Experiența de utilizare a smartphone-ului Huawei P20 Pro
Probabil că cea mai esențială caracteristică a unui smartphone este să fie capabil să primească și să facă apeluri telefonice. Huawei P20 Pro se descurcă excelent din acest punct de vedere, recepția semnalului fiind bună, iar sistemele audio fiind excelente. Toate apelurile telefonice pe care le-am avut pe acest smartphone au fost de calitate înaltă, indiferent de rețeaua radio și de puterea semnalului din zonă. L-am folosit într-o regiune muntoasă unde acoperirea mobilă nu este extraordinară tot timpul și în toate locurile. Chiar și așa, toate conversațiile noastre telefonice au fost clare la ambele capete ale firului (glumă intenționată). 🙂
Dacă îți place să te uiți la filme sau să asculți muzică pe smartphone-ul tău, trebuie să știi că Huawei P20 Pro excelează și la acest capitol. Pe marginea de jos a smartphone-ului, în stânga și în dreapta portului USB 3.1 Type-C, se găsesc două difuzoare stereo care fac o treabă bună în a reda sunetul chiar și la cel mai ridicat volum posibil. Nu sunt niciun fel de interferențe sau distorsiuni. Dacă preferi totuși un nivel mai ridicat de claritate și fidelitate audio, căștile din pachet sunt o alegere bună, iar Dolby Atmos cu siguranță nu te va dezamăgi din punct de vedere al calității. Totuși, dacă vrei să îți încarci smartphone-ul și vrei să folosești și căștile simultan, nu poți, deoarece căștile din pachet sunt cu fir și se conectează prin intermediul portului USB Type-C. Va trebui să îți cumperi o pereche de căști Bluetooth pentru asta, deoarece nu există un port audio de 3,5 mm pe Huawei P20 Pro.
Ecranul pe care l-a folosit Huawei pentru P20 Pro este AMOLED și ca urmare este foarte luminos, cu culori vii. Nu vei avea probleme în a înțelege ce este afișat pe ecran, chiar dacă îl folosești afară, în lumina soarelui. Rezoluția este puțin mai mare decât Full HD, iar diagonala ecranului se potrivește perfect. Rezultatul este o densitate a pixelilor de 408 ppi, ceea ce înseamnă că atât imaginile, fonturile, dar și gradientele arată foarte bine.
Multitasking-ul este ceva ușor pentru Huawei P20 Pro. Procesorul și unitatea grafică sunt puternice și memoria RAM este mai mult decât destulă pentru orice ai vrea să rulezi. Indiferent cât de multe aplicații am avut deschise simultan, ori de cât de pretențioase au fost jocurile pe care le-am jucat, Huawei P20 Pro a fost mereu rapid și fluent. Singurul neajuns minor a fost faptul că raportul de aspect al ecranului, de 18,7:9, nu este comun pe smartphone-urile moderne. Rezultatul este că unele aplicații și jocuri (Instagram și Clash Royale sunt două exemple populare) au mici artefacte vizuale uneori. Dezvoltatorii de aplicații trebuie să își actualizeze aplicațiile pentru a suporta mai bine această rație de aspect care este comună tuturor smartphone-urilor noi de la Huawei, din seria P20.
Deblocarea lui Huawei P20 Pro este rapidă când folosești senzorul de amprentă, dar și când folosești detecția feței. Am fost în special încântați de algoritmii de detecție a feței, care au funcționat foarte bine chiar și în condiții de lumină slabă. Ca rezultat, deblocarea smartphone-ului a fost mereu aproape instantanee, ceea ce este foarte confortabil.
Din punct de vedere al autonomiei, Huawei P20 Pro își trage energia de la o baterie mare din litiu-polimer care are o capacitate de 4000 de mAh. Este mai mult decât destul pentru a îți ajunge o zi de utilizare normală și chiar mai mult dacă folosești smartphone-ul mai puțin. De exemplu, am avut Huawei P20 Pro cu noi la o plimbare cu bicicleta care a durat opt ore. În acest timp am făcut multe poze, am avut GPS-ul și datele mobile pornite, plus niște căști Bluetooth conectate la el. De asemenea, Endomondo rula în fundal. La finalul plimbării, smartphone-ul avea încă aproximativ 60 de procente din baterie rămase, ceea ce este foarte bine.
