Echipa noastră a testat multe routere de-a lungul timpului dar niciodată un dispozitiv marca TP-LINK. Vă imaginați cât de curioși am fost când am primit în teste TP-LINK Archer C8 - un router mediu ca preț, care oferă suport pentru toate standardele moderne pentru rețelele wireless și promite performanțe solide fără a vă da gaură în buzunar. Am testat acest router pentru o săptămână în rețeaua noastră de acasă și acum suntem gata să vă împărtășim concluziile noastre în acest review:
TP-LINK Archer C8 AC1750 poate fi cumpărat de la mai multe magazine online, inclusiv eMAG. La ei îl găsiți aici: Router Wireless TP-LINK Archer C8 AC1750.
Despachetarea routerului TP-LINK Archer C8 AC1750
Cutia folosită pentru routerul TP-LINK AC1750 Archer C8 este similară cu cea folosită pentru toată noua familie de routere TP-LINK. Pe partea din față puteți vedea routerul în sine și cele mai importante specificații tehnice.
Pe partea din spate veți vedea câteva specificații mai detaliate precum și o comparație cu alte routere din gama TP-LINK. În cutie veți găsi următoarele: routerul, 3 antene detașabile, alimentarea, un disc cu resurse, un cablu de rețea de 2 metri și un ghid de instalare rapidă.
Hardware și specificații
Acest router are un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4708 care rulează la frecvența de 800 MHz și 128 de MO de memorie RAM. Mărimea sa este de 221 x 86 x 168,5mm (lățime x adâncime x înălțime), fără cele 3 antene montate.
După cum vă așteptați de la un router dual-band modern, Archer C8 oferă suport pentru standardele moderne de rețea 802.11ac și 802.11n. Ratele maxime de transfer promise sunt de 1300Mbps pentru rețeaua wireless la 5GHz și de 450Mbps pentru cea la 2,4GHz.
Pe partea dorsală sunt 5 porturi Ethernet de 1 Gbps, iar unul dintre ele va fi folosit pentru conexiunea la Internet. Tot pe spate mai sunt și un port USB 2.0, un buton pentru WPS care funcționează și ca un buton pentru resetarea routerului. Nu în ultimul rând, se găsește și un buton pentru pornirea și oprirea routerului cât și mufa pentru alimentarea cu curent.
Pe partea din stâga routerului este un port adițional USB 3.0 și un buton pentru pornirea și oprirea rețelei wireless.
Dacă doriți să aflați și mai multe detalii despre specificațiile tehnice ale acestui router, le găsiți pe pagina lui oficială: TP-LINK AC1750 Router Wireless Dual Band Gigabit Archer C8.
Configurarea și utilizarea routerului TP-LINK Archer C8 AC1750
Partea de configurare inițială a routerului TP-LINK Archer C8 AC1750 este rapidă și ușoară. Expertul de instalare ne-a întrebat câteva întrebări, cum ar fi regiunea în care ne aflăm, fusul orar, tipul conexiunii la Internet și setările dorite pentru rețeaua wireless. Într-un minut ne-am conectat la rețeaua RDS și aveam acces la Internet.
Din păcate, interfața cu utilizatorul este disponibilă doar într-o singură limbă: engleza. Acesta este un minus dacă ne raportăm la routerele fabricate de alți producători, care oferă suport pentru mai multe limbi, inclusiv româna.
Interfața cu utilizatorul este împărțită în trei file:
- Quick Setup (Configurare rapidă) - vă permite configurarea rapidă a conexiunii la Internet și a rețelelor wireless emise de router.
- Basic (De bază) - include doar cele mai importante setări: harta rețelei cu dispozitivele conectate, setările conexiunii la Internet, setările de bază pentru rețelele wireless, setările pentru porturile USB și setările pentru rețeaua Guest (pentru oaspeți).
- Advanced (Avansat) - include toate setările disponibile pentru acest router, inclusiv caracteristicile sale mai avansate.
După cum probabil vă imaginați, primele două file sunt foarte ușor de folosit chiar și pentru utilizatorii care nu sunt tocmai tehnici. Fila Advanced (Avansat) este bine organizată și oferă acces complet la toate setările routerului. Utilizatorii tehnici și profesioniștii IT nu vor avea probleme în a găsi setările pe care le caută și vor aprecia modul detaliat în care pot configura acest router.
