Asamblarea unui calculator performant nu este ușoară și tinde, de asemenea, să fie o sarcină costisitoare. Trebuie să ții cont nu numai de cum se descurcă procesorul pe care-l alegi cu activitățile pe care vrei să le efectueze, ci și de prețul său de achiziție, costul de utilizare, eficiența energetică și cerințele de răcire. Procesorul AMD Ryzen 9 9900X își propune să mulțumească numeroși utilizatori care vor să construiască un PC high-end, dar oferă el ceea ce au nevoie aceștia? Fiind sătul de procesoare ce pot fi folosite drept aeroterme și care ne cresc semnificativ facturile la energie, am fost destul de intrigat de ceea ce promite Ryzen 9 9900X din punct de vedere al eficienței energetice și al cerințelor de răcire. Așadar, ia-ți o cafea și hai să analizăm ce înseamnă acest nou procesor - părțile bune, cele mai puțin bune și tot restul:
AMD Ryzen 9 9900X: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest procesor este alegerea ideală dacă:
- Ai nevoie de performanță de top pentru operațiuni multitasking intense sau pentru activități creative
- Prioritățile tale sunt eficiența energetică și performanța termică
- Construiești un PC desktop complet nou și vrei un procesor premium
Pro și contra
Iată aspectele pozitive ale procesorului AMD Ryzen 9 9900X:
- Performanță remarcabilă atât în jocuri, cât și în activități de productivitate
- Eficiență energetică excelentă
- Temperaturile ar trebui să fie acceptabile chiar și cu un cooler cu aer
- Comparativ cu predecesorul său, prețul său de lansare este mai mic
Există și unele dezavantaje:
- Mici îmbunătățiri de performanță față de predecesorul său
- Fără cooler inclus, ceea ce crește costul total
- Modelele Ryzen 9 mai vechi sunt încă disponibile la prețuri mai atractive
Verdict
AMD Ryzen 9 9900X este o alegere excelentă pentru persoanele care construiesc sisteme desktop high-end. Datorită arhitecturii sale cu douăsprezece nuclee și ultimelor îmbunătățiri aduse de AMD arhitecturii Zen 5, acest procesor oferă performanțe excelente, consumând în același timp mai puțină energie și generând mai puțină căldură decât predecesorii săi. Este o alegere deosebit de bună pentru creatorii de conținut, care vor să găsească un echilibru între putere și eficiență, dar poate fi, de asemenea, excelent pentru gamerii care vor tot ce este mai bun. Pentru cei care construiesc un nou PC desktop de la zero sau pentru cei care au nevoie de un upgrade de la generațiile mai vechi de procesoare, Ryzen 9 9900X este o opțiune excelentă. Însă, dacă ai de gând să faci upgrade de la un procesor Ryzen 9 7900X, creșterea performanței s-ar putea să nu fie la fel de vizibilă, în special în scenariile de gaming. În această situație, ar putea fi mai bine să aștepți până când se impune o nouă generație de procesoare.
Despachetarea procesorului AMD Ryzen 9 9900X
Procesorul Ryzen 9 9900X sosește într-un ambalaj minimalist, care respectă designul precedentei serii Ryzen de la AMD. Cutia are marca Ryzen 9, cu o mică fereastră care oferă o perspectivă asupra procesorului din interior.
În interior, găsești procesorul în sine, un abțibild AMD Ryzen 9, un ghid de instalare și certificatul de garanție.
Ambalajul este minimalist și include doar elementele esențiale pentru a începe. Reține că nu este inclus un cooler, deci va trebui să ai în buget o soluție de răcire separată.
Specificații hardware
La momentul scrierii acestui articol, AMD Ryzen 9 9900X este un procesor premium, din seria high-end Ryzen 9000 de la AMD, al doilea doar după emblematicul AMD Ryzen 9 9950X. La fel ca toate celelalte procesoare din această serie, se bazează pe arhitectura Zen 5, cea mai recentă și cea mai avansată de la AMD. În teorie, procesoarele construite pe această arhitectură, inclusiv Ryzen 9 9900X, oferă o creștere semnificativă de 16% a instrucțiunilor pe ciclu (IPC - Instructions Per Clock) față de Zen 4, îmbunătățind performanța la frecvențe similare. Zen 5 folosește un proces de fabricație rafinat pe 4nm, care nu numai că îmbunătățește eficiența energetică, dar ajută și la menținerea sub control a temperaturilor.
