Într-o vizită efectuată recent în Statele Unite ale Americii, mi-am cumpărat un Microsoft Surface Pro 2. Eram foarte curios să aflu mai multe despre acest dispozitiv hibrid și să văd dacă poate fi cu adevărat atât o tabletă cât și un laptop puternic. L-am folosit pentru aproape două luni și sunt gata să vă împărtășesc concluziile mele. Aflați mai multe despre ceea ce poate cât și ceea ce nu poate acest dispozitiv, din această recenzie.
Despachetarea Microsoft Surface Pro 2
Pachetul Surface Pro 2 este foarte arătos și elegant, demn de un dispozitiv premium.
Când îl deschideți, veți găsi dispozitivul în sine, cablul de alimentare și încărcătorul. Veți observa că încărcătorul are și un port USB ce permite încărcarea simultană a unui smartphone. Cu o singură priză puteți încărca două dispozitive. Un detaliu foarte util atunci când călătorești.
Sub dispozitiv veți găsi un pix senzitiv ce poate fi folosit pentru a scrie pe ecranul Surface Pro 2, manualul și câteva broșuri cu bonusuri foarte utile cum ar fi 200 GO spațiu gratuit timp de doi ani pe serviciul OneDrive de la Microsoft (fostul SkyDrive). Din păcate pachetul standard nu include și coperta/tastura Type Cover 2. Eu am achiziționat modelul de culoare albastră. Puteți vedea mai jos cum arată.
Despachetarea a fost foarte rapidă iar atașarea tastaturii este ușoară. În câteva secunde puteți porni dispozitivul. Mai jos puteți viziona un clip de despachetare al Surface Pro 2 în limba engleză.
Specificații Hardware
Specificațiile hardware ale Surface Pro 2 sunt de-a dreptul impresionante, mai ales pentru modelele cu 256 sau 512 GO spațiu de stocare. Versiunea cumpărată și testată de mine are următoarea configurație: un ecran de 10.6" cu o rezoluție de 1920x1080 (Full HD), un procesor cu patru nuclee Intel Core i5-4200U ce funcționează la 1.6 GHz, un cip video Intel HD 4400, 8 GO de memorie RAM DDR3, un SSD de 256 GO realizat de LITEON, două camere web de 1.2 MP (una în față și una în spate), o baterie de 4200 mAh, un cip Bluetooth 4.0 și o placă de rețea wireless Marvell AVASTAR 350N, un cip TPM pentru encriptare folosind tehnologii gen Bitlocker și un pix senzitiv Surface. În ceea ce privește porturile disponibile, Surface Pro 2 are un singur port USB 3.0, un cititor de memorii microSDXC, o intrare pentru căști, un port Mini DisplayPort și un port pentru copertă/tastatură. De asemenea, acest dispozitiv are și mulți senzori: un senzor de lumină ambientală, un accelerometru, un giroscop și un magnetometru. După cum vedeți, Surface Pro 2 este un dispozitiv foarte puternic. Dar asta are și un cost în ceea ce privește greutatea și dimensiunile: este mai gros (13.5mm) și mai greu decât o tabletă obișnuită (900 grame). Specificațiile hardware complete se găsesc aici: Specificații Surface 2.
Utilizarea Microsoft Surface Pro 2
Una din primele observații este că Surface Pro 2 este foarte sensibil când vine vorba de adunarea de amprente, urme pe ecran sau zgârieturi. După doar o săptămână de utilizare, avea deja câteva zgârieturi pe spate, deși mi-am dat silința să-l protejez și am cumpărat o husă specială pentru a îl transporta.
Tastatura/coperta Type Cover 2 se murdărește foarte rapid. După doar câteva săptămâni de utilizare, a trebuit să o curăț. Vă recomand să cumpărați versiunea neagră și nu cea albastră.
Lăsând aceste mici detalii la o parte, pe măsură ce utilizam Surface Pro 2, am fost impresionat de flexibilitatea și forța acestui dispozitiv. În același timp acesta prezintă și niște compromisuri. De exemplu, dacă-l comparăm cu o tabletă, Surface Pro 2 nu este la fel de ușor și este greu să-l ții într-o mână pentru a lucra pe el cu cealaltă. Trebui să vă folosiți ambele mâini pentru a îl ține și să folosiți mai mult degetul mare de la fiecare mână pentru a interacționa cu aplicațiile și sistemul de operare. Comparat cu un ultrabook, Surface Pro 2 este mai mic și mai ușor de transportat și poate face aceleași lucruri, dar tastatura este mai mică și precizia trackpad-ului este mai slabă decât la un ultrabook de calitate. Utilizarea Surface Pro 2 a fost în general o experiență satisfăcătoare și productivă. L-am folosit în poală, pe băncile mici din aeroporturi și gări, în tren, avion, pe băncile din parc, etc. Am apreciat de fiecare dată faptul că nu este foarte mare și că este un dispozitiv flexibil. Standul cu două poziții te ajută foarte mult atunci când lucrezi într-un mediu nu tocmai ideal și ai nevoie să ții Surface Pro 2 în poală, fără să cadă. Nu este la fel de ușor ca o tabletă, dar am putut face mult mai multe lucruri decât cu o tabletă.
