Recenzie Motorola Nexus 6 - Phablet-ul creat de Google și Motorola

recenzie
Recenzie Motorola Nexus 6 - Phablet-ul creat de Google și Motorola
Rating

Experiența de utilizare a camerei de pe Motorola Nexus 6

Camera principală de pe Motorola Nexus 6 folosește un senzor de imagine de 13 megapixeli de la Sony, care poate face fotografii la o rezoluție maximă de 4128 x 3096 pixeli. Totuși, dacă vrei să faci fotografii la rezoluția maximă, va trebui să te mulțumești cu aspectul standard de 4:3. Dacă preferi să faci fotografii în standardul mai modern 16:9, ele vor fi tăiate și vor avea o rezoluție de 9,7 megapixeli, adică 4160 x 2340 pixeli.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Camera principală de pe Nexus 6 are focus automat și un bliț dual-LED care încercuiește lentila. În ceea ce privește caracteristicile și opțiunile implicite, trebuie să spunem că Nexus 6 poate să facă fotografii folosind HDR și are și câteva moduri de fotografie speciale: Photo Sphere ( Sferă foto - similar cu o panoramă dar te lasă să capturezi o imagine mai mare, atât orizontal cât și vertical), Panorama și Lens Blur ( Estompare lentilă - util mai ales pentru imaginile macro - estompează imaginea în jurul subiectului tău).

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

De asemenea, camera principală poate să înregistreze clipuri video la rezoluții UHD 4K, HD 1080p și HD 720p. Clipurile video înregistrate în UHD 4K sunt capturate la 30 cadre pe secundă, o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli și o rată a datelor de 41 Mbps, cu sunet mono la un bitrate de 96 kbps.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Dacă ești curios și despre "puterile" selfie de pe Nexus 6, ar trebui să știi că cei 2 megapixeli ai camerei principale nu sunt tocmai extraordinari și probail nu o vei folosi decât pentru aplicațiile de chat video precum Skype.

Per total, camera principală de pe Motorola Nexus 6 este chiar bună. Aceasta reușește să captureze fotografii frumoase, cu rapiditate. Oferă rezultate bune chiar și în medii cu lumină scăzută. Opțiunea HDR funcționează și ea destul de bine și reușește să captureze imagini în culori mult mai naturale atunci când fotografiezi peisaje cu diferențe mari de luminozitate.

În galeria de mai jos poți să vezi câteva fotografii pe care le-am realizat cu Motorola Nexus 6. Am inclus fotografii pe care le-am făcut afară dar în interior, fotografii realizate în lumină naturală și fotografii realizate în întuneric (cu și fără bliț), precum și câteva imagini macro.

Dacă vrei să vezi cât de bun este Motorola Nexus 6 la înregistrarea clipurilor video dinamice, cu mișcare, iată un exemplu:

Am folosit Nexus 6 și pentru a înregistra o panoramă pentru a îți arăta un exemplu despre cât de bun este acest smartphone la înregistrările video statice, unde avem puțină mișcare.

Chiar dacă am folosit cea mai mare rezoluție video posibilă - UHD 4K - Nexus 6 a fost foarte rapid la a porni și la a salva clipurile. Am văzut unele smartphone-uri care, atunci când înregistrau clipuri video la rezoluțiile lor maxime, se chinuiau să le salveze atunci când apăsam pe butonul de oprire. Nu este cazul la Nexus 6. Este un smartphone rapid.

Ne place camera principală oferită de Motorola Nexus 6. Face fotografii de calitate, atât afară cât și în interior, atât în lumină naturală cât și în medii cu lumină puțină. Un alt motiv pentru care suntem mulțumiți este rapiditatea cu care Nexus 6 fotografiază panorame, precum și fotografiile speciale pe care le poți captura cu modul Photo Sphere. În final, suntem mulțumiți și de clipurile video UHD 4K pe care le poți înregistra. Camera este rapidă și se descurcă bine și la stabilizarea optică a imaginilor și a clipurilor video.

Android 6 Marshmallow & Aplicațiile implicite

Motorola Nexus 6 este comercializat cu sistemul de operare de la Google Android 5.0 Lollipop preinstalat. Totuși, atunci când am scris acest review, Android 6.0 Marshmallow a fost lansat și este disponibil pentru descărcare și instalare pe Nexus 6. Noi am făcut exact acest lucru și acum ne bucurăm de ultimul sistem de operare de la Google.

Dacă tocmai ți-ai cumpărat un Motorola Nexus 6 care a venit cu Android 5.0 Lollipop, pregătește-te să investești ceva timp pentru a face toate actualizările necesare până când vei putea să ai ultimul Android 6.0 Marshmallow pe dispozitiv. Pentru noi, acest lucru a însemnat că a trebuit să facem upgrade pentru Nexus 6 la Android 5.1, apoi să îl actualizăm la Android 5.1.1, apoi am făcut două actualizări de sistem suplimentare și în final, am putut să facem upgrade-ul la Android 6.0 Marshmallow.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Sistemul de operare Android 6.0 Marshmallow care rulează pe smartphone-ul nostru Nexus 6 s-a dovedit a fi la fel de solid cum era și Android 5.0 Lollipop. Arată bine și funcționează excelent. Nu am avut niciun fel de probleme de performanță, nu am văzut niciun bug, nicio întrerupere și am găsit toate caracteristicile de care aveam nevoie.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Unul dintre principalele motive pentru care ai vrea să îți cumperi un dispozitiv Nexus este faptul că aceste dispozitive sunt construite exact cum a intenționat Google să fie sistemul de operare Android. Nu există caracteristici "suplimentare", nu există "interfețe de utilizare îmbunătățite" și nu există niciun fel de "aplicații preinstalate" de către productăori. Ai parte de experiența curată de Android. Acest lucru este valabil și pentru Nexus 6 de la Motorola. Ai parte de un Android 6.0 Marshmallow curat și care conține doar aplicațiile Google.

În total, sunt preinstalate 30 de aplicații: Calculator, Calendar, Camera, Chrome, Clock, Contacts, Docs, Downloads, Drive, Fit, Gmail, Google, Google+, Hangouts, Keep, Maps, Messenger, News & Weather, Phone, Photos, Play Books, Play Games, Play Music, Play Newsstand, Play Store, Settings, Sheets, SIM Toolkit, Slides și YouTube.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre caracteristicile ultimului sistem de operare mobil de la Google, deschide pagina sa web oficială: Android 6.0 Marshmallow.

Dacă îți cumperi un Motorola Nexus 6, vei primi versiunea oficială, neatinsă a sistemului de operare Android împreună cu aplicațiile standard de la Google. Dacă vrei un dispozitiv Android curat, acesta este cea mai bună alegere. Nouă ne place Android-ul curat și, sincer, nu l-am schimba cu nicio altă versiune "îmbunătățită" creată de alți producători.

Reclamă

Performanțe în testele sintetice

Ce rost are să știi specificațiile hardware sau cât de bine arată un dispozitiv dacă nu știi și cât de bine se comportă în diverse scenarii de utilizare? Pentru a afla, ar trebui să rulezi niște benchmark-uri și să verifici cât de rapid (sau nu) este un anumit dispozitiv. De aceea am rulat mai multe teste pe smartphone-ul nostru Motorola Nexus 6.

Am început prin a testa performanțele de procesare oferite de procesorul cu patru nuclee Krait 450 la 2,7 GHz din Motorola Nexus 6. Pentru a realiza aceste măsurători, am folosit populara aplicație de benchmark Vellamo.

Primul test este Vellamo Multicore , un benchmark care măsoară cât de rapid este un procesor atunci când rulezi mai multe sarcini simultan. Motorola Nexus 6 a obținut 1818 puncte, aflându-se la același nivel ca HTC One M8, dar fiind mai slab decât LG G4 și mai puternic decât ASUS ZenFone 2.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

În continuare, am rulat testele Vellamo Metal care măsoară performanțele unui procesor atunci când rulezi o singură sarcină, pe un singur nucleu. Acesta este un test foarte important, deoarece sunt multe aplicații în Magazinul Play care nu știu să folosească mai mult de un singur nucleu al procesorului. Nexus 6 a reușit să obțină 1617 puncte. Acest scor îl plasează aproape de Samsung Galaxy Note 4, dar mult mai jos decât LG G4 sau Samsung Galaxy S6. De cealaltă parte, Nexus 6 se descurcă mult mai bine decât HTC One M8 sau decât ASUS ZenFone 2.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Un alt aspect foarte important în termeni de performanță este cât de bun este un smartphone în jocuri. Pentru a evalua Motorola Nexus 6, am apelat la GFXBench GL Benchmark. Testele pe care le considerăm relevante pentru jocuri sunt 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Poate ai observat că am ales doar teste standardizate pentru rezoluția 1080p. Facem acest lucru pentru că noi considerăm că rezultatele sunt mai relevante dacă toate dispozitivele pe care le testăm rulează benchmark-urile la aceeași rezoluție. Dacă am fi folosit rezoluția nativă de pe Motorola Nexus 6, care este QHD 1440 x 2560 pixeli, nu ar fi fost corect să îi comparăm rezultatele cu cele de pe alte smartphone-uri cu rezoluții mai mici, FullHD.

Nexus 6 a reușit să randeze 495,6 cadre în testul 1080p Car Chase Offscreen , un rezultat excelent, dar mai mic decât cel obținut de Samsung Galaxy S6.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

În testul 1080p Manhattan Offscreen , Nexus 6 a randat 836,3 cadre, un alt rezultat foarte bun. Este mai bun decât ASUS ZenFone 2 dar tot este mai puțin decât Samsung Galaxy S6, care a randat cu 61 de cadre mai mult.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

În ultimul nostru test pentru jocuri, am rulat 1080p T-Rex Offscreen. Nexus 6 a randat 2367 de cadre, un rezultat foarte apropiat de ceea ce poate un iPhone 6. De asemenea este mult mai bine decât ce îți va oferi ASUS ZenFone 2. De exemplu, ASUS ZenFone 2 randează 1691 de cadre în acest test.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Acum că știm cum se comportă Motorola Nexus 6 în termeni de putere de procesare și posibilități de gaming, hai să vedem cum se descurcă în activități obișnuite, precum navigarea pe internet. Pentru a-i măsura performanțele în această zonă, ne-am întors la Vellamo și la testele lui de Browser. Nexus 6 vine cu browserul web implicit de la Google: Chrome. Vellamo a măsurat un scor de 3034 de puncte pe smartphone-ul nostru, acesta fiind încă un rezultat foarte bun. Este mai bine decât ce ai obține de la un OnePlus One sau un LG Nexus 5, dar mai puțin decât ce oferă un HTC One M8, un Samsung Galaxy S6 sau un LG G4. Este un rezultat mai slab chiar decât cel al ASUS ZenFone 2. Totuși, nu te îngrijora, Nexus 6 a obținut unul dintre cele mai bune rezultate, luând în considerare faptul că el afișează saiturile web pe un ecran uriaș QHD.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Benchmark-ul final pe care l-am rulat pe Motorola Nexus 6 este destinat măsurării autonomiei oferite de baterie. Am menționat anterior că Nexus 6 are o baterie nedetașabilă litiu-polimer de 3220 mAh. Din experiența noastră personală, bateria oferă exact autonomia declarată de Motorola în specificațiile tehnice ale smartphone-ului: până la o zi. Dacă vei rula aplicații mari consumatoare de energie, precum jocurile, sau dacă vei naviga pe internet non stop timp, bateria se va termina imediat. Totuși, pentru a-ți oferi rezultate mai exacte, am rulat și testele Work battery life din PCMark. Motorola Nexus 6 a reușit să reziste timp de 7 ore și 15 minute. Nu este cel mai bun rezultat din lume, dar având în vedere ecranul său de 6 inci și toate componentele hardware puternice dar consumatoare de energie, acesta este un rezultat bun.

Motorola Nexus 6
Motorola Nexus 6

Toate benchmark-urile pe care le-am rulat dovedesc că Motorola Nexus 6 este un dispozitiv de top, cu performanțe foarte bune.

Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Motorola Nexus 6 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android de pe piață. Ecranul său QHD de 6 inci este mare, dar cu un motiv: totul arată superb pe el, de la paginile web la fotografii, la filme, la jocuri. Este excelent!

Atunci când Google se asociază cu producătorii de hardware pentru a crea un dispozitiv Nexus, vei primi un sistem de operare Android curat, fără "caracteristici sau aplicații preinstalate". Așa este și cazul Nexus 6. Nu poate decât să îți placă exepriența Android oficială, nealterată. Un alt aspect pozitiv este faptul că întotdeauna va fi printre primele dispozitive care vor primi ultima actualizare de Android. La momentul scrierii acestui review, Nexus 6 nostru rulează ultima versiune de Android: versiunea 6.0 Marshmallow. Și trebui să îți spunem că este excelent! Sistemul de operare este frumos, elegant și rapid.

Pentru a se asigura că este oferă performanțe de top, Motorola a pus în Nexus 6 componente hardware puternice. Procesorul cu patru nuclee la 2,7 GHz și cei 3 GO de memorie RAM sunt mai mult decât de ajuns pentru a face față oricărei activități: navigarea pe internet, jocurile, redarea de media, ș.a.m.d. La un an după ce a fost lansat, Motorola Nexus 6 este încă unul dintre cele mai puternice smartphone-uri de pe piață.

Singurul motiv pentru care unii oameni ar putea ocoli Motorola Nexus 6 este dimensiunea sa. Acest smartphone este masiv. Dar este și bine realizat și materialele folosite în producerea lui fac parte din categoria premium.

Per total, Motorola Nexus 6 este un smartphone excelent dar nu putem să îl recomandăm tuturor cititorilor noștri, din cauza ecranului său mare. Dacă ai mâini relativ mari și ești pregătit să le folosești pe amândouă atunci când utilizezi telefonul, atunci cumpără un Nexus 6 și nu vei regreta. Dacă ai mâinile mici, ar trebui probabil să faci o plimbare într-un showroom și să testezi Motorola Nexus 6, să vezi dacă chiar ți se potrivește.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii