Se spune că era tabletelor se apropie de sfârșit: din ce în ce mai mulți profesioniști în tehnologie preconizează sfârșitul pentru aceste dispozitive, pe măsură ce popularitatea lor scade an de an. Unul dintre cele mai importante motive pentru posibila dispariție a tabletelor este apariția phablet-urilor - smartphone-uri cu mărimi asemănătoare tabletelor. Aceste dispozitive mobile sunt de fapt două dispozitive într-unul singur, ceea ce face tabletele cam redundante. P8max de la Huawei este unul dintre smartphone-urile pe care le numim phablet: este categoric mare și poate să înlocuiască și o tabletă. Citește acest review pentru a afla totul despre caracteristicile sale:
Caracteristici hardware și ambalaj
Huawei P8max vine într-o cutie din plastic negru, cu un design minimalist și elegant. Este puțin neconvențional, deoarece aceasta este de fapt o învelitoare cu toate componentele în interiorul său, doar numele dispozitivului fiind înscris pe ea.
Din această învelitoare poți să scoți două componente: o altă cutie de plastic care conține Huawei P8max și accesoriile sale, precum și o cutie mai mică din carton care conține o husă inteligentă. Oferirea unei huse ca accesoriu la un smartphone este ceva rar și binevenit. De aceea am fost foarte mulțumiți să o descoperim în pachetul oficial. Husa este una de tip flip, făcută din piele și are funcții interesante, despre care vom vorbi puțin mai târziu.
Cutia din plastic are un capac sub care găsim un design similar unui CD player dintr-o mașină: cutia are o breșă din care poți să scoți smartphone-ul, exact cum iei CD-ul dintr-un player. După ce scoți dispozitivul, mai trebuie înlăturat încă un capac de plastic pentru a dezvălui încă două cutii de carton. Una are accesoriile smartphone-ului (încărcătorul, un cablu microUSB, căști și un ac pentru cartela SIM), iar în cealaltă găsim documentația și certificatul de garanție.
Din momentul în care iei smartphone-ul în mâini, devine evident de ce este prezent cuvântul "max" în numele acestuia: pentru că este șocant de mare. Eu folosesc zilnic un smartphone OnePlus One și o tabletă Nexus 7 și niciunul din aceste dispozitive nu este mic. Huawei P8max e mult mai mare decât smartphone-ul meu și numai puțin mai mic decât tableta. Văzând această mărime gigantică, mi-a fost greu să-mi închipui cum se pot face apeluri cu un astfel de dispozitiv, fără a deveni ridicol.
În afară de mărime, trebuie să spunem că prima impresie a fost destul de favorabilă, deoarece P8max este un smartphone de tip unibody cu un design simplist. Acest phablet este oferit în trei culori: Luxurious Gold (Auriu Luxos), Mystic Champagne (Șampanie Mistică) și Titanium Grey (Gri Titaniu), cea din urmă fiind cea mai conservativă dintre cele trei culori, care ar putea să fie pe placul celor mai mulți utilizatori. Noi am avut în teste Huawei P8max în culoarea aurie și, în mod interesant, această culoare nu este atât de luxoasă și extravagantă ca la ceilalți producători de smartphone-uri.
Din punct de vedere al specificațiilor, Huawei P8max are un ecran tactil LTPS IPS LCD gigant de 6.8", cu o rezoluție de 1920x1080 pixeli și o densitate a pixelilor de 326 ppi, ecranul fiind protejat de Corning Gorilla Glass 3. Este evident că la această mărime, P8max este mai mult o tabletă decât un smartphone, fiind un exemplu perfect pentru dispozitivele de tip phablet. Utilizarea cu o singură mână este destul de dificilă (chiar și cu soluții software care te ajută), deoarece are o înălțime de 182,7 mm și o lățime de 93 mm. Totuși este un smartphone subțire, având a grosime de doar 6,8 mm. Desigur, are o greutate destul de mare de 228 grame, deci este foarte probabil că nu o să-l ții în buzunarul de cămașă. Se poate că nu să îți încapă nici în buzunarul de la pantaloni, dar dacă totuși încape, o să te deranjeze când urci sau cobori scările și există șansa să spargi dispozitivul.
Inima acestui smartphone este chipsetul HiSilicon Kirin 935 de la Huawei, care este compus din două procesoare Cortex-A53 cu câte patru nuclee, unul având o frecvență de 2,2 GHz, iar celălat de 1,5 GHz. Sarcinile de grafică sunt executate de procesorul grafic ARM Mali-T628 MP4 cu suport pentru OpenGL ES 1.1/2.0/3.0/3.1*, DirectX 9/11, OpenCL 1.1 Full Profile și Google RenderScript. Huawei P8max are 3 GO de memorie RAM și un spațiu de stocare de 64 GO, care poate fi extins cu un card microSD de maximum 64 GO. Este bine de știut că, dacă vrei să folosești un card microSD, acesta va ocupa al doilea slot pentru cartela nano-SIM.
După cum am mai menționat, P8max este un dispozitiv dual SIM, cu un slot micro și unul nano-SIM. Smartphone-ul funcționează în mod dual standby, ceea ce înseamnă că atunci când vorbești pe o cartelă SIM, cealalaltă este în mod standby, neputând să primească apeluri. Ambele cartele SIM oferă suport pentru rețelele 3G și 4G, dar numai o singură cartelă SIM poate fi conectată la o rețea 3G sau 4G.
Dispozitivul are o baterie de 4360 mAh Li-Polymer și nu poate fi înlocuită de utilizator. Această practică este foarte răspândită, dar nu prea apreciată, mai ales în rândul dispozitivelor mai performante și scumpe. Chiar dacă P8max face parte din clasa de mijloc, faptul că nu are o baterie înlocuibilă poate fi un minus pentru anumiți utilizatori.
Camera principală, de pe spatele smartphone-ului are o rezoluție de 13 MP, cu apertură de f/2.0, focus automat, stabilizare optică a imaginii și două blițuri LED (dual tone). Aceasta poate să înregistreze videoclipuri 1080p la 30 de cadre pe secundă, iar camera secundară (cea frontală) are o rezoluție de 5 MP.
Din punct de vedere al conectivității, P8max are suport pentru toate tipurile de rețele de la 2G până la LTE, dar frecvențele specifice nu sunt menționate în lista specificațiilor de pe pagina de web a produsului. Știm totuși că pe rețelele LTE viteza maximă teoretică de descărcare este de 300 Mbit/s, iar cea de încărcare este de 50 Mbit/s, iar pe rețelele DC-HSDPA+, vitezele teoretice maxime sunt de 42 Mbits/ și de 5,76 Mbit/s pentru descărcare și încărcare, respectiv.
Smartphone-ul oferă suport pentru rețelele WiFi (prin standardele IEEE 802.11a/b/g/n/ac pe frecvențele 2,4 și 5 GHz), are un chip Bluetooth 4.0 cu A2DP (compatibil cu Bluetooth 3.0 și 2.1+EDR), suport GPS/A-GPS/Glonass/BDS (în funcție de țară) pentru localizare și navigare, un port microUSB 2.0 și un radio FM, care funcționează dacă căștile sunt conectate.
Caracteristicile tehnice complete ale dispozitivului se găsesc aici: Specificații Huawei P8max.
Dacă ne uităm la caracteristicile tehnice, Huawei P8max este un smartphone mid-range cu dimensiuni mari, de tip phablet. Mărimea lui este una dintre cele mai importante trăsături și îl distinge de alte smartphone-uri. Tot aceasta este și prima trăsătură de luat în considerare înainte de a lua decizia de cumpărare.
Construcție și design
P8max moștenește principiile de design ale fratelui său - Huawei P8: asta înseamnă un smartphone unibody cu un design simplist și elegant, care nu are foarte multe caracteristici imediat vizibile, fiind astfel o apariție discretă. Desigur, cea mai remarcabilă caracteristică este ecranul tactil de 6.8", care este foarte mare, deci nu o să fii fără spațiu când lucrezi pe smartphone.
Deasupra ecranului se vede camera secundară de 5 MP, difuzorul și un senzor de lumină. Camera frontală nu are bliț iar singura caracteristică care se vede pe partea frontală este numele producătorului de sub ecran. Butoanele implicite Android nu sunt vizibile pe un rând separat, ci apar pe ecran când acesta este pornit.
Pe marginea superioară a dispozitivului sunt două conectoare: un jack de 3,5 mm și portul microUSB 2.0, ce poate fi folosit pentru a încărca smartphone-ul cât și pentru a-l conecta la un calculator pentru a transfera date. Smartphone-ul vine cu o pereche de căști de calitate medie, ce pot fi folosite și ca antenă pentru radioul FM.
Pe marginea inferioară vedem doar microfonul și difuzorul, iar marginea din stânga este goală. Pe marginea din dreapta găsim mult mai multe, începând cu butoanele de volum pe partea de sus. Sub acestea găsim butonul de pornire/oprire și, un pic mai jos, două slot-uri SIM: cel de jos este cel principal și folosește cartele microSIM, în timp ce celălalt acceptă cartele nanoSIM sau poate fi folosit pentru a insera o cartelă microSD pentru a extinde spațiul de stocare de pe smartphone.
Spatele dispozitivului este o piesă de metal netedă, singura caracteresticiă interesantă de aici fiind camera principală de 13 MP din colțul din stânga sus și cele două blițuri de lângă aceasta. În mijlocul spatelui se mai vede logo-ul Huawei, iar pe partea inferioară este o dungă neagră, făcută dintr-un alt material decât restul spatelui.
Calitatea smartphone-ului este foarte bună, chiar dacă ar fi fost o idee mai bună folosirea unui material mai puțin alunecos pentru spatele dispozitivului. Dat fiind faptul că Huawei P8max este foarte mare și destul de greu. Se scapă destul de ușor din mâini, dacă nu-l ții destul de strâns. Din cauza faptului că este puțin cam greu, este foarte probabil să trebuiască să-l ții cu ambele mâini pentru a-l putea folosi cum trebuie.
Ecranul are un contrast bun și este ușor de citit chiar și în lumină puternică, dar este evident că densitatea de pixeli nu este foarte mare - nu o să observi pixeli sau margini aspre la fonturi, dar calitatea nu este cea mai bună. Stratul Gorilla Glass 3 va proteja ecranul de zgârieturi, dar se văd urmele de amprente deoarece se pare că ecranul nu are un strat oleofob.
Dispozitivul pe care l-am avut pentru testare a venit cu o husă inteligentă, care este probabil cel mai bun accesoriu pentru Huawei P8max. Este o husă tip flip, făcută din piele de calitate, care nu numai că protejează dispozitivul de lovituri sau alte daune fizice, dar îi oferă și un design foarte atractiv și face ca smartphone-ul să fie mult mai ușor de ținut. Partea frontală a husei este găurită și atunci când închizi husa, încă poți să vezi informații legate de dată, timp și de vreme. Poți să vezi și apelurile, chiar poți să și răspunzi la acestea fără a deschide husa, deoarece Huawei P8max recunoaște atingerile și prin husă.
Totuși, husa are și problemele ei: când smartphone-ul este în husă, unele notificări nu au niciun sunet. Am observat problema în cazul aplicațiilor Gmail și WhatsApp, dar câțiva utilizatori au raportat aceași problemă și cu alte aplicații. Aceasta pare să fie o problemă cu software-ul, deoarece apelurile și SMS-urile au sunet. Sperăm că acest bug va fi corectat de o actualizare de software, cât mai curând.
Huawei P8max este un smartphone mare: fiind atât o tabletă cât și un smartphone, este țintit către o categorie mai mică de utilizatori. Mulți poți fi descurajați de un dispozitiv atât de mare, dar sunt ocazii când mărimea devine un avantaj. Design-ul dispozitivului este foarte elegant și este făcut din materiale de bună calitate. În afara mărimii, nu prea sunt caracteristici foarte negative. Husa inteligentă este un plus foarte pozitiv, chiar dacă există unele probleme de software în interacțiunea cu ea.
Citește a doua pagină a acestui review, pentru a afla mai multe despre performanțele acestui smartphone și despre experiența de utilizare oferită.