O caracteristică care va fi apreciată de mulți utilizatori, este faptul că documentația de Ajutor (Help) poate fi accesată foarte ușor. Trebuie doar să dai clic pe iconița cu semnul întrebării din partea din dreapta-sus a ferestrei de administrare și imediat este încărcată documentația despre opțiunile afișate pe ecran.
Când am testat acest router, l-am actualizat la cea mai nouă versiune de firmware disponibilă pentru el: 3.16.30 Build 20150316 Rel.41221n. Am fost mulțumiți de rapiditatea interfeței cu utilizatorul și răspunsul la comenzile noastre. Singurul neajuns pe care l-am identificat este faptul că TP-LINK nu recomandă utilizatorilor să-și schimbe parola pentru utilizatorul de administrator, ceea ce reprezintă un risc de securitate. Vă recomandăm să vă schimbați singuri parola imediat ce configurați un router TP-LINK Archer C8, pentru a vă asigura că persoane străine nu au acces la setările rețelei voastre.
Nu am avut probleme în a conecta la rețeaua wireless niciunul din dispozitivele noastre și totul a mers strună. Dar mai multe detalii despre cât de bine merg lucrurile cu acest router, aflați mai târziu în acest review.
În ceea ce privește design-ul, a fost pentru prima dată când am testat un router care nu poate fi montat pe un perete ori în locuri mai puțin accesibile. Asta deoarece TP-LINK Archer C8 are un design care vă permite să-l folosiți doar pe suprafețe cum ar fi un birou ori o masă. Asta poate reprezenta o problemă pentru utilizatorii care au nevoie să-și monteze routerul într-un loc mai puțin accesibil.
Per total, am fost mulțumiți de ușurința în configurarea și utilizarea routerului TP-LINK Archer C8. Singurele dezavantaje pe care le-am identificat sunt lipsa suportului pentru mai multe limbi, inclusiv româna, faptul că nu poate fi montat pe pereți și faptul că nu recomandă utilizatorilor să-și schimba parola utilizatorului de administrator atunci când îl configurează.
Performanța wireless
În primul rând, haideți să vedem cum arată apartamentul folosit în testele noastre și cum este aranjat pe camere. După cum vedeți în planul de mai jos, routerul a fost pus în sufragerie.
Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de Internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps. Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de TP-LINK Archer C8, l-am comparat cu ASUS RT-AC56U. Deși routerul ASUS este mai vechi cu o generație decât Archer C8, îl veți găsi în multe magazine la un preț foarte apropiat de Archer C8. De aceea, credem că o comparație între cele două dispozitive este un pertinentă.
Pentru început, am măsurat puterea semnalului wireless în toate camerele din apartament, folosind aplicația inSSIDer. Mai jos puteți vedea cum evoluează semnalul wireless pentru rețeaua la 2,4 GHz. TP-LINK Archer C8 oferă un semnal bun în toate camerele din apartament. Ca observație, se pare că ASUS RT-AC56U oferă un semnal ceva mai puternic în camerele apropiate routerului iar TP-LINK Archer C8 în cele mai depărtate de router.
Când vine vorba de semnalul wireless la 5 GHz, TP-LINK Archer C8 a fost mai bun în toate camerele din apartament.
Apoi, am măsurat viteza de download (descărcare) a datelor de pe Internet, folosind testul SpeedTest. Pe rețeaua wireless la 2,4 GHz, vitezele de download au fost bune pe ambele routere, mai puțin în camera cea mai îndepărtată de router, unde ambele au avut o performanță destul de slabă.
Viteza de încărcare a datelor (upload) a fost foarte bună pentru TP-LINK Archer C8. A fost interesant să vedem că acest router a oferit viteze de upload mai bune decât cele de download în destul de multe camere.
Am măsurat aceleași lucruri cu SpeedTest și pentru rețeaua wireless la 5 GHz. La acest aspect, ASUS RT-AC56U a fost ceva mai rapid decât TP-LINK Archer C8.
Când vine vorba despre viteza de încărcare a datelor, TP-LINK Archer C8 a fost, din nou, liderul de necontestat. Iarăși, viteza de upload a depășit-o pe cea de download, în unele camere.
Ultimele măsurători efectuate pentru rețeaua wireless au fost cu aplicația LAN Speed Test Lite. Cu ajutorul ei, am măsurat vitezele de transfer ale fișierelor, prin rețea. Am transfer un fișier de 350 MO între două calculatoare din rețea. Prima dată am realizat acest transfer pe rețeaua wireless la 2,4 GHz. În graficul de mai jos vedeți că ASUS RT-AC56U a fost mai rapid în camerele apropiate de router iar TP-LINK Archer C8 a fost mai rapid în cele mai depărtate de router.