Huawei P20 Pro este un smartphone excelent. Apelurile telefonice sunt de calitate indiferent de puterea semnalului rețelei, iar puterea de procesare este mai mult decât suficientă pentru orice activități ai rula pe smartphone, de la navigarea pe internet la rețele sociale, la jocuri sau aplicații de productivitate. Singurul neajuns minor este faptul că unele aplicații și jocuri au nevoie de actualizări pentru a suporta mai bine rația de aspect a ecranului de 18,7:9.
Experiența de utilizare a camerelor de pe Huawei P20 Pro
Sistemul de camere de pe Huawei P20 Pro este extraordinar. Sunt trei camere principale pe spatele său și una în față. Toate sunt speciale. Ai lentile Leica și:
- O cameră de 40 de megapixeli. Este folosită pentru fotografii color și are o diafragmă f/1.8.
- O a doua cameră are 20 de megapixeli. Aceasta este folosită pentru fotografiile alb-negru și are o diafragmă f/1.6.
- Cea de-a treia cameră are 8 megapixeli și este folosită pentru telefotografie. Are o diafragmă f/2.4 și poate să facă zoom optic de până la 3x.
- În partea din față, vine cu o cameră impresionantă cu o singură lentilă, care are 24 de megapixeli și diafragmă f/2.0.
Aplicația Camera este mult mai bună decât ce am mai văzut noi pe vreun smartphone. Aceasta beneficiază de o interfață de Inteligență Artificială pe care Huawei o numește Master AI. Ea poate, în timp real, să detecteze automat 19 de categorii fotografii diferite. După ce face asta, ajustează automat setările camerei pentru a se potrivi cu subiectul fotografiei și pentru a realiza fotografii de calitate profesională. Sistemul de camere de pe Huawei P20 Pro poate să detecteze și să aplice profile de fotografie pentru: pisică, mâncare, grup, culori naturale, prim-plan, fotografie de noapte, text, verdeață, portret, câine, artificii, cer albastru, flori, scenă, document, apus, zăpadă, cascadă și plajă. Dacă acestea nu sunt ceea ce vrei, deși nu credem, aplicația Camera vine și cu un mod specializat Pro în care fotografii pot să ajusteze manual orice setări vor.
Fotografiile pe care le faci cu Huawei P20 Pro sunt foarte bune în aproape orice situație. Culorile sunt vii și imaginile au un contrast bun. Ne-a plăcut foarte mult să facem fotografii macro și să fotografiem peisaje.
De asemenea, am fost foarte impresionați atunci când am început să fotografiem portrete. Nu vezi niciun pic de zgomot în orice tip de fotografie, iar efectul bokeh este un fel de a doua natură pentru acest smartphone. 🙂
Huawei P20 Pro oferă rezultate excepționale și în medii cu lumină puțină. Și aici, AI-ul camerei de pe smartphone își arată puterea. Am făcut fotografii în întuneric aproape complet, precum cea de mai jos, fără a folosi un trepied sau altceva similar. Rezultatele au fost impresionante dacă luăm în considerare faptul că mâinile tremură, lucrurile se mișcă și soarele a apus acum mult timp. Există puțin zgomot în astfel de fotografii, dar nu este nici pe departe la fel de mult cum vezi la alte smartphone-uri în condiții similare. Încă un motiv pentru a iubi Huawei P20 Pro!
Pentru a îți face o idee mai bună despre calitatea sistemului de camere, iată o galerie cu niște poze pe care le-am făcut cu Huawei P20 Pro. Include fotografii diverse, realizate în condiții de iluminare diferită, precum și câteva selfie-uri:
Smartphone-ul poate să filmeze clipuri video la o rezoluție maximă 4K UHD de 3840 x 2160 de pixeli. Dacă vrei să funcționeze stabilizarea video însă, trebuie să folosești o rezoluție Full HD la 1080p. Noi preferăm asta, deoarece imaginile tremurate nu sunt lucrul preferat pe care să îl vedem. Din fericire, Huawei P20 Pro folosește și în acest caz AI-ul camerei pentru a stabiliza clipurile video, iar rezultatele sunt foarte bune.