Ryzen 9 9900X are douăsprezece nuclee și 24 de fire de execuție, cu o frecvență de bază de 4,4 GHz și o frecvență de boost care ajunge până la 5,6 GHz. TDP-ul (Thermal Design Power) său este de 120 W, un nivel surprinzător de scăzut și o reducere considerabilă față de cei 170 W ai predecesorului său. Îmbunătățirea ajută la eficiența energetică și la performanța termică.
Când vine vorba de memorie, Ryzen 9 9900X acceptă până la 192 GB de memorie RAM DDR5 la o viteză implicită de 5600 MT/s. Este, de asemenea, compatibil cu AMD EXPO pentru overclocking simplificat, ceea ce înseamnă că poți folosi o memorie mult mai rapidă, dacă vrei. În ceea ce privește memoria cache, avem la dispoziție 960 KB de memorie cache L1, 12 MB de memorie cache L2 și 64 MB de memorie cache L3, suficient pentru a asigura o performanță rapidă chiar și în cele mai solicitante aplicații.
Procesorul folosește socketul AM5, ceea ce îl face compatibil cu o gamă largă de plăci de bază, bazate pe oricare dintre următoarele chipseturi: A620, X670E, X670, B650E, B650, X870E și X870. Este compatibil, de asemenea, cu PCIe 5.0, oferind o lățime de bandă mare pentru transferuri de date de mare viteză și pentru a-ți pregăti PC-ul pentru viitor. Procesorul are un total de 28 de lane-uri PCIe, dintre care 24 sunt utilizabile. Pe lângă toate acestea, placa de bază pe care montezi procesorul îți va oferi și lane-uri suplimentare. Numărul acestora va fi însă diferit, în funcție de chipsetul folosit de placa de bază.
Pentru grafică, procesorul dispune de AMD Radeon Graphics integrat, cu două nuclee care rulează la 2200 MHz. Este suficient pentru sarcini de calcul de bază, pentru jocuri Full HD cu detalii grafice reduse și, de asemenea, pentru momentele în care trebuie să-ți repari placa video aleasă. Pentru mai multe detalii cu privire la specificațiile tehnice ale lui AMD Ryzen 9 9900X, accesează pagina sa oficială de la AMD.
AMD Ryzen 9 9900X este un procesor desktop high-end cu specificații de top. Însă, la fel ca alte procesoare din seria sa, cea mai mare îmbunătățire față de ultima generație este că necesită mai puțină energie electrică și funcționează la o temperatură mai scăzută. Acest lucru este minunat, dar unii utilizatori ar putea fi dezamăgiți, dacă sperau să se bucure de îmbunătățiri mai mari comparativ cu seria Ryzen 7000.
Experiența de utilizare a procesorului AMD Ryzen 9 9900X
Montarea procesorului Ryzen 9 9900X pe calculatorul meu de test a fost simplă, așa cum te-ai aștepta. Nu am avut probleme cu compatibilitatea plăcii de bază, iar odată instalat, procesorul a funcționat ca uns. Ryzen 9 9900X a făcut față cu ușurință activităților mele zilnice, oferind o performanță stabilă și fiabilă încă de la început. În caz că te interesează, iată configurația calculatorului meu de teste:
- Placă de bază: ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi
- Cooler: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Memorie: Kingston FURY Renegade 32GB DDR5 7200MT/s
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ (4K UHD)
- Sursă de alimentare: Seasonic Focus GX-1000
Am putut să mă bucur de jocuri la setări de calitate grafică foarte ridicate și să efectuez cele mai solicitante activități fără nicio problemă. Ryzen 9 9900X a realizat totul fără probleme, iar puterea brută a celor 12 nuclee ale sale este evidentă, indiferent de ce faci pe calculatorul tău. Împreună cu memoria de mare viteză și cu o placă video puternică, acest procesor este o alegere excelentă pentru utilizatorii care caută performanțe de top în toate tipurile de activități.
În timpul experienței mele de testare, AMD Ryzen 9 9900X a oferit o putere impresionantă, ceea ce-l face o opțiune excelentă pentru creatori de conținut, gameri și oricine are nevoie de cele mai înalte niveluri de performanță.
AMD Ryzen 9 9900X vs. Ryzen 9 7900X vs. Ryzen 7 7900X vs. Ryzen 5 9600X: Compararea performanțelor
AMD Ryzen 9 9900X performează foarte bine atât în activitățile de creativitate și de productivitate, cât și în jocuri. Pentru a confirma acest lucru, l-am testat folosind diverse benchmarkuri. Și pentru a mă asigura că obțin o evaluare mai realistă a acestui procesor, l-am comparat cu alte patru procesoare desktop de la AMD: predecesorul său - AMD Ryzen 9 7900X, modelul Ryzen 7 9700X, din gama medie, procesorul mai accesibil Ryzen 5 9600X și vechea opțiune mai ieftină Ryzen 5 7600X.
Benchmarkuri de productivitate
În activitățile single-thread, Ryzen 9 9900X excelează, obținând 860 de puncte în CPU-Z. Acest scor este cu aproximativ 13% mai mare decât cel al modelului Ryzen 9 7900X și cu aproximativ 2,4% mai bun decât cel al modelelor Ryzen 7 9700X și Ryzen 5 9600X. Aceste rezultate arată că Ryzen 9 9900X este un procesor de top pentru activitățile unde performanța single-core este esențială.
În benchmarkul multi-thread din CPU-Z, AMD Ryzen 9 9900X a învins cu ușurință toate celelalte procesoare desktop din comparație, fiind cu aproximativ 8,9% mai rapid decât cel mai apropiat concurent al său, Ryzen 9 7900X. Celelalte procesoare au obținut scoruri mult mai mici. Asta arată că Ryzen 9 9900X este o alegere excelentă pentru aplicațiile moderne, care au nevoie de performanțe multi-thread puternice, de timpi de răspuns rapizi și de utilizarea eficientă a resurselor.
Tendințele au fost similare în graficul următor, care arată performanța procesoarelor în testul de randare Cinebench 2024. AMD Ryzen 9 9900X este mult mai rapid decât celelalte procesoare din comparația mea, doar vechiul Ryzen 9 7900X apropiindu-se cât de cât. Cu toate acestea, Ryzen 9 9900X este totuși cu 12,36% mai rapid. Dacă ești creator de conținut profesional și lucrezi cu software de randare, Ryzen 9 9900X este clar o opțiune excelentă.
Am folosit și Blender pentru a testa performanța lui AMD Ryzen 9 9900X. În versiunea 4.2.0 a benchmarkului, cele douăsprezece nuclee și 24 de fire de execuție l-au făcut cu 9% mai rapid decât Ryzen 9 7900X, care a ocupat locul al doilea. Celelalte procesoare, cu mai puține nuclee, au fost mult mai lente. Ryzen 9 9900X funcționează cu cel puțin 62% până la 118% mai bine decât Ryzen 7 9700X, Ryzen 5 9600X și Ryzen 5 7600X.
Pentru a testa performanțele procesorului în sarcinile de zi cu zi, precum navigarea pe internet, convorbirile video, editarea de documente și crearea de conținut media, am folosit benchmarkul PCMark 10. AMD Ryzen 9 9900X a ieșit pe primul loc, cu un scor de 10.603 puncte. Însă, în utilizarea ocazională din viața reală, oricare dintre aceste procesoare ar funcționa bine. Performanța oferită de Ryzen 9 9900X este cu doar 0,29% mai mare decât cea a lui Ryzen 7 9700X, aflat pe locul al doilea.
În testele de navigare web, cu JetStream 2.2, Ryzen 9 9900X a obținut 434 de puncte, ceva mai puțin decât Ryzen 7 9700X și decât Ryzen 5 9600X. Diferența este însă foarte mică, de aproximativ 2%. Ryzen 9 9900X se descurcă totuși foarte bine la navigare, încărcând site-uri web și aplicații web la fel de rapid ca celelalte procesoare Ryzen 9000. Este, de asemenea, vizibil mai rapid decât procesoarele Ryzen mai vechi, care sunt cu cel puțin 7% mai lente.
În benchmarkul 7-Zip, care este o metodă bună de a măsura performanța unui procesor, AMD Ryzen 9 9900X a avut performanțe excepționale. Acesta a comprimat date la 139 MB/s, ceea ce este puțin mai bine decât ceea ce am obținut cu generația anterioară Ryzen 9 7900X (există doar o mică diferență, de 1,45%, între ele).
AMD Ryzen 9 9900X s-a descurcat bine în testul de viteză de decompresie din 7-Zip, terminând pe locul al doilea. Scorul său a fost foarte apropiat de cel al predecesorului său, AMD Ryzen 9 7900X.
Per total, Ryzen 9 9900X se comportă excepțional de bine atât în activitățile de productivitate, cât și în crearea de conținut. Rezolvă totul fără probleme și eficient. Consider că este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face dacă ai nevoie de un procesor puternic pentru a rula software solicitant.
Benchmarkuri de gaming
Pentru jocuri, am efectuat testele folosind rezoluția de 1080p cu setări grafice scăzute pentru a evita orice limitare din partea plăcii mele video AMD Radeon RX 7900 XT. Am folosit câteva jocuri solicitante: Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Mirage, Remnant II și Horizon Forbidden West. Iată ce am constatat:
Dacă vrei să cea mai bună performanță în Cyberpunk 2077, ai nevoie atât de o placă video high-end, cât și de un procesor puternic. AMD Ryzen 9 9900X a oferit mai multe cadre pe secundă (fps) decât orice alt procesor pe care l-am testat, dovedindu-se a fi cu cel puțin 11% mai rapid decât celelalte. Cu alte cuvinte, Ryzen 9 9900X oferă îmbunătățiri semnificative în jocuri, în special în jocurile care folosesc bine mai multe nuclee.
În continuare, am testat AMD Ryzen 9 9900X în Assassin’s Creed Mirage, un alt joc care necesită hardware puternic. Rezultatele tuturor celor cinci procesoare au fost destul de similare, dar procesoarele din seria Ryzen 7000 au oferit cu câteva cadre pe secundă mai mult. Chiar și așa, Ryzen 9 9900X a avut performanțe foarte bune.
În Remnant II, AMD Ryzen 9 9900X a obținut al doilea cel mai mare număr de cadre pe secundă, dar rezultatele tuturor procesoarelor testate au fost foarte similare.
În Horizon Forbidden West, Ryzen 9 9900X și celelalte procesoare s-au descurcat aproape la fel de bine. Toate au oferit rezultate similare, demonstrând că niciunul dintre ele nu este o alegere proastă pentru jocuri.
La final, am testat performanța procesorului în jocuri folosind 3DMark, un cunoscut instrument de evaluare. Testul CPU Profile Max Threads a arătat că Ryzen 9 9900X este o alegere excelentă pentru gameri, deoarece a obținut cel mai mare scor din comparația mea. Acesta a depășit toate celelalte procesoare, datorită numărului său crescut de nuclee fizice și de fire de execuție.
Ryzen 9 9900X este evident un procesor excelent pentru gaming, în special în jocurile care beneficiază de performanțe puternice pe mai multe nuclee.
Temperatura și consumul de energie electrică
Pentru a verifica cât de fierbinte devine AMD Ryzen 9 9900X, am rulat Prime95. Cea mai mare temperatură pe care am înregistrat-o a fost de 80 de grade Celsius. Aceasta este cu 15 grade Celsius mai mică decât cea a predecesorului său, Ryzen 9 7900X, astfel încât un cooler cu aer bun ar trebui să fie suficient pentru a-l păstra la o temperatură scăzută, ceea ce este o surpriză pentru un procesor atât de puternic!
Pe lângă faptul că generează puțină căldură, AMD Ryzen 9 9900X are nevoie și de mai puțină energie electrică pentru a funcționa. Cel mai ridicat consum de energie pe care l-am măsurat a fost de doar 162 de wați, ceea ce este cu 31% mai mic decât predecesorul său și cu mult mai mic decât multe procesoare concurente de la Intel. AMD Ryzen 9 9900X te poate ajuta să-ți reduci facturile la electricitate, oferind în același timp performanțe excelente. În plus, o sursă de alimentare de 800 W ar trebui să fie suficientă pentru acest procesor, ceea ce reduce costurile de achiziție.
La fel ca toate celelalte procesoare desktop din seria Ryzen 9000, AMD Ryzen 9 9900X iese în evidență prin eficiența energetică și emisia scăzută de căldură. Consumul său de energie este mai mic decât era de așteptat și nu se încălzește prea tare.
Ce părere ai despre AMD Ryzen 9 9900X?
Acum că ai citit această recenzie și ai analizat toate benchmarkurile mele, ce părere ai despre AMD Ryzen 9 9900X? După cum ai văzut, acesta oferă performanțe excelente pentru diverse activități, inclusiv jocuri și muncă de creație. În plus, temperatura scăzută și consumul său de energie electrică sunt impresionante. Te gândești să cumperi unul? Este clar că merită să faci upgrade de la un procesor Ryzen 5000, dar sunt îmbunătățirile sale de performanță suficiente pentru a te convinge să treci de la un procesor Ryzen din seria 7000 la acesta? Spune-mi în comentariile de mai jos.