Securitate pentru toți - Review 360 Total Security

recenzie
Securitate pentru toți - Review 360 Total Security
Rating

360 Total Security este un produs de securitate creat de o companie chineză numită Qihoo 360. Compania a fost fondată în 2005 și afacerile îi merg foarte bine, având în vedere că peste 496 de milioane de utilizatori din întreaga lume îi foloseau produsele de securitate în 2014. În prezent, acest număr s-ar putea să fie chiar mai mare. Produsul antivirus gratuit de top al acestei companii se numește 360 Total Security și promite să curețe dar și să facă mai rapid sistemul de operare Windows pentru utilizatorii săi. Am fost curioși să vedem dacă poate să facă bine aceste lucruri. După ce l-am testat câteva zile, iată părerea noastră despre 360 Total Security:

Reclamă

La ce este bun 360 Total Security?

360 Total Security este un software de securitate bun pentru utilizatorii care:

  • Nu vor să plătească pentru un software antivirus
  • Sunt OK cu ideea de a intra în setări pentru a obține o protecție antivirus decentă
  • Vor un instrument VPN și sunt gata să se descurce cu un trafic limitat

Pro și contra

Iată care sunt lucrurile bune pe care le-am identificat la 360 Total Security:

  • Este gratuit
  • Are o interfață de utilizare simplă și ușor de folosit
  • Oferă un instrument VPN

Sunt și multe aspecte negative:

  • Nu te poate proteja eficient de malware, decât dacă activezi manual motoarele antivirus Bitdefender și Avira AntiVir
  • Nu te oprește din a vizita saituri web periculoase
  • Nu are un modul firewall, deși poartă numele de Total Security
  • Sunt afișate multe reclame
  • Încetinește timpul de pornire al calculatorului tău și transferurile de fișiere în rețeaua locală
  • Multe din instrumentele suplimentare incluse sunt inutile sau nu pot fi folosite decât dacă îți faci un abonament plătit
Notă produs 1/5

Verdict

360 Total Security este probabil cea mai proastă suită de securitate pentru care am făcut un review. Arată bine pe hârtie, dar realitatea este urâtă și plină de probleme. Motorul antivirus pe care îl folosește în mod implicit este slab și nu poate să oprească malware-ul și ransomware-ul de la a îți distruge tot ce ai pe calculator, iar extensia de securitate pentru browsere nu face nimic pentru a te opri din a vizita saiturile periculoase. Utilizatorii obișnuiți care descarcă și instalează această suită de securitate sunt lăsați descoperiți și neprotejați în fața a tot felul de amenințări. 360 Total Security eșuează în scop său primordial, de a își proteja utilizatorii de amenințările cibernetice. Sigur, te poți juca cu setările lui pentru a activa motoarele Bitdefender și Avira AntiVir, dar utilizatorul obișnuit nu va face acest lucru. Nu putem să recomandăm acest produs nimănui. Mai bine rămâi cu Windows Defender din Windows.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține 360 Total Security pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să îl descarci. Poți alege să iei un mic fișier executabil care va descărca apoi toate datele necesare pentru instalare, sau poți să descarci fișierul de instalare complet, care conține tot ce este nevoie pentru a instala acest produs. În ambele cazuri, vei descărca aproximativ 71,7MO de date de pe internet. Un aspect pozitiv pe care trebuie să îl menționăm este faptul că nu îți sunt solicitate niciun fel de informații personale.

Expertul de instalare este simplu și direct, singurele lucruri pe care te lasă să le alegi fiind să abonezi sau nu la "programul de îmbunătățire a experienței utilizatorului 360" și să instalezi browser-ul web Opera. Ambele opțiuni sunt bifate în mod implicit, dar nici una dintre ele nu este obligatorie. Îți recomandăm să debifezi opțiunea care instalează Opera, cu excepția cazului în care chiar vrei acest browser pe calculatorul tău. De asemenea, poți să selectezi folderul de instalare al suitei de securitate.

360 Total Security
360 Total Security

Când este finalizată instalarea, 360 Total Security îți cere să îți repornești calculatorul. Pentru a fi protejat, trebuie să faci acest lucru.

360 Total Security
360 Total Security

După ce ne-a repornit calculatorul, am fost întâmpinați de 360 Total Security cu o fereastră numită 360 Startup Timer, în care erau afișate câteva știri sub o mulțime de reclame. Acesta este un start neplăcut.

