Utilizarea Jawbone UP3
Saitul web Jawbone face să pară că, a îți pune banda pe încheietura mâinii este ceva foarte simplu și rapid. Nu este! Banda trebuie să se potrivească destul de bine pe încheietură și catarama ei este destul de dificil de folosit dacă nu ai destul loc ca să îți pui degetele pe lângă ea. M-am chinuit destul de mult și, în final, am descoperit că soluția cea mai bună pentru mine a fost să trag banda mai sus pe mână, să strâng catarama și apoi să o mișc spre încheietura mâinii, lucru mai ușor de spus decât de făcut. Nu e deloc ceva rapid și ușor. Ca răspuns la plângerile utilizatorilor despre cataramă, Jawbone a postat un clip video pe saitul lor care face ca întreaga procedură să pară simplă și ușoară. Credeți-mă, nu este. De asemenea, ca să găsesc acest clip video a trebuit să citesc review-uri de pe Amazon. Nu găsești niciun link evident pe saitul web Jawbone.
Jawbone, de asemenea, recunoaște că acea cataramă de pe UP3 nu stă tot timpul strânsă și așa și este. Ei oferă o clamă de prindere care ar trebui să păstreze banda strânsă, dar ea ar fi trebuit să existe în cutie de la început. Am comandat una, dar încă nu a ajuns la mine deci nu pot să vă spun nimic despre ea încă.
După ce am încărcat UP3 și am reușit să o montez pe mână, a venit timpul să mă lupt cu aplicația. Instalarea sa pe smartphone-ul meu Moto X cu Android a mers bine. Conectarea benzii la aplicație…. nu chiar. Am selectat banda mea UP3, așa cum mi-a solicitat aplicația.
Nu are rost să mai menționez dar, da, banda era încărcată și da, era în raza de acțiune (smartphone-ul se afla la 30 de cm de ea). Deci care era problema? Am încercat din nou. Jawbone mi-a mai dat un mesaj de eroare.
Da, aveam o conexiune de internet foarte bună. O foloseam ca să verific saitul web și să văd ce făceam greșit. După cum am aflat până la urmă, trebuia să rezolv problema singură. Din fericire, sunt încăpățânată când vine vorba de a face lucrurile să meargă (în general) așa că am stat și m-am gândit puțin. Ce-ar putea fi? Aha, am selectat UP3, adică banda pe care o am, dar aplicația credea că vede un UP4.
OK, atunci voi alege UP4. Și a mers. Oarecum! Aplicația încă mai credea că nu am o conexiune de internet. Așa că m-am mai gândit puțin. Aha… Am crezut că dacă am o conexiune Wi-Fi pe telefon înseamnă că am o conexiune de internet. Programatorii Jawbone se pare că au lucrat pentru Microsoft și au învățat delicata artă de a-ți da mesaje de eroare care să nu te ajute sub nicio formă. Ce nu aveam eu de fapt era o conexiune Bluetooth. Oprisem Bluetooth pe telefonul meu pentru că foarte rar folosesc căștile și nu vroiam să consum bateria degeaba. Am rezolvat asta, am rezolvat și problema. Uau!
OK, acum banda este conectată, aplicația rulează. Intenționam să fac o plimbare să văd ce informații îmi dă. Și m-am lovit de al doilea lucru pe care Jawbone îl presupune despre clienții săi: niciunul dintre ei nu vrea să poarte un ceas de mână. Ei bine, acest lucru nu ar fi foarte rău dacă banda ar fi inclus un ceas, cum face Fitbit Charge HR (despre care poți să citești review-ul nostru de aici ) dar Jawbone are doar trei leduri mici și niciunul nu îți spune cât este ceasul. Poate mă veți considera demodată, dar nu mă uit non stop la smartphone și prefer să port un ceas de mână. Am încercat câteva din ceasurile pe care le am, ca să văd care dintre ele ar putea să conviețuiască în pace cu banda. Ceasul meu favorit… au. Este mult prea mare.
Ceasul meu "care este OK chiar dacă un copil mănâncă pe el deoarece este un Timex Expedition" … ceva mai bine dar tot e prea mult pentru o singură mână.
În cele din urmă, singurul ceas pe care îl aveam care să se și potrivească era un model vintage pe care niciodată nu l-am considerat un ceas de zi cu zi. Dar o fac acum. Să sperăm că niciun copil nu va observa. 🙂
Ah, și în cazul în care o să pui întrebarea evidentă, nu puteam să mut pur și simplu UP3-ul pe cealaltă mână pentru că pe ea port o brățară pentru scris, și scriu mult.
Utilizarea aplicației Jawbone UP
Aplicația este atractivă, bine gândită și oferă o mulțime de informații despre tine însuți. Dar Jawbone nu îți oferă niciun fel de ghid de utilizare, așa că setarea sa nu este chiar ușoară. Banda mea a venit setată să folosească sistemul metric. Dar eu locuiesc în Statele Unite, unde suntem cu toții dinozauri care nu înțeleg sistemul metric foarte bine. Modificarea unităților de măsurare a fost ușoară odată ce am aflat cum se face, dar asta a însemnat să merg pe mai multe forumuri online. Apeși și ții apăsat pe înălțimea ta, până când auzi un bâzâit, apoi poți să schimbi centimetri în inci (sau invers). Acest lucru va schimba și toate celelate unități de măsură.
Ai posibilitatea să setezi un țel pentru greutate, dar nu poți cu adevărat să faci ce vrei tu. Fie accepți ce îți sugerează aplicația, fie alegi o greutate mai mică. Nu ai opțiunea de a alege o greutate mai mare, una pe care chiar ai putea să o ai.
Acestea sunt însă singurele mele plângeri. Restul a fost bine. Aplicația îți monitorizează pașii făcuți, pulsul când ești în repaus (măsurat chiar înainte să te trezești) și somnul. Poți să setezi un țel pentru numărul de pași pe care vrei să îi faci în fiecare zi.
După cum vezi, există și un "smart coach" ("antrenor inteligent") care îți dă sfaturi pentru cum să îmbunătățești ceea ce faci. Îți dă sugestii pentru cum să fii mai activ sau pentru cum să dormi mai bine, de exemplu. Chiar mi-a plăcut acest "antrenor". Dar nu știu cât de corecte sunt măsurătorile pentru somn. Sunt bazate pe mișcare, din ce înțeleg eu, și cineva care doarme pe o saltea cu apă și are patru pisici active noaptea probabil că se mișcă mai mult decât în realitate. 🙂 Și totuși, este o măsurătoare interesantă care pare să recunoască bine orele la care te trezești în timpul nopții.
Așa cum am mai spus, singura metodă prin care poți să obții informații de la banda ta este să folosești aplicația de pe smartphone. Nu există niciun profil online așa cum îți oferă Fitbit. Pentru oamenii care își verifică smartphone-ul permanent, acest lucru nu este un inconvenient. Însă eu nu mă uit la telefon tot timpul, așa că a trebuit să îmi dezvolt un obicei nou pentru a obține toate informațiile de la UP3. Nu mă plâng, fac doar o observație.
Observații despre Jawbone UP3
Banda este realizată din plastic de calitate medicală (nu este latex) și nu mi-a cauzat probleme pe piele. Nu pot să port acele benzi din silicon deoarece ele îmi fac pielea să îmi transpire, însă UP3 nu m-a deranjat deloc. Jawbone te avertizează că în contacte există puțin nichel, dar deși am alergie la nichel nu am fost afectată deloc. Contactele îți lasă urme pe piele, mai ales peste noapte. Pot fi observate ușor dar nici ele nu m-au deranjat.
Banda este mai groasă decât ceasurile mele de mână și este destul de rigidă (nu poți să o întorci pe mână fără eforturi). Acest lucru mi-a cauzat probleme atunci când banda s-a prins de mâneca jachetei mele și mai ales atunci când s-a agățat de cureaua rucsacului, când mi-a făcut chiar și o vânătaie. Asta s-ar putea să fie sau nu o problemă pentru unii oameni dar nu pot să consider acest aspect ca fiind negativ.
Banda este îngustă și atractivă și ai multe opțiuni în ceea ce privește personalizarea aspectului său. Este clar că se potrivește atât femeilor cât și bărbaților. Ea promite să fie "o mărime care se potrivește tuturor". Nu am testat-o și pe alți membri ai familiei deoarece să îi faci brățara să se potrivească pe mână este, pe românește, o bătaie de cap.
UP3 este ușoară și poți să uiți că o ai pe mână, acesta fiind un aspect pozitiv. Este și rezistentă la apă dar nu este impermeabilă. Am testat-o când am spălat vasele (nu mi-am pus mâinile în apă până la nivelul benzii), nu am avut probleme. Nu mi-am forțat norocul prin a o purta în duș, dar sunt mulți oameni care spun că au făcut acest lucru fără probleme. Se curăță cu alcool, după ce spune Jawbone, și am făcut acest lucru de câteva ori.
Punctele pro și contra ale Jawbone UP3
După cum consider eu, iată care sunt aspectele pro ale Jawbone UP3:
- Subțire, ușoară și o paletă largă de opțiuni pentru aspectul vizual
- Ușor de curățat
- Se încarcă relativ repede
- Aplicația de smartphone arată bine și este ușor de folosit, după ce ai făcut setările inițiale
- Îți oferă o mulțime de informații utile despre nivelul tău de activitate și de somn.
Și aspectele negative:
- Nu este cu adevărat compatibilă cu ceasurile de mână (acest lucru poate să nu conteze pentru mulți oameni)
- Este posibil să nu știi când trebuie să o încarci
- Mesaje de eroare în timpul setării inițiale care nu te ajută deloc
- Nu are niciun ghid de utilizare și informațiile esențiale nu sunt întotdeauna evidente pe saitul web Jawbone
- Design slab al cataramei și al încărcătorului
- Oferă aplicații doar pentru Android și iOS. Dacă ești utilizator de Windows nu primești nimic.
Verdict
Chiar am vrut să îmi placă Jawbone UP3. Mi-a plăcut designul benzii și am obținut o mulțime de informații utile de la aplicația Jawbone. Materialul din care este realizată nu mi-a făcut mâna să transpire, lucru pe care l-am apreciat. Dar configurarea benzii a fost mai dificilă decât ar fi trebuit să fie, iar catarama s-a desfăcut singură de mai multe ori. Din fericire, nu a căzut nicidată prea rău. Banda nu este destinată cuiva care poartă în mod obișnuit un ceas de mână (adică eu) și a tins să se agațe de lucruri, momente în care doare.
Ca aspecte pozitive, Jawbone UP3 oferă o mulțime de informații despre tine însuți, lucruri care te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de sănătate. De asemenea, măsurătorile sale par să fie destul de precise pentru a te ajuta să înțelegi ce ți se întâmplă. Singurul aspect neplăcut este că trebuie să verifici aplicația de pe smartphone destul de des. Nu ai niciun profil online sau alte surse de informații în afară de aplicație. Desigur, multe dintre aceste observații sunt personale și s-ar putea să nu fie relevante pentru alți oameni. Dar, din păcate, trebuie să spun că Jawbone nu, încă nu ai reușit să realizezi cel mai avansat tracker din lume. Te afli pe drumul cel bun dar mai trebuie să lucrezi la el.