Din păcate, coperta/tastura Type Cover 2 nu este inclusă în pachetul standard și trebuie cumpărată separat. Fără ea scenariile de utilizare pentru Surface Pro 2 sunt mult limitate iar productivitatea scade dramatic. Cu ea puteți lucra de oriunde. Dacă doriți să navigați pe internet ori să vizionați conținut de orice natură nu este necesară folosirea Type Cover 2. Dacă doriți să creați documente, să folosiți software pentru PC-uri, să programați ori să creați conținut de orice natură, utilizarea Type Cover 2 devine obligatorie. Pixul senzitiv vă ajută să completați experiența de utilizare și să fiți mai productivi atunci când preferați să folosiți un dispozitiv tactil pe Desktop ori în interacțiunea cu aplicații desktop. Au existat destule momente în care simțeam că este mai rapid să apăs pe ecran decât să folosesc trackpad-ul, dar eram pe Desktop și precizia apăsărilor mele pe ecran era prea mică. Pixul senzitiv m-a salvat de fiecare dată. Datorită configurației hardware foarte puternice, Surface Pro 2 este rapid indiferent de ceea ce faci. La un moment dat m-am și jucat câteva ore un joc multiplayer numit League of Legends. Da, Type Cover 2 nu este foarte grozavă când vine vorba de gaming, dar Surface Pro 2 a făcut față cu succes sesiunii de jocuri. Nu s-a încălzit teribil, nu a făcut prea mult zgomot și nu a încetinit niciodată. Dacă vă cumpărați un mouse și o tastatură Bluetooth, puteți folosi Surface Pro 2 inclusiv pentru jocuri moderne. O zonă unde nu am fost foarte mulțumit de Surface Pro 2 este autonomia oferită. Aici se vede că Windows 8.1 și procesorul Intel nu sunt optimizate suficient pentru tablete. Dacă țineți peste noapte dispozitivul în modul Repaus, de dimineață veți vedea că nu prea mai aveți baterie rămasă. Dacă doriți să economisiți bateria este obligatoriu să închideți complet Surface Pro 2.
Dacă nu faceți altceva decât să lucrați în aplicații Office și să consumați conținut pe Internet, Surface Pro 2 va ține între 5 și 8 ore, în funcție de ceea ce faceți. Este foarte posibil să-l puteți folosi într-o zi de muncă fără să-l încărcați. Dar, pentru a realiza această performanță este musai să alegeți planul de alimentare potrivit, lucru care nu reprezintă o problemă pentru sistemele de operare pentru tablete (iOS și Android). Dacă nu folosiți planul Economisire energie nu veți putea să-l folosiți mai mult de 5 ore fără a îl încărca. Este pur și simplu imposibil. Pe de altă parte veți aprecia foarte mult viteza de încărcare a Surface Pro 2: în 2, maxim 3 ore, dispozitivul va fi încărcat la maxim, chiar dacă bateria este aproape de 0 când porniți încărcarea. În ceea ce privește camerele web incluse, acestea nu oferă o calitate extraordinară. Asta este de așteptat din moment ce au doar 1.2 Megapixeli și pot filma cel mult video 720p. Eu le-am folosit pentru conversații pe Skype și câteva mici teste și experimente. La cât de greu este Surface Pro 2, nu cred că va folosi cineva camerele sale pentru a realiza fotografii ori a filma clipuri de lungă durată. În ceea ce privește conectivitatea, am fost mulțumit de ceea ce oferă Surface Pro 2, cu o singură excepție: am avut nevoie relativ des de două porturi USB, nu doar de unul. Existența unui singur port USB vă forțează să cumpărați mauși și tastaturi Bluetooth, ceea ce ridică costurile pentru utilizator. După câteva săptămâni de utilizare, îmi doream foarte tare ca Microsoft să lanseze mai repede hub-ul cu mai multe porturi promis încă de la lansarea Surface Pro 2.
