ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este o placă video bazată pe cea mai recentă apariție a Nvidia din seria RTX 4000. Este, de asemenea, cea mai accesibilă opțiune din această familie de plăci grafice, concurând cu Radeon RX 7600 de la AMD și fiind concepută în principal pentru jocuri la rezoluții de 1080p. Totuși, această placă mid-range oferă toate caracteristicile și progresele tehnologice aduse de arhitectura Ada Lovelace, ceea ce o face o alegere interesantă pentru oricine vrea un upgrade. În această recenzie, voi analiza specificațiile hardware, caracteristicile, designul și răcirea plăcii ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition. În plus, îți voi arăta și ce au de spus despre ea benchmarkurile de gaming. Dacă ești curios să afli mai multe, citește mai departe și vezi dacă ASUS Dual GeForce RTX RTX 4060 OC Edition este alegerea potrivită pentru tine:
NOTĂ: Numele complet folosit de ASUS pentru această placă video este ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition 8GB GDDR6, denumit uneori și ASUS Dual-RTX4060-O8G. Pentru a face lucrurile mai simple, în această recenzie, alternez între denumirea completă, cea mai scurtă ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition (fără finalul 8GB GDDR6) și cea simplă RTX 4060 uneori.
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition: Pentru cine este o alegere potrivită?
Această placă video este o alegere excelentă dacă vrei:
- Să joci jocuri la rezoluții de 1080p în setări High sau Ultra
- Performanțe bune de ray tracing și DLSS 3
- O placă video răcită eficient și cu o eficiență energetică excelentă
Pro și contra
Iată care sunt, în opinia mea, principalele avantaje ale achiziționării unui ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition:
- Performanță excelentă în rezoluții 1080p
- Performanță îmbunătățită pentru ray tracing
- Compatibilă cu tehnologia de upscaling DLSS 3
- Sistem de răcire eficient și consum redus de energie
- Supratactată din fabrică
- Placă metalică pe spate și dimensiuni relativ mici
- Preț rezonabil
- În general, ușor superioară concurenței sale directe, AMD Radeon RX 7600
În ceea ce privește aspectele negative, această placă video:
- Are un preț mai mare decât Radeon RX 7600 de la AMD
- Performanțe de gaming modeste la rezoluții mai mari (1440p, 4K)
- Incompatibilă cu DisplayPort 2.1 (niciuna dintre plăcile Nvidia RTX 4000 nu oferă suport pentru acesta)
Verdict
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este o placă video excelentă pentru prețul său. Pentru un cost rezonabil de aproximativ 300 USD, aceasta oferă performanțe, caracteristici, design și răcire excelente. Poate face față oricărui joc la rezoluții de 1080p pe setări vizuale înalte sau ultra și acceptă ray tracing și DLSS 3 pentru o calitate și performanță grafică îmbunătățită. Placa este relativ silențioasă și, datorită sistemului său eficient de răcire, rămâne rece chiar și în condiții de solicitare. Deși este puțin mai scumpă decât competiția sa directă, AMD Radeon RX 7600, RTX 4060 oferă îmbunătățiri remarcabile ca performanță în comparație cu aceasta, precum și ray tracing mai bun. În concluzie, dacă ești în căutarea unei plăci video care poate oferi performanțe de gaming high-end la rezoluții 1080p și nu vrei să-ți spargi pușculița, ar trebui să iei neapărat în considerare ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition.
Despachetarea ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este o placă video relativ mică, dar cutia sa nu este așa. Ambalajul are o dimensiune amplă și prezintă culorile caracteristice Nvidia: gri închis și accente verzi. Partea superioară a cutiei prezintă o imagine a plăcii video și câteva dintre principalele sale specificații și caracteristici, precum faptul că dispune de 8 GB de memorie și oferă compatibilitate cu DLSS 3 și ray tracing.
