Am avut ocazia de a testa pentru prima dată un ruter Linksys și, din fericire, am testat un model de top ce promite performanțe excelente și multe caracteristici utile - Linksys Smart Wi-Fi EA6900. Acesta aferă suport pentru cel nou standard pentru rețelele wireless - 802.11ac, arată foarte bine și la nivel de specificații tehnice sună foarte bine. După cum vă imaginați, am fost tare curioși să aflăm mai multe despre ceea ce oferă acest ruter și cât de performant este. Aflăți mai multe despre el, citind recenzia noastră.
Despachetarea Linksys Smart Wi-Fi EA6900
În cutia acestui router, veți găsi următoarele elemente: dispozitivul în sine, trei antene externe, alimentatorul, un ghid pentru configurarea rapidă (disponibil și în română), un cablu de rețea și un disc cu documentația dispozitivului în mai multe limbi. Nu există un disc de instalare tradițional deoarece instalarea se realizează folosind cablul de rețea din pachet și un navigator de internet.
Pentru a afla mai multe detalii despre experiența de despachetare, vizonați clipul de mai jos:
Hardware și Specificații
Haideți să aflăm mai multe despre specificațiile acestui ruter:
În primul rând, Linksys EA6900 oferă suport pentru standardul 802.11ac pentru rețele wireless. Transmite semnalul wireless la frecvențele de 2.4 GHz (pentru care promite o viteză maximă de 600 Mbps) și 5 GHz (promite o viteză maximă de 1300 Mbps). Are trei antene externe ajustabile ce sunt ușor de instalat. Din păcate, oricât le-ai înșuruba, acestea nu sunt foarte stabile și se mișcă relativ ușor.
În ceea ce privește conexiunea cu fir, ruterul are 4 porturi de rețea. El vine și cu două porturi USB: unul USB 3.0 și altul USB 2.0. Din moment ce este un dispozitiv premium, mă așteptam la două porturi USB 3.0.
Ca și alte rutere moderne din gama sa de preț, Linksys EA6900 include facilități precum DLNA streaming, Quality of Service (QOS) și control parental.
Lista completă a specificațiilor sale se găsește aici: Linksys Smart Wi-Fi Router EA6900.
Configurarea și utilizarea ruterului Linksys Smart Wi-Fi EA6900
Atunci când configurați ruterul Linksys EA6900 pentru prima dată, mai întâi conectați antenele pe spatele său. Apoi, bagați-l în priză și introduceți cablul de internet în spate, în mufa cu eticheta Internet. Conectați ruterul la un calculator ori un laptop, folosind cablul de rețea din pachet. În mod evident, cablul trebuie introdus într-unul din cele patru porturi de rețea din spatele ruterului.
Apoi, așteptați câteva momente pentru ca ruterul să pornească. În timpul procedurii de pornire, lumina de pornire din față va clipi intermitent. Când procedura de pornire s-a finalizat cu succes, lumina respectivă va deveni stabilă.
Apoi, deschideți navigatorul de internet favorit și mergeți la adresa http://www.linksyssmartwifi.com sau la 192.168.1.1 (adresa IP implicită pentru acest router) și urmați expertul de instalare.
Din păcate, conexiunile de internet PPPoE precum cea de la RDS nu sunt detectate corect de Linksys EA6900 și expertul de instalare nu este capabil să realizeze o conexiune la internet în mod automat. Din această cauză veți irosi câteva minute realizând o configurare manuală a ruterului.
O altă problemă este faptul că expertul de instalare include un pas obligatoriu pentru verificarea disponibilității celor mai noi versiuni de firmware. Acest pas este executat chiar dacă o conexiune la internet nu a fost realizată la primul pas. Asta înseamnă că veți pierde iarăși timp, așteptând ca expertul de instalare să-și dea seama că nu are acces la internet și nu poate găsi noi versiuni de firmware. Ne-am fi dorit ca echipa Linksys să testeze mai bine acest expert de instalare.
Odată conectat la internet, puteți începe să configurați ruterul și funcționarea sa în detaliu. Pentru utilizatorii mai puțini tehnici ori doar leneși, Linksys au creat setări implicite pentru numele și parola rețelei wireless la 2.4GHz. Vă recomandăm să nu folosiți acest valori implicite și să configurați în detaliu rețeaua wireless. Astfel, veți evita probleme de securitate și veți obține o rețea mai rapidă, ce funcționează la parametrii doriți de voi.
Linksys EA6900 oferă suport pentru 22 de limbi. Din păcate limba română nu este pe listă. În plus, suportul lingvistic este inferior celui oferit de competiția sa directă.
Pagina de pornire a panoului de control arată bine și pare prietenoasă la prima vedere. În partea stângă este o coloană cu mai multe secțiuni iar în dreapta sunt mai multe widget-uri cu date și controale despre diverse caracteristici. Le puteți aranja în ce ordine vreți, le puteți dezactiva ori puteți adăuga widget-uri noi.
Opțiunile și uneltele din prima secțiune (Smart Wi-Fi Tools) sunt în general prietenoase și ușor de folosit. Interfața este simplă, foarte vizuală și include opțiunile de configurare la care vă așteptați.
Punctul slab al interfeței de configurare îl reprezintă secțiunea Router Settings unde găsiți toate setările importante pentru acest ruter. Aici totul pare înghesuit, aruncat la grămadă și unele opțiuni de configurare sunt amplasate în locuri în care nu te aștepți. De exemple, opțiunea de repornire a ruterului este ascunsă în Troubleshooting -> Diagnostics (Depanare -> Diagnostic). Ne-a luat ceva vreme să o găsim.
Versiunea de firmware folosită este altă informație importantă pe care veți dori să o aveți la îndemână. Din păcate, pentru a găsi această informație, trebuie să mergeți la Sign Out -> About (Deconectare -> Despre). De ce nu este ea afișată în widget-urile de la pagina de pornire? Ori măcar inclusă în meniul Help -> About (Ajutor -> Despre), cum este cazul când vine vorba de aplicații software?
Pentru că tot vorbim de firmware, noi am folosit ultima versiune disponibilă la momentul testării: 1.1.42.158863.
O altă problemă legată de firmware este faptul că, atunci când te duci la situl de suport Linksys și vrei să descarci ultima versiune de firmware, afli că există două versiuni hardware ale acestui ruter. Nu există o metodă simplă pentru a afla versiunea pe care o ai și Linksys nu oferă informații ce te-ar putea ajuta. Din moment ce modelul testat de noi a fost produs foarte recent, am presupus că folosim versiunea de hardware 1.1. Din fericire, firmware-ul descărcat a funcționat corect.
După ce actualizezi firmware-ul la ultima versiune și setezi totul așa cum îți dorești, vei constata că totul merge mult mai bine decât atunci când erau folosite setările și valorile implicite.
De asemenea, umblând prin meniurile de configurare vei observa că anumite caracteristici pe care le vei considera utile sunt oprite în mod implicit. De exemplu, fișierele jurnal (logs) sunt dezactivate. Noi le considerăm utile deoarece ne oferă o perspectivă bună asupra ceea ce se întâmplă cu rețeaua. Dacă și voi le considerați utile, nu ezitați să le activați.
Exercițiul de a naviga în detaliu prin toate meniurile de configurare vă va ajuta să vă familiarizați cu ceea ce oferă Linksys EA6900. Veți găsi facilități pe care nu le veți folosi. Cel mai bine este să le dezactivați pentru a mări securitatea și performanța de care beneficiați.
Odată configurat totul, veți vedea că Linksys EA6900 este un ruter stabil, fără bug-uri și probleme enervante.
Acum, haideți să vedem ce performanțe oferă:
Performanța Wireless
Mai întâi ne vom uita la apartamentul în care a fost realizată testarea. După cum vedeți în poza de mai jos, ruterul este așezat în sufragerie. În testele și măsurătorile noastre, am comparat Linksys EA6900 cu ASUS RT-AC68U (principalul său competitor) și un ruter mai vechi ASUS RT-N56U pe care-l folosim de obicei pentru rețeaua noastră. Conexiunea la internet folosită este Fiberlink 1000 de la RDS.
Cum ajutorul unei aplicații numită inSSIDer, am măsurat puterea semnalului wireless în fiecare cameră. Am început prin a măsura puterea semnalului rețelei la 2.4 GHz. În graficul de mai jos se vede clar că ASUS RT-AC68U reușește să oferă o putere mai bună în aproape toate camerele.
Același trend este observat și în ceea ce privește rețeaua wireless la 5 GHz. Puterea semnalului oferit de Linksys EA6900 este bună dar nu cea mai bună.
După aceea, am folosit testul SpeedTest pentru a măsura viteza de descărcare și de încărcare de pe internet, pe ambele rețele wireless, în fiecare cameră din apartament.
Pe rețeaua wireless la 2.4 GHz, Linksys EA6900 a oferit viteze bune de descărcare a datelor. Din nou, competitorul său ASUS RT-AC68U a oferit viteze mai bune în majoritatea camerelor.
În ceea ce privește viteza de încărcare a datelor pe rețeaua de 2.4 GHz, Linksys EA6900 a fost mai rapid decât ASUS RT-AC68U în camerele aflate la o distanță mai mare de ruter. În camerele mai apropiate de ruter, campionul vitezei a rămas ASUS RT-AC68U.
Când am evaluat performanța rețelei wireless la 5 GHz, rezultatele nu au mai fost la fel de clare. În camerele mai apropiate de ruter, Linksys EA6900 a oferit viteze de descărcare mai bune. Cu o singură excepție (bucătăria), în camerele mai depărtate, cel mai rapid ruter a fost ASUS RT-AC68U.
În ceea ce privește viteza de încărcare pe rețeaua wireless la 5 GHz, câștigătorul a rămas tot ASUS RT-AC68U. Din nefericire, Linksys EA6900 a performat mai prost chiar și decât mai vechiul ASUS RT-N56U, în majoritatea camerelor.
În ceea ce privește performanța rețelei wireless și viteza de descărcare de pe internet, Linksys EA6900 oferă performanțe bune, fără a străluci în vreun fel. Acest ruter este rapid doar cînd vine vorba de viteza de încărcare, atunci când se folosește rețeaua wireless la 2.4 GHz. În contrast, viteza de încărcare pe rețeaua wireless la 5 GHz este mai slabă chiar și decât cea oferită de rutere mai vechi.
Performanța pentru Rețelele cu fir
Pentru a evalua performața conexiunii cu fir la rețea, am folosit un PC cu un procesor cu opt nuclee, 8 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid ADATA SX900. Am folosit și un laptop mai vechi cu un procesor cu 4 nuclee și un SSD de la RunCore.
Mai întâi am măsurat vitezele de descărcare și de încărcare de pe internet, folosind SpeedTest. Am fost surprinși să vedem că Linksys EA6900 a fost depășit de ambele rutere Asus pe care le-am folosit pentru comparație. Acesta a fost cu 18% mai lent decât ASUS RT-AC68U - liderul în acest test.
În ceea ce privește viteza de încărcare, Linksys EA6900 a fost liderul, depășind ASUS RT-AC68U cu 5%.
Apoi, am folosit testul LAN Speed Test Lite pentru a transfera un fișier de 350 MO între cele două calculatoare meționate mai devreme. În acest test, Linksys EA6900 a fost cu 3% mai lent decât ASUS RT-AC68U.
Am observat același trend și în ceea ce privește viteza de încărcare: Linksys EA6900 a fost mai lent decât ASUS RT-AC68U cu 7%.
La final am transferat un fișier de 883 MO prin rețea, între cele două calculatoare. Viteza de descărcare oferită de Linksys EA6900 a fost mai lentă cu 29% față de ASUS RT-AC68U. Un rezultat dezamăgitor.
În ceea ce privește viteza de încărcare, lucrurile au stat mai bine dar Linksys EA6900 tot a fost cu 3% mai lent decât ASUS RT-AC68U.
În ceea ce privește conexiunea cu fir la rețea, Linksys EA6900 oferă performanțe medii și nu se apropie suficient de multe de promisiunea de a oferi 1 Gbps ca viteză de transfer a datelor.
Caracteristici suplimentare
Linksys EA6900 oferă câteva caracteristici interesante pentru prețul premium cerut de la cumpărătorii săi:
- Guest access (Acces oaspeți) - puteți configura o rețea wireless adițională pentru oaspeții voștri, prin care le oferiți acces la internet într-un mediu izolat de restul rețelei.
- Parental Controls (Control Parental) - o caracteristică simplă ce vă permite să restricționați accesul la internet (dar nu și la rețea) pentru anumite dispozitive, la anumite intervale orare. De asemenea, puteți bloca accesul la diverse situri de pe internet.
- USB Storage (Stocare USB) - puteți folosi cele două porturi USB pentru a conecta hard discuri externe și a le partaja cu întreaga rețea. Puteți configura accesarea lor cu un nume de utilizator și parolă ori puteți crea un server FTP ori un server Media.
- Media prioritization (Prioritizare media) - cu ajutorul facilității QoS puteți prioritiza accesul la internet al anumitor dispozitive, aplicații și jocuri. Configurarea se realizează într-un mod foarte vizual și merge destul de bine.
- Speed Test (Test de viteză) - o facilitate foarte simplă ce vă permite să măsurați viteza de încărcare și descărcare la internet prin intermediul SpeedTest. Din păcate acest widget nu este foarte customizabil și este mai bine să folosiți situl SpeedTest.
- Smart Wi-Fi apps - Linksys oferă aplicații Smart Wi-Fi pentru diverse platforme mobile. Cu ajutorul lor puteți monitoriza de la distanță ce se întâmplă în rețeaua voastră, puteți bloca accesul anumitor dispozitive ori puteți partaja conținut în siguranță. Problemele cu aceste aplicații sunt faptul că unele costă extra iar altele sunt disponibile doar pentru anumite platforme. De exemplu, doar utilizatorii de iOS vor avea acces la toate aplicațiile în timp ce utilizatorii de Windows Phone vor avea acces doar la o singură aplicație.
Dacă comparăm Linksys EA6900 cu competitorii săi, vedem că îi lipsesc câteva caracteristici utile, cum ar fi posibilitatea de a fi configurat drept un server VPN sau funcția de Dual-WAN, disponibilă pe ASUS RT-AC68U.
Verdict
Linksys Smart Wi-Fi EA6900 Router este un dispozitiv care merge bine și oferă performanțe bune, fără bug-uri ori probleme speciale. Poate fi folosit atât de utilizatorii începători în ale rețelisticii cât și de cei mai experimentați. Acesta oferă toate facilitățile de configurare la care vă așteptați de la un ruter în categoria sa de preț. Din păcate interfața de configurare nu este tot timpul intuitivă iar problema sa cea mai mare este faptul că nu iese în evidență cu nimic extraordinar față de competiție. Pentru aceeași bani veți găsi rutere create de alte firme care excelează atât la vitezele oferite cât și la numărul de facilități incluse. De aceea vă recomandăm să-l cumpărați de la un magazin cu o politică de returnare bună, să-l testați o vreme și să vedeți dacă sunteți mulțumiți cu ceea ce oferă. Dacă nu sunteți și vreți ceva mai bun de aceeași bani, încercați celelalte modele testate de noi.