Antivirus și antispyware
360 Total Security nu scanează tot traficul de internet de pe calculatorul tău, așa că nu te poate proteja de amenințările online în orice browser web sau aplicație vrei. Oferă, însă, o extensie de browser numită 360 Internet Protection care ar trebui să te protejeze de site-urile periculoase, dacă folosești unul dintre browser-ele web suportate: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera și Yandex.Browser. Din păcate, testele noastre au arătat că această extensie este practic complet inutilă în lumea reală. Am testat-o cu o duzină de site-uri periculoase și nu a avut nicio reacție pe niciunul din ele. Așa că nu te baza pe 360 Total Security să te protejeze de lucruri precum saituri de phishing, pentru că nu o face.
Apoi am verificat cum se descurcă 360 Total Security cu fișierele infectate cu malware care sunt stocate pe unități de memorie externă. Am pus niște fișiere cu malware pe un stick de memorie USB, pe care l-am conectat la calculatorul nostru. 360 Total Security a afișat o mică notificare lângă zona de notificare de pe bara de activități, în care am putut vedea că știa de stick-ul de memorie. Însă nu ne-a întrebat dacă am fi vrut să îl scanăm după malware.
Așa că am deschis conținutul lui în Explorer: antivirusul nu a reacționat deși ne uitam la fișierele infectate. Am decis să rulăm o scanare antivirus manuală a stick-ului de memorie și, când a fost gata, jumătate din fișierele periculoase erau curățate. Cealaltă jumătate însă nu a fost detectată de către 360 Total Security.
Dacă am văzut că antivirusul implicit nu este bun, am comutat la a utiliza modul de protecție Security (Securitate) al suitei, care activează și motoarele antivirus Bitdefender și Avira AntiVir. De această dată, scanarea manuală a stick-ului de memorie a eliminat toate amenințările de pe el.
În continuare, am instalat o versiune curată de Windows 10 pe calculatorul nostru de teste, după care am rulat niște viruși și niște ransomware-uri urâte pe el. Apoi i-am cerut lui 360 Total Security să se instaleze și să ne curețe calculatorul. După ce a detectat și a blocat câteva dintre malware-urile care rulau pe calculator, s-a oprit și ne-a spus că totul era OK.
Nu uita că, în mod implicit, 360 Total Security folosește doar motorul antivirus propriu pentru a detecta și curăța malware-ul, iar noi nu i-am acordat prea multă încredere după ce am văzut ce performanță slabă a avut cu stick-ul de memorie USB infectat de mai devreme.
De aceea, am decis să comutăm la modul de protecție Security (Securitate), care activează și motoarele antivirus Bitdefender și Avira AntiVir. Imediat ce am făcut acest lucru, 360 Total Security a început să identifice din nou malware pe calculatorul nostru de teste. După încă o scanare completă, a mai găsit încă 23 de amenințări care au putut fi rezolvate în câteva secunde. Încă o dată, aceasta este o dovadă a faptului că motorul antivirus al companiei chineze este slab. Totuși, este drept că suita de securitate te poate proteja mai eficient dacă te joci cu setările sale și activezi motoarele antivirus de la Bitdefender și Avira AntiVir.
Pentru ultimul nostru test, am rulat o scanare completă de sistem, pentru a vedea cât de rapid este 360 Total Security la scanarea antivirus. Timpul mediu de care a avut nevoie pentru a scana partiția noastră de 126 de GO cu Windows 10 și 35 de GO de fișiere pe ea, a fost de aproximativ 3 minute și jumătate atunci când am folosit motorul antivirus standard. Când am activat şi motoarele antivirus Bitdefender şi Avira AntiVir, timpul de scanare complet a crescut la aproximativ 5 minute şi jumătate. Aceştia sunt timpi destul de rapizi, deci vom considera că acesta este un aspect pozitiv al suitei de securitate.
Pentru a completa evaluarea, ne-am uitat și la ce au avut de spus organizațiile de securitate IT despre 360 Total Security:
-
AV-TEST a testat 360 Total Security (cu motorul antivirus implicit) și i-a dat cea mai mică notă posibilă pentru protecție: 1 din 6, 5,5 din 6 pentru performanță și 3,5 din 6 pentru utilizare.
-
AV-Comparatives nu a testat niciunul din produsele de securitate de la Qihoo 360 din 2014 și până acum.
-
Virus Bulletin nu a testat niciodată produsele de securitate de la Qihoo 360.
360 Total Security este slab din punct de vedere al protecției pe care ți-o oferă în fața amenințărilor online, precum și a celor offline. Extensia sa de securitate pentru browser nu te oprește de la a vizita saiturile web perciuloase și motorul său antivirus standard nu te poate proteja de amenințările malware. Se descurcă mai bine dacă activezi motoarele Bitdefender și Avira AntiVir, dar ele nu sunt pornite în mod implicit, așa că majoritatea utilizatorilor nu au nicio idee despre faptul că folosesc un antivirus ineficient. Din perspectiva noastră, acesta este un exemplu perfect de protecție extrem de slabă.
Instrumente suplimentare
360 Total Security include multe instrumente suplimentare:
-
Speedup - identifică și dezactivează programele care pornesc o dată cu Windows și sarcinile de fundal nenecesare. Calculatoarele care au un Windows modern, precum Windows 10, nu au nevoie de astfel de "optimizări", așa că această unealtă nu este una utilă.
-
Cleanup - găsește și șterge fișierele inutile de pe calculatorul tău. Și aceasta este o caracteristică ce oferă instrumente deja disponibile în Windows.
-
VPN - un instrument VPN de la SurfEasy, care este excelent. Oferă un abonament Starter VPN gratuit, care te ajută să îți protejezi până la 5 dispozitive și include un trafic de 500 de MO pe lună. Vitezele noastre de descărcare și de încărcare au scăzut semnificativ cu VPN-ul activat, cu până la aproape 90%, chiar dacă am folosit serverele recomandate. Totuși, internetul era utilizabil.
-
Daily News - de fiecare dată când deschizi Windows, afișează o fereastră mare în colțul din dreapta jos al desktop-ului, cu știri și multe reclame. Este unul dintre motivele pentru care nu ne place 360 Total Security.
-
Instant Setup - îți dă posibilitatea să instalezi aplicații de Windows cu un singur clic. Acest instrument ar putea fi util din punctul nostru de vedere, dar pe lângă câteva programe cu adevărat utile, promovează niște aplicații care nu sunt populare dar care probabil că sponsorizează sau sunt sponsorizate de către companie. Iată lista: Opera, Skype, line, WhatsApp, Adguard, KMPlayer, VLC media Player, WPS Office, OpenOffice, Adobe Acrobat Reader DC, WPS Office PDF to Word, Winzip, 7-Zip, Ashampoo Snap 9, lightshot și WinRAR.
-
Browser Protection - blochează configurația browser-ului Internet Explorer pentru a preveni schimbările neaprobate pentru pagina sa de pornire și pentru motorul de căutare implicit.
-
Game Booster - promite să îți optimizeze sistemul pentru când te joci, dezactivând automat aplicații și procese neimportante și eliberând astfel memorie RAM pentru jocuri. Poate fi o caracteristică utilă pentru unii utilizatori, dar Windows 10 face oricum ceva similar, cu ajutorul instrumentului său Mod Joc.
-
Patch Up - verifică dacă există actualizări de Windows disponibile pentru sistemul tău. Windows face oricum asta.
-
Document Protector - te ajută să decriptezi documente pe care le-ai pierdut din cauza ransowmare-ului, precum și să faci backup-uri pentru cele pe care nu vrei să le pierzi sub nicio formă. Acest instrument poate fi util celor care au fost victime ale infecțiilor ransomware.
-
Registry Cleaner - curăță regiștrii Windows și repară problemele pe care le găsește. Noi nu avem încredere în astfel de instrumente și nu îți recomandăm să le folosești.
-
Sandbox - creează un mediu virtual securizat în care poți să rulezi aplicații în care nu ai încredere. Programele rulate în acest mediu virtual nu pot să afecteze sistemul de operare.
-
System Backup Cleaner - curăţă fişierele de backup nefolosite, pentru a elibera spaţiu pe calculator.
-
Disk Compression - comprimă fişierele de sistem astfel încât să ai mai mult spaţiu pe disc.
-
Ransomware Decryption Tool - face acelaşi lucru ca Document Protector, adică te ajută să decriptezi fişierele pe care le-ai pierdut din cauza ransomware-ului.
-
Windows 10 Universal App edition - nu este un instrument în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o legătură rapidă care deschide pagina 360 Total Security din Magazinul Windows.
-
Mobile security - tot o legătură rapidă, care te duce pe saitul web 360 Security, de unde poți să descarci aplicația mobilă.
-
Business - o altă legătură care te duce pe saitul 360 Total Security pentru Business.
Pe lângă toate cele de mai sus, 360 Total Security include și multe legături publicitare către instrumente dezvoltate de companie care sunt disponibile doar dacă te abonezi la serviciile lor din 360 Premium Membership. Ele includ Firewall, Driver Updater, Disk Analyzer, Privacy Cleaner, Data Shredder, Scheduled Cleanup, Lively Themes, No Ads, Special Offers și First Priority Support. Cum noi am testat versiunea gratuită a 360 Total Security, aceste instrumente nu au fost disponibile pentru evaluare.
360 Total Security include multe instrumente suplimentare. Însă multe dintre ele nu sunt utile și multe sunt doar instrumente publicitare.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
Dacă folosești 360 Total Security, iată câteva recomandări pe care le avem pentru tine referitor la setări implicite pe care noi credem că ar trebui să le ajustezi:
- În primul și în primul rând, ai neapărat grijă să activezi modul de protecție Security (Securitate). Dacă faci asta, 360 Total Security descarcă și activează motoarele antivirus Bitdefender și Avira AntiVir. Acest lucru este obligatoriu dacă vrei să primești o protecție anti-malware bună, de la această suită de securitate. Dacă vei continua să folosești motorul antivirus standard, securitatea ta este slabă. Poți să comuți la modul de protecție Security (Securitate) din secțiunea Protection (Protecție) a interfeței principale.
- Dezactivează unele notificări, precum Startup Booster și Daily News. Le găsești în Settings (Setări), în secțiunea General.
- Activează opțiunea "Potentially Unwanted Program Blocking" pentru a scăpa de astfel de aplicații din sistemul tău. O poți activa în Settings (Setări), în secțiunea Active Protection (Protecție activă).
- Pentru un nivel mai ridicat de securitate, ar trebui să iei în considerare programarea unei scanări antivirus care să ruleze lunar sau la un interval de două săptămâni. În mod implicit, nu sunt configurate astfel de scanări, dar poți să creezi una în "Settings (Setări) -> Virus Scan (Scanare virus) -> Scheduled Scan (Scanare programată)".
Sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le ajustezi la felul în care 360 Total Security funcționează și te protejează, iar activarea motoarelor antivirus Bitdefender și Avira AntiVir este foarte importantă.
Care este părerea ta despre 360 Total Security?
Nouă nu ne place 360 Total Security deoarece nu reușește să își protejeze utilizatorii de amenințările online, nici de cele offline.Totuși, anumitor oameni s-ar putea să le placă oricum și trebuie să admitem că poți să faci suita de securitate să fie puțin mai bună dacă te joci cu setările ei. Însă, cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de pericolele la care se expun atunci când folosesc 360 Total Security cu setările standard. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest produs, într-un comentariu, mai jos.