu ecran tactil Inspiron 14 seria 7000.
Experiența de utilizare a Dell Inspiron 14 7437
În primul rând ne-au plăcut mult design-ul, mărimea și greutatea acestui Dell Inspiron 14. Este un dispozitiv foarte arătos, ușor de cărat și ținut în mâini. Aspectul său este unul premium și cu siguranță va stârni priviri admirative din partea celorlalți.
Ecranul tactil merge foarte bine și este foarte util când utilizezi aplicații moderne din Magazinul Windows ori când interacționezi cu diverse elemente din interfața Windows 8.1. Calitatea ecranului este și ea bună, reproducerea culorilor și unghiurile de vizualizare fiind la înălțime. Vă va plăcea să vizionați filme pe versiunea cu ecran Full-HD. Experiența de vizionare este completată și de boxele destul de puternice ale acestui laptop. Experiența audio oferită este în general peste media laptop-urilor cu care am fost noi obișnuiți.
Tastatura este de bună calitate și oferă o experiență placută deoarece tastele sunt poziționate bine și au suficient spațiu între ele încât să nu se simtă înghesuite. Un aspect mai puțin pozitiv este faptul că modul de utilizare al tastelor funcționale este inversat. Ele îndeplinesc și rolul de taste multimedia, dar nu în modul clasic. Practic, dacă vreți să apăsați F1 ca să accesați meniul Ajutor al unei aplicații, trebuie să apăsați de fapt Fn+F1, la fel ca în cazul dispozitivelor Microsoft Surface. Un alt aspect ușor neplăcut este faptul că iluminarea tastelor este relativ inegală și nu suficient de puternică pentru a vă ajuta foarte bine atunci când tastați pe întuneric. În schimb, touchpad-ul răspunde foarte bine la comenzi și este foarte util atunci când nu aveți un mouse la îndemână.
Camera web este de o calitate redusă și utilă doar pentru conversații video rapide, pe chat, cu prietenii ori colegii de muncă. Să nu o folosiți în niciun caz pentru selfie-uri. Veți fi dezamăgiți de rezultate. 🙂
Cel mai mare dezavantaj al Dell Inspiron 14 7437 este faptul că include un hard disk mecanic. Este lent în comparație cu restul componentelor hardware. Timpul de pornire al laptop-ului este destul de ridicat din cauza lui și veți observa anumite momente de încetinire, mai ales atunci când lansați aplicații desktop ce consumă mai multe resurse. A pune împreună un procesor Core i7 împreună cu un hard disk mecanic la 5400 de rotații nu prea are sens și Dell au irosit hardware puternic pe un hard disk lent. Dacă vă doriți o experiență de utilizare foarte bună, vă recomandăm să vă cumpărați versiunea cu SSD inclus ori să vă cumpărați separat un SSD.
Durata de viață a bateriei este în general bună. În testele noastre am obținut o autonomie de 5 ore până la 5 ore și 30 de minute. Dacă folosiți modelul cu procesor Core i5, ar trebui să puteți adăuga încă o oră la durata de viață a bateriei.
Aplicațiile preinstalate pe Dell Inspiron 14 7437
Din păcate Dell au ales să includă destul de multe aplicații pe acest laptop și nu doar driveri și unelte care facilitează utilizarea acestui ultrabook la performanțe maxime. În primul rând veți găsi foarte multe aplicații cu brandul Intel și Dell, cum ar fi:
-
Dell Backup and Recovery - vă permite să faceți copii de rezervă manuale ale sistemului ori ale unui set specific de date. Dacă vreți realizarea de copii automate și alte caracteristici avansate va trebuie să plățiți pentru ele.
-
Dell Update - un program care verifică apariția de noi driveri și actualizări de firmware pentru laptop.
-
My Dell - un panou de control cu informații despre laptop și legături către alte unelte, resurse și servicii Dell.
-
Intel Smart Connect Technology - un program straniu care actualizează diverse alte programe trezind periodic sistemul din repaus, pentru perioade scurte de timp. De asemenea, permite și trezirea sistemului de la distanță, de pe alte dispozitive.
-
Intel Control Center - o altă unealtă stranie care afișează informații despre sistem și spune că nu există alte aplicații înregistrate disponibile. Nu am priceput care este scopul ei.
-
Intel Update Manager - un program care verifică dacă există actualizări pentru hardware-ul Intel din laptop.
-
Intel Rapid Storage Technology - acest program monitorizează și controlează performanța hard disk-ului din laptop.
Pe lângă toate acest programe, veți găsi și o versiune trial pentru Office 365 ce vă poate fi utilă, o licență de McAfee Internet Security (o soluție de securitate lentă și de slabă calitate pe care vă recomandăm să o dezinstalați), aplicația Amazon 1Button App ce vă permite să cumpărați lucruri de pe Amazon și câteva aplicații tactile: eBay, McAfee Central for Dell, OneNote, Amazon și Kindle.
Toate aceste programe și aplicații contribuie destul de mult la încetinirea sistemului și ar fi bine să dezinstalați o bună parte din ele.
Performanța în teste sintetice
Pentru a vă face o idee mai bună asupra performanțelor oferite de Dell Inspiron 14 7437, am realizat mai multe teste și am comparat rezultatele cu alte dispozitive similare testate de noi în trecut: ASUS Transformer Book Flip TP300LA și Surface Pro 2.
Pentru început am folosit Bootracer pentru a măsura cât de repede pornește Windows 8.1 pe acest ultrabook. După cum vedeți în graficul de mai jos, Dell Inspiron 14 este cam lent și pornește în 70 de secunde. Hard disk-ul mecanic nu-l ajută deloc și nici aplicațiile ne-necesare care sunt preinstalate pe el.
Apoi, am folosit aplicația 3DMarkRT pentru a vedea cât de capabil este acest laptop pentru a rula jocuri simple din Magazinul Windows. Am rulat testul Ice Storm Unlimited din această aplicație. Mai jos vedeți un grafic cu scorul mediu obținut de fiecare dispozitiv. Dell Inspiron 14 a fost doar cu 4% mai lent decât ASUS Transformer Book Flip TP300LA.
În graficul de mai jos puteți vedea câte cadre pe secundă s-au obținut în fiecare test executat de aplicația 3DMarkRT, pentru a vă face o idee mai bună despre performanțele oferite.
După aceea am folosit o aplicație de testare mai serioasă - 3DMark Vantage ce evaluează performanța oferită pentru jocuri desktop cu cerințe mai mari. După cum vedeți în captura de ecran de mai jos, Dell Inspiron 14 a oferit performanțe destul des slabe, cu puține cadre pe secundă în majoritatea testelor.
Ne-am continuat măsurătorile folosind programul de testare PCMark 8 ce simulează scenarii de utilizare comune pentru un utilizator casnic: navigarea pe internet, scrierea de documente, video chat, jocuri nepretențioase grafic și editarea de fotografii. Dell Inspiron 14 7437 a avut un scor de 2377 de puncte, scor ce nu ne spune prea multe exceptând faptul că nivelul de perfomanță oferit a fost unul bun. Aruncați o privire și pe sub-scorurile mai detaliate din captura de mai jos, pentru a vă face o imagine mai bună.
Am folosit și testul pentru baterie Peacekeeper pentru a evalua autonomia oferită. Dell Inspiron 14 437 a rezistat la 5 ore și un minut de navigate pe internet folosind acest test.
Este un rezultat bun, confirmat și de testul PowerMark executat de noi pentru a avea o a doua opinie. În acest test, ultrabook-ul a rezistat 5 ore și 24 de minute la un mix de sarcini ce au inclus navigarea pe internet, crearea de documente, vizionarea de clipuri și scurte sesiuni de jocuri nepretențioase grafic.
Am măsurat și în cât timp se încarcă bateria după ce a fost descărcată aproape complet. În medie, Dell Inspiron 14 7437 s-a încărcat complet în 2.5 până la 3 ore.
Verdict
Dell Inspiron 14 7437 este un ultrabook cu o bună calitate a construcției, care arată bine și este ușor de cărat. Este foarte potrivit utilizatorilor de tip business dar și celor casnici care nu au nevoie să joace jocuri pretențioase din punct de vedere grafic ori să folosească aplicați desktop foarte complexe. Autonomia sa este bună și bateria ar trebui să vă țină pe parcursul orelor petrecute la birou. Asta dacă luați și o pauză de prânz mai generoasă. 🙂
Acest ultrabook este disponibil în mai multe configurații hardware, la prețuri diferite însă nicio versiune nu este cu adevărat ieftină. Vă recomandăm să fiți atenți la versiunea pe care o cumpărați și configurația hardware inclusă în preț. Unele versiuni au un hard disk mecanic cam lent, altele au un ecran cu o rezoluție mai mică și fără touch. Noi vă recomandăm cu căldură versiunea cu un procesor Core i7, ecran tactil Full-HD și SSD. Este singura care vă oferă performanțe fără compromisuri, demne de calitatea construcției, prețul și design-ul foarte reușit al acestui ultrabook.