Experiența de utilizare a smartphone-ului Huawei P8max
Pornind de la preț, hardware și serviciile oferite, este destul de evident că Huawei P8max este un smartphone mid-range. Să nu te inducă în eroare mărimea sa, aceasta nu înseamnă că este unul dintre cele mai scumpe smartphone-uri disponibile.
După cum am menționat deja, ecranul este de o calitate bună, singurul punct slab vizibil fiind densitatea de pixeli mai scăzută. Chiar dacă are o rezoluție Full HD de 1080x1920 pixeli, din cauza ecranului mare, densitatea pixelilor este de doar 326 ppi. Când folosești smartphone-ul, este destul de greu să observi densitatea mai redusă a pixelilor dar, dacă îl compari cu un smartphone high-end, diferența devine evidentă. Se vede imediat că Huawei P8max este un dispozitiv mid-range cu un ecran mid-range.
Din punct de vedere al vitezei, Huawei P8max se compoartă destul de bine. Sarcinile de zi cu zi au fost efectuate fără întârzieri și nu am observat încetiniri majore. Totuși, sistemul de operare a avut niște lag-uri când am navigat pe internet. Este departe de a fi enervant, dar am avut întotdeauna sentimentul că performanța putea să fie puțin mai bună. Din fericire nu am observat întârzieri la derularea paginilor, numai timpii de încărcare au fost puțin mai lungi decât în cazul smartphone-urilor high-end.
Prima noastră experiență legată de calitatea audio a fost când am primit primul apel și tonul de apel a fost extraordinar de puternic. Este recomandat să reglezi volumul după placul tău, altfel s-ar putea să fie puțin înfricoșător. Calitatea difuzorului este medie: poți să asculți muzică, dar să nu ai așteptări foarte mari în ceea ce privește calitatea sunetului. Datorită ecranului cu dimensiuni mari, smartphone-ul este o alegere bună pentru vizionarea unui film, deși calitatea sunetului poate fi îmbunătățită dacă-ți cumperi o pereche de căști mai bune decât cele oferite în pachetul standard. În timpul convorbirilor telefonice, calitatea sunetului a fost bună și nu avem de ce să ne plângem.
P8max a funcționat fără probleme pe rețeaua mobilă, nu au fost întreruperi de conexiune și e bine de reținut că poți să folosești și o cartelă nanoSIM pe rețele 4G, dacă ai una. Din păcate, în acest caz nu poți să instalezi un card microSD.
Dispozitivul pe care l-am avut pentru testare a avut un bug foarte enervant legat de conectivitatea WiFi. Când dispozitivul a fost scos în afara ariei de acoperire a unei rețele WiFi la care a fost conectat, nu a mai detectat (și nu s-a conectat la) alte rețele WiFi până ce modulul WiFi nu a fost oprit și pornit din nou. De exemplu, ești acasă, conectat la rețeaua ta WiFi și pleci la serviciu. Huawei P8max nu va detecta rețeaua WiFi de la serviciu (nici dacă a mai fost conectat la aceasta în trecut), ci va afișa tot rețeaua ta de acasă și alte rețele care au fost disponibile atunci când ai fost acasă. Desigur, problema se rezolvă cu doar câteva apăsări, dar nu este numai enervantă ci te poate costa și bani dacă nu ai un abonament de date mobile foarte generos. Noi considerăm această problemă un bug foarte serios care ar trebui reparat cât se poate de repede, într-o actualizare de software.
Navigarea GPS a mers fără probleme pe Huawei P8max: modulul GPS s-a conectat rapid și conexiunea a fost stabilă. Datorită ecranului, smartphone-ul poate să fie un sistem de navigare excelent în mașina ta.
Specificațiile dispozitivului nu precizează un timp de autonomie estimativ pentru Huawei P8max, dar cu bateria de 4360 de mAh ne-am aștepat la o durată de viață foarte bună. Desigur, ecranul mare necesită multă energie, dar bateria a ținut peste două zile, ceea ce este un rezultat foarte bun. P8max are o serie de caracteristici pentru conservarea energiei dar chiar și cu luminozitate automată, WiFi pornit, Bluetooth oprit, localizare setată la modul de conservare a energiei, un număr mediu de apeluri și mesaje, email și destul de multă navigare pe internet, autonomia de două zile este foarte bună.
