Performanțe în teste sintetice ale iPhone SE
Sesiunea de testare a fost un pic atipică, deoarece unele dintre din instrumentele pe care le folosim de obicei în testele noastre nu sunt disponibile pe iOS. Aici includem suita Vellamo, care testează performanța procesorului și browser-ul, precum și PCMark, aplicație pe care o folosim de obicei pentru testele noastre de baterie.
Pentru CPU, am folosit în schimb AnTuTu 6.1, aplicație care a arătat cât de puternic este acest mic monstru.
Cu 124373 puncte, SE este mult mai performant decât 5S iPhone și iPhone 6 și este clasat în primele cinci smartphone-uri la momentul recenziei. Numai Samsung Galaxy S7 și Xiaomi MI 5 (pe care l-am testat recent) sunt capabile să țină pasul cu acest micuț și, luând în considerare atât prețul cât și dimensiunea smartphone-ului, considerăm că este o realizare remarcabilă. Competitorul direct al lui iPhone SE, Sony Xperia Z5 Compact, a reușit doar un scor de aproximativ 75000, foarte departe de nivelul lui iPhone SE.
În continuare, am folosit GFXBench GL pentru a testa subsistemul grafic. Ne așteptam la rezultate bune, mai ales că iPhone-ul 6S este are performanțe de top iar iPhone SE are același hardware. Din nou, nivelul performanțelor a fost confirmat.
Atât în testul 1080p T-Rex Offscreen (4493 cadre) și 1080p Manhattan Offscreen (2484 cadre), iPhone SE este numărul unu în gama de telefoane mobile Apple. Chiar și atunci când extindem comparația la cele mai performante telefoane ale momentului, foarte puține pot atinge acest nivel de performanță. Numai Samsung Galaxy S7 îl depășește pe iFrankenstein cu 16%, Xiaomi MI5 și noul HTC 10 având un scor aproximativ similar (1% diferență). Din nou, concurentul direct pentru iPhone SE, Sony Xperia Z5 Compact, reușește un scor de doar 3135/1562 cadre în 1080p T-Rex Offscreen și respectiv 1080p Manhattan Offscreen. Și atenție, acestea sunt teste offscreen, efectuate la aceeași rezoluție de 1080p, în scopul de a egaliza mediul de testare. Având în vedere rezoluția scăzută a ecranului iPhone SE (640 x 1136 pixeli), performanța sa în realitate este pur și simplu imbatabilă, iar efectuarea testului Manhattan la rezoluția ecranului arată exact asta: iPhone SE reușește un scor aproape dublu față de numărul de cadre ale lui Samsung Galaxy S7 (al cărui nivel de performanță este afectat serios de rezoluția gigantică de 1440 x 2560 pixeli) și numai fratele iPhone 6S (3461 cadre) reușește să obțină un scor măcar apropiat de scorul lui iPhone SE (3602 cadre). În cazul în care folosiți telefonul pentru jocuri, singura grijă la iPhone SE va fi cu privire la dimensiunea redusă a ecranului.
În continuare am testat conexiunea la rețea folosind Speedtest.net de Ookla. Am testat conexiunea LTE (4G) într-o zonă cu recepție bună, dar nu maximă, astfel încât vitezele pe care le obțineți ar putea fi chiar mai mari. Rezultatele arată un nivel bun de performanță, cu 46.10 Mbps viteză de download și 19.24 Mbps viteză de upload.
La final, deoarece suita PCMark nu este disponibilă, am folosit suita de teste de la GFX Bench GL. Destul de surprinzător (deoarece bateria are doar o capacitate de 1620 mAh), iPhone SE a reușit un timp de 145 de minute de funcționare continuă, în comparație cu cele 176 de minute obținute de concurentul său, Sony Z5 Compact. Acesta este un rezultat bun pentru un iPhone, deși mediocru în comparație cu alte smartphone-uri.
Așa cum era de așteptat, micul iPhone SE a avut rezultate extrem de bune în toate testele noastre. Acumulatorul pare a fi singurul punct slab, dar privind strict aspectul performanțelor, nu există multe smartphone-uri de pe piață astăzi care pot să depășească iPhone SE.
