iPhone 6 a avut parte de numeroase critici legate de formă și dimensiuni. Utilizatorii obișnuiți cu iPhone 5 îl găseau prea mare, iar materialele folosite și marginile rotunjite îl făceau destul de alunecos. O bună parte din fanii Apple doreau un telefon ceva mai conservator și mai aproape de designul generației anterioare, iar dorința le-a fost îndeplinită pe deplin cu noul model lansat recent. Ținând cont de părerile utilizatorilor, Apple a introdus o bună parte din hardware-ul folosit pentru iPhone 6S în carcasa unui 5S, astfel născându-se iPhone SE - cel mai mic vârf de gamă disponibil în prezent pe piață. Hardware-ul său puternic cuplat cu ecranul de iPhone 5S, au potențialul de a spulbera concurența în ceea ce privește performanța de calcul și multimedia. Timp de o săptămână am testat iPhone SE pentru a vedea dacă se ridică la nivelul așteptărilor. Citiți în continuare pentru a afla concluziile noastre:
Ambalaj, design și calitatea construcției telefonului iPhone SE
Minimalismul este o trăsătură caracteristică produselor Apple, iar ambalajul iPhone SE nu reprezintă o excepție: acesta vine într-o cutie albă, simplă, cu conținutul ambalat cu atenție.
Când deschideți cutia primul lucru pe care îl vedeți este telefonul, accesoriile fiind ascunse în spatele acestuia. Nu, nu este un iPhone 5S, deși pare.
Pachetul conține încărcătorul, cablul de încărcare (cu conector Lightning, nu micro USB), căștile și un pachet mai mic cu manualele. Cutia care conține manualele conține, de asemenea, o pereche de autocolante cu logo-ul Apple și dispozitivul de extragere a tăviței SIM.
Tradiționale căști Apple sunt frumos ambalate în propria lor cutie. Despachetarea telefonului iPhone SE reflectă atenția la detalii și filozofia produselor Apple de a oferi utilizatorului cea mai bună experiență.
La lansare, utilizatorii pot alege între patru culori pentru iPhone SE: argintiu, auriu, precum și două culori denumite "Space Gray" (gri închis) si "Rose Gold"(auriu roșiatic, unitatea testată). Chiar dacă designul are o vechime de mai mult de trei ani, iPhone SE este un telefon elegant, poate cel mai elegant telefon de la Apple până în prezent.
Partea frontală conține camera foto, senzorul de proximitate și de lumină și, ascuns în butonul principal, un senzor de amprentă digitală.
Partea superioară a telefonului găzduiește doar butonul de pornire, în timp ce partea de jos conține, de la stânga la dreapta, un jack de 3,5 mm pentru căști, microfonul principal, conectorul Lightning și difuzorul încorporat. Suntem în anul 2016 și iPhone-urile nu au încă difuzoare stereo. Se pare că unele lucruri nu se schimbă niciodată la Apple.
Partea stângă conține doar sertarul pentru cartela SIM, în timp ce partea din dreapta conține comutatorul pentru modul silențios și butoanele de volum - același design "curat" pe care utilizatorii l-au îndrăgit la iPhone 5 și iPhone 5S.
La extragerea tăviței SIM cu ajutorul dispozitivului furnizat, veți remarca din nou calitatea fabricației și a asamblării.
Pe partea din spate a telefonului veți regăsi camera principală și blițul True Tone (LED dublu, bicolor) precum și nelipsitul logo Apple.
Pachetul are un design simplu și minimalist, ca de obicei la Apple și denotă o orientare foarte clară spre utilizator. Exteriorul smartphone-ului are aceeași construcție robustă ca și cea a iPhone 5S iar materialele sunt categoric din gama premium. In ciuda designului de modă veche, iPhone SE încă se simte la fel de "proaspăt" și elegant ca și predecesorul său din urmă cu trei ani. Pe o piață dominată de ecrane de 5.5 inci și telefoane gigantice, iPhone SE arata incredibil de mic și este, de asemenea, foarte confortabil de manevrat.
Caracteristicile tehnice ale telefonului iPhone SE
Poate vă întrebați de ce am ales porecla de iFrankenstein pentru acest telefon. Am făcut-o pentru ca iPhone-SE este un amestec de componente prelevate din trei smartphone-uri diferite: iPhone 5S, iPhone 6 și iPhone 6S.
Evident, carcasa este preluată de la iPhone 5S. Chipset-ul, Apple A9, cu un procesor Twister 1.84 GHz dual-core, memorie de 2 GO și procesor grafic PowerVR GT7600 cu șase nuclee, este luat de la iPhone 6S (cel mai rapid iPhone la data recenziei). Ecranul Retina este identic cu cel de pe iPhone 5S care, la momentul lansării, era fost un ecran foarte bun, cu o reproducere bună a culorilor și unghiuri de vizualizare mari. Deși nu mai este în top, ecranul este încă unul foarte respectabil. Rezoluția nu este nici ea la standardele de azi, având doar 640 x 1136 pixeli (densitatea pixelilor fiind de aproximativ 326 ppi), dar pe un ecran de 4 inci, se pune întrebarea dacă e nevoie de o rezoluție mai mare. Utilizarea ecranului mai vechi face ca, spre deosebire de iPhone 6, modelul SE să nu aibă 3D Touch (o facilitate care permite utilizatorului să efectueze diverse acțiuni, în funcție de presiunea cu care se apasă ecranul).
Camera frontală frontală (1,2 megapixeli, diafragmă f/2.4) poate înregistra clipuri video 720p și este preluată de iPhone 5S, în timp ce camera principală este camera iSight de 12 megapixeli (f/2.2 diafragmă și 29 mm distanță focală) utilizat pe iPhone 6S, dar fără stabilizare optică a imaginii. Camera dispune de autofocus cu detecție de fază și un sistem de lentile cu cinci elemente și ne bucurăm că inginerii de la Apple au reușit să-i găsească loc în corpul unui iPhone 5S. Este capabilă să înregistreze clipuri video la rezoluție 1080p cu până la 120 de cadre pe secundă și la rezoluție 4K cu 30 de cadre pe secundă (dacă doriți să aflați mai multe despre rezoluții și dimensiuni de ecran, colegul meu Codruț a scris un articol în care sunt explicate denumirile: Rezoluție ecran? Aspect de imagine? Ce înseamnă 720p, 1080p, 1440p, 4K și 8K?).
Senzorul de amprentă digitală este preluat de la iPhone 6, nu 6S, probabil datorită dimensiunii componentelor implicate sau a costurilor.
Spațiul de depozitare este unul dintre punctele slabe ale oricărui iPhone. Nu neapărat spațiul de depozitare propriu-zis cât lipsa de opțiuni de upgrade. iPhone SE nu are nici el card SD și are doar două opțiuni disponibile de stocare (16 GO - versiunea testată - și 64 GO), variante care au fie spațiu disponibil limitat fie un preț inutil de mare. Dispozitivul este compatibil cu rețelele LTE (4G) și dispune de adaptor wireless 802.11 a/b/g/n/ac. iPhone SE dispune, de asemenea, de un adaptor Bluetooth 4.2 și de NFC. Capacitatea bateriei este foarte mică dacă ne raportăm la standardele de azi, având doar 1620 mAh. Având însă în vedere consumul frugal al chipsetului A9, e posibil să fie o capacitate suficientă pentru iPhone SE.
Smartphone-ul are 123.8 mm înălțime, 56.6 mm lățime și 7.6 mm grosime. iPhone SE este unul dintre cele mai mici smartphone-uri disponibile și, de asemenea, unul dintre cele mai ușoare, cu o greutate de numai 113 grame.
Cel puțin pe hârtie, iPhone SE este demn de apelativul de monstru al lui Frankenstein, cu componente foarte puternice, transplantate de la alte smartphone-uri Apple. Înainte de a pune acest monstru minuscul la încercare, haideți să aruncăm o privire rapidă asupra mediului software. Puteți găsi caracteristicile noului iPhone SE (în engleză) pe pagina oficială: Specificații iPhone SE.
Aplicațiile preinstalate și interfața telefonului iPhone SE
iPhone SE, la momentul recenziei, vine cu iOS 9.3.1 instalat. Opțiunile 3D Touch lipsesc, dar în afară de acestea, telefonul dispune de toate caracteristicile pe care această versiune le are de oferit. În ceea ce privește grafica, noul iOS are doar modificări minore față de iOS 8, iar aplicațiile sunt aproape identice.
Sistemul de operare ocupă 5,1 GO. Aplicațiile uzuale sunt prezente cu foarte puține modificări notabile. Una dintre ele este Nightshift, care folosește ceasul și geolocalizarea pentru a modifica automat după apusul soarelui culorile de afișare către extrema caldă al spectrului (diminuând componenta albastră). Studiile au arătat că acest lucru reduce oboseala ochilor și ajută utilizatorul să adoarmă mai ușor. Nu zic că ați sta să vă uitați la ecran timp de o oră înainte de culcare, dar eu așa fac. Și voi faceți la fel. Recunoașteți!
Un alt plus este tabloul de bord Sănătate, care gestionează aplicațiile de fitness externe și organizează datele mai eficient. Aplicația Note dispune acum de securitate îmbunătățită, fiind necesară identificarea cu amprentă digitală pentru a se deschide. De asemenea, Siri este mai inteligentă, permițându-vă să căutați prin clipuri video și fotografii. Ca să fiu sincer, mie îmi pare încă departe de a înțelege contextul întrebărilor. Mai sunt lucruri de îmbunătățit: Siri nici măcar nu poate bloca ecranul, ceea ce nu este neapărat o sarcină complexă.
Bara de notificări este accesată glisând în jos din partea de sus a telefonului și are două secțiuni: Astăzi și Notificări. Nimic nu s-a schimbat aici. iPhone nu are încă funcția căutare rapidă în aplicația de Telefon (care pe măsură ce tastați o serie de numere vă afișează toate contactele care conțin șirul de numere sau literele corespunzătoare), o caracteristică prezentă pe majoritatea dispozitivelor cu Android. În schimb, iPhone are funcția Spotlight Search: cu un gest de glisare în jos, îl puteți accesa din orice meniu și va căuta șirul dat într-o varietate de locații, cum ar fi cartea de telefon sau e-mailurile. Face chiar și calcule matematice!
Un dublu clic pe butonul Acasă permite accesul utilizatorului la comutatorul de activități, în timp ce prin glisarea în sus din partea de jos a ecranului se deschide Centrul de Control, care se ocupă de setările de volum și de conectivitate. În cazul în care doriți să aflați mai multe despre iOS 9.3, aveți mai multe detalii aici (în limba engleză): iOS Updates.
Ca de obicei la sistemele de operare Apple, evoluția este mai degrabă incrementală. Avem același aspect ca și în versiunea anterioară, aplicațiile uzuale și aceleași mediu software lipsit de probleme, deși puternic restricționat.
Să dăm drumul la teste! Pe pagina următoare veți găsi sesiunea de teste sintetice și, mai important, testarea în utilizarea de zi cu zi și detalii despre experiența noastră cu telefonul.