La viteza de încărcare a datelor, TP-LINK Archer C8 a fost iarăși cel mai bun, în toate camerele din apartament.
Am repetat aceleași măsurători și pentru rețeaua wireless la 5 GHz. TP-LINK Archer C8 ne-a oferit performanțe solide în toate camerele, fiind mai rapid decât ASUS RT-AC56U.
Aceeași poveste s-a repetat și când a venit vorba de vitezele de încărcare a datelor.
Performanțele wireless oferite de TP-LINK Archer C8 sunt foarte solide. Vă veți bucura de o bună putere a semnalului, descărcări rapide și încărcări de date suprinzător de bune. Cei care folosesc frecvent transferuri peer-to-peer (P2P) vor fi foarte mulțumiți de vitezele de upload foarte bune.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un desktop PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.
Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe Internet, folosind SpeedTest. Când am descărcat date de pe Internet, TP-LINK Archer C8 a fost puțin mai rapid decât ASUS RT-AC56U.
Când am încărcat datele, TP-LINK Archer C8 a fost puțin mai lent decât ASUS RT-AC56U, așa că nu am putut stabili un câștigător clar când am folosit SpeedTest.
Pentru măsurătoarea noastră finală, am transferat prin rețea, între cele două calculatoare, un fișier de 883 MO, ambele calculatoare fiind conectate la rețea prin cablu.
De data asta, TP-LINK Archer C8 a fost cel mai rapid atât la descărcarea cât și la încărcarea fișierului respectiv prin rețea. Se vede foarte clar din graficele de mai jos că acest router chiar oferă o conexiune cu fir de 1 Gbps.
Mai jos aveți viteza de încărcare a datelor, foarte apropiată de 1 Gbps.
Este evident din măsurătorile noastre faptul că TP-LINK Archer C8 oferă conexiuni cu fir de 1 Gbps. Pentru a beneficia de ele, trebuie să aveți calculatoare moderne, cu procesoare puternice și unități SSD foarte rapide. Dacă faceți transferuri în rețea la viteze mai mici de 900 Mbps nu va fi vina routerului ci a calculatoarelor folosite.
Caracteristici suplimentare
În ceea ce privește caracteristicile suplimentare, TP-LINK Archer C8 ne oferă următoarele:
- Guest Network (Rețea pentru oaspeți) - ne-a impresionat numărul de setări detaliate oferite de TP-LINK pentru astfel de rețele. Le veți putea configura în cel mai mic detaliu.
- Parental Control (Controale parentale) - un set de controale simple cu ajutorul cărora puteți configura accesul la Internet pentru dispozitivele folosite de copiii voștri. Această caracteristică ni s-a părut ceva mai greu de configurat decât la routerele altor producători.
- Access Control (Control acces) - puteți crea reguli avansate de diverse feluri, pentru a controla traficul din rețea.
- TP-LINK Tether - o aplicație mobilă pentru Android și iOS care vă permite să vă configurați routerul de pe smartphone. Din păcate nu există și o versiune pentru Windows Phone.
Caracteristicile suplimentare oferite de TP-LINK Archer C8 sunt mai puține la număr decât cele oferite de alți producători. Dar, tot ceea ce este oferit merge bine și oferă valoare adăugată utilizatorilor.
Verdict
A fost pentru prima dată când am testat un router marca TP-LINK și ne declarăm mulțumiți de ceea ce ne oferă Archer C8. Nu este cel mai rapid router din lume dar nici nu vrea să fie. TP-LINK Archer C8 este un router modern, la un preț mediu, care oferă performanțe solide pe care te poți baza zi de zi. Dacă-l cumpărați, vă veți bucura de o putere bună a semnalului wireless, de o rază de acoperire bună și de viteze de transfer destul de rapide. Acest router este foarte rapid când vine vorba de viteza de încărcare a datelor, atât atunci când le urcați pe alt calculator din rețea cât și pe Internet. Singurele sale minusuri sunt design-ul care nu vă permite să-l montați pe un perete și faptul că interfața cu utilizatorul este disponibilă în engleză dar nu și în română. TP-LINK Archer C8 este o alegere foarte bună pentru cei care-și doresc un router pe care se pot baza, cu performanțe solide și repetabile, care oferă suport pentru cele mai moderne standarde pentru rețelele wireless, toate astea la un preț rezonabil.