Pe spatele cutiei, ASUS a tipărit mai multe detalii despre placă și caracteristicile sale. Aici, poți găsi imagini ale caracteristicilor esențiale, detalii despre software și linkuri către diverse site-uri cu informații suplimentare despre placă.
Conținutul cutiei este mai minimalist: primești placa video ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition, un ghid de pornire rapidă și un card de garanție. Prima impresie: placa arată bine și pare a fi construită solid.
Experiența de despachetare oferită de ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este plăcută. Ambalajul arată bine, iar placa în sine arată și mai bine. 🙂
Design și specificații hardware
GeForce RTX 4060 este construită pe aceeași arhitectură Ada Lovelace folosită de Nvidia pentru toate celelalte plăci video din familia RTX 4000. Unul dintre principalele avantaje ale acestei noi arhitecturi este că permite plăcilor RTX 4000 să ofere performanțe de ray-tracing de până la două ori mai bune decât cele ale generației anterioare de plăci video RTX 3000. Pe lângă acestea, primim și o nouă generație de nuclee tensoriale (Tensor cores - folosite pentru tehnologiile care se bazează pe AI - inteligență artificială), nuclee CUDA semnificativ mai rapide, o accelerare video mai bună și compatibilitate cu DLSS 3 (Deep Learning Super Sampling 3.0).
GeForce RTX 4060 este cea mai recentă placă video lansată de Nvidia, precum și cea mai accesibilă din gama RTX 4000. Concepută pentru jocuri la 1080p, aceasta concurează cu cea mai recentă opțiune mid-range de la AMD, Radeon RX 7600. În plus, Dual GeForce RTX 4060 OC Edition, pe care o testez în această recenzie, este, de asemenea, cea mai ieftină opțiune din portofoliul de plăci video RTX 4000 de la ASUS. Prețul său actual este începe de la 1639 de lei, doar cu puțin mai mult decât Radeon RX 7600, care are un preț recomandat de de aproximativ 1460 de lei. Consultă secțiunea de benchmarkuri din partea de jos a paginii pentru a vedea dacă diferența de 180 de lei merită din punct de vedere al performanțelor câștigate.
Placa video ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition are 8 GB de memorie GDDR6, care rulează pe un bus de 128 de biți, ceea ce se traduce printr-o lățime de bandă de 272 GB/s. Ceasul plăcii video funcționează la o frecvență standard de 1830 MHz, dar poate crește până la 2505 MHz atunci când este necesar.
Dacă activezi modul de overclocking (setarea comutatorului Mode de pe placă pe P), frecvența boost crește puțin mai mult, până la 2535 MHz.
Placa funcționează pe interfața PCI Express 4.0 (modul x8) și include 3072 de unități de shading, 96 de nuclee tensoriale și 24 de nuclee de ray tracing. La fel ca toate celelalte plăci GPU RTX 4000, GeForce RTX 4060 este compatibilă cu DLSS 3, ultima versiune a tehnologiei de gaming extrem de populară, care folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți rezoluția și calitatea imaginilor din jocurile video. Bazându-se pe o rețea neuronală deep learning pentru a analiza și reconstrui cadrele, DLSS 3 oferă o grafică mai clară și mai fluentă, cu un impact minim asupra performanței.
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition include trei ieșiri DisplayPort 1.4a și un port HDMI 2.1a. Asta înseamnă că poți conecta până la patru monitoare independente la placă. Însă numărul real depinde de rezoluțiile și ratele de reîmprospătare pe care le setezi pentru monitoarele tale. Cea mai mare rezoluție pe care o poți folosi pentru un monitor este 4K la o rată de refresh de 240 Hz sau 8K la 60 Hz cu DSC (Display Stream Compression). Din păcate, Nvidia nu a trecut la DisplayPort revizia 2.1, așa cum a făcut AMD pentru ultima serie de plăci video.
O caracteristică cheie a modelului ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este designul cu două ventilatoare. Deși aceasta este o placă din gama joasă spre medie, când vine vorba de sistemul de răcire, compania nu a făcut compromisuri.
