Review ASUS ExpertCenter PN42: Mini PC fără ventilator!

Review ASUS ExpertCenter PN42: Mini PC fără ventilator!
Rating

În iulie 2023, Intel și ASUS au ajuns pe prima pagină a ziarelor: Intel prin decizia de a renunța la gama de mini PC-uri NUC, iar ASUS intervenind pentru a produce și dezvolta viitoarele sisteme NUC în locul lor. Din fericire, ASUS își respectă promisiunea și de-atunci au lansat mai multe mini PC-uri. Deși mini PC-urile în general sunt produse de nișă, astăzi analizez unul chiar și mai de nișă: ASUS ExpertCenter PN42. Acesta își propune să ofere o eficiență energetică ridicată, lipsa zgomotului, conectivitate cuprinzătoare, dimensiuni reduse și o calitate bună a construcției, toate la un preț mic. Îl fac aceste caracteristici un produs bun pentru toată lumea sau doar pentru anumite întrebuințări? Citește această recenzie și află răspunsul:

Reclamă

ASUS ExpertCenter PN42: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest mini PC compact este o alegere excelentă pentru:

  • Companii și profesioniști, ce au nevoie de un mini PC pentru activități specializate
  • Persoanele care au nevoie de un calculator cu consum redus de energie, care să fie silențios atunci când funcționează
  • Utilizatori și companii care vor un mini PC accesibil ca preț

Pro și contra

Iată lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la ASUS ExpertCenter PN42:

  • Compact și ușor de montat oriunde vrei
  • Este disponibil în configurații hardware flexibile
  • Are cerințe reduse de energie electrică
  • Este complet silențios
  • Opțiuni excelente de conectivitate

Cât despre dezavantaje:

  • Bloatware-ul preinstalat are un impact negativ asupra performanței
  • Windows 10 și Windows 11 rulează lent pe acest mini PC
Notă produs 4/5

Verdict

Acest produs nu este pentru toată lumea, în ciuda faptului că are un preț redus și este foarte eficient din punct de vedere energetic. Apreciez calitatea construcției sale, designul fără ventilator și opțiunile excelente de conectivitate, dar hardware-ul său este potrivit cu precădere pentru sarcini de calcul care NU necesită o putere de procesare mare. ASUS ExpertCenter PN42 este o alegere bună pentru utilizări specializate: sisteme de semnalizare, sisteme pentru punctele de vânzare, chioșcuri, automate inteligente sau servere simple, cu consum redus de energie, pentru rețele casnice și companii mici. De exemplu, îl poți folosi ca serviciu de stocare privată în cloud, pentru a administra un sistem de supraveghere video și a salva înregistrările video ale acestuia sau ca un simplu server de e-mail. Și, deși ASUS îl poate livra cu Windows 10 sau Windows 11 preinstalat, aceste sisteme de operare sunt stufoase și greoaie. Pentru cea mai bună experiență posibilă, este preferabil să folosești ASUS ExpertCenter PN42 cu Linux, care va rula cu siguranță mult mai rapid decât Windows.

Despachetarea lui ASUS ExpertCenter PN42

ASUS ExpertCenter PN42 este un mini PC accesibil. Prin urmare, ambalajul său este destul de simplu. Acesta sosește într-o cutie de carton în culorile gri și negru, cu o imagine a dispozitivului în partea de sus și câteva elemente de branding ASUS.

Ambalajul lui ASUS ExpertCenter PN42

Ambalajul lui ASUS ExpertCenter PN42

Pe cutie sunt tipărite puține informații, dar pe partea din spate, găsești niște abțibilduri, unde poți vedea modelul exact pe care l-ai cumpărat, numărul său de serie și detalii despre configurația hardware.

Ambalajul este cât se poate de simplu

Ambalajul este cât se poate de simplu

Când deschizi cutia, vezi mai întâi mini PC-ul. Și după ce scoți totul, ar trebui să ai destul de multe elemente: un adaptor de alimentare de 65 de wați și un cablu de alimentare, un pachet de șuruburi, un suport VESA, certificatul de garanție, manualul de utilizare și alte pliante. În unele regiuni și magazine, ASUS ExpertCenter PN42 poate fi comercializat și în kituri ce includ o tastatură și un mouse. Unele versiuni pot include în cutie și o unitate DVD.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

După cum poți vedea în imaginile mele, ASUS a adoptat o abordare practică în ceea ce privește ambalajul pentru ExpertCenter PN42. Experiența de despachetare este rapidă; în cutie, găsești tot ce-ți trebuie pentru a folosi acest mini PC. Cu excepția cazului în care cumperi versiunea barebone, caz în care va trebui să instalezi un SSD înainte de a-l putea utiliza.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS ExpertCenter PN42 este un mini PC compact, care-și propune să fie super accesibil, silențios și foarte eficient din punct de vedere energetic. Designul său este simplu și se concentrează pe rezistență și eficiență. Pe partea din față a mini PC-ului, găsești un led, care indică starea de funcționare a unității de stocare, mufa pentru microfon, mufa audio, două porturi USB 3.2 Gen 2, un receptor infraroșu și butonul de pornire. Un aspect interesant este că butonul de pornire folosește iluminare RGB pentru a semnala starea de funcționare a lui ExpertCenter PN42. Aceasta îți poate spune când sistemul funcționează normal, dacă a apărut o eroare de procesor în timpul pornirii, când sunt probleme cu funcționarea memoriei sau când ecranul funcționează necorespunzător. Această idee este ingenioasă și mi-aș dori ca ea să fie folosită pe scară mai largă, inclusiv pe laptopuri.

Partea din față a lui ASUS ExpertCenter PN42

Partea din față a lui ASUS ExpertCenter PN42

Pe spatele modelului ASUS ExpertCenter PN42, poți găsi următoarele: două porturi USB 2.0, două porturi USB 3.2 Gen 1, un port DisplayPort versiunea 1.4, un port HDMI, un al treilea port USB 2.0, un port LAN la 2,5 Gbps, mufa de alimentare, un pad-lock și un sistem de blocare Kensington. În plus, este posibil să ai și un port configurabil în partea de jos. Acesta poate fi un port VGA (ca pe unitatea pe care am testat-o), un al doilea port HDMI sau DisplayPort, sau un port USB Type C. Poți dispune, de asemenea, de un al doilea port LAN de 2,5 Gbps.

Porturile de pe spatele mini PC-ului

Porturile de pe spatele mini PC-ului

Pe celelalte laturi ale acestui mini PC, se găsesc doar grile de ventilație, pentru a menține hardware-ul din interior cât mai rece posibil. Carcasa are doar 127,5 x 132 x 57,6 mm în lățime x adâncime x înălțime și cântărește numai 1 kg. ASUS se laudă că acest mini PC a fost testat folosind standardul militar MIL-STD-810 pentru evaluarea rezistenței și a designului său ecologic. Deși este fabricat în întregime din plastic, carcasa lui ASUS ExpertCenter PN42 este realizată cu cel puțin 30% plastic reciclat postconsumator (PCR), pentru a-i reduce amprenta asupra mediului.

Poți vedea grile de ventilație peste tot pe acest mini PC

Poți vedea grile de ventilație peste tot pe acest mini PC

În partea de jos a mini PC-ului, se găsesc mai multe grile de ventilație, un abțibild cu informații despre produsul pe care tocmai l-ai cumpărat, logoul Intel și un abțibild cu certificarea Energy Star a acestui produs pentru eficiența energetică ridicată. Ai, de asemenea, patru piciorușe de cauciuc, care mențin dispozitivul în poziție și șuruburi, ce-ți permit să deschizi carcasa și să accesezi hardware-ul din interior.

Poți deschide șasiul din partea de jos

Poți deschide șasiul din partea de jos

Apropo, hardware-ul din interiorul lui ASUS ExpertCenter PN42 poate avea multe variante , la fel ca porturile sale. Acest mini PC poate fi echipat cu următoarele procesoare: Intel N100, N200 sau Intel Celeron N4500. Eu am testat versiunea cu Intel N100, care dispune de doar patru nuclee și are un TDP maxim de doar 6 wați. Totuși, aș opta pentru versiunea ceva mai puternică Intel N200, care oferă o frecvență turbo maximă (Max Turbo Frequency) puțin mai mare.

Detalii despre procesor

Detalii despre procesor

Mini PC-ul poate fi echipat cu până la 16 GB de memorie RAM. În interiorul carcasei, ai la dispoziție doar două sloturi de RAM, iar dispozitivul pe care l-am testat avea doar 4 GB de RAM. Este vorba de o memorie DDR4-3200, fabricată de Hynix.

Detalii despre RAM

Detalii despre RAM

ASUS ExpertCenter PN42 este dotat cu o soluție grafică integrată Intel UHD Graphics, care poate funcționa cu până la trei ecrane la o rezoluție maximă de 4K și o rată de refresh de 60 Hz. În ceea ce privește stocarea, poți echipa mini PC-ul cu o unitate SSD NVMe, având o capacitate care variază între 128 GB (ca dispozitivul pe care l-am testat) și 2 TB. Din păcate, primești doar un slot M.2 2280 PCIe Gen3 x4, așa că trebuie să cumperi un model cu un SSD generos, dacă ai nevoie de mult spațiu de stocare. Apropo, unitatea din dispozitivul testat de mine a fost fabricată de Kingston, după cum poți vedea și în imaginea de mai jos.