Chiar dacă ești în mașină sau dacă filmezi în timp ce mergi, imaginile nu sunt tremurate și arată de parcă ai pluti. Iată un exemplu de video pe care l-am filmat în timp ce mergeam pe bicicletă, în pădure:
Aceeași calitate a imaginii cu culori vii și contrast bun ca în fotografiile pe care le face, se poate vedea și în clipurile video filmate cu Huawei P20 Pro. Ca să îți faci o idee despre cum se descurcă într-un scenariu mai static, urmărește clipul cu panorama de mai jos:
Iar dacă ești un fan al clipurilor video încetinite, în slow-motion, Huawei P20 Pro poate să facă și asta. Filmează clipuri video încetinite la o viteză 4x (120 fps), 8x (240 fps) și în super slow-motion la viteza de 32x (960 fps). Iată cum arată un clip în super slow-motion:
Dacă îți place mult să faci fotografii sau să filmezi, atunci Huawei P20 Pro este probabil cel mai bun smartphone cu Android pe care îl poți cumpăra.
Android 8.1 Oreo, EMUI și aplicațiile preinstalate
Huawei P20 Pro vine cu ultima versiune a sistemului de operare Android de la Google, Android 8.1 Oreo. Totuși, în loc să folosească interfața de utilizare standard a Android, Huawei preferă să folosească propria lor interfață numită EMUI, care a ajuns acum la versiunea 8.1, același număr ca Oreo 8.1. EMUI era o interfață bună în trecut, dar acum pare să fie și mai bună. Compania a îmbunătățit-o pentru a o face să se potrivească mai bine cu acest smartphone și oferă caracteristici interesante, dar și aplicații utile. Deoarece Huawei P20 Pro are acel "breton" în partea de sus a ecranului, acolo unde se află camera frontală, EMUI oferă o setare pentru a masca acea tăietură cu o bară de stare neagră.
De asemenea, EMUI îți dă posibilitatea de a modifica modul în care vrei ca butoanele de pe bara de navigație să fie afișate și folosite. De exemplu, poți să le setezi astfel încât să vezi butoanele Acasă, Înapoi și Aplicații recente afișate permanent în partea de jos a ecranului. Alternativ, poți să le ascunzi și să folosești cititorul de amprentă ca buton Acasă atunci când apeși și îl ții apăsat, să îl apeși scurt dacă vrei să mergi Înapoi și să glisezi degetul pe ecran pentru a comuta la aplicațiile recente pe care le-ai folosit.
Din punct de vedere al aplicațiilor care sunt preinstalate pe Huawei P20 Pro, trebuie să știi că deși sunt multe, majoritatea sunt utile. Iată lista de aplicații preinstalate pe acest smartphone:
-
AppGallery - este o reinterpretare a Magazinului Play din partea Huawei. Trebuie să te conectezi la contul tău Huawei (sau să creezi unul mai întâi) și poți să accesezi un magazin de aplicații selectate și recomandate de către Huawei.
-
Backup - folosește-o pentru a face copii de rezervă pentru date personale precum contacte, mesaje, jurnalul de apeluri, aplicații și conținut multimedia. Poți să salvezi copiile de rezervă pe calculator sau pe un dispozitiv de stocare USB.
-
Booking.com - aplicația oficială a popularului serviciu de călătorii. Dacă nu te interesează, o poți elimina ușor.
-
Clock - o aplicație care îți arată ceasul și îți dă acces și la un cronometru.
-
Calculator - un calculator simplu și ușor de folosit.
-
Calendar - oți să îți gestionezi timpul și să programezi evenimente.
-
Compass - o aplicație simplă de busolă cu care poți să vezi punctele cardinale.
-
eBay - aplicația saitului cu același nume, utilă dacă vrei să cumperi sau să vinzi produse online.
-
Email - o aplicație de email cu care poți să te conectezi la conturile tale de email de la Gmail, Hotmail, Yahoo, Exchange sau alte servicii similare.
-
Facebook - aplicația oficială a rețelei sociale Facebook. Dacă nu o vrei, o poți dezinstala ușor.
-
Files - un manager de fișiere simplu, pentru Android. Este ușor de folosit.
-
Flashlight - aplicația de lanternă, ce poate fi utilă adesea.