Datorită designului lor axial-tech, ventilatoarele folosite pe RTX 4060 sunt proiectate pentru a oferi un flux de aer mai mare, reducând în același timp zgomotul și vibrațiile. În plus, sistemul de răcire folosește rulmenți dubli pentru ventilatoare, care, potrivit ASUS, pot dura de două ori mai mult decât ventilatoarele cu rulmenți simpli.
ASUS a montat o placă metalică pe placa video Dual GeForce RTX 4060 OC Edition. Designul său discret arată foarte bine și se potrivește perfect în configurațiile fără lumini RGB. Nu, placa nu are iluminare RGB pe ea, probabil pentru că asta ajută la reducerea costurilor.
ASUS a mai luat o decizie inspirată: în loc de cablul de alimentare cu 16 pini de la Nvidia, Dual GeForce RTX 4060 OC Edition folosește un singur conector cu 8 pini. Este un lucru demn de apreciat, deoarece înseamnă mai puțină aglomerație în carcasa calculatorului, precum și o mai bună compatibilitate cu toate tipurile de surse de alimentare.
Dacă ești în căutarea unei plăci video care să încapă într-o carcasă de calculator mai mică, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition ar putea fi o alegere bună. Deși pare voluminoasă, placa are un design cu 2,5 sloturi, măsurând doar 50 mm în înălțime. În plus, lățimea de 123 mm este tipică pentru plăcile video moderne, dar lungimea sa este relativ mică: 227 mm.
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition arată ca o placă video puternică, deși specificațiile sale sunt mai puțin impresionante decât cele oferite de celelalte plăci video RTX 4000. Totuși, ar trebui să ofere performanțe excelente pentru gaming în 1080p. Dispune de un design cu două ventilatoare pentru o răcire și un flux de aer optim, precum și o viteză de funcționare supratactată din fabrică (overclocking). În plus, are și performanțe îmbunătățite de ray tracing și compatibilitate cu cea mai recentă tehnologie de upscaling de la Nvidia, DLSS 3.
Pentru mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile hardware ale acestei plăci video, accesează această pagină: ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition - Tech Specs.
Performanța în jocuri și benchmarkuri
Specificațiile hardware ale modelului ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition indică o placă video care poate să facă față cu ușurință jocurilor în 1080p, precum și să ofere suficiente performanțe pentru creatorii și inginerii care trebuie să lucreze cu programe de editare foto și video sau cu software de proiectare asistată de calculator. Totuși, specificațiile sunt una, iar performanța în condiții reale este alta. Pentru o imagine mai clară a performanțelor oferite de placa video ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition, am rulat o serie de benchmarkuri. Mai mult, în următoarele diagrame, vei putea compara și rezultatele sale cu cele obținute de alte plăci video, inclusiv cu cele ale concurenței directe a acestei plăci video, AMD Radeon RX 7600. Aceasta este configurația hardware și software a calculatorului folosit pentru teste:
- Placă de bază: ASUS Prime X670E-Pro WiFi
- Procesor: AMD Ryzen 9 7900X
- Cooler procesor: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
- Memorie: Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD 2TB
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro version 22H2
Reține că am setat toate jocurile testate să folosească cele mai înalte setări grafice posibile (Ultra). De asemenea, am activat ray tracing (setarea de înaltă calitate) în toate jocurile care acceptă astfel de efecte, dar nu am activat DLSS sau AMD FSR. Am făcut aceste alegeri pentru a măsura performanța brută a plăcii video.
Am început cu CyberPunk 2077, unul dintre cele mai frumoase jocuri din toate timpurile. Este, de asemenea, un joc cu cerințe de sistem extrem de ridicate, dacă vrei să te bucuri de el la maxim. Pe setarea Ray Tracing Ultra, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition a redat o medie de 29 fps (cadre pe secundă) la o rezoluție de 1080p, aproape la fel ca cea obținută de concurența sa, AMD Radeon RX 7600. Însă, în 1440p, RTX 4060 a oferit de aproape trei ori mai multe cadre pe secundă decât RX 7600. În 4K, ambii competitori s-au descurcat prost (3 fps și, respectiv, 2 fps), dovedind că aceste plăci nu sunt făcute pentru rezoluții înalte. În plus, dacă vrei să joci Cyberpunk 2077 la o calitate grafică maximă, ar trebui să activezi DLSS pe RTX 4060, chiar și la 1080p.
În continuare, am testat The Callisto Protocol, un joc horror de supraviețuire, care are nevoie de o placă video puternică, dacă vrei să-l joci la calitate vizuală maximă. Pentru a reuși asta, am activat setările grafice Ultra ale jocului și am setat efectele de ray tracing la nivel ridicat. La o rezoluție de 1080p, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition a redat în medie 65 de cadre pe secundă. Asta înseamnă o creștere a performanței cu 62,5% față de AMD Radeon RX 7600. După cum poți vedea în graficul de mai jos, același lucru este valabil și la 1440p, unde RX 4060 oferă o creștere de 61,5% a numărului de fps în comparație cu concurența sa (42 fps față de 26 fps). Rezoluțiile 4K ies din discuție atunci când folosești setarea Ultra, deoarece 12 cadre pe secundă sunt prea puține pentru ca jocul să fie jucabil.
Al treilea joc pe care l-am verificat a fost The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update, unul dintre cele mai bune jocuri role-playing din toate timpurile. Însă totul are un cost, iar activarea efectelor de ray-tracing este extrem de solicitantă. Pe setarea grafică RT Ultra, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition a reușit să redea o medie de 31 de cadre pe secundă la o rezoluție de 1080. Comparativ cu AMD Radeon RX 7600, RTX 4060 oferă o creștere semnificativă, de 34,78% fps. Același lucru este valabil și pentru rezoluțiile 1440p și 4K, dar în aceste cazuri, niciuna dintre plăci nu poate oferi o experiență de joc fluidă. Pentru a rula jocul la un număr de cadre constant și mai mare, este posibil să vrei să activezi DLSS în setările acestuia.
În continuare, am testat Total War WARHAMMER III, un titlu de strategie turn-based și tactici în timp real, îndrăgit de mulți jucători. Spre deosebire de jocurile anterioare din lista mea, acesta nu este compatibil cu efectele de ray-tracing. Setat să folosească setările grafice Ultra, jocul a rulat la 82 de cadre pe secundă pe placa ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition. Acest rezultat este identic cu cel obținut cu AMD Radeon RX 7600. Totuși, în 1440p și 4K, RTX 4060 a reușit să ofere câteva cadre pe secundă în plus față de concurența sa.
A urmat Assassin’s Creed Valhalla: un joc de o frumusețe uimitoare, chiar dacă nu este compatibil cu efectele de ray tracing. Aici, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition a reușit să ofere un rezultat remarcabil la o rezoluție de 1080p: 102 cadre pe secundă. În plus, placa video s-a descurcat bine și la rezoluția 1440p, unde a reușit să redea o medie de 74 de cadre pe secundă. În ambele cazuri, RTX 4060 oferă performanțe ușor mai bune decât Radeon RX 7600, chiar dacă numai cu o diferență de câteva cadre pe secundă. În 4K, placa a procesat 37 fps, ceea ce nu este mult, dar totuși mai bine decât echivalentul său de la AMD.
În continuare, am testat Resident Evil Village, un joc mai vechi, dar care este încă destul de răspândit. Deși cerințele sale de sistem nu sunt la fel de mari precum cele cerute de alte titluri AAA, are nevoie totuși de un hardware puternic pentru a rula la nivel vizual maxim. Cu ray tracing activat, am obținut o medie de 88 de cadre pe secundă la o rezoluție de 1080p și 70 fps la 1440p. În comparație cu rivalul său, AMD Radeon RX 7600, GeForce RTX 4060 oferă o creștere a performanței cu 25,71% în 1080p și cu 18,64 fps în plus la 1440p. În 4K, ambele plăci se luptă la calitate grafică maximă, având o performanță la fel de slabă.
Ultimul joc evaluat a fost F1 22. Acest joc de curse de mașini arată bine, dar are și cerințe de sistem adecvate aspectului său vizual. Pe setările grafice Ultra High, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition a redat câteva cadre în plus față de Radeon RX 7600 în 1080p și 4K și același număr de fps în 1440p. Creșterea de performanță nu este semnificativă, dar este totuși prezentă. În plus, rezultatele arată încă o dată că RTX 4060 este mai degrabă destinat jocurilor în 1080p decât rezoluțiilor mai mari.
După ce am terminat cu lista de jocuri, am rulat câteva benchmarkuri sintetice de gaming din aplicația 3DMark. Am început cu Time Spy Extreme, pentru a verifica performanțele în jocurile cu DirectX 12, apoi am continuat cu Speed Way, pentru a vedea cum se descurcă PC-ul și placa GeForce RTX 4060 în jocurile cu DirectX 12 Ultimate, și am încheiat cu Port Royal, pentru a măsura performanțele de ray tracing.
În cele două benchmarkuri care includ ray tracing - Speed Way și Port Royal - ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition și-a depășit concurența Radeon RX 7600. În special în Port Royal, diferența a fost uriașă (creștere de 282% pentru RTX 4060), demonstrând că până și plăcile video din gama de jos și din cea medie, precum RTX 4060, sunt mult mai bine echipate pentru ray tracing decât plăcile similare de la AMD. În Speed Way, creșterea de performanță a fost și ea semnificativă: 29,73%. Pe de altă parte, în Time Spy Extreme, am avut parte de o surpriză: GeForce RTX 4060 a avut un scor ușor mai mic decât Radeon RX 7600. Nu cu mult (-3,12%), dar totuși suficient pentru a arăta că aceste plăci video sunt umăr la umăr atunci când vine vorba de performanța de redare în jocuri (fără ray tracing).
Nu în ultimul rând, am monitorizat și temperaturile și consumul de energie al modelului ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition. Și mă bucur să te anunț că această placă video nu se încălzește foarte mult și este și eficientă din punct de vedere energetic. Cea mai ridicată temperatură, pe care am văzut-o atunci când am solicitat placa video cu FurMark, a fost de 66 de grade Celsius, iar consumul maxim de energie a ajuns la 130 de wați. Acestea sunt valori excelente, mai mici decât cele pe care le-am văzut la AMD Radeon RX 7600. În plus, sunt vești excelente pentru gamerii care își supraveghează atent facturile de electricitate. 🙂
După cum arată benchmarkurile, ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition este o placă video excelentă pentru cei ce vor să poată juca orice joc la setări vizuale maxime în rezoluția 1080p. În plus, când vine vorba de ray tracing, oferă un câștig semnificativ de performanță în comparație cu concurența sa, AMD Radeon RX 7600. Cu toate acestea, dacă vrei să te joci în rezoluții mai mari, precum 1440p sau 4K, va trebui să activezi o tehnologie de upscaling, precum DLSS, și este posibil să fii nevoit, de asemenea, să reduci unele dintre setările grafice.
Ce părere ai despre ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition?
Acum știi la ce să te aștepți de la ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition, atât în ceea ce privește designul, specificațiile hardware, cât și performanțele de joc în viața reală. Dispunând de toate noile tehnologii din seria RTX 4000 de la Nvidia, această placă video are și cel mai accesibil preț din gamă. Pentru mulți, este esențial să-și țină bugetul sub control, chiar dacă doresc să facă upgrade la o nouă unitate de procesare grafică de ultimă generație. Care este părerea ta despre această placă video? Este o alegere bună și ai cumpăra-o? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos, iar dacă vrei să te ținem la curent cu cele mai noi recenzii, nu ezita să te abonezi la newsletterul nostru.