Detalii despre SSD-ul din ASUS ExpertCenter PN42

Detalii despre SSD-ul din ASUS ExpertCenter PN42

ASUS ExpertCenter PN42 oferă conectivitate Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6 sau Wi-Fi 6E, în funcție de versiunea pe care o alegi. Dispozitivul pe care l-am analizat avea o placă de rețea wireless Intel AX201, compatibilă cu Wi-Fi 6. Alte modele pot fi echipate în schimb cu o placă de rețea Intel AX211.

Dispozitivul pe care l-am testat avea o placă de rețea cu Wi-Fi 6

Dispozitivul pe care l-am testat avea o placă de rețea cu Wi-Fi 6

Dacă nu-ți plac configurațiile hardware oferite de ASUS, trebuie să știi că firma oferă o opțiune barebone, care nu include memorie RAM, unitate de stocare sau placă Wi-Fi. Alegi procesorul care ți se potrivește cel mai bine și apoi personalizezi restul componentelor interne după cum crezi de cuviință. Totuși, dacă nu optezi pentru versiunea barebone, ASUS ExpertCenter PN42 poate fi livrat cu Windows 10 Pro, Windows 10 IoT Enterprise, Windows 11 Pro sau Windows 11 Home preinstalat. Trebuie să știi că acest mini PC este compatibil și cu Linux și că poate fi cumpărat și fără un sistem de operare instalat.

Reclamă

Pentru mai multe detalii tehnice despre acest produs, vizitați pagina sa oficială: ASUS ExpertCenter PN42.

Experiența de utilizare a lui ASUS ExpertCenter PN42

Deși procesoarele Intel N100 și N200 reprezintă un pas înainte față de modelele anterioare de procesoare Intel cu consum redus de energie, acestea sunt încă lente și insuficient de puternice pentru un utilizator de PC cu pretenții, cum este cazul meu. Și nu par să se potrivească prea bine nici cu Windows 11 sau Windows 10. Asta a fost evident de îndată ce am pornit ASUS ExpertCenter PN42 și am configurat instalarea Windows 11 Pro. Procesul a fost vizibil mai lent decât pe PC-urile desktop tradiționale, iar actualizările au părut să dureze o veșnicie. A fost atât de lent încât, de plictiseală, am început să mă joc jocul încorporat Surf the waves.

Instaleaza actualizărilor de Windows 11 este plictisitoare

Instaleaza actualizărilor de Windows 11 este plictisitoare

Când am terminat în sfârșit și m-am conectat la Windows 11, am observat că totul era dureros de lent. Procesorul Intel N100 era utilizat constant la 100% și abia dacă putea face față unor sarcini simple, precum deschiderea browserului Microsoft Edge și efectuarea de capturi de ecran. Am studiat de ce se întâmplă asta și am observat că produsele de securitate McAfee, care erau preinstalate, consumau foarte multe resurse, precum și Microsoft OneDrive. Am petrecut mult timp eliminându-le și, în cele din urmă, procesorul a raportat niveluri de utilizare mai puțin solicitante.

Bloatware-ul preinstalat face ca prima experiență să fie dură

Bloatware-ul preinstalat face ca prima experiență să fie dură

După câteva ore, în care am folosit ASUS ExpertCenter PN42, am ajuns la concluzia că există idei mai bune decât să rulezi pe el Windows 11 sau Windows 10. Un mini PC cu doar 4 GB de memorie RAM este prea puțin performant pentru sistemele de operare de la Microsoft. Chiar și atunci când am efectuat activități simple, gradul de utilizare a memoriei RAM a fost de peste 80%, iar performanța obținută nu a fost deloc grozavă. Dacă vrei să rulezi Windows pe ExpertCenter PN42, îți recomand să achiziționezi o unitate cu cel puțin 8 GB de RAM sau să optezi pentru versiunea barebone și să instalezi 16 GB de RAM și un SSD rapid și generos. Lăsând la o parte problemele de performanță, Windows 11 a funcționat destul de bine, ceea ce înseamnă că a rulat fără erori și a făcut întotdeauna ceea ce i-am cerut, chiar dacă încet.

Windows 11 rulează pe ASUS ExpertCenter PN42

Windows 11 rulează pe ASUS ExpertCenter PN42

ASUS ExpertCenter PN42 nu are ventilatoare, ceea ce înseamnă că nu vei auzi niciun zgomot, un lucru ce sigur va fi pe placul multor utilizatori. Această caracteristică este ușor de asigurat, deoarece procesoarele Intel N100 sau N200 au o putere destul de redusă și nu generează prea multă căldură, nici măcar atunci când sunt folosite la capacitate maximă. Acest mini PC este destinat sarcinilor simple, care nu necesită multă putere de calcul. Este cel mai bine să-l cuplezi cu Linux, pentru ca totul să funcționeze mai repede pe el.

Este, de asemenea, destul de accesibil, cu numeroase opțiuni de conectivitate și WiFi, Bluetooth și LAN rapide, ceea ce-l face ideal pentru toate tipurile de proiecte DIY. Îl poți folosi pentru a rula tot felul de experimente de programare pe calculator, poți crea un server pentru acasă sau pentru o mică firmă, care să facă un singur lucru (stocare privată în cloud, administrarea unui sistem de supraveghere video, server de e-mail, server de streaming multimedia pentru acasă etc.), sau îl poți folosi în interiorul mediilor industriale pentru a rula programe specializate. Nu în ultimul rând, se poate potrivi bine și cu sistemele de puncte de vânzare, chioșcurile și automatele inteligente de distribuție, care rulează pe el programe simple, fără cerințe hardware complicate. Dar pentru a avea o experiență pozitivă cu ASUS ExpertCenter PN42, trebuie să elimini bloatware-ul inclus cu acesta. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acest subiect.

Reclamă

Aplicații incluse pe ASUS ExpertCenter PN42

Chiar dacă acesta este un PC cu o putere mai mică, tot primim ceva bloatware. În primul rând, Microsoft include o mulțime de aplicații preinstalate, ce fac parte din Windows 10 și Windows 11, iar ASUS mai adaugă câteva:

Este obligatoriu să elimini produsele McAfee

Este obligatoriu să elimini produsele McAfee

  • ASUS Product Registration - îți permite să-ți înregistrezi mini PC-ul, să te conectezi cu un cont ASUS, să verifici starea garanției și multe altele.
  • Camo Studio este folositor numai dacă ai o cameră web conectată la mini PC-ul tău. Cu acesta, poți controla diferitele setări ale camerei web, poți aplica tot felul de efecte când faci streaming video și poți folosi inteligența artificială pentru a ajusta calitatea video în detaliu.
  • McAfee Personal Security, McAfee LiveSafe, WebAdvisor by McAfee - o suită de aplicații de securitate de la McAfee, care oferă protecție pe mai multe planuri și verifică cât de sigure sunt site-urile web pe care le accesezi online, blochează descărcările malițioase, virușii, programele ransomware și alte tipuri de amenințări. Din păcate, după 30 de zile de utilizare, aceste produse necesită un abonament și nu sunt la fel de bune ca alte produse antivirus. De asemenea, afectează negativ performanța mini PC-ului tău, făcându-l abia utilizabil, mai ales dacă ai o configurație entry-level, cu doar 4 GB de RAM. Îți recomand insistent să le elimini pe toate. Dacă ai nevoie de ajutor, citește acest ghid despre dezinstalarea programelor și aplicațiilor în Windows.
  • Microsoft 365 și Microsoft OneNote sunt aplicații office cunoscute de la Microsoft și-ți permit să vizualizezi și să editezi documente de toate tipurile, să creezi notițe și să le sincronizezi între dispozitive folosindu-ți contul Microsoft. Pe lângă aceste aplicații, ASUS a inclus mai multe pachete de limbi pentru Office și OneNote.
  • MyASUS este o aplicație care-ți permite să personalizezi tot felul de caracteristici ale mini PC-ului tău: microfonul cu anulare a zgomotului cu AI, difuzoarele, să activezi WiFi SmartConnect etc. Aplicația îți oferă, de asemenea, acces la promoțiile ASUS și la ultimele actualizări și versiuni BIOS de la ASUS.

MyASUS îți oferă acces la actualizări de drivere și de BIOS

MyASUS îți oferă acces la actualizări de drivere și de BIOS

Deși nu este foarte mult bloatware preinstalat pe ASUS ExpertCenter PN42, acesta este suficient pentru a face lucrurile lente și frustrante. Produsele McAfee, care însoțesc acest mini PC, au un impact sever asupra performanțelor. Îți recomand cu tărie să le elimini imediat ce te conectezi pentru prima dată la acest mini PC, pentru a avea o experiență de utilizare plăcută.

