Recenzie TP-LINK Neffos X1 - Surprinzător de bun, la un preț rezonabil

recenzie
Recenzie TP-LINK Neffos X1 - Surprinzător de bun, la un preț rezonabil
Rating

Utilizarea camerei de pe TP-Link Neffos X1 nu este o experiență cu foarte multe beneficii. Aplicația Camera este destul de simplă și pare să fie puțin cam veche. Îți oferă o serie de filtre, de moduri de fotografiere, de efecte de înfrumusețare și ceva opiuni de editare dar cam asta este tot.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Fotografiile pe care le-am făcut cu camera de 13 megapixeli de pe TP-Link Neffos X1 sunt de calitate medie. După cum poți vedea în galeria de mai jos, multe din fotografii, mai ales cele făcute afară, au prea mult contrast sau sunt prea întunecate. Multe dintre el par să fie și puțin arse.

Reclamă

Fotografiile în lumină mai scăzută și selfie-urile făcute cu camera frontală suferă de zgomot excesiv și au contururi neclare. Din alt punct de vedere, efectele de înfrumusețare disponibile pentru selfie-uri s-ar putea să fie atractive pentru unii utilizatori.

TP-Link Neffos X1 poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție maximă Full HD de 1920 x 1080 de pixeli. Din păcate, nu ai la dispoziție o opțiune de stabilizare a imaginii, ceea ce înseamnă că orice mișcare a smartphone-ului va face camera și clipul video să tremure. Iată la ce să te aștepți atunci când înregistrezi un clip video dinamic, cu mișcare multă:

Și iată cum se comportă camera de pe Neffos X1 atunci când faci clipuri video mai statice, cu puțină mișcare:

Neffos X1 este capabil să înregistreze și clipuri video încetinite (în slow motion). Ele sunt înregistrate la o rezoluție de 640 x 480 de pixeli și rezultatele arată similar cu clipul de mai jos:

TP-Link Neffos X1 nu este un smartphone cu o cameră adresată celor pasionați de fotografie sau de înregistrări video. Calitatea fotografiilor pe care le face și a clipurilor video pe care le înregistrează sunt decente pentru prețul său iar experiența oferită este destul de simplistă.

Android 6 Marshmallow și aplicațiile preinstalate

TP-Link Neffos vine cu Android 6 Marshmallow preinstalat și se pare că va primi și actualizarea la Android 7 Nougat până la sfârșitul anului. Cealaltă veste bună este că Neffos X1 nu este plin de bloatware. TP-Link a preinstalat doar câteva aplicații pe acest smartphone, iar majoritatea lor au șanse mari să îți fie utile:

  • Compass (Busolă) - utilă dacă vrei să știi unde este nordul sau celelalte puncte cardinale.

  • Feedback - îți oferă posibilitatea de a transmite feedback despre telefonul tău către TP-Link. De asemenea, poți să raportezi probleme de sistem și să atașezi jurnale de sistem.

  • File Manager (Manager de fișiere) - aplicația îți permite accesul la conținutul spațiului de stocare al smartphone-ului.

  • FM Radio - este un mic player radio pe care îl poți folosi dacă îți conectezi căștile la telefon.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1
  • Gallery (Galerie) - o clonă simplă după Fotografii Google, care îți arată pozele stocate pe smartphone. De asemenea, poate fi folosită pentru a face îmbunătățiri simple pentru poze.

  • Music (Muzică) - un player simplu de muzică, care poate să redea melodiile stocate pe smartphone.

  • Notes (Notițe) - o aplicație care îți dă posibilitatea de a scrie notițe cu ușurință.

  • Sound Recorder (Înregistrare sunete) - înregistrează sunete și conversații.

  • Themes (Teme) - o colecție de teme, fundaluri pentru ecran, iconițe, sunete, fonturi și animații de pornire pentru smartphone.

  • Video (Videoclipuri)- o aplicație foarte simplă pe care o poți folosi pentru a vedea clipurile video pe care le înregistrezi cu smartphone-ul.

  • Weather (Vreme) - îți arată prognoza meteo pentru orașele pe care le alegi.

De asemenea, trebuie să menționăm că TP-Link a adăugat propria interfață de utilizare peste sistemul de operare Android. Această interfață nu are un sertar de aplicații. Toate aplicațiile se găsesc pe ecranele principale și singura metodă de a le organiza cât de cât este să creezi foldere de aplicații. Este o abordare simplistă iar unii utilizatori s-ar putea să prefere să își instaleze alt launcher.

TP-Link Neffos X1 vine cu Android 6 Marshmallow și nu include prea multe aplicațiie preinstalate, acesta fiind un lucru foarte bun. Totuși, lipsa unui sertar de aplicații, deși simplifică experiența de utilizare, s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Performanțe în testele sintetice

Impresiile personale sunt bune dar sunt, prin natura lor, foarte subiective. De aceea, pentru a ne face o idee mai bună despre ce are de oferit un dispozitiv, trebuie să rulăm și câteva benchmark-uri. Iată și rezultatele:

Reclamă

Am început prin a rula Vellamo Multicore, un benchmark care rulează mai multe teste de procesor destinate să îi măsoare performanța atunci când rulează mai multe sarcini simultan. Neffos X1 ne-a surprins într-un mod pozitiv: a obținut un scor cu aproximativ 50% mai bun decât cel al unui Motorola Nexus 6 și foarte apropiat de cel al unui Samsung Galaxy S6. Este o realizare impresionantă pentru un smartphone atât de accesibil ca preț.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