-
Gallery - aceasta este o reinterpretare de la Huawei pentru aplicația Google Foto, care este și ea preinstalată pe acest smartphone. Chiar dacă este o aplicație bine realizată, noi preferăm Google Foto.
-
HiCare - o aplicație care îți oferă servicii de suport clienți. O poți folosi pentru a găsi informații despre cel mai apropiat centru de service, pentru a citi politicile de garanție, pentru a verifica starea garanției, a citi manualele și așa mai departe.
-
Health - oferă informații despre activitățile de sănătate precum pașii pe care i-ai făcut sau caloriile pe care le-ai ars.
-
Mirror - deși o oglindă nu este întotdeauna la îndemână, smartphone-ul tău probabil că este, așa că îl poți folosi ca să vezi ce bine arăți.
-
Music - un player simplu pentru muzică.
-
Netflix - aplicația popularului serviciu de streaming de filme cu același nume.
-
Notepad - o aplicație simplă de luat notițe.
-
Phone Clone - te lasă să muți date precum contacte, jurnalul de apeluri, mesaje, evenimente din calendar, Wi-Fi, fișiere multimedia, datele aplicațiilor, browser-ului și conținutului pe care îl deții, de pe un dispozitiv vechi pe noul tău smartphone, prin WiFi.
-
Phone Manager - îți curăță smartphone-ul de fișierele inutile, cache și malware. Îți arată detalii despre datele mobile pe care le-ai folosit, permisiunile pe care le-ai oferit aplicațiilor și așa mai departe. Merită menționat că antivirusul este oferit de Avast.
-
Quik - un editor video simplu care te ajută să creezi clipuri video noi folosind fotografiile și clipurile video pe care le-ai filmat cu smartphone-ul.
-
Smart Remote - această aplicație îți dă opțiunea de a adăuga telecomenzi ce folosesc portul infraroșu de pe smartphone pentru a controla diverse dispozitive electronice precum televizorul, aerul condiționat, DVD player-ul, proiectorul și așa mai departe.
-
Recorder - un înregistrator de voce care poate fi util atunci când ai nevoie de o astfel de aplicație.
-
Themes - un portal în care poți să descoperi și să instalezi teme și fundaluri pentru ecran. Funcționează doar dacă te conectezi cu ID-ul tău Huawei.
-
Tips - îți arată sfaturi pentru cum să obții maximul de la smartphone-ul tău.
-
Translator - o aplicație dezvoltată de Microsoft cu care poți să traduci voce și text în timp real.
-
Video - un player video simplu, pentru vizionarea filmelor stocate pe smartphone.
-
Wallet - poți să stochezi detaliile cardurilor de credit sau de debit și să le folosești pentru a cumpăra lucruri.
-
Weather - îți spune prognoza meteo pentru zona ta și pentru locurile pe care le specifici în mod manual.
Pe lângă aplicațiile de mai sus, Huawei P20 Pro vine și cu setul standard de aplicații Google: Google, Gmail. Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Docs, Sheets, Slides și Chrome.
Ne place faptul că Huawei P20 Pro folosește ultima versiune de sistem de operare Android, precum și noua versiune de EMUI. Huawei a investit efort în a o face mai frumoasă și mai personalizabilă decât versiunile anterioare. De asemenea, cu câteva mici excepții, majoritatea aplicațiilor preinstalate sunt utile, așa că probabil nu vei vrea să le dezinstalezi sau să le dezactivezi.
Performanța în teste sintetice
Caracteristicile hardware ale Huawei P20 Pro sunt impresionante. Dar cum să le compari cu cele ale altor smartphone-uri, în lumea reală? Răspunsul scurt este cu ajutorul benchmark-urilor. Iată care sunt rezultatele sale în câteva dintre cele mai comune aplicații de benchmark pentru Android:
Prima dată am rulat Basemark OS Platform Benchmark, un instrument all-in-one destinat măsurării performanțelor smartphone-urilor și tabletelor cu Android. Huawei P20 Pro a avut un scor total de 3317 puncte, aproape identic cu ceea ce obții și de la Samsung Galaxy S9 Plus. De asemenea, poți să vezi scoruri individuale pentru lucrul cu memoria, cipul grafic sau navigare pe internet, în captura de ecran de mai jos.
În continuare, am folosit Geekbench 4 pentru a vedea cât de bine folosește Huawei P20 Pro nucleele procesorului său. Testul pentru nucleele individuale este relevant deoarece multe aplicații nu știu încă să beneficieze de avantajele unui procesor cu mai multe nuclee, iar unele jocuri au nevoie de viteze mari per nucleu ca să meargă bine. Aici, Huawei P20 Pro a avut un scor de 1915 puncte. Poți să vezi cum se compară cu alte smartphone-uri, în captura de ecran de mai jos.
Testul multi-nucleu a dezvăluit un scor de 6752 de puncte. Acest test măsoară viteza procesorului atunci când rulezi mai multe sarcini simultan și folosești mai multe nuclee. Poți să vezi o comparație între Huawei P20 Pro și alte smartphone-uri, în captura de ecran de mai jos.
Mai departe, am verificat performanțele în navigarea pe internet, cu ajutorul testului HTML5 de la AnTuTu. Huawei P20 Pro a obținut un scor de 30768 de puncte. Poți să vezi cum se compară cu alte dispozitive, în captura de ecran de mai jos.
Huawei P20 Pro suportă conexiuni mobile de date 4G LTE, așa că i-am măsurat performanțele și din acest punct de vedere. Am folosit Speedtest, o aplicație care testează cât de rapidă este conexiunea ta de internet. Rezultatele au fost excelente și similare cu ceea ce am obținut și de la alte smartphone-uri high-end în zona noastră.
Am vurt să rulăm şi nişte teste de gaming, pentru a vedea cât de bun este Huawei P20 Pro în jocuri. Pentru a face asta, am folosit o aplicaţie numită GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar rezultatele măsurate în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales doar testele 1080p deoarece rezoluția lor este standardizată la 1080p și rezultatele pot fi comparate mai ușor cu alte smartphone-uri, chiar dacă rezoluțiile diferă.
În testul 1080p Car Chase Offscreen test, Huawei P20 Pro a randat 1325 de cadre, acesta fiind un rezultat similar cu cel al unui Samsung Galaxy S8. Este un rezultat bun pentru utilizatorii care vor să se joace pe smartphone.
În cel de-al doilea test de gaming pe care l-am rulat, adică 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, Huawei P20 Pro a reușit să randeze 2460 de cadre. Și acesta este un rezultat similar cu cel al unui Samsung Galaxy S8.
Cel de-al treilea test pe care l-am rulat, 1080p T-Rex Offscreen, a arătat că Huawei P20 Pro se descurcă excelent și în jocurile mai vechi, cu mai puține detalii vizuale. A reușit să afișeze nici mai mult nici mai puțin de 6812 de cadre, adică cu 15% mai mult decât un Samsung Galaxy S8.
Concluzia noastră este că dacă vrei un dispozitiv cu Android pentru jocuri, Huawei P20 Pro este o alegere bună, el fiind capabil să ruleze orice la calitate grafică maximă și la un număr ridicat de cadre pe secundă.
În final, a mai rămas un aspect semnificativ la orice smartphone: cât de mult rezistă bateria la o încărcare. Deși am menționat mai devreme în acest review că autonomia este excelentă din punctul nostru de vedere, acum a venit timpul să o și măsurăm. Pentru asta, am folosit testul Work 2.0 battery life din PCMark. Acesta măsoară autonomia bateriei atunci când rulezi activități normale, de zi cu zi, precum navigarea pe internet, editarea de documente și de fotografii. Huawei P20 Pro a reușit să reziste peste 10 ore în aceste teste. Este un rezultat excelent pentru un smartphone high-end. De exemplu, în acest benchmark, Samsung Galaxy S9 Plus rezistă puțin peste 8 ore.
Singura concluzie pe care o putem trage la finalul benchmark-urilor noastre, este faptul că Huawei P20 Pro este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android.
Ție îți place Huawei P20 Pro?
După cum ai văzut, Huawei P20 Pro este un smartphone extraordinar și nouă ne place foarte mult. Design-ul său, performanțele sale și camera sunt toate de top, fiind foarte puține alte smartphone-uri în lume acum care să îi poată face competiție. Ție cum îți place? L-ai cumpăra? Sau vei aștepta până când prețul scade puțin? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos și hai să discutăm.