Am fost invitat recent la TP-Link Academy să discutăm despre rețelele mesh WiFi și despre ce este diferit la acestea în comparație cu rețelele wireless tradiționale, care presupun utilizarea unui router și a unui range extender ori a unor echipamente similare. Rezultatul este o emisiune interesantă și educativă pe care o găsiți pe YouTube și alte canale media. Dacă vrei să fii un utilizator educat în ceea ce privește conceptul de mesh WiFi, citește acest articol și vizionează clipul pe care l-am realizat:
Dezbatere TP-Link Academy despre mesh WiFi
Poți vedea discuția noastră în clipul YouTube de mai jos:
Pe parcursul discuției am trecut în revistă toate toate diferențele importante între rețelele mesh WiFi și rețelele tradiționale care folosesc un router și (poate) un range extender, aplicate pe portofoliul companiei TP-Link. Pentru cei care nu sunt familiari cu conceptul de mesh WiFi, le recomandăm să citească Ce este o rețea wireless mesh ori un sistem whole-home WiFi?.
Avantajele rețelelor mesh WiFi vs. rețelele wireless tradiționale
Dacă nu ai răbdarea să urmărești toate cele 35 de minute ale discuției purtate la TP-Link Academy, iată un sumar al diferențelor esențiale dintre cele două concepte:
- Acoperirea WiFi extinsă eficient - atunci când ai nevoie să mărești aria de acoperire a rețelei tale wireless, poți adăuga rapid o unitate nouă în rețeaua mesh, care clonează automat setările rețelei la care este adăugată, fără a fi nevoie să o configurezi separat, așa cum se întâmplă atunci când folosești un range extender și un router.
- Seamless roaming - pe măsură ce te deplasezi prin zona de acoperire a rețelei, dispozitivele din rețea pot comuta rapid între nodurile care compun sistemul mesh WiFi,, fără a simți că te-ai deconectat vreodată de la rețea.
- Self Healing - atunci când o stație din rețeaua mesh WiFi este oprită ori încetează să funcționeze, celelalte stații detectează acest lucru și se reconfigurează, astfel încât să continue să ofere conectivitate WiFi pentru dispozitivele din rețea.
- Control parental avansat - dacă folosești un sistem mesh WiFi TP-Link Deco M5 sau Deco M9 Plus, primești o soluție de control parental bazată pe cloud, realizată de un producător de soluții de securitate, care-ți permite să creezi un profil separat pentru copilul tău, să-i alegi dispozitivele pe care le folosește și să configurezi reguli despre cât timp poate accesa internetul în fiecare zi, tipurile de conținut la care are sau nu access, etc.
- Conectivitate stabilă prin Adaptive Path și alte funcții - într-un sistem mesh WiFi avem același nume de rețea pentru toate stațiile din sistem, serviciul de seamless roaming menționat anterior, funcția de Self Healing și algoritmii de Adaptive Path. Împreună, toate aceste funcții oferă o conectivitate WiFi de calitate. Algoritmii de Adaptive Path analizează gradul de ocupare al fiecărei unități din sistemul mesh WiFi și calculează calea optimă pentru transmisia pachetelor de date între dispozitive, astfel încât utilizatorii să aibă parte de cea mai bună experiență posibilă. În plus, sistemele TP-Link Deco sunt capabile să gestioneze până la 100 de clienți în rețea.
- Configurare și utilizare ușoară - sistemele mesh WiFi folosesc un singur nume de rețea și o singură parolă, indiferent câte unități adaugi la sistem. Asta face ca procesele de configurare, management și conectare să fie convenabile pentru oricine. Prin intermediul aplicației mobile Deco, oricine poate să-și configureze și administreze sistemul mesh WiFi, fără a fi nevoie de cunoștințe avansate de rețelistică. Setările oferite sunt ușor de înțeles și ajustat conform nevoilor tale.
- Gestionarea dispozitivelor inteligente din casa ta - dacă folosești un sistem mesh TP-Link Deco M9 Plus, îl poți folosi pentru a-ți administra din aplicația Deco toate dispozitivele inteligente din casa ta, cum ar fi senzori, becuri și prize inteligente, camere de supraveghere, etc. Astfel, nu vei mai avea nevoie să investești într-un hub fizic pentru dispozitivele inteligente din casa ta, iar costul final va fi redus.
- Toate sistemele TP-Link Deco pot funcționa împreună - dacă actualizezi firmware-ul de pe sistemele mesh WiFi pe care le folosești, poți combina mai multe modele din familia Deco, iar acestea vor funcționa împreună cu celelalte, fără a fi nevoie de aplicații separate ori de un efort de configurare suplimentar. Astfel, îți poți crea un sistem mesh WiFi combinând un TP-Link Deco M5, cu un TP-Link Deco M4, Deco E4 sau cu alt model din aceeași familie.
Utilizatorii interesați de modelele din familia TP-Link Deco, le pot găsi în magazine la următoarele prețuri:
- TP-Link Deco E4 (2 pack) se găsește la evoMAG la prețul de 249 lei.
- TP-Link Deco M4 (2 pack) se găsește la Altex, la prețul de 381,29 lei.
- TP-Link Deco M5 (2 pack) se găsește la eMAG, la prețul de 699 lei.
- TP-Link Deco M9 Plus (2 pack) se găsește la evoMAG, la prețul de 1285,99 lei.
Ce anume îți place la rețelele mesh WiFi în comparație în comparație cu rețelele obișnuite?
După ce ai văzut argumentele noastre în favoarea rețelelor mesh WiFi, spune-ne într-un comentariu care ți se par cele mai convingătoare și utile pentru tine. Ce te convinge? Simplitatea configurării unui sistem mesh WiFi? Sau poate acoperirea WiFi pe o zonă mai largă? Folosește opțiunile de mai jos și hai să pornim o discuție.