360 Total Security
360 Total Security

Apoi am încercat să deschidem interfața principală a suitei de securitate și, în loc să o vedem, 360 Total Security s-a gândit că ar fi mai bine să deschidă 360 Instant Setup. Aceasta este o unealtă suplimentară care te ajută să instalezi software provenit din terțe părți, cu "un singur clic", într-o manieră similară cu Ninite. Este un instrument bun, dar nu este ce cere utilizatorul atunci când încearcă să deschidă 360 Total Security.

360 Total Security
360 Total Security

După ce am închis 360 Instant Setup, am putut în sfârșit să vedem interfața principală a 360 Total Security. La prima vedere, ni s-a părut chiar simplă și ușor de folosit.

360 Total Security
360 Total Security

Descărcare și instalarea 360 Total Security pe calculatorul tău cu Windows este ușoară și directă. Ne-a plăcut faptul că poți folosi instalatorul offline și că nu sunt cerute informații personale de la utilizator înainte de a face instalarea. Totuși, nu ne place faptul că instalatorul încearcă să instaleze software suplimentar pe care nu l-ai cerut, chiar dacă acel software este legitim. De asemenea, nu apreciem prezența reclamelor pe desktop-ul utilizatorului și ne displace faptul că prima întâlnire pe care am avut-o cu 360 Total Security nu este cu interfața principală, ci cu un instrument suplimentar.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

360 Total Security dezactivează Windows Defender în timpul instalării, iar acesta este un lucru bun deoarece două aplicații antivirus care rulează simultan pot genera conflicte și probleme de performanță. Însă nu dezactivează Windows Firewall, dar acest lucru este OK deoarece suita nu include un modul firewall propriu. Deoarece nu există un firewall, noi nu am avut probleme de niciun fel cu caracteristicile de rețea din Windows 10. Am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu, am putut să accesăm elementele partajate din rețea și am putut să redăm fișiere media în stream. Nu am avut probleme cu descărcarea, instalarea sau utilizarea de aplicații Windows universale.

Am verificat și modul în care 360 Total Security alege să își protejeze utilizatorii de amenințările online. Am aflat că face acest lucru prin instalarea unei extensii de browser numită "360 Internet Protection". Ea este disponibilă pentru Chrome, Firefox, Opera, Microsoft Edge şi Yandex Browser. Dacă foloseşti un alt browser web, 360 Total Security nu face nimic pentru a te proteja de pericolele online.

360 Total Security
360 Total Security

Am folosit Managerul de activităţi pentru a afla câtă memorie RAM este necesară pentru 360 Total Security să își ruleze toate procesele. Pe calculatorul nostru de teste, a folosit doar aproximativ 60 de MO, aceasta fiind o valoare mică. În continuare, am verificat cât de mare este impactul asupra timpului de pornire. Folosind BootRacer, am aflat că 360 Total Security a adăugat peste 7 secunde la timpul de pornire al sistemului. Această creștere înseamnă un timp mai mare cu 38% decât cel original. În caz că te întrebi, folosim un SSD Samsung NVMe, așa că această creștere de timp este probabil și mai mare pe un sistem care folosește un hard-disk tradițional.

360 Total Security
360 Total Security

Pentru a verifica dacă viteza pe internet este afectată de 360 Total Security, am rulat câteva teste cu Speedtest.net. Ratele de transfer au fost aceleași înainte și după ce am instalat suita de securitate, iar asta este bine. Totuși, când am testat vitezele de încărcare și de descărcare pentru copierea de fișiere prin rețeaua locală, LAN Speed Test a arătat că suita de securitate a încetinit încărcarea cu 23 de procente, iar viteza de descărcare cu 7 procente. Acestea sunt transferuri semnificativ mai lente în rețeaua locală.

Reclamă

360 Total Security nu oferă un modul firewall, dar asta înseamnă că nu ar trebui să ai probleme la utilizarea caracteristicilor de rețelistică din Windows. Din păcate, nu include un motor de filtrare al traficului de internet, pentru a te proteja de saiturile web periculoase. Însă, îți oferă o extensie de browser care ar trebui să te protejeze atunci când navighezi pe internet, dar numai dacă folosești unul dintre browserele web populare pe care le suportă. La final am fost dezamăgiți să vedem că 360 Total Security ne-a încetinit mult timpii de pornire ai calculatorului și vitezele de transfer în rețeaua locală.

Ușurința în utilizare și configurare

La prima impresie, interfața de utilizare oferită de 360 Total Security arată bine și pare să fie ușor de folosit. În partea stângă a ferestrei, găsești un meniu de unde poți să accesezi principalele funcții ale suitei de securitate, iar în partea dreaptă le vezi detaliile. Poți să pornești o scanare completă (Full Check) după ajustări care pot fi făcute pentru a crește performanțele calculatorului tău, precum și pentru a elimina virușii de pe el, curăța fișierele inutile sau a îți securiza conexiunea WiFi.

360 Total Security
360 Total Security

Modulul antivirus oferit de 360 Total Security folosește motorul antivirus propriu creat de companie, dar poate să folosească și motoarele antivirus Bitdefender și Avira AntiVir. Acestea sunt mult mai bune la ceea ce fac, așa cum vei vedea mai târziu în acest review. Dacă vrei să le folosești, trebuie să le descarci manual, apăsând pe iconițele lor din partea de jos a secțiunii Virus Scan din interfața de utilizare.

360 Total Security
360 Total Security

Apoi, pentru a le folosi la detecția de malware, trebuie să deschizi secțiunea Protection (Protecție) din interfața principală și să selectezi modulul de protecție Security (Security).

360 Total Security
360 Total Security

Dacă vrei să intri în detalii, poți să selectezi secțiunile Virus Scan, Speedup, Cleanup ori Tool Box din partea stângă și să începi verificările sau să faci modificările necesare, în partea dreaptă a ferestrei. Însă, unele lucruri sunt mai accesibile sau sunt disponibile doar în meniul Settings (Setări) pe care îl poți accesa în partea dreaptă a ferestrei aplicației. Pe lângă faptul că aici găsești toate setările disponibile, tot aici este și locul de unde poți să vezi carantina mai rapid, jurnalele, să trimiți Feedback sau să cauți după actualizări.

360 Total Security
360 Total Security

Dacă îți place să folosești teme vizuale în orice aplicație și pe orice dispozitiv care te lasă să faci asta, s-ar putea să îți placă faptul că 360 Total Security oferă această caracteristică. Apasă pe iconița în formă de tricou din partea dreapta sus a interfeței principale și alege tema pe care o preferi. Nu vezi prea des așa ceva la un antivirus.

360 Total Security
360 Total Security

De asemenea, merită menționat faptul că interfața de utilizare și toate setările din ea ar trebui să fie ușor de folosit pe orice dispozitiv, chiar și pe cele cu ecrane tactile. Majoritatea lucrurilor sunt controlate de butoane mari, comutatoare sau casete de selecție, iar acesta este un lucru bun din punct de vedere al ergonomiei.

360 Total Security
360 Total Security

Majoritatea opțiunilor și setărilor disponibile în 360 Total Security sunt ușor de înțeles. Însă nu există informații de ajutor oferite în suita de securitate. Dacă vrei să te informezi referitor la acest produs, trebuie să mergi online să le vizitezi saitul web. Altfel, suita de securitate oferă o metodă ușoară de a cere suport, pe care o poți accesa dacă deschizi meniul Settings (Setări) și dai clic pe opțiunea Feedback.

360 Total Security
360 Total Security

Din punct de vedere al rapoartelor, 360 Total Security le oferă utilizatorilor jurnale cu evenimentele de securitate pe care le-a înregistrat. Jurnalele sunt detaliate dar sunt doar text, așa că dacă îți doreai ceva mai atrăgător vizual, nu ai noroc.

360 Total Security
360 Total Security

Din perspectiva interacțiunii cu utilizatorul, trebuie să spunem că am văzut alerte atunci când a fost identificat malware, dar și multe reclame care apăreau mereu. De aceea, utilizarea 360 Total Security a fost o experiență neplăcută pentru noi.

360 Total Security
360 Total Security

360 Total Security oferă o interfață de utilizare simplă și ușor de folosit, atât pe calculatoare cu mouse și tastatură, precum și pe dispozitive cu ecrane tactile. Însă, experiența de utilizare este neplăcută, interfața fiind plină de reclame ce sunt afișate peste tot prin ea, precum și pe desktop-ul utilizatorului.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a vedea cât de eficient este 360 Total Security la a te proteja de amenințările malware și pericolele online. De asemenea, poți să afli ce instrumente suplimentare sunt incluse cu suita și care sunt setările pe care ar trebui să le ajustezi.

Descoperă: Securitate Aplicații Recenzii Sistem și Securitate Windows