Performanța wireless
Să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Stația principală ASUS Lyra a fost pusă în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație ASUS Lyra în dormitorul mare și a treia la intrarea în bucătărie, pentru a îmbunătăți acoperirea și în acea cameră.
Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurătorilor noastre, am folosit un laptop HP Spectre 13t. Am decis să comparăm ASUS Lyra cu TP-Link Deco M5 și Linksys Velop - două sisteme wireless competitoare, de tip mesh WiFi.
Am început prin a evalua rețeaua wireless la 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind aplicația NetSpot Pro. În graficul de mai jos se vede faptul că ASUS Lyra nu ne-a oferit cea mai bună putere posibilă a semnalului wireless, pe această frecvență.
Apoi, am folosit SpeedTest, pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de ASUS Lyra. Așa cum se vede mai jos, ASUS Lyra ne-a oferit descărcări rapid în toate camerele. În unele camere a fost cel mai rapid sistem mesh WiFi din comparația noastră.
Am măsurat viteza de încărcare prin SpeedTest și am observat același trend ca mai devreme: ASUS Lyra este rapid, iar în unele camere cel mai rapid.
Am continua măsurătorile pe frecvența wireless la 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance pentru a transfera date prin rețea între două calculatoare. ASUS Lyra a fost rapid, iar în unele camera a fost incredibil de rapid. Așa cum se vede mai jos, viteza medie de descărcare a datelor a variat mai mult decât în cazul altor sisteme mesh WiFi.
Performanțele obținute în ceea ce privește viteza de upload pe frecvența de 2.4 GHz, au fost similare.
Rețeaua wireless la frecvența 2.4 GHz care este emisă de ASUS Lyra poate fi foarte rapidă. Uneori incredibil de rapidă. Dar, viteza medie obținută poate varia mai mult decât în cazul altor sisteme wireless.
Am trecut la frecvența wireless de 5 GHz. Mai întâi am urmărit evoluția semnalului wireless pe această frecvență. În graficul următor se vede cum ASUS Lyra a avut o performanță similară cu a sistemelor wireless din comparația noastră.
Pentru a vedea potențialul maxim de viteză, am folosit ASUS PCE-AC88, singura placă de rețea 4x4 MU-MIMO care atinge cele mai mari viteze posibile cu o placă de rețea wireless.
Am folosit SpeedTest, să vedem cât de rapidă poate fi conexiunea la internet pe ASUS Lyra. Am obținut un maxim de 509,86 Mbps pentru viteza de descărcare a datelor și 409,63 Mbps pentru cea de încărcare, pe frecvența wireless de 5 GHz. Numere mari. Din păcate, majoritatea laptopurilor și smartphone-urilor obțin viteze mai mici, deoarece nu au plăci de rețea wireless atât de avansate.
Apoi, am folosit SpeedTest pe laptopul nostru de teste, în fiecare cameră din apartament. Mai jos poți vedea evoluția vitezei de descărcare. ASUS Lyra a fost foarte rapid în unele camere și surprinzător de lent în altele.
Viteza de încărcare a urmat un trend similar, în fiecare cameră.
Pentru ultimele măsurători pe frecvența de 5 GHz, am folosit PassMark Performance pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. ASUS Lyra ne-a oferit viteze de descărcare foarte bune, în unele camere, fără a fi campionul vitezei din comparația noastră.
Același lucru este valabil și pentru viteza de încărcare a datelor.
Rețeaua wireless la frecvența de 5 GHz care este emisă de ASUS Lyra poate oferi viteze foarte mari, dacă ai hardware de top, cu plăci de rețea foarte bune. Pentru dispozitivele obișnuite, fără facilități speciale în ceea ce privește placa de rețea wireless, ASUS Lyra nu este un campion al vitezei maxime. De asemenea, variabilitate vitezei medii este mai mare decât atunci când folosești alte sisteme mesh WiFi.
Performanţa pentru reţelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
PC-ul desktop a fost conectat la stația principală ASUS Lyra printr-un cablu de rețea de 1 Gbps. Mai întâi am rulat testul SpeedTest ca să aflăm cât de rapidă este conexiunea la internet pe calculatorul desktop conectat la stația principală ASUS Lyra. Așa cum se vede mai jos, ASUS Lyra poate oferi transferuri foarte apropiate de vitezele maxime oferite de conexiunea noastră la internet.
În graficul de mai sus, doar ASUS Lyra și ASUS RT-AC88U au ajuns la 500 Mbps pentru viteza de încărcare, pentru că atunci când le-am testat conexiunea noastră a fost actualizată. Când am testat celelalte două routere, conexiunea noastră era limitată la 200 Mbps pentru viteza de încărcare a datelor.
După aceea, am realizat un transfer prin rețea, între cele două calculatoare, fiecare conectate printr-un cablu Ethernet, la o stație ASUS Lyra diferită. Din moment ce stațiile ASUS Lyra erau conectate între ele fără cabluri, transferul a fost mediat printr-o conexiune WiFi. Am folosit PassMark Performance test pentru a măsura viteza obținută. Așa cum se vede mai jos, acesta a fost mai lentă decât cea oferită de competiție.
ASUS Lyra oferă conexiuni reale de 1 Gbps prin cablu Ethernet. Din moment ce este un sistem de tip mesh, conexiuni internet la această viteză se pot realiza doar pe un PC conectat la stația principală ASUS Lyra.
Caracteristici suplimentare
ASUS Lyra oferă câteva caracteristici suplimentare pe lângă rețeaua wireless standard:
- AiProtection - un modul de securitate dezvoltat împreună cu Trend Micro. Cu ajutorul său, ASUS Lyra blochează în mod automat saiturile malițioase. De asemenea, primești și un sistem de prevenire a intruziunilor de pe internet precum și recunoașterea și blocarea automată a dispozitivelor infectate. Aceste facilități sunt foarte utile într-o casă inteligentă cu multe dispozitive și oaspeți care vin în vizită cu dispozitive noi.
- Family Members - îți permite să creezi un program pentru accesul la internet precum și filtre pentru conținutul nepotrivit copiilor, pe toate dispozitivele pe care aceștia le folosesc. Părinții vor aprecia foarte mult această caracteristică. Ce ni s-a părut straniu este că această facilitate este disponibilă doar în aplicația mobilă ASUS Lyra, nu și în interfața web de administrare.
- Guest network - poți activa o rețea wireless pentru oaspeții care vin în vizită. Din aplicația mobilă poți configura doar limite de timp pentru oaspeți. Dar, din interfața web de administrare, poți configura limite de trafic și dacă vrei sau nu ca oaspeții tăi să aibă acces la calculatoarele din rețeaua ta.
- Traffic Manager (Adapting QoS) - un serviciu prietenos pentru regulile pe care vrei să le aplici pentru prioritizarea unui anumit tip de trafic, în rețea. De exemplu, dacă ești pasionat de jocuri online, poți da prioritate maximă pentru traficul realizat de jocuri.
- VPN Server - facilitatea aceasta poate fi pornită doar din interfața web de administrare. ASUS Lyra poate folosi protocoalele PPTP și OpenVPN.
- Network Tools - unelte de depanare care te ajută să-ți rezolvi problemele pe care le poți întâmpina cu rețeaua. Pot fi accesate doar din interfața web de administrare.
- Amazon Alexa - dacă folosești Alexa, îi poți vorbi pentru a controla ASUS Lyra, folosind comenzi vocale.
ASUS Lyra oferă toate caracteristicile de care ai nevoie pentru o rețea sigură în casa ta, inclusiv facilități moderne precum controlul prin voce, folosind Amazon Alexa.
Care este părerea ta despre ASUS Lyra?
Acum știi părerea noastră despre sistemul wireless ASUS Lyra pentru întreaga casă. De asemenea, știi și ce performanțe a oferit în testele noastre. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne ce părere ai despre ASUS Lyra, într-un comentariu. Dacă ai deja acest sistem, tu ce experiență de utilizare ai avut până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.