Când vine vorba de rețele, întreprinderile mici și mijlocii au nevoi care combină dorințele consumatorilor obișnuiți (simplitate și viteză) cu cerințele organizațiilor mai mari (securitate, stabilitate și scalabilitate). Pentru a răspunde acestor nevoi, ASUS oferă o gamă specializată de dispozitive de rețelistică, denumită ExpertWiFi, care include echipamente precum routere wireless, routere pentru conexiuni prin cablu, switch-uri, puncte de acces și sisteme mesh Wi-Fi. Astăzi, analizez cel mai adaptabil router Ethernet al acestora - ASUS ExpertWiFi EBG19P. Acesta poate fi configurat pentru a funcționa ca server VPN, include instrumente puternice de securitate fără abonament și oferă până la 123 de wați prin porturile sale cu funcții Power over Ethernet (PoE). Dacă organizația ta are nevoie de o actualizare a rețelei, citește această recenzie și vezi ce are de oferit routerul ExpertWiFi EBG19P:
ASUS ExpertWiFi EBG19P: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router Ethernet este o alegere potrivită pentru:
- Întreprinderile mijlocii care au nevoie de soluții de rețelistică ușor de folosit
- Conexiuni la internet de până la 1 Gbps
- Companiile care au nevoie de VPN, antivirus, protecție firewall și alte caracteristici avansate
- Locații care necesită o infrastructură de rețea complexă
Pro și contra
Iată aspectele care îmi plac la ASUS ExpertWiFi EBG19P:
- Funcții de rețelistică adaptabile pentru utilizatorii business
- Caracteristici și instrumente VPN excelente
- Poate fi montat pe perete sau amplasat în zone ascunse
- Îți poți gestiona toate dispozitivele ExpertWiFi din panoul de control al routerului
- Port rapid USB 3.2 Gen 1
Cât despre dezavantaje:
- Anumite caracteristici funcționează numai dacă ai alte echipamente de rețelistică ExpertWiFi
Verdict
ASUS ExpertWiFi EBG19P este o alegere bună pentru organizațiile cu locații mai complexe și cu multe dispozitive care necesită conectivitate la rețea și internet. De exemplu, acesta poate fi folosit în școli, în clădiri de birouri, în hoteluri și în fabrici mici. Capacitățile sale Power over Ethernet (PoE) te pot ajuta să reduci costurile deoarece nu este nevoie să cumperi un switch PoE. În schimb, poți conecta mai multe puncte de acces direct la router. Dacă ai nevoie de un router Ethernet capabil, cu funcții VPN excelente și cu protecție antivirus și firewall de bună calitate, ASUS ExpertWiFi EBG19P ar trebui să se afle pe lista ta de achiziții.
Despachetarea lui ASUS ExpertWiFi EBG19P
ASUS ExpertWiFi EBG19P este ambalat într-o cutie de carton alb, provenită din zone silvice certificate FSC. Pe partea de sus a cutiei, ies în evidență o imagine a routerului, numele produsului și principalele sale caracteristici.
Pe părțile laterale, găsești detalii despre configurația hardware a routerului și despre ceea ce se află în interiorul cutiei. Pe partea din spate, ASUS a imprimat informații adiționale despre unele caracteristici care sunt importante pentru publicul țintă al acestui dispozitiv. După ce deschizi cutia și despachetezi totul, găsești următoarele elemente: routerul ASUS ExpertWiFi EBG19P, un cablu de rețea scurt, adaptorul de alimentare al routerului, cabluri de alimentare cu variante de priză pentru UE, Marea Britanie și SUA, ghidul de configurare rapidă, certificatul de garanție, informații de conectare locală, un ghid de montare a routerului pe perete și informații de siguranță despre produs.
Ambalajul lui ASUS ExpertWiFi EBG19P arată bine, iar experiența de despachetare este plăcută. În interiorul cutiei, ASUS pune la dispoziția clienților toate informațiile de care au nevoie pentru a începe și variante de priză pentru mai multe regiuni.
Caracteristici hardware și design
Designul funcțional al lui ASUS ExpertWiFi EBG19P îl face ușor de plasat în dulapuri sau în panouri de rețea, care îl țin la adăpost de priviri indiscrete, de avarii fizice și de acces neautorizat. Acest router cu funcții VPN măsoară 212 x 95 x 26 mm în lățime x adâncime x înălțime și cântărește 530 de grame. Pe partea superioară, vezi logoul companiei și numele produsului tipărite cu negru.
Pe partea din față a routerului, ai următoarele elemente:
- Ledul de alimentare indică dacă dispozitivul este pornit, oprit sau în modul de salvare
- Ledul de alertă PoE, care arată dacă un dispozitiv conectat la unul dintre porturile PoE este alimentat cu energie electrică
- Mufa de resetare
- Un port USB 3.2 Gen 1 pentru conectarea dispozitivelor USB, precum hard diskuri, unități flash sau modemuri USB
- Un port WAN care funcționează la 1 Gbps
- Alte două porturi WAN/LAN cu alimentare Power over Ethernet (PoE)
- Șase porturi LAN cu PoE
Nu uita că cele opt porturi PoE ale acestui router pot oferi până la 123 de wați dispozitivelor cu funcție PoE conectate la acesta.
Pe partea din spate, vei găsi doar portul de alimentare și câteva șuruburi care îți permit să scoți capacul superior din aluminiu.
Pe părțile laterale, grilele de ventilație ajută routerul să răcească hardware-ul care îl alimentează: un procesor dual-core Broadcom BCM4906 care rulează la 1,8 GHz, 512 MB de memorie RAM și 256 MB de spațiu de stocare. În interiorul routerului se află, de asemenea, o antenă Bluetooth 3.2, care îți permite să te conectezi la el cu un smartphone sau cu o tabletă.
Pe partea de jos a routerului cu fir ASUS ExpertWiFi EBG19P găsești patru picioare de cauciuc și două găuri pentru a-l monta pe perete. Există, de asemenea, un abțibild cu informații precum locul de fabricație al routerului, informațiile de conectare implicite, adresa MAC, numărul de serie etc.
ASUS ExpertWiFi EBG19P poate funcționa cu toate tipurile de conexiuni la internet obișnuite, poate fi configurat ca server VPN, are o mulțime de funcții de securitate, pe care le voi descrie în detaliu mai târziu în această recenzie, și poate gestiona toate tipurile de echipamente de rețea ASUS ExpertWiFi, de la switch-uri inteligente la puncte de acces.
Pentru mai multe informații tehnice despre acest produs și numeroasele sale caracteristici, accesează pagina sa oficială: ASUS ExpertWiFi EBG19P.
Configurarea și utilizarea lui ASUS ExpertWiFi EBG19P
Poți configura ExpertWiFi EBG19P atât de pe un smartphone cu aplicația ExpertWiFi instalată, cât și de pe un calculator conectat la router prin intermediul unui cablu de rețea. De data aceasta, am încercat să folosesc aplicația ExpertWiFi pentru a mă familiariza cu procesul. După ce m-am conectat cu un cont ASUS la aplicație, am scanat codul QR de pe partea inferioară a routerului pentru a mă conecta la acesta. Aplicația a pregătit conexiunea cu routerul cu fir și a încărcat expertul de configurare rapidă.
Expertul de configurare începe prin a solicita detaliile necesare pentru conexiunea la internet. Odată ce conexiunea la internet este stabilită și rețeaua funcționează corect, expertul te anunță, iar apoi poți trece la configurarea mai detaliată a rețelei tale.
Acum, nu prea ai o rețea, cu excepția dispozitivului ExpertWiFi EBG19P conectat la internet. Trebuie să adaugi alte echipamente de rețea, precum switch-ul ASUS ExpertWiFi EBP15, și puncte de acces, cum ar fi ASUS ExpertWiFi EBA63. Ca să le adaugi, apasă pe semnul plus din colțul din dreapta sus al aplicației, apasă pe Add AiMesh node (Adaugă nod AiMesh), iar apoi urmează instrucțiunile pentru adăugarea altor echipamente de rețea.
După ce ai terminat, poți să le vezi pe toate sub Devices (Dispozitive) > AiMesh și să configurezi în sfârșit întreaga rețea așa cum vrei. Poți configura Wi-Fi, activa suportul IPv6, activa protecția antivirus și firewall, configura routerul ca server VPN și multe altele.
Poți, de asemenea, să administrezi routerul și rețeaua ta de pe un calculator conectat la rețea, vizitând expertwifi.net într-un browser web. Interfața de administrare folosește același design vizual ca și aplicația ExpertWiFi și este organizată în mod logic.
Un aspect pe care îl apreciez este suportul multilingv. Atât interfața web, cât și ExpertWiFi pot fi utilizate în douăzeci și cinci de limbi printre care și limba română, ceea ce este minunat. Sunt puțini producători care oferă acest nivel de localizare pentru produsele lor de rețelistică.