Datorită faptului că încărcarea bateriei durează aproximativ două ore, putem să spunem că performanța bateriei și timpul de autonomie nu îți vor crea probleme dacă nu ai tendințe de a verifica ceva pe smartphone la fiecare două minute.
Pe lângă mărimea neobișnuită și autonomia foarte bună, toate celelalte caracteristici ale Huawei P8max sunt specifice smartphone-urilor mid-range. Desigur, asta nu este în niciun caz o problemă dacă vrei un phablet la un preț mediu. Bug-urile din software sunt totuși enervante și, în unele cazuri, costisitoare. Până ce acestea vor fi rezolvate, îți vor face viața mai dificilă decât ar trebui să fie.
Experiența de utilizare a camerei de pe Huawei P8max
Huawei P8max nu este caracterizat ca fiind un smartphone multimedia sau unul axat pe camera foto. Totuși, smartphone-ul are o cameră destul de decentă, deși fotografia nu este una dintre calitățile sale cele mai bune. Huawei a instalat o cameră de 13 MP pe spate iar camera secundară, frontală, este una de 5 MP.
Camera principală de 13 megapixeli produce imagini la o rezoluție maximă de 4160 x 3120 pixeli și este echipată cu două blițuri în sistem dual-tone. Din păcate nu am găsit nicio informație despre senzorul optic folosit pe acest smartphone. Imaginile făcute cu Huawei P8max au o calitate destul de bună, dar gama dinamică nu este foarte înaltă, culorile sunt puțin stinse, iar contrastul este destul de scăzut, iar zonele de culoare albă pot fi arse foarte ușor. Totuși, imaginile nu au un nivel de zgomot mare, detaliile sunt ușor de distins și nu am observat nici aberații cromatice. Camera secundară este folosită în principal pentru selfie-uri și are o rezoluție mult mai scăzută, de 5 megapixeli. Această cameră nu are bliț, deci este recomandat să o folosești pe cea principală cât mai mult posibil.
Software-ul camerei are niște funcții adiționale pe lângă modurile de bază de HDR (gamă dinamică înaltă) , Night Pictures (imagini în lumină scăzută) și Panorama. De exemplu, poți să faci o serie de imagini și să o alegi pe cea mai bună dintre acestea, poți să adaugi un filigran sau chiar și note audio. Se pot face și videoclipuri time-lapse și există și un mod Beauty (Frumusețe) , care este util atunci când faci selfie-uri, deoarece poți să aplici efecte pe imagine, cu rezultate variabile.
Dacă ai dorințe artistice, modul Light Painting (Tablou de lumină) poate fi prietenul tău: acesta capturează urme de lumină cu ajutorul vitezei scăzute a obturatorului. Astfel poți să faci poze la mașini, cu cozi lungi de lumină sau la cascade cu apă, cu un efect spumos. Desigur acestea nu sunt foarte bune comparativ cu o cameră profesională, dar sunt perfecte pentru distracție.
Cu camera principală poți să înregistrezi videoclipuri la o rezoluție de 1920x1080 pixeli și 30 de cadre pe secundă. Aceste clipuri video sunt de o calitate medie, ca și imaginile: nu sunt rele, dar au un contrast și un nivel de saturație scăzut. Arată ca ceva înregistrat la o rezoluție mai scăzută, deoarece multe detalii sunt pierdute. Dacă nu ai așteptări foarte mari, Huawei P8max va fi un dispozitiv bun pentru a înregistra momente memorabile, dar să nu te aștepți să faci imaginea vieții tale cu acest smartphone.
Huawei P8max nu este un smartphone pentru cei care doresc ceva axat pe o cameră foto foarte performantă. Camera principală este de calitate medie. Poate să captureze imagini decente și să înregistreze videoclipuri aproape bune. Este bună, dacă nu ai așteptări foarte mari.
Android 5.1.1 Lollipop, EMUI 3.1 & Aplicațiile preinstalate
Huawei P8max vine cu Android 5.1.1 Lollipop instalat. Este planificată o actualizare la Android 6.0, dar momentan nu sunt disponibile actualizări pentru acest smartphone. Huawei are una dintre interfețele de utilizare cele mai puternic modificate față de Android-ul original- EMUI. P8max are versiunea 3.1 a acestei interfețe.
EMUI este modificată în foarte multe aspecte, comparativ cu experiența oferită de sistemul Android de bază. Una dintre cele mai vizibile modificări este amplasarea complet diferită a interfeței: nu există un buton pentru Toate aplicațiile , ci fiecare aplicație are o iconiță pe ecranul principal, care poate să aibă câte pagini vrei. Este un sistem foarte similar cu cel folosit pe dispozitivele cu iOS. Poți să și ascunzi aplicații, care pot fi apoi accesate prin ciupire cu trei degete pe ecranul principal. Panoul de notificări se accesează prin glisarea din sus în jos, în timp ce acțiunile rapide pot fi accesate prin glisarea spre dreapta, din acest panou. Din păcate, acțiunile rapide nu pot fi accesate direct de pe ecranul principal, va trebui să faci acest pas în plus.
EMUI este o interfață destul de rapidă și stabilă, cu un design minimalist, care vine cu o serie de teme: cu acestea poți să-ți personalizezi smartphone-ul așa cum vrei, poți să-l faci mai simplu sau mai extravagant, cu multe animații. Tema implicită are un ecran de blocare destul de ciudat și este foarte greu să deblochezi smartphone-ul, deoarece trebuie să glisezi peste ecran într-un loc foarte specific. Din fericire, cele mai multe teme nu au astfel de probleme și sunt foarte multe din care să alegi. Poți să și optezi pentru un design simplificat cu iconițe mari, dacă vrei.
Interfața EMUI are câteva îmbunătățiri mici, dar foarte bune, aduse în plus față de sistemul de operare Android. De exemplu, trebuie doar să glisezi asupra celor trei butoane virtuale din josul ecranului pentru a micșora ecranul. Această caracteristică este foarte bună atunci când trebuie să folosești smartphone-ul cu o singură mână. O altă caracteristică bazată pe ecranul mare este opțiunea de a folosi două aplicații simultan, fiecare ocupând jumătate din ecran. Poți chiar să redimensionezi cele două părți.
Există și o funcție cu un buton flotant (numit Suspend button ), cu care poți să pui butoanele principale de control oriunde pe ecran - o altă funcție perfectă pentru cazuri în care folosești dispozitivul cu o singură mână. Smart headset control (Control inteligent cu căști) îți permite să folosești butoanele de pe căști pentru a trimite comenzi, iar cu Smart screenshot (Captură de ecran inteligentă) poți să faci capturi de ecran prin desenarea ariei de capturat. Gloves mode (Mod mănuși) este util în timpul iernii, deoarece îți permite să folosești ecranul tactil cu mănuși. Alte funcții mici și utile sunt pornirea camerei și luarea unei fotografii instant prin dubla apăsare a butonului de volum, oprirea tonului de apel prin punerea smartphone-ului cu față în jos sau răspunderea la un apel prin ținerea dispozitivului la ureche.
Huawei P8max vine cu o serie de aplicații preinstalate și, din fericire, niciuna nu este redundantă sau enervantă. Chiar dacă unele nu sunt foarte utile sau folosite frecvent, acestea nu ocupă foarte mult spațiu. Huawei P8max vine cu următoarele aplicații:
- Calculator - un calculator cu funcții avansate.
- Files - managerul de fișiere de la Huawei.
- HiCare - aplicația de suport pentru clienți, oferită Huawei.
- FM Radio - aplicație pentru ascultarea de posturi radio locale FM. Necesită căști pentru a funcționa.
- Flashlight - pornește blițul din spate, ce poate fi folosit ca o lanternă.
- Magnifier - o lupă care folosește zoom-ul digital, pentru a vedea mai bine.
- Mirror - o oglindă simplă. Suflă în microfon pentru o mică surpriză.
- Notepad - o aplicație simplă de scris text.
- Phone Manager - aplicație pentru optimizarea performanței dispozitivului și a vieții bateriei.
- Recorder - aplicație reportofon.
- Weather - o aplicație și un widget de prognoză meteo de la Huawei.
- WiFi+ - dacă este pornit, smartphone-ul va monitoriza calitatea rețelelor disponibile și va comuta automat la rețeaua cu cel mai bun semnal.
- WPS Office - o suită de programe office pentru Android cu suport pentru cele mai populare formate text, foi de calcul și prezentări, având și un convertor PDF.
Pe lângă cele de mai sus, Huawei P8max are și cele mai importante aplicații Google instalate, deci nu mai trebuie să le instalezi una câte una.
Smartphone-ul vine și cu HiSuite, aplicația de la Huawei pentru calculatoare, folosită pentru a conecta smartphone-ul la calculator și a gestiona smartphone-ul. Din păcate, pentru a face smartphone-ul compatibil cu HiSuite, va trebui să activezi modul Depanare Android pe smartphone, în Opțiunile dezvoltator , ceea ce nu este deloc prietenos. Din păcate, acești pași necesari nu sunt menționați în cea mai recentă versiune a software-ului HiSuite, doar în cea veche, disponibilă numai pe site-ul Huawei.
De obicei, suntem foarte mulțumiți de interfața implicită Android și experiența oferită de aceasta, dar este întotdeauna bine să vezi un dezvoltator care creează o interfață care îmbunătățește experiența de bază Android. EMUI este o interfață foarte ușor de folosit și configurat, are niște funcții adiționale utile și vine cu o serie de aplicații care aduc valoare utilizatorilor.
Performanțe în testele sintetice
Da, Huawei P8max este un smartphone mid-range, dar design-ul, ecranul mare și calitatea generală bună sugerează ceva mai mult. Rezultatele testelor sintetice creionează un portret destul de fidel al performanțelor oferite, deci hai să vedem cum face față smartphone-ul provocărilor:
Prima dată am testat viteza procesorului cu o aplicație populară numită Vellamo. Ca întotdeauna, am fost curioși de performanțele la folosirea tuturor nucleelor procesorului, deci am rulat testul Multicore din Vellamo. P8max a avut un scor de 2003 de puncte, un scor bun, ce plasează smartphone-ul la vârful listei smartphone-urilor mid-range. Huawei P8max a obținut un scor mai bun decât HTC One M8 și unul foarte apropiat de Samsung Galaxy Note 4.
Desigur, performanța pe mai multe nuclee nu este singura caracteristică relevantă pentru viteza unui smartphone, deoarece multe aplicații nu folosesc decât un singur nucleu al procesorului. Pentru a măsura perfomanța pe un singur nucleu, am folosit testul Metal din Vellamo, unde smartphone-ul a avut un scor de 1492 de puncte, fiind iarăși în fața lui HTC One M8 și foarte aproape de Motorola Nexus 6 și OnePlus One.
Chiar dacă se poate întâmpla ca smartphone-ul să devină uneori puțin lent, scorul arată că Huawei P8max este un smartphone mid-range puternic. Din perspectiva vitezei procesorului este chiar similar cu unele smartphone-uri de top.
Iarăși, revenim la ecranul mare: cu astfel de dimensiuni, ar fi superb să ne jucăm jocuri bune, deoarece acestea sunt mult mai captivante decât pe un smartphone micuț. Pentru a testa performanța grafică, am descărcat GFXBench GL Benchmark , cu care am verificat cum se comportă smartphone-ul în testele T-Rex și Manhattan 1080p.
În testul T-Rex Offscreen , Huawei P8max a redat 744,9 cadre, ceea ce înseamnă numai 13 cadre pe secundă. Aceasta este un scor slab, punând P8max undeva în josul listei smartphone-urilor. Comparativ, Google Nexus 6 a fost aproape de două ori mai bun (1146 de cadre), chiar dacă performanța acestuia a fost foarte aproape de P8max în celelate teste.
Testul Manhattan Ofscreen este și mai complex iar dispozitivul a avut un scor de 449,1 cadre sau 7,2 cadre pe secundă. Aceste rezultate arată că Huawei P8max nu prea este o alegere potrivită pentru jocuri la rezoluții înalte, deoarece procesorul grafic are o performanță scăzută.
Pentru a testa performanța de zi cu zi a unui smartphone, este recomandat să-i dăm sarcini de zi cu zi, precum navigarea pe internet, una dintre cele mai importante arii de utilizare a unui smartphone. Vellamo are un test pentru browserele web, numit Explore. Acesta nu numai că redă mai multe tipuri de conținut (HTML5, CSS, JavaScript, ș.a.m.d.) într-un browser web, dar măsoară și viteza de zoom și de derulare a paginilor, toate fiind activități pe care le faci în timpul folosirii unui browser web. Cu Google Chrome, Huawei P8max a avut un scor de 3030 de puncte, ajungând iarăși în topul rezultatelor bune, având rezultate similare cu Google Nexus 6 și HTC One M8.
Ca și în cazul altor smartphone-uri, Google Chrome a fost browser-ul cel mai rapid pe Huawei P8max. Smartphone-ul vine și cu un alt browser, care a primit 2603 de puncte, deci dacă vrei o experiență mai bună de navigare, ar fi recomandat să alegi Chrome în locul acestui browser.
Toate statisticile arată că, întrebați fiind despre ce ar schimba în bine la smartphone-ul lor, cei mai mulți utilizatori aleg bateria. S-ar putea să crezi că din cauza ecranului de ample dimensiuni, P8max are o autonomie redusă dar, din fericire, bateria de 4360 mAh și funcțiile de conservare a energiei fac ca P8max să aibă o autonomie de peste două zile. Am rulat și testul de baterie Work battery life din PCMark pentru a vedea cum se compară smartphone-ul cu alte modele, iar rezultatul a fost o autonomie de 12 ore și 57 de minute, aceasta fiind măsurată cu o utilizare constantă și ecranul pornit în mod continuu. Acest rezultat face din Huawei P8max un smartphone cu o autonomie a bateriei excelentă. Sperăm că bateria nu se deteriorează rapid, deoarece aceasta nu poate fi înlocuită de utilizator.
Deoarece Huawei P8max este un smartphone modern cu suport pentru rețele 4G LTE, am verificat și vitezele de descărcare și de încărcare cu aplicația Speedtest.net , oferită de Ookla. În timpul testelor am folosit rețeaua Orange Romania. Smartphone-ul nu a avut probleme cu conectarea la rețeaua 4G dar viteza măsurată nu a fost chiar cea mai bună, deoarece am măsurat o viteză de descărcare de 27,34 Mbps și una de încărcare de 10,42 Mbps. Ping-ul a fost foarte bun, de doar 14 ms.
Nu credem că este o idee bună să alegi un smartphone bazându-te doar pe rezultatele testelor sintetice, dar este recomandat să le iei și pe acestea în considerare. În cazul lui Huawei P8max este destul de evident că are un hardware puternic, căci procesorul a avut o performanță comparabilă cu cele din smartphone-urile de top. Totuși, dispozitivul are probleme la capitolul grafică 3D, deoarece nu are un cip grafic foarte performant. Dacă vrei să folosești smartphone-ul pentru jocuri cu grafică complexă, ar trebui să-ți cumperi un alt model.
Pro și contra
Din punctul nostru de vedere, punctele pro evidente pentru Huawei P8max sunt:
- Un design minimalist și elegant
- Materiale de calitate bună folosite în construcția sa
- Husă inteligentă foarte utilă
- Performanță mai mult decât bună pentru majoritatea sarcinilor de lucru
Smartphone-ul are și o serie de probleme, precum:
- Bug-uri software enervante
- Performanță scăzută la capitolul grafică și jocuri
- Prețul său este puțin cam mare pentru ceea ce are de oferit
Verdict
Cu P8max, Huawei a intrat în segmentul phablet-elor, pe piața dispozitivelor mobile. Fiind un hibrid între o tabletă și un smartphone, va atrage atenția cu siguranță: are un design minimalist, elegant și destul de reușit, dar mărimea sa va fi mereu observată. Caracteristicile lui fizice impresionante vor fi pe placul unei nișe relativi mici de utilizatori, dar dacă vrei să-l folosești ca un dispozitiv de muncă, atunci poate să devină un companion foarte bun.
Huawei P8max nu este un dispozitiv pentru jocuri: chiar dacă performanțele în activitățile de zi cu zi sunt bune, are probleme la capitolul de grafică, din cauza unui cip grafic învechit. Camera este de calitate medie, satisfăcătoare la o excursie cu familia. Poți să faci poze destul de bune cu ea, dar să nu te aștepți să apari în National Geographic.
Per ansamblu, Huawei P8max este un companion ideal pentru muncă, un smartphone plăcut care te ajută să-ți termini mai repede sarcinile de la serviciu. Husa inteligentă oferă o experiență plăcută iar performanța, autonomia și mărimea smartphone-ului te vor ajuta să-ți înlocuiești laptop-ul, în anumite scenarii de utilizare. Ca ultimă notă, Huawei P8max are și câteva bug-uri de software care îți fac viața mai grea decât ți-ai dori, în unele situații. Sperăm că acestea vor fi rezolvate curând.