Experiența de utilizare a camerei de pe Xiaomi Mi 5
Camera pe care o primești pe Xiaomi Mi 5 este bazată pe un senzor de imagine de 16 megapixeli de la Sony și folosește o lentilă cu 6 elemente și OIS (Stabilizare Optică a Imaginii). Atunci când vrei să faci fotografii în lumină slabă, vei obține rezultate mai bune cu ajutorul blițului dual LED (în două culori).
Așa cum vei vedea imediat, toate aceste specificații hardware oferă rezultatele așteptate: majoritatea fotografiilor pe care le-am realizat cu Xiaomi Mi 5 abundă în detalii, au un focus bun, culori vii și contrast bun. Camera principală se comportă cel mai bine, bineînțeles, în medii cu lumină bună. În ambianțe cu lumină slabă, senzorul de imagine și software-ul camerei tind să adauge zgomot fotografiilor și să le decoloreze puțin. Însă acestea sunt lucruri care sunt de așteptat din partea oricărui smartphone.
Nu există nimic special de spus legat de camera frontală: are un senzor de 4 megapixeli și este bun doar pentru aplicațiile de chat video. Dacă intenționezi să faci selfie-uri cu ea, s-ar putea să fii puțin dezamăgit.
În cazul în care vrei să arunci o privire mai atentă la o serie de fotografii realizate cu Xiaomi Mi 5, în galeria de mai jos am inclus fotografii atât din exterior cât șli din interior, în lumină puternică și în lumină slabă. Vei găsi și câteva fotografii de peisaj, panorame și fotografii macro.
Dacă ești curios în legătură cu opțiunile video pe care le vei primi, trebuie să îți spunem că Mi 5 este capabil să înregistreze clipuri video 4K, la o rezoluție maximă de 3840 x 2160 pixeli și 30 de cadre pe secundă.
Iată o mostră video în care poți să vezi cum se descurcă Xiaomi Mi 5 atunci când înregistrezi un clip cu multă mișcare. După cum observi, stabilizarea optică a imaginii oferită de smartphone este destul de bună.
Și iată și un clip video în care am înregistrat o panoramă sttatică cu Xiaomi Mi 5. Este o panoramă a munților Bucegi, pe care am înregistrat-o în timp ce stăteampe loc dar mișcam smartphone-ul.
Un detaliu interesant legat de Xiaomi Mi 5 este faptul că, dacă vrei, software-ul camerei de pe Xiaomi Mi 5 poate să înregistreze și clipuri video în slow motion. Iată o mostră a unui astfel de clip:
Camera principală de pe Xiaomi Mi 5 oferă rezultate foarte bune, atât atunci când faci fotografii, cât și când înregistrezi clipuri video. Ne-a plăcut în mod special modul în care camera face fotografii în exterior, în timp ce tehnologiile folosite pentru focus-ul rapid și stabilizarea optică a imaginii ne-au ajutat să obținem rezultate bune și în interior.
Android 6.0, MIUI 7.3.2.0 și aplicațiile preinstalate
Xiaomi Mi 5 rulează pe Android 6 și interfața de utilizare proprie Xiaomi numită MIUI 7 Din păcate, la momentul scrierii acestui review, Xiaomi Mi 5 este disponibil numai în versiunea chineză a sistemului de operare și a interfeței de utilizare. Pe lângă limba chineză, suportă și limba engleză, dar chiar dacă o setezi pe ea ca implicită, smartphone-ul tot îți va da o mulțime de aplicații exclusiv chinezești. Acestei variante chinezești îi lipsesc și serviciile Google și Magazinul Play. În loc de ele, ți se pun la dispoziție propriul App Store de la Xiaomi, precum și alte servicii localizate pentru țările asiatice.
Am făcut niște cercetări pe forumurile oficiale și am aflat că Xiaomi Mi 5 va primi în curând o variantă globală a sistemului de operare și a interfeței de utilizare, una care va include și serviciile Google. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat încă, cel puțin până la data publicării acestui review. Nu știm când se va întâmpla, dar ar trebui să fie destul de curând, deoarece Xiaomi vinde modelul Mi 5 oficial și în India, nu doar în China.
În rest, putem spune că ne place cum arată MIUI, la fel de mult cum ne-a plăcut și în trecut. Desigur, nu este experiența Android originală pe care vrea Google să o primim, însă MIUI 7 este rapid și răspunde bine la comenzi și, la fel de important, arată foarte bine.
MIUI 7 este plin de opțiuni de personalizare care, cu siguranță, vor face mulți oameni fericiți. Ai la dispoziție nenumărate teme pentru interfața de utilizare și biblioteca de stiluri vizuale este uriașă, așa că, în doar câteva minute, sigur vei putea să îți faci smartphone-ul Xiaomi Mi 5 să fie unic.
Merită menționat faptul că, deși varianta de MIUI 7 adresată utilizatorului chinez nu îți oferă serviciile Google pentru moment, Xiaomi include o serie de aplicații implicite pe care le poți folosi pentru toate lucrurile de bază precum emailurile, mesageria, redarea de muzică sau clipuri video și include chiar și o aplicație antivirus.
Fără a include aplicațiile disponibile doar în limba chineză, Xiaomi Mi 5 vine cu următoarele aplicații implicite:
- Camera - aplicația implicită din MIUI 7 pentru realizarea de fotografii.
- Gallery - afișează imaginile stocate pe Xiaomi Mi 5.
- Music - îți oferă posibilitatea de a reda muzică și de a urmări clipuri video offline și online, precum și de a asculta posturi de radio. Include chiar și un serviciu de identificare a muzicii, similar cu Shazam.
- Themes - este un fel de portal de unde poți să descarci, să instalezi și să setezi tot felul de stiluri vizuale și teme pentru smartphone.
- App Store - este magazinul de aplicații oferit și administrat de Xiaomi. Nu are prea multe de oferit pentru utilizatorul român.
- Security - îți ține smartphone-ul în siguranță prin rularea de scanări de antivirus. De asemenea, îți oferă posibilitatea de a curăța fișierele nefolositoare de pe smartphone.
- Calendar - o aplicație calendar care îți dă posibilitatea de a-ți programa agenda zilnică.
- Notes - o aplicație simplă pentru crearea de notițe.
- Weather - îți dă prognoza meteo din locația ta (pe baza senzorului GPS) sau de oriunde altundeva din lume.
- Mail - aplicația de email oferită de Xiaomi.
- Updater - aplicația oficială pentru verificarea, descărcarea și instalarea de actualizări de sistem pentru Xiaomi Mi 5.
- Clock - o aplicație simplă de ceas care îți dă opțiunea de a crea alarme și de a folosi un cronometru.
- Recorder - o aplicație care înregistrează sunet cu ajutorul microfonului smartphone-ului.
- Calculator - face ca matematica să pară ușoară. 🙂
- Explorer - cu ajutorul lui poți să navighezi și să îți gestionezi folderele și fișierele de pe Xiaomi Mi 5.
- Compass - îți arată unde este Nordul, cu excepția cazului în care te afli la Polul Nord Magnetic. 🙂
- Mi Remote - folosește senzorul infraroși de pe Xiaomi Mi 5 pentru a îți transforma smartphone-ul într-o telecomandă universală, care funcționează cu tot felul de dispozitive precum televizorul tău, player-ul DVD sau aparatul de aer condiționat. Este un detaliu util atunci când nu reușești să îți găsești telecomanda de la televizor.
- Scanner - folosește camera smartphone-ului pentru a scana coduri QR.
- Report Bug - se conectează la centrul de raportare a bug-urilor MIUI și îți dă opțiunea de a raporta orice aspect al sistemului de operare pe care îl consideri a fi un bug.
- WPS Office - este o suită de aplicații de tip office care îți permit să deschizi și să editezi diverse documente.
Xiaomi Mi 5 rulează pe ultima versiune de Android dar folosește interfața de utilizare MIUI 7 creată de Xiaomi. Această interfață de utilizare este simplă și ușor de folosit și oferă, de asemenea, foarte multe opțiuni de personalizare. Din păcate însă, Mi 5 este disponibil doar în varianta sa adresată utilizatorului chinez și nu include serviciile Google. Cu toate acestea, o variantă nouă, adresată utilizatorului internațional, ar trebui să fie distribuită de Xiaomi în curând.
Performanțe în teste sintetice
Am văzut ce are de oferit Xiaomi Mi 5 ca specificații hardware și software și știm acum că este un smartphone puternic. Dar care sunt rezultatele sale în niște teste reale de performanță? Hai să vedem cum s-a descurcat Xiaomi Mi 5 în benchmark-urile cu care l-am testat:
Am început cu Vellamo , un benchmark dezvoltat pentru măsurarea performanței oferite de procesor. Primul test pe care l-am rulat a fost Vellamo Multicore , un test destinat evaluării procesorului atunci când el rulează mai multe sarcini simultan. Xiaomi Mi 5 a obținut 2953 de puncte, un scor mai bun decât scorul mediu obținut de Samsung Galaxy S6 și aproape dublu față de ce ai primi de la un Motorola Nexus 6.
Apoi am rulat testele Metal din Vellamo. Aceste teste măsoară performanța procesorului atunci când el rulează sarcini pe un singur nucleu. Cu alte cuvinte, ele măsoară performanța pe nucleu, care este foarte importantă având în vedere că multe aplicații și jocuri nu folosesc decât un nucleu. Xiaomi Mi 5 a obținut 2605 puncte, scor care confirmă că este un smartphone mai bun decât Samsung Galaxy S6 și unul aproape de două ori mai puternic decât Motorola Nexus 6.
Jocurile reprezintă un alt aspect foarte important pentru mulți oameni atunci când se decid să cumpere un anumit smartphone sau nu. Pentru a măsura performanțele lui Xiaomi Mi 5 din acest punct de vedere, am apelat la GFXBench GL Benchmark. Testele de gaming pe care le considerăm a fi relevante sunt 1080p Car Chase Offscreen, the 1080p Manhattan Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales doar testele standardizate la 1080p Full HD deoarece considerăm că rezultatele sunt mai relevante dacă toate dispozitivele testate rulează benchmark-urile folosind aceeași rezoluție.
Xiaomi Mi 5 a reușit să randeze 847,5 cadre în testul 1080p Car Chase Offscreen , un rezultat extraordinar, foarte aproape de cel obținut de Samsung Galaxy S7 și aproape cu 40% mai bun decât cel obținut de un Samsung Galaxy S6 sau de un Motorola Nexus 6.
În testul 1080p Manhattan Offscreen , Xiaomi Mi 5 a randat 2363 de cadre, un alt rezultat uimitor. Este puțin mai bun decât ce ai obține de la un Samsung Galaxy S7 și chiar mai bun decât rezultatele Apple iPhone 6S sau 6S Plus. În comparație cu Motorola Nexus 6, Xiaomi Mi 5 este de trei ori mai bun în acest test. Wow!
În benchmark-ul nostru final pentru gaming, am rulat 1080p T-Rex Offscreen. Xiaomi Mi 5 a randat 4029 de cadre, cu aproape 450 de cadre mai puțin decât randează Samsung Galaxy S7 sau Apple iPhone 6S în acest test. Cu toate acestea, nu este o diferență majoră, mai ales dacă folosești procentaje: Xiaomi Mi 5 este cu doar 10% mai lent decât aceste smartphone-uri.
Xiaomi Mi 5 este clar un dispozitiv puternic și atât testele de procesor cât și cele de gaming ne confirmă acest lucru. Dar cum stă la lucruri simple precum navigarea pe internet? Pentru a afla dacă e la fel de bun și în acest aspect, am apelat din nou la Vellamo și am rulat testele sale de Browser , folosind navigatorul web Google Chrome pe care l-am instalat manual pe Xiaomi Mi 5. Am obținut 4150 de puncte, ceea ce înseamnă că Mi 5 este mai rapid la randat paginile web decât un Samsung Galaxy S6 cu 11% și cu 37% decât un Motorola Nexus 6. Acestea sunt niște rezultate excelente!
Benchmark-ul final pe care l-am rulat a fost testul bateriei de pe Xiaomi Mi 5. Pentru aceasta, am încărcat la maxim bateria și apoi am rulat testul Work battery life oferit de PCMark. Xiaomi Mi 5 a reușit să reziste timp de 9 ore, un rezultat impresionant având în vedere cât de puternic este hardware-ul acestui smartphone.
Xiaomi Mi 5 este un smartphone Android foarte puternic și fiecare benchmark pe care l-am rulat ne confirmă acest lucru. Din punct de vedere al performanței, Mi 5 este exact ceea ce ar trebui să fie un smartphone vârf de gamă.
Pro și contra
Din punctul nostru de vedere, punctele pro evidente pentru Xiaomi Mi 5 sunt:
- Un hardware clar foarte puternic
- Un design foarte elegant
- Este foarte ușor
- Oferă o cameră foarte bună
- Are un senzor de citire amprente poziționat frontal
- Durata de funcționare pe baterie este peste medie
- Are un preț aproape de jumătate din cât costă alte smartphone-uri de top de la alți producători
Ce nu ne place la Xiomi Mi 5:
- Până când nu va fi lansată o versiune internațională de MIUI pentru Xiaomi Mi 5, va trebui să adaugi manual serviciile Google Play
- Alunecă foarte ușor de pe orice suprafață, datorită stratului de sticlă de pe spatele său
- Nu oferă suport pentru carduri microSD
- Difuzorul său nu se ridică la nivelul la care te aștepți de la un smartphone vârf de gamă.
Verdict
Xiaomi Mi 5 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le-am văzut în acest an și este probabil și cel mai accesibil vârf de gamă Android pe care îl poți cumpăra în acest moment. Are un design foarte frumos, un hardware puternic și face fotografii de calitate. Interfața de utilizare MIUI este fluidă, rapidă și cu multe opțiuni de personalizare pe care mulți oameni le vor aprecia. Singurele motive care te-ar putea opri din a investi în achiziția unui Xiaomi Mi 5 sunt lipsa de integrare cu serviciile Google, care trebuiesc adăugate manual de către utilizator. Fie acest lucru, fie aștepți ca varianta internațională de MIUI să fie lansată în viitorul apropiat. Lăsând acest detaliu la o parte, Xiaomi Mi 5 este cu siguranță un smartphone de top de calitate, pe care merită să îl iei atunci când te hotărăști să îți cumperi următorul smartphone Android. Mai ales dacă vrei să îți iei unul dintre vârfurile de gamă ale lumii Android din 2016.