Aplicații preinstalate pe Acer Aspire V Nitro Black Edition
Laptopul vine cu o copie preinstalată a sistemului de operare Windows 10 Home. Acer a decis, de asemenea, să instaleze și un pachet de aplicații destul de mare pe Aspire V Nitro. Cele mai multe dintre programe sunt pur opționale, dar unele sunt chiar utile.
Vom începe cu Acer B uild Your Own Cloud Apps (abApps) , care este o colecție de instrumente pentru creșterea mobilității:
- abDocs , aplicație ce sincronizează documente MS Office cu sistemul de stocare Cloud furnizat de Acer
- abFiles , aplicație ce sincronizează fișiere între dispozitivele mobile ale utilizatorului
- abPhoto , aplicație ce permite partajarea și administrarea în timp real a fotografiilor
- Acer Portal , program care administrează toate aceste aplicații.
Cea mai utilă aplicație preinstalată pe Aspire V Nitro este Acer Care Center , o aplicație ce îndeplinește mai multe funcții:
- Informații despre sistem detaliate, inclusiv numărul serial al dispozitivului și o mulțime de informații suplimentare
- Consultarea sistemului, cu ajutorul căreia pot fi testate hard disk-urile, bateria și conexiunile de rețea
- Eficientizarea sistemului, prin optimizarea aplicațiilor de pornire, ștergerea fișierelor nedorite și defragmentarea discurilor
- Actualizarea sistemului cu drivere certificate ca fiind compatibile cu configurația hardware
- Sistem de backup și restaurare, cu o utilitate suplimentară de backup pentru drivere de rețea în vederea instalării unui alt sistem de operare
- Asistență, oferind utilizatorului diferite metode de a contacta echipa de suport Acer.
Acer Explorer este o alternativă la Windows Store care oferă aplicații recomandate de Acer precum și tutoriale pentru abApps.
Acer Power Management oferă trei funcții majore:
- Personalizarea planurilor de conservare a energiei integrate în sistemul Windows
- Informații despre baterie, inclusiv durata de viață a bateriei și timpul estimat rămas
- Detectarea aplicațiilor și dispozitivelor de stocare USB care au impact semnificativ asupra consumului de energie
Când este pornită interfața cu utilizatorul, aplicația va face o scanare și apoi va lista aplicațiile sau dispozitivele de stocare USB ce consumă semnificativ bateria.
Acer Quick Access este o aplicație care controlează așa-numitele "Acer Signature Features". Una dintre caracteristicile controlate este "Bluelight Shield" , care reduce lumina albastră emisă de ecran, cu scopul de a pr oteja ochii utilizatorului. Altă caracteristică prezentă pe acest model este "Power-off USB charging" , care controlează dacă dispozitivele USB conectate se alimentează chiar și atunci când laptopul este oprit sau în hibernare.
Altă aplicație foarte utilă este Acer Power Button , care controlează comportamentul butonului mult prea accesibil de pornire/oprire.
Credeați că s-a încheiat lista? Mai sunt doar câteva programe de trecut în revistă. Cum ar fi McAfee LiveSafe Internet Security (varianta de testare), un antivirus cu funcții suplimentare, cum ar fi funcția de stocare de parole și cea de anti-phishing. Am testat versiunea completă aici: Securitate pentru toți - Recenzie McAfee LiveSafe. După cum veți vedea în articol, programul nu ne-a lăsat o impresie prea bună, deși în acest caz nu am avut probleme cu viruși sau spyware în timpul testării. Pe partea de securitate mai avem și Avast SecureLine Trial , o aplicație de VPN securizat care poate proteja datele dumneavoastră chiar la conectarea la puncte de acces WiFi nesecurizate.
Ultima aplicație din listă este WPS Office 10 Personal Edition , o alternativă la Microsoft Word, Excel și PowerPoint. Este gratuit și editează cu succes documente create de suita Microsoft Office.
Să trecem acum la testele sintetice, ce evaluează performanța brută a unității.
Performanțe în teste sintetice
Ca de obicei, începem cu BootRacer , măsurând timpii de încărcare a sistemului de operare. Performanța este destul de bună raportat la standardele SSD și extremă, dacă ne raportăm la sistemele care au doar HDD: timpul mediu de pornire este de 25,7 secunde (cele mai multe sisteme cu HDD au nevoie de un interval cel puțin dublu pentru a încărca sistemul de operare).
Următorul test pe lista noastră este PCMark 8 , care a fost rulat cu două setări: Home Accelerated și Creative Accelerated. Cu 2723 puncte pe setarea Home Accelerated și 3727 de puncte pe Creative Accelerated , Acer Aspire V Nitro Black Edition obține un rezultat decent în ambele categorii.
Procesorul Intel Core i5 face o treabă bună, dar nu poate concura cu fratele său mai mare Intel Core i7 6700HQ, ce beneficiază de tehnologia Hyper Threading.
Desigur, am testat și performanțele grafice ale laptopului, folosind 3DMark Vantage cu două setări, Performance și Extreme. Ca și în cazul celorlalte teste, programul a fost rulat de trei ori, în scopul de a reduce variațiile legate de factori aleatori. Iată și scorurile medii:
Scorurile sunt în concordanță cu specificațiile și, deși nu doboară recorduri, performanța în jocuri este foarte bună pentru un gamer de nivel mediu.
De asemenea, am analizat și performanța unităților de stocare, folosind Crystal Mark 5. Am testat atât SSD-ul Kingston cât și HDD-ul Seagate, folosind 1 GO de date. SSD-ul produs de Kingston are viteze de citire bune, dar vitezele de scriere sunt mediocre, mai ales în testul de scriere secvențială (unele unități SSD au viteze de scriere de peste 500 MO/s în acest test).
Hard-disk-ul Seagate evoluează cum ne-am aștepta de la un hard-disk de laptop cu viteza platanelor de 5400 de rotații pe minut, obținând aproximativ 110 MO/s la testele secvențiale și sub 1 MO/s pentru testele cu fișiere mici.
Diferența dintre cele două unități de stocare este substanțială și, pentru că unitățile de stocare sunt cele mai lente componente ale oricărui sistem, vă recomandăm ca, dacă vă puteți permite, să faceți upgrade la unitatea de stocare principală cu un SSD, mai ales dacă utilizați un laptop. În afară de viteza semnificativ mai mare veți obține și un consum de energie mai mic, zgomot practic inexistent și, în cel mai rău caz, mai multă siguranță pentru date, deoarece SSD-urile sunt mult mai rezistente la șocuri fizice.
Testul următor evidențiază compromisul pentru greutatea de numai 2,3 kg: dimensiunea bateriei. Am testat bateria cu 3 celule folosind suita PowerMark , în primă instanță cu setarea Balanced și apoi cu cea Entertainment. În testul Balanced , bateria a rezistat 2 ore și 42 de minute, valoare ce nu este chiar așa slabă, având în vedere dimensiunea bateriei și componentele utilizate în versiunea testată. Cu setarea Entertainment , bateria a ținut 2 ore și 29 de minute, o valoare care, din nou, deși nu mare, este decentă ținând cont de greutatea laptopului și de prezența ecranului Ultra HD.
Din testele sintetice reiese faptul că Acer Aspire V Nitro are o configurație hardware echilibrată, fără extreme și fără puncte cu adevărat slabe.
Experiența în utilizare
Testele sintetice spun totuși doar o parte din poveste. Astfel, am folosit laptopul în diverse scenarii normale de utilizare pentru acest tip de laptop: gaming, vizionarea de filme, audiția de muzică, navigare și editare de documente și poze.
Primul lucru care iese în evidență în configurația testată este ecranul senzațional Ultra HD cu tehnologie Acer ColorBlast , care promite culori extrem de apropiate de cele ale imaginii sursă. Cu unghiuri de vizualizare extrem de bune (88 grade în orice direcție), culori bogate și un nivel ridicat de detaliu, ecranul produs de Sharp este unul dintre cele mai bune din clasa sa.
Țineți cont de faptul că există și variante ale Aspire V Nitro cu ecran de 17 inci, dimensiune care este mai bine adaptată pentru rezoluția Ultra HD. O rezoluție de 3840x2160 pixeli pe un ecran de 15,6 inci va face ca icoanele și textul afișat să fie de dimensiuni microscopice, dar puteți să le scalați în Windows pentru o vizualizare mai bună folosind Display Properties.
Scalarea rezolvă problema de cele mai multe ori, dar veți mai avea unele dificultăți cu dimensiunile fonturilor în unele aplicații și jocuri. În cazul în care se întâmplă acest lucru, o soluție este trecerea la o rezoluție mai mică (Full HD, de exemplu). Am observat în teste, ocazional, perioade scurte de timp in care ecranul devenea complet negru, după care își revenea, dar punem acest lucru pe seama unor driveri insuficient de bine testați și ne așteptăm ca aceste probleme să dispară la instalarea unor driveri revizuiți.
Aspire V Nitro Black Edition este foarte potrivit pentru filme, mai ales dacă aveți o sursă video 4K, dar să țineți cont de faptul că redarea fișierelor video 4K în YouTube încarcă semnificativ procesorul. Am înregistrat o încărcare a procesorului de 60% în timpul redării de filme 4K. Difuzoarele sunt surprinzător de bune având în vedere dimensiunea lor și oferă un sunet puternic si suficient de clar, fără distorsiuni chiar și la volum maxim. Datorită poziției lor, sunetul produs va fi un pic înfundat dacă laptopul este ținut în brațe. De asemenea, basul este relativ slab, dar acest lucru e de așteptat de la un sistem de sunet de laptop.
Sesiunile de gaming cu laptopul conectat la încărcător au oferit o experiență plăcută, deși multe jocuri nu suportă rezoluția Ultra HD. Am jucat League of Legends, care chiar și cu cele mai ridicate setări de calitate și rezoluția UHD a avut peste 60 de cadre pe secundă. De asemenea, ne-am jucat War Thunder, care nu suportă în prezent Ultra HD, și am monitorizat timp de un minut a numărul de cadre randate folosind Fraps. Cu un minim de 42 fps și o medie de 68 fps pe Full HD cu setările pe nivelul "Maximum", calitatea experienței a fost bună și jocul a rulat fluent. Cu toate acestea, nu am fost la fel de încântați și de temperaturi. Folosind AIDA64, am înregistrat temperatura componentelor în jocuri, iar rezultatele nu sunt grozave.
În general, căldura excesivă se traduce nu numai printr-un nivel mai ridicat de zgomot provenit de la ventilatoare și temperaturi incomode pentru utilizator, dar poate de asemenea reduce durata de viață a laptopurilor, în timp. De aceea recomandăm folosirea unui cooler de notebook de fiecare dată când intenționați să jucați jocuri pentru perioade lungi de timp pe laptopuri.
În celelalte teste efectuate (multimedia, navigare) laptopul s-a încălzit foarte puțin, confirmând faptul că Acer Aspire V Nitro este un dispozitiv construit pentru multimedia și nu are ca țintă gamerii înrăiți. Nivelul sonor nu a fost o problemă și chiar și în cazuri extreme, atunci când laptopul lucrează la putere maximă, ventilatoarele nu devin deranjante.
Următorul pas a fost să testăm mobilitatea laptopului. Ecranul are un finisaj mat, astfel încât chiar și în lumina puternică a soarelui, datele afișate sunt perfect lizibile. Greutatea mică a laptopului Aspire V Nitro îl face ușor de transportat și de ținut, ceea ce îl face un bun companion de drum. În ceea ce privește performanța pe baterie, planul agresiv de economisire a energiei scade frecvența procesorului la doar 800MHz, ceea ce face laptopul semnificativ mai lent, chiar și la sarcini reduse. Navigarea și editarea de documente nu vor fi afectate prea mult, dar la sarcinile mai complexe veți observa o scădere semnificativă de performanță. Pe baterie, căldura emisă de componente nu este o problemă nici măcar când sunt rulate jocuri, deoarece și placa grafică NVIDIA funcționează la frecvențe mai mici. În plus, driverul NVIDIA limitează randarea la 30 de cadre pe secundă, cu scopul de a economisi energia. În funcționare apare un zgomot electric (cunoscut sub numele de "coil noise") care ar putea avea legătură cu stagiile procesorului de economisire a energiei. Zgomotul nu a fost o problemă și nu a interferat cu funcționarea normală a laptopului. Bateria a rezistat aproximativ 3 ore în cazul unui regim mixt de navigare pe internet, editare de documente și ascultat muzică. În cazul jocurilor, bateria a ținut o oră și 30 de minute. În timp ce rata de descărcare este normală având în vedere dimensiunea bateriei, timpul de încărcare de aproximativ 2 ore și 15 minute este destul de mare.
Acer Aspire V Nitro s-a comportat cum era de așteptat în testele noastre reale și în afară de temperatura mare în sesiunile de jocuri, experiența în utilizare este una foarte plăcută atât când laptopul e conectat la priză, cât și pe baterie.
Verdict
Acer Aspire V Nitro VN7-592G Black Edition are o configurație hardware echilibrată, cu suficientă putere de procesare și un șasiu elegant și ușor. Modelul pe care l-am testat are un ecran Ultra HD de bună calitate, difuzoare bune și performanțe solide în jocuri, iar SSD-ul îl face foarte agil indiferent de sarcini. Nivelul de performanță este sub cel al laptop-urilor de gaming de top, dar unitatea Acer este mai subțire, mai ușoară și mai versatilă decât acestea. Singurele dezavantaje sunt temperatura ridicată a procesorului în jocuri și durata de funcționare deloc impresionantă a bateriei. Concurența este foarte apropiată la preț, iar producători precum ASUS și Lenovo oferă configurații asemănătoare ca specificații, dar oferta Acer nu este cu nimic mai prejos. Dacă vă plac jocurile, aplicațiile multimedia și doriți și o portabilitate mărită, Acer Aspire V Nitro VN7-592G Black Edition este o opțiune foarte bună.