Recenzie Samsung Galaxy S7 - Design superb, software superb, hardware superb

recenzie
Recenzie Samsung Galaxy S7 - Design superb, software superb, hardware superb
Rating

Experiența de utilizare a camerei de pe Samsung Galaxy S7

Chiar dacă Samsung Galaxy S7 nu este un smartphone axat pe fotografie, în cazul unui dispozitiv de top, putem să avem așteptări destul de mari ca el să aibă o cameră foarte bună cu care să poți să faci fotografii de calitate. Galaxy S7 are un senzor de imagine destul de bun, cu o rezoluție de 12 MP, iar camera secundară are o rezoluție de 5 MP.

Camera principală produce imagini la o rezoluție de cel mult 4032 x 3024 pixeli și are un singur bliț cu led. Are o apertură de f/1.7 și o distanță focală de 26 mm, autofocus bazat pe tehnologia phase detection și stabilizare optică a imaginii. Folosește un senzor de 1/2.6" cu o mărime de pixel de 1,4 µm. Cât despre imaginile produse de cameră putem să spunem că nu avem de ce să ne plângem: culorile sunt foarte vii, imaginile au un contrast mare și gama dimanică este la fel de bună. Atât imaginile de tip macro, cât și cele cu unghi larg au multe detalii, zgomotul este foarte puțin vizibil și detaliile nu sunt spălăcite de algoritmul de reducere a nivelului de zgomot. Este de remarcat că, datorită tehnologiei phase detection autofocus , focalizarea este foarte rapidă.

Software-ul camerei are foarte multe funcții. Ai la dispoziție multe efecte, un mod HDR, temporizator și, pe lângă modul automat, poți să optezi și pentru focus selectiv, mod panoramă, colaj video, transmisiuni în direct, înregistrări cu mișcare lentă, un mod virtual shot (un fel de model 3D al unui obiect, realizat prin luarea mai multor imagini), mod de fotografiere a alimentelor sau mod hyperlapse. Există și un mod profesional în care poți să reglezi manual setările camerei, precum viteza obturatorului, valoarea ISO, balansul de alb, modul de măsurare a luminii sau diferite tonuri de lumină.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Camera frontală de 5 megapixeli este perfectă pentru selfie-uri, are un obiectiv cu unghi larg, o apertură de f/1.7 și o distanță de focalizare de 22 mm. Poți să folosești și această cameră pentru colaje video, transmisiuni în direct sau chiar și pentru selfie-uri panoramice. Ai la dispoziție și un număr de efecte de înfrumusețare pe care poți să le folosești pentru a face selfie-uri și mai bune, iar senzorul de ritm cardiac de pe spate poate fi folosit pentru a face fotografii. Pe partea frontală a smartphone-ului nu ai bliț, dar software-ul poate folosi lumina ecranului pentru a te ajuta în condiții de iluminat slabe.

Cu camera principală poți să înregistrezi clipuri video la diferite rezoluții și viteze: clipurile 2160p sunt limitate la 30 de cadre pe secundă, dar cele 1080p pot fi înregistrate la 60 de cadre pe secundă, iar clipurile de 720p pot fi înregistrate și la 240 fps. Poți să faci chiar și fotografii de 9 MP în timpul înregistrării clipurilor video 4K, funcție ce poate să fie utilă uneori. Clipurile video produse de cameră sunt foarte bune, chiar dacă pot să pară puțin întunecate. Stabilizatorul de imagine face minuni: poți să înregistrezi clipuri video superbe, chiar dacă îți tremură mâinile. Mai jos poți să vezi un video pe care l-am înregistrat cu acest smartphone:

Nu sunt foarte multe smartphone-uri create special pentru a fi folosite ca aparat foto, însă un smartphone de top trebuie să aibă totuși o cameră bună. Samsung Galaxy S7 nu numai că promite dar se și ține de promisiunea sa în acest sens. Chiar dacă rezoluția de 12 MP poate să pară puțin scăzută, numărul pixelilor este mult mai puțin important decât calitatea efectivă a imaginilor, care este foarte bună în acest caz. Vei avea imagini superbe, clipuri video excelente și multe funcții. Îți va plăcea camera pe care ți-o oferă acest smartphone.

Android 6.0.1 Marshmallow, Touchwiz & Aplicațiile preinstalate

Samsung Galaxy S7 vine cu Android 6.0.1, momentan aceasta fiind cea mai nouă ediție a sistemului de operare Android. În afară de asta, Samsung a lansat deja două actualizări de software minore, deci avem toate speranțele că smartphone-ul lor de top actual va fi ținut la zi pentru un timp îndelungat. Încă nu există nicio știre oficială de la compania coreeană în legătură cu actualizarea smartphone-urilor la Android N (ce urmează să fie lansat în vară), dar sunt niște zvonuri că Samsung Galaxy S7 va fi actualizat la cea de-a șaptea versiune a sistemului de operare de la Google.

Ca toate smartphone-urile Samsung, Galaxy S7 are interfața de utilizare modificată de Samsung, numită TouchWiz, care momentan se află la versiunea 6.0 și care s-a schimbat destul de mult de la versiunea de debut care a apărut prima dată pe Samsung Galaxy S în 2010 (da, a fost în urmă cu șase ani, iar primul Galaxy este deja istorie).

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Unele funcții noi, recent apărute în TouchWiz sunt temele, care pot fi utilizate pentru a personaliza smartphone-ul în multe feluri, iar Galaxy Labs îți oferă acces la funcții care încă sunt în testare - de exemplu poți să alegi ca toate aplicațiile să fie afișate pe ecranul principal (ca pe dispozitivele iOS) în loc să fie accesibile din meniul Toate aplicațiile. În mod implicit, iconițele aplicațiilor pot fi plasate pe o grilă de 4x4, 4x5 sau 5x5 și nu se poate opta pentru o ordonare alfabetică automată, acest lucru trebuie făcut manual.

Există și un mod de ecran împărțit, care poate fi activat prin apăsarea lungă a butonului de schimbare între aplicații - astfel aplicațiile pot fi puse și într-o fereastră flotantă, sau pot fi reduse la mărimea unei iconițe (dacă aplicația suportă această funcție). Această opțiune îți oferă posibilitatea de a rula mai multe aplicații în același timp, într-un mod care nu a fost posibil pe niciun smartphone până recent.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Apăsând de două ori butonul Acasă poți să accesezi camera în mod instant, chiar dacă smartphone-ul este blocat pe baza amprentei tale. Poți să vezi chair și imaginile din galerie - dar numai pe cele realizate prin această metodă.

Smartphone-ul suportă controlul prin gesturi și voce, capturile de ecran pot fi realizate prin combinația tastelor Acasă + Volum jos sau prin glisare cu palma. Sunt și niște aplicații preinstalate destul de bune, precum Game Launcher (Lansator jocuri) care nu numai că îți păstrează toate jocurile tale într-un singur loc, dar poți să vezi și cele mai populare jocuri de pe dispozitivele Galaxy sau poți să accesezi funcții menite să-ți îmbunătățească experiența ta de joc. Prin Game Tools (Instrumente pentru jocuri) poți să dezactivezi notificările în timpul jocurilor, să înregistrezi jocul în 1080p sau chiar să te înregistrezi cu camera frontală.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Smart stay este o funcție care îți detectează fața cu camera frontală și ține ecranul pornit până te uiți la ea. Smart capture oferă funcții adiționale la capturile de ecran, Smart manager este un centralizator pentru gestionarea bateriei, a spațiului de stocare, a memoriei și a opțiunilor de securitate, Direct call îți permite să apelezi persoana a cărui detalii de contact sunt deschise, Smart alert face smartphone-ul să vibreze când îl iei în mână, ca să te avertizeze de notificările noi, iar Easy mute oprește sunetul apelurilor de intrare și a alarmelor dacă pui mâna peste ecran sau întorci dispozitivul cu fața în jos.

Unul dintre motivele pentru care nu am folosit smartphone-uri Samsung a fost că acestea au avut tone de aplicații Samsung preinstalate, multe din ele fiind practic inutile. Din fericire, compania a reușit să renunțe la această practică și ne oferă aplicații care sunt chiar folositoare sau necesare. Dacă vrei, poți să instalezi și alte aplicații de la Samsung, cu doar câteva apăsări.

Samsung Galaxy S7 vine cu următoarele aplicații preinstalate:

  • Calculator - un calculator cu funcții științifice.
  • E-mail - clientul de e-mail de la Samsung.
  • Files (Fișiere) - un manager de fișiere simplu de la Samsung.
  • Galaxy apps (Aplicații Galaxy) - un portal către mai multe aplicații, făcute în special pentru smatphone-uri Samsung.
  • Internet Browser (Navigator Internet) - o alternativă la Google Chrome.
  • Memo - o aplicație simplă pentru notițe.
  • Microsoft Office - suita completă de aplicații de productivitate de la gigantul din Redmond.
  • OneDrive - aplicația de stocat fișiere online (în cloud) de la Microsoft.
  • Samsung Gear - îți permite să conectezi Samsung Gear-ul la dispozitivul tău mobil.
  • Samsung Voice Recorder - o aplicație de înregistrat sunete și voce, cu suport NFC.
  • S Health - aplicație pentru gestionarea stării tale de sănătate și de fitness.
  • S Planner - aplicația de calendar de la Samsung.
  • S Voice - asistentul personal de la Samsung.
Reclamă

Pe lângă cele de mai sus, Samsung Galaxy S7 are și cele mai importante aplicații Google instalate, deci nu mai trebuie să le instalezi una câte una.

Interfața de utilizare TouchWiz a devenit o interfață utilă și simplă, care îți permite să lucrezi mult mai ușor cu dispozitivul tău cu Android. În ultimii ani a lăsat în urmă multe funcții inutile și aplicații preinstalate nefolositoare, devenind în schimb, o interfață mai prietenoasă și mai curată. Iar dacă preferi să ai toate aplicațiile Samsung, acestea pot fi descărcate din magazinul de aplicații Galaxy.

Performanțe în testele sintetice

Am rulat o serie de teste sintetice pe Samsung Galaxy S7, ca să vedem ce performanțe are. Prima dată am testat viteza procesorului, folosind aplicația populară de benchmark Vellamo. Ca întotdeauna, mai întâi am fost curioși de performanța pe mai multe nuclee, deci am rulat testul Multicore din Vellamo. Aici, Galaxy S7 a primit 3460 de puncte, fiind de departe cel mai performant de pe listă. Pe al doilea loc găsim smartphone-ul Galaxy precedent, S6, cu "numai" 2830 de puncte. Evoluția este clar una majoră.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Desigur performanța pe mai multe nuclee nu este singurul mod relevant de a măsura viteza unui smartphone, deoarece multe aplicații nu folosesc mai multe nuclee de procesor, ci doar unul. Pentru a măsura performanța pe un singur nucleu a lui Samsung Galaxy S7, am rulat testul Metal din Vellamo, unde smartphone-ul a primit 3591 de puncte. Nu este nicio surpriză că iarăși a fost primul, dar acum a primit cu o mie de puncte mai mult decât Galaxy S6, câștigând detașat.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Când ai un smartphone performant, s-ar putea să vrei să te joci din când în când. Am fost nerăbdători să vedem performanța lui Galaxy S7 în jocuri și, pentru a măsura performanța lui grafică, am descărcat aplicația GFXBench GL Benchmark și am pornit-o, ca să vedem cum se comportă dispozitivul în testele T-Rex și Manhattan 1080p.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

În testul T-Rex Offscreen, Samsung Galaxy S7 a produs 4603 de cadre, având o viteză de 82 de cadre pe secundă. Impresionant! Și, iarăși, cu acest rezultat cel mai nou smartphone Samsung este în fruntea competiției. Testul Manhattan Offscreen este mai complex, de obicei toate dispozitivele au un scor mai slab în aceasta, ca și în cazul lui Galaxy S7, care a produs 2506 de cadre, deci 40 de cadre pe secundă. Desigur, acesta tot este un rezultat de top, dovedind că cel mai nou Samsung Galaxy poate să facă față oricărei sarcini de grafică.

Trecând la performanțele de zi cu zi, am testat una dintre cele mai importante funcții ale unui smartphone: navigarea pe internet. Vellamo ne-a ajutat din nou, cu testul Explore , care nu numai că redă tot felul de conținut (HTML5, CSS, JavaScript, etc.) într-un browser web, dar măsoară și performanța de zoom și cea de derulare a paginilor - toate fiind activități pe care le faci în timpul folosirii unui browser web. În browser-ul Google Chrome, Samsung Galaxy S7 a primit 5088 de puncte, scor care îl pune iarăși în fruntea clasamentului. Și iarăși cu mult, deoarece smartphone-ul de pe locul doi, LG Flex2, a primit cu peste o mie de puncte mai puțin.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

De obicei, testăm și performanța browser-ului preinstalat, numai ca să vedem cum se compară cu Chrome, dar Chrome-ul este aproape întotdeauna mai bun. Nu și acum! Navigatorul preinstalat, numit Internet Browser trebuie să fie optimizat la hardware-ul din Galaxy S7, deoarece a primit 7087 de puncte.

Chiar dacă nu are efecte asupra vitezei smartphone-ului, capacitatea bateriei este și ea foarte importantă. Samsung Galaxy S7 are o baterie Li-Ion de 3000 mAh, ce oferă un timp de autonomie de aproximativ două zile. Am pornit testul Work battery life din PCMark pentru a vedea cum se descurcă în testul sintetic, iar aceasta a măsurat un timp de autonomie de 9 ore și 39 de minute, testul fiind făcut cu ecranul pornit, iar smartphone-ul fiind utilizat constant. Există smartphone-uri cu baterii puțin mai performante, dar nici în cazul lui Galaxy S7 nu avem de ce să ne plângem.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Smartphone-ul are suport pentru 4G LTE și am fost interesați și de vitezele de transfer, pe care le-am măsurat cu aplicația Speedtest.net de la Ookla. În timpul testelor, am folosit rețeaua mobilă Orange Romania și am măsurat vitezele atât în interior cât și în exterior.

Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review
Samsung Galaxy S7, Android, smartphone, review

Nu am detectat probleme de conectare la rețeaua 4G, dar vitezele de transfer nu au atins maximele posibile, deoarece am măsurat o viteză de descărcare de 28,28 Mbps și viteza de încărcare de 15,59 Mbps. Ping-ul a fost foarte bun, de doar 17 ms.

Chiar și înainte de a rula testele sintetice am văzut că Samsung Galaxy S7 este un smartphone foarte puternic, capabil de a face față cam oricărei provocări. După verificarea rezultatelor testelor sintetice a devenit evident că cel mai nou smartphone de top de la Samsung este foarte posibil cel mai rapid smartphone disponibil momentan, fiind la egalitate cu cele mai noi iPhone-uri și fiind cu siguranță primul din competiția din ecosistemul Android. Chiar și cu aceste performanțe extraordinare, bateria reușește să țină dispozitivul pornit timp de două zile, deci nu va fi nevoie să îți sacrifici autonomia pentru viteză.

Pro și contra

Cele mai importante puncte pro pentru Samsung Galaxy S7 sunt:

  • Un design compact și robust, cu o construcție fără defecte.
  • Un ecran minunat cu culori vii.
  • O cameră care poate să-ți fie companionul ideal în orice situație.
  • Un software prietenos fără aplicații inutile.
  • Cea mai bună performanță de pe un smartphone cu Android, alături de o autonomie foarte bună.

Pe lista problemelor putem să includem doar două în cazul lui Galaxy S7:

  • Un preț cam piperat.
  • I-a luat destul de mult timp companiei Samsung să producă, din nou, ceva foarte bun.
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Să scrii review-uri pentru smartphone-urile de top este întotdeauna ceva special: așteptările sunt mari și, deoarece acestea au un preț la fel de mare, trebuie analizate în detaliu ca să vedem dacă chiar merită cumpărate. În cazul lui Samsung Galaxy S7, răspunsul la această întrebare este un DA evident!

În era smartphone-urilor uriașe și gigantice, Samsung a reușit să producă un dispozitiv destul de mare pentru a putea realiza orice sarcină vrei de la un smartphone, dar totuși rămâne suficient de compact pentru a nu deveni o povară. Iar toate acestea sunt oferite într-o carcasă metalică spectaculoasă și cu un ecran genial.

În interior primești cel mai bun hardware disponibil momentan, care se simte atunci când folosești smartphone-ul: spune adio timpilor de așteptare, lag-urilor și oricăror probleme de viteză. Samsung Galaxy S7 oferă o performanță superbă, indiferent pentru ce-l folosești, oferindu-ți totuși o autonomie de aproximativ două zile. Adaugă și camera foarte bună și interfața de utilizare prietenoasă, seria de aplicații utile și primești ceva cu adevărat foarte bun. Nu, prețul nu este deloc scăzut, dar ține minte că primești unul dintre cele mai bune smartphone-uri din lume!

Descoperă: Smartphone Android Recenzii