Aplicațiile ce vin cu Microsoft Surface Pro 2
Mi-a plăcut foarte mult faptul că Microsoft nu include niciun fel de software nedorit pe Surface Pro 2. În schimb, veți primi câteva bonusuri foarte utile:
- 200 GO spațiu de stocare gratuit, timp de doi ani, pe OneDrive (fostul SkyDrive).
- Un plan Skype Unlimited World pentru un 1 an, ce vă oferă 60 de minute internaționale, pe linii fixe de telefonie, în peste 60 de țări. Mie mi-a fost foarte util acest plan deoarece lucrez cu oameni din diverse țări și am dat destule telefoane cu ajutorul său.
Deși aceste bonusuri sunt foarte bune, cred că Microsoft ar putea crește apetitul utilizatorilor pentru Surface Pro 2 oferind și un plan gratuit de Office 365 Home Premium pentru un an. Asta cel puțin pentru modelele de 256 și 512 GO, care sunt foarte scumpe.
Accesorii pentru Microsoft Surface Pro 2
În ceea ce privește accesoriile, Surface Pro 2 nu oferă nimic în pachetul standard. De aceea, pentru a valorifica la maxim potențialul acestui dispozitiv și pentru a îl folosi o perioadă cât mai lungă de timp, trebuie să investiți și în câteva accesorii. Vă recomand să luați în considerare următoarele:
-
Type Cover 2 - acest hibrid între o copertă și o tastatură este musai să-l cumpărați. Fără acest accesoriu nu se merită să cumpărați Surface Pro 2 deoarece ar fi doar o tabletă foarte scumpă. Sper că Microsoft va lua în considerare includerea lui în pachetul standard. Este pur și simplu mult prea important pentru o experiență de utilizare bună și productivă.
-
O folie protectoare pentru ecran - ecranul de pe Surface Pro 2 are tendința de a colecta multe amprente. O folie protectoare va respinge praful și va proteja ecranul de posibile zgârieturi.
-
O husă protectoare - spatele acestui dispozitiv are și el tendința de a colecta zgârieturi foarte rapid. Plus, Type Cover 2 se murdărește foarte ușor, mai ales dacă nu folosiți versiunea neagră. O husă protectoare vă ajută să protejați mai bine Surface Pro 2 și să-l tarnsportați cu voi mai ușor.
-
Un maus Bluetooth - dacă folosiți Surface Pro 2 la birou, veți fi mai productivi folosind un maus Bluetooh în locul trackpad-ului de pe Type Cover 2.
-
Stația de andocare - deși au promis această stație de când au lansat Surface Pro 2, Microsoft nu au făcut acest dispozitiv disponibil la nivel internațional. Cred că acest accesoriu este foarte important deoarece poate transforma Surface Pro 2 într-un desktop PC, conectat la tot soiul de dispozitive, inclusiv un monitor full-HD. Atunci când va fi disponibil vom putea folosi Surface Pro 2 ca tabletă, laptop și desktop PC. Abia aștept să fie disponibil și în Europa pentru a îl achiziționa.
Am cumpărat și un accesoriu mai inedit pentru o prietenă foarte apropiată, pasionată de pictură. Se numește Sensu Capacitive Brush and Stylus și am rugat-o să-l folosească pentru a picta în aplicația Fresh paint.
Din păcate, acest accesoriu s-a dovedit a fi o irosire de bani deoarece ecranul Surface Pro 2 nu este suficient de senzitiv pentru această pensulă. De asemenea, pentru că pensula are o singură dimensiune, poate fi folosită în foarte puține scenarii. Pentru un pictor nu este foarte utilă. În schimb, dacă Microsoft ar oferi un set complet de pensule pentru Surface Pro 2, ele ar putea fi folosite cu succes pentru realizarea de picturi digitale. Totuși, prietena respectivă nu a avut nicio problemă în a picta cu degetele pe Surface Pro 2. Mai jos puteți vedea ceea ce a realizat într-o oră de muncă.
Mi s-a părut impresionant și cred că există mult potențial încă nedescoperit la conceptul Surface.
Performanțe în teste sintetice
Faptul că Surface Pro 2 este foarte puternic este confirmat de absolut toate testele efectuate. În primul rând am măsurat timpul de pornire al sistemului, folosind Bootracer. În medie, sistemul a pornit în 23 de secunde. De obicei, ecranul de autentificare al Windows 8.1 este afișat după doar 8 secunde.
Apoi, am folosit aplicația 3DMark app, ce evaluează performanțele grafice ale tabletelor cu diverse sisteme de operare. Cum mă așteptam, Surface Pro 2 domină clasamentele fiind cea mai puternică tabletă de pe piață.
Din moment ce scorurile afișate de această aplicație nu oferă prea multă informație, puteți vedea mai jos un tabel cu mediile obținute în fiecare test și numărul de cadre pe secundă.
