Mini PC-urile sunt un concept atrăgător pentru multe persoane, inclusiv pentru editorii din echipa Digital Citizen. Unele dintre ele sunt atât de mici încât pot încăpea în palma ta. Așa este și ASUS PN62. Deși acest mini PC vine cu procesoare Intel din generația a 10-a, în loc de generația 11, are totuși niște puncte forte interesante. Dacă ceea ce cauți este un mini PC cu o bună calitate a construcției și multe opțiuni de conectivitate, citește această recenzie și vezi părerea noastră despre ASUS Mini PC PN62:
ASUS Mini PC PN62: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest calculator de mici dimensiuni este o alegere foarte bună pentru:
- Persoanele care preferă un calculator mic pentru biroul de acasă ori de la serviciu
- Utilizatorii care vor performanță pe care se pot baza de la mini PC-ul lor
- Persoanele care vor Wi-Fi 6 și multe opțiuni de conectivitate
- Utilizări industriale la temperaturi extreme
Pro și contra
Iată ce ne place la ASUS Mini PC PN62:
- Dimensiuni și greutate foarte reduse
- Wi-Fi 6 și multe opțiuni de conectivitate
- Performanță similară cu competiția
- Cititor de carduri de memorie inclus
- Poate lucra cu monitoare 4K
- Ușor de montat pe spatele unui monitor
Există și puncte slabe:
- Destul de zgomotos la încărcare maximă
Verdict
ASUS Mini PC PN62 ocupă puțin spațiu pe birou și poate fi montat aproape oriunde îți dorești, cu ajutorul plăcii VESA din pachet. Are o calitate bună a construcției, un sistem de răcire ușor mai eficient decât competiția, un cititor de carduri de memorie, Wi-Fi 6 și multe opțiuni pentru conectare. Per total, ASUS Mini PC PN62 reprezintă o opțiune excelentă pentru oricine își dorește un calculator de mici dimensiuni pentru serviciu sau acasă, dar mai ales pentru utilizatorii care lucrează de acasă și au puțin spațiu la dispoziție.
Despachetarea ASUS Mini PC PN62
ASUS Mini PC PN62 vine într-o cutie relativ mică, similară cu cea din poza de mai jos. Pe ea vezi numele companiei producătoare, numele și poza produsului pe care l-ai cumpărat.
Atunci când despachetezi totul, găsești mini PC-ul cumpărat. Așa cum observi mai jos, acesta are un design funcțional.
Pe lângă ASUS PN62, găsești și cablul de alimentare, încărcătorul, documentația tehnică, un disc de suport, multe șuruburi și o placă VESA pe care o poți folosi pentru a atașa mini PC-ul pe spatele unui monitor.
Despachetarea ASUS Mini PC PN62 este simplă și rapidă. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a-l instala unde dorești, inclusiv o placă pentru montarea pe spatele unui monitor sau televizor.
Design și caracteristici hardware
ASUS Mini PC PN62 are un design eficient, gândit să minimizeze spațiul ocupat și să ofere cât mai multe opțiuni de conectivitate. Carcasa este dintr-un plastic mat destul de arătos. Pe ea, vezi și un abțibild cu procesorul Intel pe care-l are înăuntru. Aceste poate fi unul dintre următoarele procesoare: Intel Core i3-10110U, Intel Core i5-10210U, Intel Core i7-10510U și Intel Core i7-10710U. Pe partea din față a ASUS Mini PC PN62, găsești următoarele: butonul pentru pornire/oprire, un microfon pentru videoconferințe, o mufă pentru căști, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, un cititor de carduri microSD, un port USB 3.2, un receptor infraroșu pentru telecomenzi și un indicator de activitate.
Pe partea dreaptă, găsești sistemul de aerisire și un lacăt Kensington.
Pe partea stângă, vezi doar găurile sistemului de răcire.
Pe spatele ASUS Mini PC PN62, avem alte găuri de aerisire, un port HDMI, un port DisplayPort, un port USB 3.2 Gen 1 Type-C, o mufă de rețea Ethernet, două porturi USB 3.2 și mufa de alimentare.
Pe partea de jos, sunt patru piciorușe din cauciuc, mai multe guri de aerisire, abțibilduri cu detalii despre mini PC-ul pe care l-ai cumpărat și șuruburile pe care trebuie să le desfaci pentru a deschide ASUS PN62 și a vedea ce e înăuntru.
În ceea ce privește mărimea, acesta are doar 115 x 115 x 49 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, cântărește doar 700 de grame cu un hard disk de 2.5” inclus.
Versiunea pe care am primit-o noi în teste vine cu un procesor pentru laptopuri Intel Core i5-10210U din generația a 10 de procesoare cu grafică integrată. Pentru unii utilizatori, asta poate fi un neajuns, deoarece își doresc un procesor Intel din generația 11. De asemenea, versiunea primită de noi în teste a venit fără RAM și SSD. Acestea trebuie cumpărate separat și montate înainte de a folosi mini PC-ul. În funcție de unde-l cumperi și la ce preț, ASUS Mini PC PN62 poate veni sau nu cu RAM (până la 64 GB) și cu SSD. Un aspect pe care-l apreciem este faptul că oferă suport pentru rețele Wi-Fi 6 și conectivitate Bluetooth 5.
În ceea ce privește sistemele de operare, dacă cumperi acest mini PC cu un SSD inclus, îl poți cumpăra și cu Windows 10 preinstalat, atât în versiunea Home, cât și Pro. ASUS spune că acest mini PC a trecut prin teste riguroase de rezistență. Compania promite că acesta poate să funcționeze în condiții extreme, cu temperaturi care variază de la -40°C, până la medii umede și temperaturi care trec de 60°C. Asta îl face o alegere potrivită pentru utilizatorii de business care vor să-l folosească în medii industriale.
Pentru a informații detaliate despre acest mini PC, mergi la această pagină: ASUS Mini PC PN62.
Instalarea și utilizarea ASUS Mini PC PN62
Înainte de a utiliza ASUS Mini PC PN62, a trebuit să instalăm un SSD sau un hard disk și RAM. În funcție de ce versiune cumperi, este foarte posibil să fie nevoie să faci la fel. Din fericire, accesul la componentele din interior se face ușor. Tot ce trebuie este să desfaci șuruburile de pe partea de jos și să deschizi carcasa.
Sloturile pentru adăugarea de RAM și stocare sunt ușor de accesat. În cutia mini PC-ului, găsești și toate șuruburile de care ai nevoie. În unitatea noastră pentru review, am instalat un SSD Kingston A400 M.2 cu o capacitate de 120 GB, viteze de citire de 500MB/s și de scriere de 320MB/s. RAM-ul pe care l-am instalat a fost un kit de 8 GB HyperX HX426S15IB2/8 DDR4-2666. Instalarea acestora ne-a luat cam un minut și apoi am putut trece la treabă.
Am instalat Windows 10 în câteva minute și am început să-l folosim. Experiența de utilizare a fost rapidă indiferent de ce am făcut, de la pornirea sistemului în 22 de secunde, la navigarea pe web, editarea de documente Microsoft Office, ori sarcini ușoare de editare de imagini și video. Aplicațiile au răspuns rapid și sistemul de operare s-a mișcat bine, fără a se simți lent.
Cât timp nu am stresat procesorul din ASUS Mini PC PN62, zgomotul făcut de acesta a fost imperceptibil. Dar atunci când am stresat procesorul, mini PC-ul a devenit zgomotos. Pentru a auzi cât de zgomotos devine, ascultă clipul de mai jos:
Un aspect care ne place la ASUS Mini PC PN62 este că nu adună la fel de mult praf și amprente ca alte mini PC-uri pe care le-am testat. Finisajul său mat arată foarte bine chiar și după cele două săptămâni în care l-am testat.
Dacă vrei să faci procesul de instalare al driverelor cât mai ușor, îți recomandăm să folosești Intel Driver & Support Assistant (Intel DSA). Acest mini PC are multe componente produse de Intel și această unealtă îți permite să găsești, să descarci și să instalezi driverele aferente cu maximă rapiditate.
Acest mini PC are o placă de rețea cu Wi-Fi 6, care merge foarte bine cu cele mai noi routere din piață. Am făcut un SpeedTest rapid și am atins o viteză de download de 780.14 Mbps pe o rețea Wi-Fi 6. Dacă vrei viteze și mai mari, poți folosi portul Ethernet din spate ca să conectezi mini PC-ul la rețea prin cablu.
Suntem mulțumiți de experiența de utilizare oferită de ASUS Mini PC PN62. Este bun pentru aproape orice, mai puțin gaming, editare video și design asistat pe calculator (CAD) - sarcini care necesită o placă video puternică. Dacă vrei mai multă putere, acest mini PC poate fi cumpărat cu un procesor Intel Core i7. Dacă vrei să plătești mai puțin, poți alege o versiune cu un procesor Intel Core i3. Alegerea îți aparține.
Performanța în teste sintetice
Pentru a vedea cât de bine funcționează ASUS Mini PC PN62, l-am comparat cu Intel NUC10i5FNH în mai multe benchmark-uri. Ambele mini PC-uri folosesc același procesor Intel Core i5-10210U și au o abordare similară în ceea ce privește designul și calitatea construcției. Primul benchmark pe care l-am folosit este CPU-Z. În testul Single Thread, a avut un scor de 429 de puncte, cu 10% mai mic decât Intel NUC10i5FNH.
În testul Multi-Thread al CPU-Z, diferența dintre cele două a fost de doar 5% - insesizabilă pentru majoritatea utilizatorilor.
După aceea am rulat PCMark 10, o aplicație de testare care evaluează performanța în activități de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe web, conferințe video, pornirea de aplicații, crearea de conținut digital și aplicații de productivitate. Și în acest benchmark, diferența a fost de 5% în favoarea Intel NUC.
Am verificat și cât de rapide sunt cele două mini PC-uri la navigarea pe web. Am folosit testul JetStream 2 în Google Chrome, care folosește tehnologiile JavaScript și WebAssembly. Cu cât ai un scor mai mare, cu atât mai rapid este PC-ul tău la a încărca site-uri web. De data asta, ASUS Mini PC PN62 a avut un avantaj de performanță de 5%.
7-Zip este o aplicație de arhivare a fișierelor, care ne ajută să verificăm cât de rapid este un procesor. În testul pentru compresia fișierelor, ASUS Mini PC PN62 a fost cu 10% mai lent decât Intel NUC10i5FNH.
În testul de decompresie a fișierelor, ASUS Mini PC PN62 a fost cu 4% mai rapid decât Intel NUC.
Pentru a testa temperaturile la care ajung procesoarele din cele două mini PC-uri, am rulat testul de stabilitate oferit de AIDA64. Temperatura maximă măsurată pe ASUS Mini PC PN62 a fost de 88 de grade Celsius. Rezultatele ne arată că sistemul de răcire creat de ASUS este puțin mai eficient decât cel oferit de Intel.
Puterea maximă consumată a fost aceeași pe ambele mini PC-uri, deoarece folosesc același procesor. 39 Wați este un rezultat excelent, care denotă faptul că procesoarele folosite în aceste două mini PC-uri sunt foarte eficiente energetic.
ASUS Mini PC PN62 oferă performanțe satisfăcătoare, la un nivel similar cu Intel NUC10i5FNH, un mini PC asemănător, dotat cu același procesor. Cele două mini PC-uri fac rocade în testele noastre, diferența de performanță dintre ele fiind adesea neglijabilă. ASUS pare să vină cu un sistem de răcire ușor mai eficient, iar temperaturile maxime atinse sunt ceva mai mici decât cele oferite de Intel.
Care este părerea ta despre ASUS Mini PC PN62?
Acum știi ce părere avem despre ASUS Mini PC PN62, aspectele sale pozitive și negative. De asemenea, știi la ce să te aștepți de la acesta în ceea ce privește performanța și configurațiile disponibile. Înainte de a închide review-ul nostru, spune-ne ce părere ai despre ASUS Mini PC PN62. Îți place ce are de oferit? Te interesează să-l cumperi? Comentează mai jos și hai să discutăm.