După cum unii dintre voi cu siguranță știți, luna iunie a fost una destul de importantă în industria IT&C, fiind și luna în care a avut loc Computex în Taipei. Prietenii noștri de la ASUS au fost prezenți acolo și au anunțat o serie de produse noi. Un duet interesant a venit din partea diviziei Republic Of Gamers (ROG), mai exact mausul de gaming ASUS ROG GX860 Buzzard și mousepad-ul ASUS ROG GM50. Noi le-am primit în teste, ne-am jucat cu ele o perioadă și vrem să vă povestim ce impresie ne-au făcut, așa că vă invităm să citiți această recenzie:
Despachetarea ASUS ROG GX860 Buzzard & GM50
Mausul ASUS ROG Buzzard vine împachetat într-o cutie neagră cu logo-ul Republic Of Gamers pe partea frontală.
Partea din spate a cutiei găzduiește o serie de specificații tehnice și explicații despre ce face fiecare buton al mausului.
După ce ridicați "coperta" cutiei, puteți vedea mausul înainte de a-l scoate afară. De asemenea, mai puteți vedea o scurtă prezentare a interfeței software-ului pe partea interioară a capacului cutiei.
Avem parte de o împachetare destul de clasică, fără accesorii și alte briz-briz-uri. Pe lângă mouse în sine, veți mai găsi un ghid de utlizare și certificatul de garanție.
Mousepad-ul GM50 vine într-o cutie lungă hexagonală și cu o fereastră transparentă.
Pe lateralele cutiei puteți vedea câteva detalii tehnice ale pad-ului și două mostre de material din care sunt confecționate fața și baza pad-ului.
În interior găsiți doar pad-ul și nimic altceva.
Specificații hardware
Bun! Acum că am scăpat de ambalaje, haideți să aruncăm un ochi peste specificațiile tehnice ale jucăriilor care fac obiectul acestei recenzii: ASUS ROG Buzzard folosește un senzor laser cu o rezoluție de 8200 DPI și o viteză de 150 inci pe secundă. Nivelul de acelerație este 30g. Cu niște dimensiuni de 118.2 x 68.4 x 40 mm, vorbim de un mouse de dimensiuni medii, similar cu ASUS Strix Claw. Buzzard cântărește doar 98 de grame. ASUS a ales din nou switch-urile de fabricație japoneză Omron, același tip de switch-uri folosite de modelele Strix Claw și ROG Gladius. Compania spune că switch-urile au o durată de viață de 5 milioane de apăsări. Nu se menționează dacă ele sunt interschimbabile, ca în cazul Gladius, deci cel mai probabil sunt lipite de placa electronică. Cele două butoane principale sunt unite și avem și trei butoane programabile pe partea stângă.
Pe partea superioară a mausului, lângă rotița de scroll, găsim două butoane pentru modificarea nivelului de sensibilitate al senzorului. Putem alege dintre patru nivele programabile. Sensibilitatea senzorului este indicată și de trei LED-uri care iluminează trei săgeți deasupra butoanelor. Pe cel mai mic nivel de sensiblitate, toate LED-urile sunt stinse. Cablul USB este împletit și nu este detașabil. Mausul mai are și un sistem de indicare a profilului activ prin iluminarea în trei culori diferite a două dungi situate în partea din spate a mausului. Mouse pad-ul are o dimensiune de 380x280mm și atât suprafața cât și baza sunt negre. Un aspect interesant este sistemul de prindere al cablului mausului, destinat să țină cablul la un loc și să nu se încolăcească pe masă.
Puteți găsi specificațiile mousepad-ului aici: ROG GM50 Mouse Pad. Buzzard nu este încă disponibil pe site-ul ASUS, dar vă recomandăm să stați cu ochii pe site, pentru că trebuie să își facă apariția în curând.
Experiența de utilizare
ROG Buzzard oferă o experiență de utilizare calitativă per ansamblu. ASUS a gândit acest mouse pentru a fi adaptabil oricărui tip de priză, deci n-ar trebui să aveți probleme în "mânuirea" lui. Datorită texturii mate, mausul nici nu alunecă din mână în timpul folosirii. Țineți totuși cont de faptul că e un mouse pentru dreptaci, dată fiind poziționarea butoanelor programabile în partea stângă. Am jucat diferite tipuri de jocuri cu Buzzard, precum Counter-Strike: Global Offensive, Diablo 3, World of Warcraft, Batman: Arkham Origins sau Crysis. Ne-au fost foarte utile profilurile de setări, în special când aveam nevoie de sensibilitate diferită în jocuri diferite. Butonul DPI Clutch Stage pe care l-am întâlnit pe Strix Claw își face apariția și aici. Puteți asigna funcția aceasta inclusiv unuia dintre butoanele programabile și acesta va reduce sensibilitatea senzorului la un nivel setat de voi atât timp cât țineți butonul apăsat. O opțiune utilă în jocuri de tip first person shooter, unde aveți uneori nevoie de precizie sporită dar nu vreți să modificați de tot sensibilitatea mausului. Dispozitivul are o calitate a construcției foarte bună și textura neagră mată nu atrage amprente. Logo-ul iluminat Republic Of Gamers dă un aspect frumos mausului, cu efectul lui de pulsație. La aspectul estetic mai contribuie și cele trei LED-uri colorate din partea de jos a mausului, care se luminează diferit în funcție de profilul activ. Primul profil aprinde LED-urile roșii.
Al doilea profil le aprinde folosind culoarea verde.
Cel de-al treilea profil le aprinde în galben.
Rotița de scroll funcționează foarte bine, nu este zgomtoasă și rezistența la apăsare este ideală. Singurul aspect ușor negativ al acestui mouse este dimensiunea medie. Aceia dintre voi care preferă maușii mai mari vor trebui să se orienteze către alte modele. Legat de mousepad nu sunt foarte multe de zis. Buzzard a mers excelent pe el și nu am întâmpinat probleme de tracking. Pad-ul oferă nivelul de precizie și control la care ne-am fi așteptat din partea brandului ROG (Republic of Gamers). Am testat și Razer DeathAdder 2013 pe GM50 și a funcționat excelent. Singura problemă pe care am întâlnit-o a fost compatiblitatea cu mausul cu tehnologie BlueTrack Microsoft Explorer Touch. Pur și simplu nu a vrut să meargă pe GM50.
Drivere & software
Buzzard a fost detectat automat de Windows 8.1 și a mers din prima. Totuși, pentru a-l folosi la adevărata putere va trebui să instalați software-ul pus la dispoziție de ASUS. Interfața este foarte similară cu cea întâlnită la ASUS Gladius dar conține și câteva schimbări, specifice acestui model. Software-ul ROG este organizat pe baza profilurilor. Mausul suportă trei profiluri diferite de setări și puteți configura fiecare buton în parte pentru fiecare profil. Jumătatea superioară a interfeței oferă opțiuni de personalizare pentru butoane iar cea de jos vă permite să definiți niveluri de sensibilitate pentru senzor.
Secțiunea Lighting Setting (Setări pentru iluminare) oferă opțiuni de personalizare ale LED-urilor indicatoare. Le puteți opri, porni sau schimba efectul de iluminare.
Secțiunea Advanced Settings (Setări avansate) oferă câteva setări mai speciale, precum:
-
Angle snapping - o setare care modifică nivelul de precizie al senzorului astfel încât să ușureze mișcarea în unghiuri drepte a cursorului. Util când vreți să desenați linii drepte, spre exemplu.
-
Lift Height - distanța aproximativă dintre senzor și suprafața de lucru, la care mișcarea să nu mai fie sesizată.
-
Double Click - viteza dublu-click-ului.
-
Lines per scroll - definește câte linii de text mută acțiunea de scroll.
-
USB polling rate - puteți seta polling rate-ul la un nivel maxim de 1000 Hz.
Software-ul include și o zonă de test - Test Arena - unde puteți testa nivelul de precizie al mausului și face modificări la nevoie.
Desigur, există și opțiunea de a defini comenzi macro în secțiunea Macro Management. Puteți salva și exporta comenzile macro pentru a le folosi pe alte sisteme.
Verdict
ASUS ROG Buzzard este un mouse de calitate care oferă un nivel foarte bun de performanță și destule opțiuni pentru personalizare și control. Împreună cu software-ul dedicat ar trebui să fie o soluție foarte bună pentru majoritatea gamerilor. Mausul se descurcă foarte bine și în afara jocurilor, așa că vi-l recomandăm cu încredere dacă sunteți în căutarea unui mouse de gaming bun sau chiar a unui mouse care să-și îndeplinească fără probleme atribuțiile în munca de birou de zi cu zi.
ASUS ROG GM50 este un mousepad foarte bun pentru mauși laser. Țineți cont de faptul că maușii optici pot întâmpina probleme pe suprafața sa, așa că asigurați-vă că folosiți un mouse laser sau că testați mausul pe el înainte de a-l achiziționa. Din această cauză recomandăm acest mousepad doar gamerilor.