Mai jos este și un tabel cu statisticile de performanță ale 3D Mark. Acesta ne arată cele mai puternice patru dispozitive testate cu această aplicație.
Pentru a vedea cât de mult ține bateria, am folosit testul Peacekeeper pentru baterie. Când am folosit planul de Economisire energie, Surface Pro 2 a ținut 6 ore și 16 minute de navigare pe internet cu Internet Explorer. Când am folosit planul Echilibrat autonomia a scăzut la 4 ore și 45 de minute. După cum vedeți, planul Economisire energie oferă o autonomie mult mai bună.
Problemele Microsoft Surface Pro 2
Din păcate, pe parcursul utilizării Surface Pro 2 am întâlnit și câteva probleme ce ar fi putut fi evitate de Microsoft:
-
Actualizări de firmware cu probleme - imediat ce am cumpărat dispozitivul, Microsoft au lansat o nouă actualizare de firmware, chiar înainte de Crăciun. Din păcate această actualizare a creat probleme multor utilizatori. Unii s-au plâns că le-a scăzut mult autonomia. Eu m-am confruntat cu probleme atunci când porneam sistemul din modul Repaus. De exemplu, când reporneam sistemul din acest mod, placa de rețea wireless înceta să mai funcționeze. Windows 8.1 nu o mai vedea ca dispozitiv și eram obligat să repornesc sistemul pentru a rezolva problema. Între timp Microsoft a lansat o altă actualizare de firmware care face ca această problemă să apară mai rar.
-
Probleme de conectivitate când se folosesc rețele wireless la 5GHz - acasă folosesc și o rețea wireless la 5GHz ce oferă viteze de transfer mai mari decât rețelele tradiționale la 2.4GHz. Deși alte dispozitive funcționează perfect cu această rețea, ruterul este nou și la zi cu actualizările, Surface Pro 2 pur și simplu nu este capabil să-mi ofere conexiuni stabile. Conexiunea se întrerupe des și sunt nevoit să repornesc sistemul pentru a rezolva problema. În schimb, conexiunile la rețelele de 2.4GHz merg bine.
-
Modelul de Surface Pro 2 vândut în SUA nu merge cu toate rețelele wireless din Europa și alte regiuni - driverul plăcii de rețea este configurat să ignore rețelele wireless ce nu folosesc canale wireless aprobate de legislația americană. Drept urmare, dacă pleci cu Surface Pro 2 în Europa, nu te vei putea conecta la rețele wireless pe canalele 12 și 13. Va trebui să faci un hack de regiștrii pentru ca Surface Pro 2 să fie convins să vadă astfel de rețele. Din fericire modelele vândute în Europa nu suferă de această problemă.
Sper că Microsoft va învăța din aceste greșeli și va repara problemele aduse utilizatorilor de Surface Pro 2.
Verdict
Surface Pro 2 este un dispozitiv foarte special din toate punctele de vedere. Dacă ne uităm la prețul său, mai ales pentru modelele de 256 și 512 GO, este clar că nu este un dispozitiv pentru toată lumea, ci doar pentru oameni cu bani. Dacă vreți doar o tabletă, nu se merită să cumpărați Surface Pro 2 - este mult prea scump. Dacă vreți un laptop, modelele superioare ale Surface Pro 2 sunt mai scumpe decât un ultrabook de calitate. Uitându-mă la tot ceea ce are de oferit, mi se pare că în ceea ce privește prețul, Microsoft nu a găsit un echilibru bun. De banii dați pe Surface Pro 2, vă luați o tabletă și un ultrabook. Dar asta înseamnă că va trebui să transportați două dispozitive și nu unul. Cred că Microsoft trebuie să lucreze mai mult la acest aspect și, pentru a oferi mai multă valoare, să includă Type Cover 2 în pachetul standard precum și un plan gratuit pentru un an, de Office 365 Home Premium. Abia atunci aș putea spune că Microsoft oferă dispozitivul perfect ce poate înlocui atât tableta cât și laptopul la un preț bun. Pe lângă un dispozitiv puternic și flexibil vei avea și programele necesare pentru a fi productiv, imediat ce îl vei porni: Office 365, Skype și OneDrive. Până atunci nu pot recomanda Surface Pro 2 decât entuziaștilor și profesioniștilor cu bani, care au nevoie de puterea oferită de acest dispozitiv, dar și de flexibilitatea sa. Surface Pro 2 este doar pentru cei care îi vor folosi la maxim potențialul și nu-și vor irosii banii doar de dragul de a avea un dispozitiv altfel.