Experiența de utilizare a smartphone-ului pe iPhone SE
Trebuie să recunosc, sunt un fan înrăit Android. Îmi plac aplicațiile gratuite, libertatea de a-mi schimba interfața cu utilizatorul, precum și nivelul de personalizare disponibil pe telefoanele ce rulează sistemul de operare Android. Acesta este probabil motivul pentru care redactorul-șef mi-a dat mie iPhone SE pentru a realiza o recenzie. Pot să-i și văd rânjetul. Cu toate faptul că scriu aici despre asta nu e o idee tocmai bună. 🙂
Bineînțeles, la început am văzut doar defectele: lipsa unui LED de stare, lipsa căutării rapide în aplicația de telefon, faptul că unele aplicații care sunt gratuite pe Android nu sunt și pe iOS... Dar, după câteva zile, când am început să mă obișnuiesc cu diferențele, totul a început să aibă sens.
Pe de o parte, avem prețul. Prețul de pornire la momentul recenziei este de doar 2299 lei pentru versiunea de 16GO, un preț excelent pentru acest nivel de performanță și apropiat de cel al principalului său concurent, Sony Z5 Compact. Apoi, avem dimensiunile. Dimensiunile iPhone SE sunt perfecte pentru persoanele cărora nu le plac telefoanele de mari dimensiuni. Cântărește foarte puțin, este ușor de manevrat, performanța este excelentă și întreaga experiență este de cea mai bună calitate. Dar ceea ce m-a făcut cu adevărat să privesc cu alți ochi iPhoneSE a fost o caracteristică minunată prezentă în iOS 9. Atunci când un număr necunoscut vă apelează, sistemul de operare caută prin e-mailuri în încercarea de a potrivi numărul cu un nume. Am fost destul de șocat când am văzut pe ecran numărul necunoscut și dedesubt "Poate:" urmat de numele persoanei găsite. Și, chiar persoana respectivă era, un contact de afaceri pe care am omis să-l stochez în lista de contacte, dar care a avut semnătura într-unul dintre e-mail-urile sale. Această caracteristică poate face o mare diferență, mai ales dacă nu răspundeți de obicei la numere necunoscute.
Performanța este la nivelul estimat de testele sintetice: perfect! Am jucat destul de mult jocuri precum Plants vs Zombies 2 și Asphalt 8, care au grafică detaliată și pot fi dificil de randat fluent pe telefoanele mai vechi. Pe iPhone SE rata de cadre a fost foarte bună, nu au existat cadre nerandate sau încetiniri. Cu toate că telefonul s-a încălzit în sesiunile de joc, căldura nu a devenit o problemă.
Ecranul este încă decent, în ciuda tehnologiei care are deja trei ani vechime. Redarea culorilor este aproape perfectă, densitatea pixelilor (~ 326 pixeli per inch) este suficientă, unghiurile de vizualizare și luminozitatea sunt excelente. Luminozitatea adaptivă găsește întotdeauna echilibrul corect și face acest lucru lin, fără trepte vizibile. Ramele ecranului ar fi putut fi mai mici, dar ideea a fost de a păstra aceleași dimensiuni ca la iPhone 5/5S și de a pune doar "bunătățile" în interior.
Calitatea audio este de asemenea la cel mai înalt nivel. Atât atunci când e vorba de o conversație telefonică cât și atunci când ascultați muzică utilizând căștile incluse în pachet. Din păcate, arhitectura iPhone 5 / 5S este încă prezentă, astfel încât nu există decât un singur difuzor care, în plus, nu este foarte zgomotos. Astfel, spre deosebire de exemplu de Lenovo X3 Vibe, ascultarea de muzică pe difuzor nu este recomandată.
Am testat versiunea de 16GO, care neavând posibilitatea de a mări spațiul de stocare, este cam la limită. iOS ocupă din start undeva în jur de 5GO și, dacă mai instalați și câteva jocuri performante, ajungeți rapid la mai puțin de 4 GO de spațiu liber. Adăugând un album sau două de muzică, câteva poze sau înregistrări video, s-ar putea să umpleți toată memoria telefonului.
Recepția semnalului nu este grozavă, cel puțin în comparație cu vechiul meu Sony Xperia Z1. În zonele cu acoperire slabă, Sony Xperia Z1 reușește să mențină un nivel mai bun al conexiunii decât iPhone SE. Diferentele sunt mici, totuși.