În continuare, am rulat Vellamo Metal, un benchmark care măsoară performanța procesorului atunci când își folosește un singur nucleu. Acest rezultat ne arată cât de bine se descurcă procesorul atunci când sunt rulate aplicații mai vechi sau atunci când ne jucăm. TP-Link Neffos X1 a reușit să obțină doar 1211 puncte în acest test. Deși nu este la fel de impresionant ca rezultatul pe care l-a obținut smartphone-ul în Vellamo Multicore, este totuși un rezultat decent. Este apropiat de ce ai obține de la un LG Nexus 5 sau de la un ASUS ZenFone 2 și este mult mai mult decât ce ți-ar oferi ASUS ZenFone Max 3.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Mai departe, am început testele de gaming, deoarece mulți oameni își folosesc smartphone-urile și pentru jocuri. Ca să măsurăm performanța de gaming oferită de TP-Link Neffos X1, am apelat la testele Manhattan și T-Rex oferite de aplicația GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar versiunile 1080p Offscreen ale acestor teste deoarece ele sunt rulate la aceeași rezoluție pe orice dispozitiv, indiferent de rezoluția sa nativă. Are mai mult sens dacă vrei să compari rezultatele cu cele obținute de alte dispozitive. În testul Mahattan Offscreen, TP-Link Neffos X1 a reușit să randeze 340,7 cadre, acesta fiind un rezultat slab.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

În testul de gaming T-Rex Offscreen, am obținut un alt rezultat slab: doar 773,3 cadre randate, adică doar 14 cadre pe secundă. Aceste rezultate arată clar că TP-Link Neffos X1 nu este un smartphone pentru cei pasionați de jocuri.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Apoi, am verificat cât de bine se descurcă TP-Link Neffos X1 la navigarea pe internet. Pentru a măsura performanța sa, am mers înapoi la Vellamo și am rulat testul Browser. Smartphone-ul s-a descurcat bine la acest capitol, obținând un scor de 2981 de puncte, fiind un rezultat similar cu cel al unui Motorola Nexus 6, al unui LG Nexus 5 sau al unui smartphone OnePlus One.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Smartphone-ul TP-Link Neffos X1 suportă conexiuni de date 4G LTE, așa că trebuia să îi măsurăm performanța și din acest punct de vedere. Deși acoperirea radio de la Digi Mobil nu este extraordinară, rezultatele pe care le-am obținut cu Speedtest au fost destul de stabile, ceea ce este bine.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

La final, am rulat și testul de baterie de la PCMark, pentru a vedea cât va ține dacă îți folosești smartphone-ul mult. Am rulat testul Work 2.0 battery life și TP-Link Neffos X1 a reușit să reziste 5 ore și 56 de minute. Nu este un rezultat impresionant și înseamnă că acest smartphone te va ține toată ziua doar dacă nu îl folosești prea mult.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Benchmark-urile pe care le-am rulat cu TP-Link Neffos X1 arată că acest smartphone face o treabă excelentă atunci când este vorba despre activități obișnuite precum navigarea pe internet, verificare e-mail-urilor sau răsfoire prin rețelele sociale. Însă nu la fel stau lucrurile în cazul în care vrei să te joci sau vrei să faci alte activități care necesită multă putere de procesare.

Aspecte pro și contra

Iată câteva dintre lucrurile bune pe care le avem de spus despre TP-Link Neffos X1:

  • Este vândut la un preț foarte accesibil
  • Arată bine și are o calitate a construcției bună
  • Se descurcă bine în multitasking
  • Este Dual SIM, adică poți să îl folosești cu două cartele SIM în același timp
  • Are un scaner de amprentă, lucru care se traduce printr-o securitate mai bună și deblocări mai rapide
  • Nu este plin de aplicații de care nu ai nevoie
  • Oferă suport pentru conexiunile de date 4G LTE

Iată și câteva dintre aspectele negative pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • Nu are o putere de recepție a semnalului radio prea bună. Această problemă însă ar putea fi corectată în actualizări viitoare de firmware
  • Nu se descurcă prea bine dacă vrei să te joci jocuri 3D cu grafică foarte bună
  • Experiența de utilizare a camerei este una simplă, fără elemente care ies în evidență
Notă produs 4/5

Verdict

Smartphone-ul cu Android TP-Link Neffos X1 este un smartphone cu o calitate a construcției foarte bună, la un preț accesibil. Prețul său redus nu înseamnă că este și un smartphone slab. Pentru banii pe care-i plătești, primești un telefon care arată foarte bine, are un procesor rapid, mai ales în multitasking, o versiune relativ nouă de Android, puține aplicații preinstalate și un senzore de amprentă rapid. Deși nu te va impresiona cu puterea sa de recepție a semnalului, cu performanța oferită în jocuri ori cu autonomia sa, TP-Link Neffos X1 este un smartphone bun pentru oricine vrea un telefon pentru activități obișnuite, de zi cu zi. Este o alegere potrivită pentru utilizatorul care-și dorește o alternativă ieftină, la o calitate peste medie.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii