TP-LINK Archer C5400 este unul dintre cele mai avansate routere wireless construite de compania TP-LINK. Este succesorul unui model pe care noi l-am apreciat foarte mult (Archer C3200) și când l-am primit în teste am fost foarte curioși să aflăm ce are de oferit. Acest model include hardware de-a dreptul impresionant și multe caracteristici foarte noi și avansate. Pot echipamentele și calculatoarele de astăzi să profite de ce are de oferit acest router adus parcă din viitorul rețelisticii? Citește acest review pentru a afla:
Despachetarea TP-LINK Archer C5400
TP-LINK Archer C5400 vine într-o cutie mare, alb cu verde. Pe partea superioară se vede o poză cu dispozitivul și o listă cu cele mai avansate caracteristici.
Pe partea din spate sunt informații detaliate despre tehnologia tri-band oferită de acest router și de lățimea de bandă maximă teoretică pentru fiecare bandă disponibilă. Când deschizi cutia găsești înăuntru routerul, alimentatorul (este foarte mare, asemănător cu ceea ce întâlnești la un laptop), un cablu de rețea, informații despre suportul tehnic oferit, garanția și un ghid pentru instalarea rapidă.
Despachetarea routerului este rapidă și fără probleme. În cutie vei găsi toate elementele pe care le aștepți de la un router wireless.
Caracteristici hardware și design
TP-LINK Archer C5400 are un procesor puternic Broadcom BCM4709C, cu două nuclee care rulează la o frecvență de 1,4 GHz și 512 MO de RAM. Include caracteristici noi și interesante precum NitroQAMTM de la Broadcom și 4-Stream, care ar trebui să ofere o latență minimă atunci când te joci jocuri online și să crească lățimea de bandă teoretică maximă la 1000 Mbps pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz și la 2167 Mbps pentru fiecare dintre cele două benzi wireless de 5 GHz. Avem în total o lățime de bandă maximă teoretică de 5334 Mbps, de unde și denumirea de Archer C5400 a acestui model. TP-LINK Archer C5400 are opt antene externe, fiecare cu propria sa fantă, pentru a putea fi ridicată sau lăsată jos cât mai ușor.
Routerul include tehnologia MU-MIMO care a devenit deja o facilitate standard pentru routerele high-end. Aceasta poate servi până la patru dispozitive simultan, reducând timpul de așteptare și crescând lățimea de bandă oferită pentru fiecare dispozitiv. Acest router oferă suport pentru toate standardele wireless moderne până la 802.11ac.
Pe partea din spate a routerului avem un port USB 3.0, unul USB 2.0, un port pentru conectarea routerului la internet, patru porturi de rețea, un buton Reset, unul pentru pornirea și oprirea routerului și mufa de alimentare.
Pe partea din față a routerului Archer C5400, avem mai multe leduri. De la stânga la dreapta, acestea sunt următoarele:
- Un led care ne arată când routerul este pornit
- Trei leduri, unul pentru fiecare bandă wireless, care ne spune dacă este emis semnal wireless pe banda respectivă
- Unul pentru starea conexiunilor Ethernet
- Unul pentru starea conexiunii la internet
- Un led care ne spune dacă există conexiuni WPS în curs de realizare
- Două leduri pentru porturile USB, care ne spun dacă sunt conectate dispozitive la porturile respective
Mai sunt și trei butoane:
- Primul pentru pornirea sau oprirea emiterii de semnal wireless
- Unul pentru pornirea conexiunilor prin WPS
- Unul pentru pornirea sau oprirea ledurilor (foarte util noaptea, dacă te enervează lumina emisă de leduri)
Deoarece include hardware performant, care are nevoie și de un sistem de răcire mai complex, acest router este mai mare decât altele, având o dimensiune de 230 x 230 x 43mm în lungime, lățime și înâlțime. De asemenea, are și o greutate de 2,7 kilograme.
Poți citi caracteristicile oficiale ale acestui dispozitiv, aici: TP-LINK Archer C5400 - specificații tehnice.
Configurarea și utilizarea routerului TP-LINK Archer C5400
Unul dintre primele lucruri care ne interesează când despachetăm un router wireless, este dacă are sloturi pentru montarea lui pe perete. Din fericire, TP-LINK Archer C5400 are astfel de sloturi și le poți vedea în poza de mai jos.
După ce așezi routerul în locul unde dorești să-l folosești și-l conectezi la internet, poți începe să-l configurezi. Expertul pentru configurarea rapidă te roagă să schimbi contul de utilizator și parola implicite, folosite pentru administrarea routerului, ceea ce este o precauție de securitate binevenită. Apoi, ești rugat(ă) să alegi regiunea în care te afli și fusul orar. După care selectezi tipul conexiunii de internet pe care o ai ori poți lăsa routerul să o detecteze pentru tine.
După aceea, trebuie să introduci detaiile pentru conectarea la internet. Odată introduse, poți configura cele trei rețele wireless emise de router. La finalul configurării rapide, este afișat un sumar cu setările tale. Apasă pe butonul de salvarea setărilor și routerul testează conexiunea la internet. Când ai terminat cu configurarea inițială, poți vedea interfața pentru administrarea routerului și poți continua modificarea setărilor. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, interfața de administrare este minimalistă și folosește culori calmante. Este creată mai ales pentru utilizatorii care nu știu rețelistică și au nevoie să se ocupe doar de setările cele mai importante.
Dacă vrei să te bucuri de facilitățile avansate ale acestui router, trebuie neapărat să treci la fila Advanced (Avansat). Aici ai control complet asupra tuturor facilităților oferite iar numărul setărilor disponibile explodează în comparație cu versiunea Basic (De bază).
O îmbunătățire binevenită în comparație cu predecesorul său (Archer C3200) este că TP-LINK Archer C5400 are suport lingvistic excelent. Interfața sa de administrare nu mai este disponibilă doar în engleză, ci în 25 de limbi, printre care se numără și limba română.
Mulți utilizatori vor aprecia faptul documentația de Ajutor, care este disponibilă cu un clic pe butonul în forma unui semn de întrebare, găsit în colțul din dreapta sus al interfeței de utilizare. Dacă apeși pe el, este afișată o listă cu informații și explicații despre opțiunile de pe ecran. Din păcate, limbajul folosit pentru unele setări este destul de tehnic și utilizatorii care nu au cunoștințe de rețelistică vor avea dificultăți în a înțelege toate informațiile oferite, mai ales atunci când vor configura setările din fila Advanced (Avansat).
Un lucru care ne place la interfața de administrare oferită de TP-LINK este faptul că este foarte bine organizată: totul este împărțit pe secțiuni și subsecțiuni organizate logic și navigarea printre toate setările nu reprezintă o problemă. Dar, pentru a configura corect unele setări ai nevoie de ceva cunoștințe tehnice iar un începător nu se va descurca cu ușurință.
După ce ai setat totul așa cum dorești, este timpul să îți conectezi toate calculatoarele, tabletele, smartphone-urile, consolele și alte dispozitive din rețea. Noi nu am avut probleme în a ne conecta dispozitivele la rețea și ne-am bucurat de un semnal wireless stabil.
Conexiunile au fost rapide, la viteze foarte bune, așa cum vei vedea în următoarele secțiuni din acest review. Citește și pagina doi pentru a vedea ce viteze oferă TP-LINK Archer C5400 și care este verdictul nostru final pentru acest router wireless.