Asus urmează să lanseze un ruter wireless ce funcționează doar la frecvența de 2.4 GHz, cu un preț foarte bun și o configurație hardware împrumutată de la ruterele scumpe din gama lor. Este vorba de ASUS RT-N18U, un ruter ce nu ne va rupe buzunarul dar ne va oferi performanțe de top. Haideți să vedem ce are de oferit acest model și dacă este capabil să profite de o conexiune de internet foarte rapidă, de 1 Gbps de la RDS sau Romtelecom.
Despachetarea ASUS RT-N18U
Pachetul pentru ASUS RT-N18U este similar cu cel al altor modele ASUS. În cutie veți găsi ruterul, cele trei antene externe ce trebuiesc montate pe spatele ruterului, alimentatorul și cablul de rețea, garanția și un manual pentru instalarea rapidă.
Ni s-a părut interesant faptul că modelul testat de noi avea un alimentator cu mai multe adaptoare pentru diferite tipuri de prize, din diverse țări. Nu știm dacă pachetul ce va apărea la noi pe piață va include sau nu aceste adaptoare.
Pentru a afla mai multe despre experiența de despachetare și cum arată ruterul, vizionați clipul de mai jos:
Hardware și Specificații
Specificațiile hardware ale ASUS RT-N18U sunt demne de un ruter scump. Acesta are un procesor Cortex A9 la frecvența de 800MHz, 128 MO de memorie flash pentru stocare și 256 MO de memorie RAM. Deoarece este un ruter care funcționează pe o singură bandă și administrează o singură rețea wireless la 2.4GHz, înseamnă că aceste resurse hardware vor da rezultate foarte bune deoarece sunt mai puține lucruri de administrat. Cel puțin în teorie. Vom vedea și practica pe parcursul acestei recenzii.
Ruterul are trei antene externe și un singur port USB 3.0 care este compatibil cu dispozitivele USB 2.0. Unele prezentări/știri de pe internetul românesc menționează în mod incorect existența a două porturi.
Deoarece funcționează doar la frecvența de 2.4 GHz, acest ruter nu oferă suport pentru noul standard 802.11ac deoarece acesta este pentru rețele wireless la 5 GHz. Din fericire, standardul 802.11n este suficient de rapid pentru majoritatea rețelelor și dispozitivelor existente la ora actuală pe piață.
În ceea ce privește conectivitatea cu fir, ruterul are 4 porturi Ethernet.
Puteți găsi toate specificațiile tehnice, aici: specificații ASUS RT-N18U.
Configurarea și utilizarea ruterului ASUS RT-N18U
La început, conectați ASUS RT-N18U la calculatorul vostru prin intermediul cablului de rețea din pachet. Băgați-l în priză, introduceți cablul de internet de la furnizorul vostru și porniți navigatorul de internet favorit. Mergeți la 192.168.1.1 sau la http://router.asus.com și urmați pașii din expertul de configurare.
Acesta este la fel ca și pe alte rutere ASUS și implică câțiva pași care se parcurg repede. De asemenea, va trebui să introduceți câteva detalii pentru a finaliza configurarea inițială.
Ne-a plăcut faptul că a detectat corect conexiunea PPPoE de la RDS, din prima încercare și a cerut detaliile necesare pentru conectare.
Un alt aspect pozitiv este faptul că expertul de configurare vă recomandă să schimbați atât utilizatorul cât și parola folosite pentru autentificarea la ruter și administrarea sa. Faptul că folosiți alt nume de utilizator în afară de standardul "admin" va crește securitatea rețelei.
Firmware-ul folosit pe acest ruter este același de pe modelele mai scumpe ale ASUS și oferă aceleași opțiuni bogate de configurare cât și aceleași caracteristici. Veți putea configura multe lucruri, de la modul în care funcționează rețeaua wireless, la protecția firewall inclusă, accesul prin VPN, controalele parentale, redirecționarea porturilor și multe altele.
Suportul lingvistic este excelent, ca de obicei. Puteți schimba rapid limba folosită pentru interfața de administrare. Asus oferă suport pentru 22 de limbi, inclusiv româna.
Când am configurat setările "profesionale" pentru rețeaua wireless, am descoperit niște facilități interesante care vă pot ajuta atunci când aveți probleme:
- Reducerea interferențelor la conexiunea USB 3.0 - dacă conectați un dispozitiv la portul USB 3.0 și acesta afectează negativ performanța rețelei wireless, puteți activa această opțiune pentru a îmbunătăți performanța rețelei.
- Explicit Beamforming - folosind această facilitate, ruterul poate direcționa semnalul wireless către locația dispozitivelor din rețea, obținând astfel un semnal mai bun și viteze de transfer mai mari.
- Universal Beamforming - dacă aveți dispozitive wireless mai vechi, ce nu au suport pentru facilitatea de beamforming, veți dori să activați această opțiune pentru ca dispozitivele respective să meargă mai bine pe rețea. Dacă aveți dispozitive noi și moderne prin casă este în regulă să dezactivați această opțiune.
Sincer nu sunt prea multe de adăugat despre firmware-ul ASUS și facilitățile de configurare oferite. Vi se oferă un control foarte amănunțit, demn de dispozitivele premium din gama ASUS. Nu ezitați să petreceți ceva timp umblând prin toate meniurile. Odată configurat totul așa cum doriți, vă veți bucura de performanțe foarte bune și de o rețea wireless foarte stabilă.