Performanța Wireless
În testele noastre am comparat ASUS RT-N18U cu vârful de gamă de la ASUS - ASUS RT-AC68U și Linksys Smart Wi-Fi EA6900 - al doilea cel mai scump model de la Linksys. Testarea noastră a fost realizată folosind o conexiune Fiberlink 1000 de la RDS.
Dar mai întâi haideți să vedem cum arată apartamentul în care am făcut testarea. După cum vedeți în poza de mai jos, ruterul este așezat în sufragerie.
La început am măsurat puterea semnalului wireless în fiecare cameră din apartament. Pentru această măsurătoare am folosit aplicația inSSIDer.
Mai jos puteți vedea cum evoluează semnalul în fiecare cameră. Se vede foarte ușor că puterea semnalului oferit a fost bună dar că, în majoritatea camerelor, liderul a fost modelul premium ASUS RT-AC68U.
După aceea am măsurat viteza de descărcare de pe internet, folosind testul SpeedTest. ASUS RT-N18U a avut performanțe bune în toate camerele.
În camerele mai apropiate de ruter, liderul vitezei a fost fratele mai mare - ASUS RT-AC68U în timp ce în camerele mai depărtate de ruter, ASUS RT-N18U a reușit să fie cel mai rapid.
În ceea ce privește viteza de încărcare, ASUS RT-N18U a oferit performanțe bune în general. A reușit să ofere viteze mai mari decât fratele său mai scump în doar două camere.
Am fost mulțumiți de performanța oferită de ruterul ASUS RT-N18U în ceea ce privește rețeaua wireless. Deși nu este tot timpul la fel de rapid ca fratele său mai scump ASUS RT-AC68U, acesta oferă un semnal stabil și viteze foarte bune în majoritatea timpului.
Performanța pentru Rețelele cu fir
Pentru a evalua performața conexiunii cu fir la rețea, am folosit un PC cu un procesor cu opt nuclee, 8 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid ADATA SX900. Am folosit și un laptop mai vechi cu un procesor cu 4 nuclee și un SSD de la RunCore.
La început am măsurat vitezele de descărcare și de încărcare de pe internet, folosind testul SpeedTest. La viteza de descărcare de pe internet, ASUS RT-N18U a fost cel mai rapid ruter testat de noi, el fiind cu 4% mai rapid decât fratele său mai scump - ASUS RT-AC68U.
La viteza de încărcare pe internet, ASUS RT-N18U a fost pe locul 2, cu 3% mai lent decât Linksys EA6900, ruterul cel mai rapid în acest test.
După aceea am folosit LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer a datelor între două calculatore conectate la rețea cu fir. Am transfer un fișier de 350 MO folosind acest test.
ASUS RT-N18U a fost cel mai rapid în testul de descărcare a fișierului respectiv. Acesta a fost cu 19% mai rapid decât ASUS RT-AC68U. Un rezultat de-a dreptul excelent.
În ceea ce privește viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-N18U a fost pe locul doi, cu 6% mai lent decât ASUS RT-AC68U.
Ultimul test efectuat de noi a constat în tranferarea prin rețeaua cu fir, a unui fișier de 883 MO, între aceleași două calculatoare. De data asta, ASUS RT-N18U a fost pe locul doi atât la viteza de descărcare cât și la cea de încărcare.
La viteza de descărcare a fost cu 11% mai lent decât ASUS RT-AC68U.
La viteza de încărcare a fost cu 1% mai lent decât ASUS RT-AC68U - o diferență insesizabilă.
În ceea ce privește calitatea conexiunii cu fir la rețea, ASUS RT-N18U oferă performanțe excelente. În anumite scenarii chiar reușește să depășească performanțele oferite de modele mai scumpe precum ASUS RT-AC68U iar în altele este un foarte apropiat loc doi.
Caracteristici suplimentare
Un alt atu al ruterului ASUS RT-N18U este faptul că are același firmware ca și modelele mai scumpe de la ASUS și include aceleași facilități și caracteristici premium:
- Dual WAN - aceasta este o caracteristică utilă pentru societățile comerciale mici cât și pentru utilizatorii ce au nevoie de conexiuni la Internet active permanent. De asemenea, puteți folosi o conexiune dual WAN pentru a îmbunătăți calitatea și a obține maximul de performanță posibil.
- VPN server - ruterul poate fi setat să funcționeze ca server VPN, oferind astfel acces la rețeaua de acasă, de oriunde aveți acces la Internet. De asemenea poate fi utilizat și pentru a vă transforma dispozitivele conectate la rețea în clienți VPN, fără a fi nevoie de software adițional.
- ASUS AiCloud - cu ajutorul acestei aplicații, puteți accesa folderele partajate în rețeaua locală de pe un smartphone cu Android sau iOS, de oriunde aveți Internet. Singurul neajuns al acestei aplicații este că nu are o versiune pentru Windows Phone.
- Guest network - puteți seta o rețea wireless guest (musafir) ce oferă acces la Internet utilizatorilor dar restricționează accesul la dispozitivele și calculatoarele din rețea.
- Control parental - acestea sunt controale simple ce permit setarea timpilor în care un dispozitiv din rețea are acces la Internet și când nu. Ruterul nu blochează accesul la rețea, ci doar accesul la Internet.
Toate acestea sunt caracteristici utile ce se găsesc de obicei în rutere mai scumpe.
Verdict
ASUS RT-N18U oferă o combinație foarte bună între hardware premium de foarte bună calitate, firmware, performanțe și caracteristici de top și un preț mai accesibil. Dacă nu aveți dispozitive wireless care pot profita de ceea ce oferă noul standard 802.11ac, atunci ASUS RT-N18U este o alegere excelentă care nu va lăsa o mare gaură în buget. În plus, merge foarte bine și cu noile conexiuni de internet rapide de la RDS și Romtelecom.