Butonul Acasă include un senzor de amprentă digitală care deși nu este din generația a doua precum cel de pe iPhone 6S, este rapid și precis. Senzația la apăsarea butonul Acasă, de fapt senzația la apăsarea oricărui buton de pe iPhone SE este una bună și dă utilizatorului feedback suficient.
În primele zile, am folosit telefonul puțin, cu doar o oră de convorbiri pe zi și fără a juca jocuri sau viziona clipuri video prea mult. Obișnuit să ajustez setările la telefoanele mele, am limitat drepturile de acces la rețea pentru unele aplicații, pentru a conserva bateria. Sfat: dacă nu aveți nevoie de viteze LTE (4G) (și cele mai multe ori nu aveți, pentru că lățimea de bandă maximă 3G de 7,2 Mbps este suficientă pentru streaming și multimedia), comutați pe rețeaua 3G, pentru că 4G consumă bateria mai mult decât 3G. Acest lucru este valabil mai ales în zonele cu acoperire slabă 4G, dar există o diferență chiar și atunci când semnalul 4G este bun. Chiar ținând cont de aceste mici ajustări, rezultatul tot a fost surprinzător.
Aproape două zile de funcționare! Cu siguranță nu mă așteptam la acest rezultat, mai ales că Sony Xperia Z1 reușește aproximativ aceeași performanță la o utilizare lejeră.
După testarea iPhone SE cu aceste setări, am trecut la setările implicite și am folosit smartphone-ul mai frecvent. Cu acest tipar de utilizare, bateria a ținut doar o zi, o valoare mai aproape de ceea ce vă puteți aștepta de la un telefon cu o baterie așa de mică. Cu toate că performanța bateriei este doar medie, când introducem capacitatea sa în ecuație, rezultatul este admirabil. Se pare că telefoanele cu Android au încă unele lucruri de învățat de la iOS în ceea ce privește consumul de energie.
Experiența în utilizarea iPhone SE este una foarte plăcută. În ciuda faptul că sunt un fan înrăit Android, a trebuit să recunosc în cele din urmă că iPhone SE este un instrument simplu, cu o interfață ușor de utilizat, cu caracteristici excelente și performanțe solide. Singura mea plângere reală este faptul că unele aplicații care sunt gratuite pe platforma Android sunt contra cost pe iOS.
Experiența de utilizare a camerei folosind iPhone SE
Telefoanele Apple au fost întotdeauna renumite pentru calitatea imaginilor capturate. iPhone SE nu este o excepție, cu o cameră de 12 megapixeli iSight (diafragmă f/2.2 și distanță focală 29 mm) luată de pe modelul iPhone 6S.
Interfața este simplă și vă permite să comutați rapid între a face fotografii, a crea imagini panoramice, a înregistra clipuri video normale și cu încetinitorul, precum și funcția de "timelapse". Când atingeți ecranul pentru a focaliza imaginea, aveți opțiunea de a modifica expunerea cu ajutorul unui cursor pe ecran.
iPhone SE moștenește caracteristica Live Photo de la iPhone 6S. Este o caracteristică similară cu Zoe de la HTC, care în loc de a face o fotografie, înregistrează un scurt clip video. În cazul iPhone, acesta înregistrează un clip de de 3 secunde, 1,5 secunde înainte și 1,5 secunde după ce declanșatorul este apăsat. Da, ați citit bine, ÎNAINTE de a apăsa pe declanșator. Nu, iPhone-ul nu a reușit să facă posibilă călătoria în timp, pur și simplu începe să înregistreze (cu o memorie de 1.5 secunde), imediat ce deschideți aplicația Cameră. În plus aparatul face și o poză atunci când apăsați butonul declanșator.
Calitatea imaginii este foarte bună, cu culori neutre, dar un pic mai mult zgomot decât mi-aș fi dorit. Nu am detectat distorsiuni sau aberații cromatice, iar intervalul dinamic este foarte bun și este îmbunătățit și mai mult cu o funcție de HDR automatic. Lipsa de stabilizare optică a imaginii nu este o problemă pentru iPhone SE, deoarece folosește întotdeauna setările corecte de expunere, în scopul de a elimina riscul de imagini neclare. Nici una dintre imaginile capturare nu a avut probleme legate de mișcarea aparatului foto, chiar și în lumină scăzută, ceea ce spune foarte mult.
Funcția HDR poate fi setată direct de pe ecran pe ON, OFF și AUTO. Când este activată, îmbunătățește în mod discret intervalul dinamic, fără a introduce aberații sau umbre nedorite. Este o funcție HDR "adevărată", deoarece nu post-procesează o singură fotografie, ci folosește două fotografii separate, cu expuneri diferite, pe care le îmbină. Mai jos aveți o fotografie făcută fără HDR (stânga) și cu HDR (dreapta). Puteți vedea ceva mai multe detalii în varianta HDR, atât în părțile întunecate cât și zonele supraexpuse.
Fotografie de interior sunt de asemenea bune, când iluminarea este bună. Blițul Dual LED își face treaba bine atunci când este nevoie, oferind suficientă lumină fără a supra expune fotografiile. Cu toate acestea, în ciuda senzorului BSI, care se presupune că este mai bun în condiții de lumină slabă, fotografiile de noapte nu sunt cele mai bune pe care le-am văzut. Ele sunt, cu toate acestea, peste medie în ceea ce privește reproducerea detaliilor și balansul de alb.
Fotografiile macro sunt de bună calitate, iPhone SE fiind capabil de a se apropia mult de subiect (la 3 cm). Mai jos, putem observa același subiect, fără bliț și cu bliț. Reproducerea culorilor a fost mai bună când am folosit blițul, cu toate că există un pic de supraexpunere (normală pentru poze macro cu bliț).
Clipurile video sunt detaliate, cu culori neutre și o rată de cadre constantă. Pentru o înregistrare 1080p, rata de biți este de aproximativ 17 Mbps, o valoare medie. Stabilizarea software funcționează fără probleme, iar videoclipurile nu sunt "mișcate" deloc. Înregistrarea audio este mono, dar calitatea este peste medie. Mai jos aveți o filmare care include atât obiecte în mișcare rapidă cât și peisaj static.
Caracteristica Timelapse produce unele rezultate cel puțin interesante. Priviți rezultatul unei filmări Timelapse:
iPhone SE are o cameră principală foarte bună, bine reglată și cu o interfață de utilizator simplă. Atât fotografiile cât și clipurile video sunt de bună calitate, iar singura dezamagire mare este camera frontală. Imaginile sunt foarte clare, în ciuda lipsei funcției de stabilizare optică a imaginii, mulțumită setărilor perfecte ale camerei și funcției de stabilizare software. Per total, o experiență bună!
iPhone SE - avantaje și dezavantaje
Rezumând rezultatele testelor noastre, ne-au plăcut următoarele:
- Preț de pornire bun pentru versiunea de 16 GO
- Calitatea fabricației și a asamblării foarte bună, similară cu a predecesorului
- Performanțe de top, atât în ceea ce privește capacitatea de procesare cât și în aplicațiile grafice
- Calitate excelentă a sunetului
- Sistem de operare matur și lipsit de bug-uri
- Cameră principală bună
Am găsit însă și câteva lucruri care nu ne-au plăcut, cum ar fi:
- Cameră frontală învechită
- Telefonul are un singur difuzor
- Înregistrările audio sunt mono
- Versiunea de 16 GO este cam la limită cu spațiul de stocare și nu există posibilitatea de extindere a spațiului prin adăugarea unui card SD.
Verdict
Suntem de părere că Apple a făcut alegerea potrivită actualizând iPhone 5S și redenumindu-l iPhone SE. Este un salt uriaș înainte în ceea ce privește performanța și deși designul îl puteți considera ca fiind depășit, calitatea produsului este încă prezentă, iar prețul este foarte bun. Telefonul nu este potrivit pentru persoanele cu mâini mari sau persoane care au nevoie de o un ecran generos. Dar dacă doriți un upgrade de la iPhone 5S sau dacă preferați un telefon de mici dimensiuni, iPhone SE este cu siguranță de luat în considerare. Este un mic monstru care merită toți banii.