Dacă vrei să obții cele mai bune performanțe și stabilitate pentru rețeaua ta, există două locuri în care ar trebui să investești ceva timp pentru a configura totul corect. Primul este AiMesh > Topology (Topologie). Asigură-te că ți-ai conectat corect toate switch-urile și punctele de acces și că ai configurat rețeaua backhaul pentru performanță optimă.
Al doilea loc este secțiunea Self-defined Network (SDN), unde poți configura toate rețelele Wi-Fi pe care vrei să le folosești în funcție de organizația ta și de nevoile acesteia. Expertul SDN te ajută să configurezi rapid rețele Wi-Fi pentru angajați cu reguli de acces specifice, o rețea IoT pentru toate dispozitivele care se conectează la Wi-Fi folosind doar banda de 2,4 GHz, un Portal vizitator pentru vizitatorii companiei tale și așa mai departe.
Un aspect care-mi place foarte mult este că poți să verifici de pe ASUS ExpertWiFi EBG19P dacă există actualizări de firmware pentru toate dispozitivele tale de rețea ExpertWiFi și să efectuezi actualizarea din același panou de control central atunci când este necesar. Poți, de asemenea, să setezi reguli pentru actualizarea automată a firmware-ului la anumite ore în timpul nopții (sau al zilei).
Atâta timp cât ai puțină experiență în domeniul rețelisticii, este ușor să configurezi ASUS ExpertWiFi EBG19P, precum și să administrezi întreaga rețea cu ajutorul routerului. În continuare, să vedem ce are de oferit acest router în ceea ce privește caracteristicile pentru utilizatorii de business:
Funcții avansate pentru întreprinderi
ASUS ExpertWiFi EBG19P are multe funcții destinate companiilor mici și mijlocii. Însă caracteristicile pe care le vei putea folosi și modul de a le utiliza variază în funcție de arhitectura rețelei tale și de dispozitivele ExpertWiFi pe care le conectezi la router. De exemplu, deși poți accesa secțiunea Self-defined Network (Rețea auto-definită), nu poți crea o astfel de rețea fără să adaugi mai întâi un punct de acces ExpertWiFi. Și apropo de această secțiune, aici poți crea rețele WiFi pentru tot felul de scopuri. Dacă ai o cafenea sau un restaurant, vei dori să configurezi un Portal vizitator (Guest Portal) pentru oaspeții tăi, promovându-ți afacerea. Dacă ai o fabrică mică sau o clinică medicală, vei dori o rețea IoT pentru toate dispozitivele inteligente care au nevoie de conectivitate WiFi. Dacă afacerea ta este împărțită în mai multe locații, poți direcționa o locație prin intermediul unei conexiuni VPN către cea principală etc.
IMM-urile pot avea, de asemenea, angajați care lucrează de la distanță. Pentru aceștia, vrei să configurezi routerul ASUS ExpertWiFi EBG19P folosind protocoale precum PPTP, OpenVPN, IPSec VPN și WireGuard VPN. În funcție de nevoile tale, poate fi necesar să configurezi VPN Fusion, să te conectezi simultan la mai multe servere VPN și să repartizezi dispozitivele companiei tale pe diferite tuneluri VPN.
Securitatea este asigurată de modulul AiProtection, care include mai multe niveluri de protecție fără să plătești un abonament. Aceste instrumente sunt incluse în mod implicit pe ExpertWiFi EBG19P. Ele pot fi activate în orice moment și pot fi folosite pentru cât timp vrei, fără niciun cost suplimentar:
- Router Security Assessment - analizează setările routerului tău și le evidențiază pe cele care afectează securitatea rețelei tale. De asemenea, cu un simplu clic, te duce la locul unde poți modifica fiecare setare care adaugă vulnerabilități rețelei tale.
- Two-way IPS - un sistem avansat de prevenire a intruziunilor care îți protejează rețeaua împotriva atacurilor DDoS, a spam-ului, a pachetelor rău intenționate primite sau a atacurilor legate de vulnerabilitatea rețelei. În plus, detectează pachetele suspecte care ies din rețeaua ta.
- Infected Device Prevention and Blocking - previne ca dispozitivele infectate din rețeaua ta să fie capturate de botnet-uri sau de atacuri zombi, care pot fura informații personale sau ataca alte dispozitive.
În cazul în care conectivitatea fiabilă la internet este obligatorie pentru afacerea ta, vei aprecia capacitățile Multi-WAN ale acestui router, care îți permit să folosești simultan două sau trei conexiuni de internet de 1 Gbps. Le poți configura în modul de echilibrare a sarcinilor sau în modul fail-over pentru a avea întotdeauna o rezervă atunci când conexiunea principală la internet cedează.
Dacă lățimea de bandă de internet a companiei tale este limitată, poți folosi funcția Adaptive QoS pentru a echilibra lucrurile între dispozitivele tale. Cu ajutorul acesteia, poți, de asemenea, să stabilești ce tipuri de activități sunt prioritizate în rețea, iar funcția complementară Traffic Analyzer îți arată cum este folosită lățimea de bandă a rețelei tale. Poți, de asemenea, să activezi Web History pentru a vedea ce site-uri web accesează angajații tăi atunci când sunt conectați la rețeaua companiei.
Alte caracteristici pe care le-ai putea aprecia sunt:
- DDNS - cu ajutorul acestuia, te poți conecta la routerul tău de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îi atribuie routerului tău o adresă IP publică dinamică.
- USB Application - îți permite să conectezi un hard disk USB la router și să-l configurezi ca NAS, să conectezi un modem USB sau chiar o imprimantă.
- Firewall - poți să activezi protecția firewall pe ExpertWiFi EBG19P și să configurezi modul cum în funcționează pentru a bloca atacurile DDOS, pentru a filtra traficul de rețea pe care nu îl dorești și pentru a filtra cuvintele cheie și adresele web.
- Network Tools - pentru a analiza rețeaua și a identifica ce este în neregulă cu ea. Acestea sunt utile atunci când depanezi problemele de conectivitate ale rețelei.
După cum poți vedea, ASUS ExpertWiFi EBG19P oferă multe caracteristici avansate utile pentru întreprinderile mici și mijlocii. Însă, pentru a le utiliza pe toate, ar trebui să combini acest router cu fir cu alte echipamente de rețea ExpertWiFi, precum switch-uri și puncte de acces.
Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB
Am făcut câteva teste atunci când am analizat routerul pentru conexiuni prin cablu ASUS ExpertWiFi EBG19P: în primul rând, am rulat instrumentul IPERF integrat, care produce o măsurătoare standardizată a performanței rețelei. Debitul măsurat de acest instrument a fost de 936,1 Mbps.
În continuare, am rulat SpeedTest pe un PC conectat direct la router. Conexiunea mea la internet oferă o viteză maximă de download de 1 Gbps și o viteză de upload de 800 Mbps. După cum poți vedea, routerul ExpertWiFi EBG19P a atins 919,7 Mbps la descărcarea datelor de pe internet și 689,42 Mbps la încărcarea datelor. În graficul de mai jos, poți vedea cum se compară cu routerul ASUS ExpertWiFi EBG15 pe care l-am analizat recent.🙂
La final, am conectat un SSD portabil la portul USB al lui ASUS ExpertWiFi EBG19P și am transferat date între un PC desktop și SSD. Portul USB 3.2 Gen 1 al acestui router a oferit viteze de descărcare rapide: 867,10 Mbps. Din păcate, încărcările au fost mult mai lente, dar au rămas la viteze care le-au permis utilizatorilor să transfere date relativ rapid.
Așa cum era de așteptat, ASUS ExpertWiFi EBG19P își respectă promisiunea de a oferi conexiuni Ethernet de 1 Gbps. Însă, la încărcarea datelor pe internet, acest router cu fir oferă viteze ușor mai mici decât cele ale routerelor ASUS de consum. Partea bună este că portul său USB 3.2 Gen 1 este foarte rapid, permițând organizațiilor să profite din plin de el.
Ce părere ai despre ASUS ExpertWiFi EBG19P?
Ai ajuns la sfârșitul acestei recenzii pentru ASUS ExpertWiFi EBG19P. Sper că acum ai o imagine de ansamblu mai bună asupra acestui produs și înțelegi dacă poate satisface cerințele de rețelistică ale organizației tale. Dacă ai întrebări despre acest router pentru conexiuni prin cablu, comentează folosind opțiunile de mai jos. Dacă ți-a plăcut recenzia mea, nu ezita să te abonezi la newsletterul nostru prin e-mail folosind formularul de mai jos. Este gratuit și te poți dezabona oricând.🙂