Performanțe în benchmarkuri

ASUS ExpertCenter PN42 nu este un mini PC menit să ofere performanțe remarcabile. Și, după cum a arătat experiența mea din teste, acest mini PC poate fi lent, mai ales atunci când bloatware-ul îi consumă resursele limitate. Totuși, pentru o perspectivă mai clară, am rulat câteva benchmarkuri, astfel încât să-l poți compara cu alte sisteme.

Am început prin a rula CPU-Z. În testul Single Thread, procesorul Intel N100 a obținut doar 303 puncte, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce oferă procesorul Intel Core i7-12700H, folosit la modelul mult mai scump Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit. În testul Multi-Thread, a scos doar 1288 de puncte, ceea ce reprezintă o viteză de șase ori mai mică decât cea obținută de un Intel Core i7-12700H. Acest benchmark confirmă că ASUS ExpertCenter PN42 nu este gândit pentru a rula activități care solicită mult procesorul.

Rezultate în CPU-Z

Rezultate în CPU-Z

În continuare, am vrut să văd cât de rapid este SSD-ul și am rulat pe el CrystalDiskMark. Vitezele de citire și de scriere secvențiale au fost destul de bune: 2,14 GB/s pentru citirea datelor și 1 GB/s pentru scrierea datelor. Acest test arată că SSD-ul inclus aduce un plus semnificativ de performanță acestui mini PC cu consum redus de energie.

Rezultate în CrystalDiskMark

Rezultate în CrystalDiskMark

SSD-ul își arată valoarea și când pornește Windows 11. Am măsurat mai multe porniri cu BootRacer și am constatat că cel mai rapid timp de pornire a fost de doar 30 de secunde, iar cel mai lent de 44 de secunde. Acestea sunt rezultate excelente pentru un astfel de mini PC cu putere redusă.

Cât de repede pornește ASUS ExpertCenter PN42

Cât de repede pornește ASUS ExpertCenter PN42

Am vrut, de asemenea, să văd cât de rapidă este conectivitatea Wi-Fi 6 pe ASUS ExpertCenter PN42. Când am rulat SpeedTest, am măsurat o viteză maximă de descărcare de 568 Mbps și o viteză de upload de 699 Mbps. Deși acestea nu sunt rezultate rele, am testat placa de rețea Intel AX201 pe mai multe laptopuri și a fost mai rapidă de fiecare dată. Presupun că cei 4GB de RAM și procesorul Intel N100 insuficient de puternic acționează, de asemenea, ca o limitare pentru transferurile Wi-Fi. Prin urmare, nu cred că ar trebui să optezi pentru conectivitatea Wi-Fi 6E, decât dacă intenționezi să profiți de banda de 6 GHz și de faptul că nu vor exista interferențe pe aceasta, ca în cazul benzilor de 2,4 GHz și 5 GHz.

Vitezele prin Wi-Fi 6

Vitezele prin Wi-Fi 6

Nu în ultimul rând, am vrut să văd cum se descurcă sistemul de răcire atunci când mini PC-ul este solicitat intens. Prin urmare, am rulat AIDA64 System Stability Test timp de aproximativ opt minute. Temperatura procesorului Intel N100 a început în jurul valorii de 36 de grade Celsius, a atins un maxim de 59 de grade și s-a stabilizat undeva în jurul valorii de 53 de grade Celsius. De asemenea, procesorul nu a fost nevoit să își limiteze performanța în timpul acestui test solicitant, ceea ce este foarte bine. Felicitări celor de la ASUS pentru că au construit un sistem de răcire atât de eficient!

ASUS ExpertCenter PN42 este surprinzător de rece

ASUS ExpertCenter PN42 este surprinzător de rece

După cum mă așteptam când am citit specificațiile hardware ale acestui produs, benchmarkurile rulate confirmă faptul că acest mini PC nu poate oferi un nivel de performanță ridicat. ASUS ExpertCenter PN42 este potrivit pentru activități simple, care nu necesită un procesor puternic și unde eficiența energetică este foarte importantă. Dacă-ți dorești performanțe mai bune decât cele măsurate în benchmarkurile mele, îți recomand să optezi pentru o versiune cu cel puțin 8 GB de memorie RAM și pentru procesorul ceva mai puternic Intel N200.

Îți place ASUS ExpertCenter PN42? Cum l-ai folosi?

Am ajuns la finalul acestei recenzii, iar acum știi ce oferă ASUS ExpertCenter PN42 în ceea ce privește performanța, calitatea construcției și experiența de utilizare. După cum poți vedea, acesta este un produs de nișă, gândit pentru sarcini de calcul mai puțin solicitante. Înainte de a închide această filă a browserului, vreau să știu ce părere ai despre acest produs: Îți place? Și pentru ce fel de activități l-ai folosi? Comentează folosind opțiunile de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows