Acum doi ani, OnePlus a lansat primul smartphone al companiei, numit OnePlus One. Acesta a fost promovat ca fiind "The original flagship killer". Modelul One a fost proiectat să concureze în termeni de performanță, calitate și preț, cu telefoanele amiral lansate de companiile consacrate de pe piața smartphone-urilor cu Android. În vara lui 2015, producătorul chinez a lansat succesorul lui OnePlus One, noul "flagship killer", OnePlus Two, iar mai târziu, în același an, a scos pe piață un nou smartphone numit OnePlus X. OnePlus X a fost conceput ca o alternativă de buget pentru cei care nu vor să plătească 350 de dolari pentru OnePlus Two. Timp de mai bine de o lună am avut șansa să testăm modelul X al celor de la OnePlus, iar acum a venit vremea să îți prezentăm ce are de oferit acest smartphone, în acest review:
Specificații hardware și ambalaj
OnePlus X vine într-o cutie albă cu un aspect premium. Pe partea superioară vei vedea logoul OnePlus și un X mare, pe când în partea inferioară vei găsi două coduri IMEI (telefonul este dual sim) și câteva informații despre dispozitiv și despre ceea ce vei găsi în pachet.
Când vei deschide cutia, vei găsi smartphone-ul prins într-un suport de plastic.
Sub acest suport vei găsi: încărcătorul, un cablu USB, o husă protectoare confecționată din silicon, cheița de extragere a compartimentului pentru SIM-uri, ghidul începătorului și un manual de utilizare. Pachetul nu include căști audio așa că va trebui să le cumperi separat.
OnePlus X vine în trei variante: Onyx, Champagne și Ceramic. Versiunile Onyx și Ceramic au culoarea neagră iar varianta Champagne este albă. Ce este foarte important de menționat este faptul că versiunea Ceramic este limitată și este cu 100 € mai scumpă decât celelalte două.
OnePlus X are un procesor cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 801 tactat la 2.3 GHz, 3 GO de memorie RAM și un procesor grafic Adreno 330. În termeni de stocare, smartphone-ul vine cu 16 GO de memorie internă ce poate fi extinsă cu un card microSD de până la 128 GO. Telefonul are tehnologie dual-sim, dar dacă alegi să adaugi un card de memorie nu vei mai putea folosi al doilea slot pentru sim.
Ecranul folosește un panou AMOLED de 5 inci cu 16 milioane de culori, având o rezoluție de 1920x1080 de pixeli și o densitate a pixelilor de aproximativ 441 ppi. Ecranul are unghiuri de vizualizare foarte bune, un contrast înalt, o foarte bună reproducere a culorilor și este protejat de Corning Gorilla Glass 3. Implicit, ecranul are aplicată o folie de protecție împotriva zgârieturilor.
OnePlus X măsoară 140 mm în lungime, 69 mm în lățime și doar 6.9 mm în grosime. Acesta cântărește în versiunile Onyx și Champagne 138 de grame și 160 de grame, dacă ne referim la varianta Ceramic. După cum poți vedea, OnePlus X este un smartphone de dimensiune medie, care este ușor de manevrat, dar dacă ai mâini mici îți va fi puțin dificil să-l folosești cu o singură mână.
OnePlus X are camera principală de 13 megapixeli cu o deschidere F2.2, autofocus, bliț și HDR. Camera frontală are o rezoluție de 8 megapixeli cu o deschidere F2.4, foarte folositoare în situații cu lumină scăzută. Atât camera principală cât și cea frontală sunt capabile să înregistreze video la rezoluție Full HD (1080p la 30 fps) și 720p la 120 fps.
În ceea ce privește conectivitatea, dispozitivul vine cu Bluetooth 4.0, USB 2.0, toate standardele Wi-Fi de 2.4 GHz, Radio FM și GPS. OnePlus X are o baterie de 2525 mAh ce ar trebui să țină smartphone-ul în viață cel puțin 12 ore în condiții normale de utilizare. Acesta funcționează cu două nano-SIM-uri ce pot fi conectate simultan prin 4G, singurul minus fiind că nu poți folosi în același timp ambele cartele pentru conexiunea la internet.
Pentru mai multe detalii în ceea ce privește dispozitivul, mergi la această pagină: Specificații OnePlus X.
OnePlus X are specificațiile unui smartphone de top, de sfârșit de an 2014. Astăzi, putem spune că OnePlus X este situat undeva între ramurile midrange și high-end de smartphone-uri cu Android.
Design și calitatea construcției
Încă de la primul contact, OnePlus X îți inspiră calitate de nivel premium. Smartphone-ul are un design unibody și este construit din sticlă și aluminiu (în cazul versiunilor Onyx și Champagne) sau din material ceramic și aluminiu, dacă ne referim la ediția limitată Ceramic. În imaginea de mai jos poți vedea cum arată versiunea Onyx pe care am testat-o.
În partea din față, deasupra ecranului, vei găsi difuzorul pentru apeluri, camera frontală și senzorii de lumină ambientală și proximitate. În colțul din dreapta sus se află LED-ul de notificare multicolor. În partea de jos a ecranului, dacă te uiți atent, vei vedea butoanele capacitive specifice sistemului de operare Android.
Pe spate sunt amplasate camera principală, blițul și logo-ul OnePlus.
Pe lateral în partea dreaptă vei găsi butonul de pornire și cele de volum, iar în partea de sus se află jack-ul de 3.5mm pentru căști și al doilea microfon folosit de tehnologia de anulare a zgomotelor ambientale. În partea de jos vei găsi difuzorul, microfonul principal și conectorul USB.
Pe lateralul stâng, vei vedea ceva foarte rar întâlnit pe un smartphone: Alert Slider. Vom spune mai multe despre această caracteristică în următoarea secțiune a acestui articol.
Chiar dacă prețul pe care îl plătești pentru OnePlus X nu este foarte mare, vei primi totuși un smartphone desenat frumos și construit din materiale de cea mai bună calitate.
Experiența de utilizare a smartphone-ului OnePlus X
În timpul utilizării OnePlus X s-a comportat foarte bine. Am folosit acest smartphone cu două cartele SIM 4G, iar în timpul apelurilor sunetul se aude clar și tare și, în plus, tehnologia de anulare a zgomotelor din jur funcționează foarte bine în medii zgomotoase. SIM-ul 2 și cardul microSD împart același slot, ceea ce înseamnă că va trebui să alegi între a mări spațiul de stocare sau a folosi un al doilea operator de telefonie mobilă.
Chiar dacă pachetul nu include căști audio, am testat calitatea audio cu unele cumpărate de no i. Când ascuți muzică sau vizionezi filme, calitatea audio este bună.
După cum am menționat anterior, OnePlus X pune la dispoziție un ecran Full HD cu tehnologie AMOLED. Culorile sunt vii, contrastul e înalt și mulțumită tehnologiei AMOLED acesta afișează un negru foarte profund.
În secțiunea de mai sus am spus că OnePlus X vine cu ceva ce se găsește pe foarte puține smartphone-uri de pe piață: Alert slider. Alert slider-ul este un comutator care îți permite să pui dispozitivul într-unul dintre cele trei moduri de notificare disponibile: All notifications (Toate notificările), Priority interruptions only (Doar întreruperile prioritare) și No interruptions (Fără întreruperi). Dacă pui smartphone-ul în modul All notifications , vei primi notificări de la toate aplicațiile instalate și, desigur, dacă activezi modul No interruptions , nu vei mai primi nicio notificare, însă dacă ai vreo alarmă programată aceasta încă va suna. Dacă alegi modul Priority interruptions only , vei fi notificat doar de anumite aplicații.
Singurul minus este că nu poți selecta care aplicații pot trimite notificări și care nu, dar poți alege să fii (sau să nu fii) alertat de evenimente și memento-uri, apeluri sau mesaje.
Una peste alta, Alert Slider-ul se dovedește a fi foarte folositor în timpul ședințelor când trebuie să pui dispozitivul în modul silențios foarte rapid.
OnePlus X vine cu un încărcător de 2000mAh care umple bateria cu aproximativ un procent pe minut, ceea ce înseamnă că bateria se va încărca integral cam într-o oră și jumătate. De asemenea am observat că în timpul încărcării, telefonul se supraîncălzește.
Într-o lună de utilizare zilnică, OnePlus X a funcționat bine, fără nicio problemă majoră. Experiența de utilizare a fost exemplară și nu a avut nicio problemă să ruleze toate aplicațiile și jocurile pe care le-am instalat. Calitatea semnalului este bună pe toate tipurile rețelele (2G, 3G și 4G), iar în timpul convorbirilor telefonice sunetul se aude tare și clar.
Citește următoarea pagină a acestui review pentru a afla mai multe despre experiența de utilizare a camerei foto, despre sistemul de operare al lui OnePlus X și pentru a vedea cum s-a descurcat acest smartphone în testele sintetice.