Review ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti: Merită să faci upgrade?

recenzie
Review ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti: Merită să faci upgrade?
Rating

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este o nouă placă video (GPU) care își propune să ofere performanță foarte bună fără a avea un preț exagerat. Și după cum știi foarte bine, atunci când alegi o placă video nouă, trebuie să fii atent la echilibrul dintre performanță, eficiență și cost. ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti include cele mai noi funcții NVIDIA, precum DLSS 4 și ray tracing îmbunătățit, reușind în țină sub control destul de bine consumul de energie și căldura generată. După ce am folosit-o zilnic și am testat-o în diverse jocuri și benchmarkuri, sunt acum gata să-ți spun mai multe despre ea. Totul în speranța că vei vei lua o decizie informată dacă s-o achiziționezi chiar acum, să aștepți câteva luni ori să cauți alte opțiuni:

Reclamă

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă dacă vrei:

  • Setări vizuale Ultra și un număr mare de cadre pe secundă în jocuri la rezoluții 4K și 1440p
  • Performanțe excelente de ray tracing și DLSS 4
  • O placă video puternică, care nu se încălzește foarte tare

Pro și contra

Iată ce-mi place la ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti:

Vezi prețul:
  • Performanță excelentă la orice rezoluție, inclusiv 4K
  • Ray tracing îmbunătățit comparativ cu versiunile anterioare
  • Tehnologie de upscaling DLSS 4
  • Multă memorie GDDR7 rapidă (16 GB)
  • Sistem de răcire eficient și overclocking din fabrică
  • Consum relativ redus de energie pentru performanțele sale (aproximativ 300 de wați)

Cât despre aspectele negative:

  • Prețul său este ridicat la lansare, iar disponibilitatea este redusă
  • Placa folosește un conector de alimentare cu 16 pini în loc de conectori obișnuiți cu 8 pini, ceea ce nu ajută la gestionarea cablurilor
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este o placă video bună atât în ceea ce privește performanța, cât și eficiența. Poate să ruleze orice joc la 1440p și setări Ultra, cu un număr de cadre ridicat, și să se descurce și cu 4K, deși este posibil să vrei să activezi DLSS sau setări de calitate vizuală ceva mai reduse pentru un număr foarte mare de fps-uri. Dacă îți place NVIDIA și folosești un GPU mai vechi, merită să ai în vedere această placă. Dar dacă ai deja un RTX 4080 SUPER sau dacă poți găsi unul la un preț similar, în timpul unei promoții, te vei bucura de performanțe similare. ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti poate fi, fără îndoială, o opțiune excelentă pentru orice gamer. Merită probabil s-o cumperi dacă o poți găsi în magazine la prețul corect, nu la unul umflat de cererea mare și de lipsa ofertei. Pentru că da, stocurile par să fie deja o problemă cu toată noua serie NVIDIA RTX 5000.

Despachetarea plăcii video ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

Despachetarea ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este o experiență simplă și plăcută. Ambalajul arată bine și pare robust. Este conceput pentru a proteja placa în timpul transportului, iar suportul interior, realizat din spumă groasă, face o treabă excelentă pentru a păstra totul în siguranță.

Ambalajul arată bine și arată o imagine a ceea ce tocmai ai cumpărat

Ambalajul arată bine și arată o imagine a ceea ce tocmai ai cumpărat

Atunci când am deschis cutia, primul lucru pe care l-am văzut a fost placa video, învelită într-o pungă antistatică, pentru a preveni orice defecțiuni electrice. Aceasta a fost așezată într-un suport din spumă pe măsură, care a împiedicat-o să se miște. ASUS nu se complică la capitolul accesorii. Există un ghid de pornire rapidă, un pliant cu detalii despre garanție, o bandă Velcro, o felicitare de mulțumire și un cablu de alimentare pentru placă.

Primești strictul necesar pentru a începe să folosești placa video

Primești strictul necesar pentru a începe să folosești placa video

Per total, ambalajul este practic și asigură protecție. Arată bine și include tot ce ai nevoie pentru a începe.

Reclamă

Design și specificații hardware

Construită pe noua arhitectură Blackwell de la NVIDIA, RTX 5070 Ti este creată pentru a oferi un număr mare de cadre, inclusiv în rezoluții 4K. ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti are 8960 de nuclee CUDA, care se ocupă de procesarea grafică generală, și nuclee Blackwell AI shader, concepute pentru sarcini avansate de inteligență artificială (AI). Aceasta oferă până la 44 teraflopi (TFLOPS) de putere brută de calcul pentru gaming și pentru randare. Placa include, de asemenea, nuclee Tensor din generația a 5-a, optimizate pentru caracteristici AI precum DLSS 4, oferind 1406 AI TOPS (trilioane de operații pe secundă) pentru calcule AI rapide. Pentru ray tracing, include nuclee Ray Tracing de generația a 4-a, capabile de 133 TFLOPS, care permit o iluminare, umbre și reflexii mai realiste în jocuri. Placa video are 16 GB de memorie GDDR7 pe un bus de memorie de 256 de biți, cu o frecvență de boost care ajunge la 2482 MHz în modul overclocking (și 2452 MHz în modul normal).

Specificațiile tehnice ale lui ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti arată bine

Specificațiile tehnice ale lui ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti arată bine

La fel ca celelalte plăci RTX 5000, 5070 Ti este compatibilă cu DLSS 4, tehnologia NVIDIA de upscaling, bazată pe inteligență artificială, care îmbunătățește numărul de cadre și calitatea imaginii. Aceasta include Multi Frame Generation, Ray Reconstruction și Super Resolution. NVIDIA afirmă că poate crește numărul de cadre pe secundă de până la 8 ori față de randarea tradițională și de până la 1,7 ori la trecerea de la Frame Generation la Multi Frame Generation.

Această placă video este compatibilă cu DLSS 4 și cu Multi Frame Generation

Această placă video este compatibilă cu DLSS 4 și cu Multi Frame Generation

În ceea ce privește ieșirile, ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este echipată cu un port HDMI 2.1b și cu trei porturi DisplayPort 2.1b, ceea ce-ți permite să conectezi până la patru monitoare, la o rezoluție maximă de 7680 x 4320. Spre deosebire de plăcile GeForce RTX 4000 mai vechi, seria RTX 5000 vine cu DisplayPort 2.1b.

Există trei DisplayPort 2.1b și un HDMI 2.1b pe GPU

Există trei DisplayPort 2.1b și un HDMI 2.1b pe GPU

Răcirea este asigurată de trei ventilatoare axiale, care folosesc rulmenți cu două bile pentru un flux de aer mai bun și pentru o durată de viață mai lungă.

Ventilatoarele sunt axiale și au rulmenți cu două bile

Ventilatoarele sunt axiale și au rulmenți cu două bile

Pe partea din spate, o placă metalică mare ajută la disiparea căldurii, mărind totodată rezistența plăcii video. Este un lucru bun, deoarece nu vrei să se îndoaie sub propria greutate. Asta ar putea duce la deteriorarea atât a plăcii video, cât și a slotului PCIe al plăcii de bază. Un aspect de reținut este că ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti nu are deloc lumini RGB.

Nu există RGB pe această placă video

Nu există RGB pe această placă video

O alegere discutabilă este folosirea unui conector de alimentare cu 16 pini. Placa video consumă maxim 300 de wați, deci doi sau trei conectori standard cu 8 pini ar fi fost probabil suficienți, evitând un cablu suplimentar, care unește trei conectori cu 8 pini într-unul cu 16 pini. Asta poate îngreuna gestionarea cablurilor.

Puterea suplimentară este asigurată de un conector cu 16 pini

Puterea suplimentară este asigurată de un conector cu 16 pini

În ceea ce privește dimensiunea, ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este mare, măsurând aproximativ 30,4 cm în lungime, 12,6 cm în lățime și 5 cm în grosime. Din punct de vedere tehnic, placa ocupă 2,5 sloturi, dar în realitate, sunt trei, așa că asigură-te că există suficient spațiu pentru aceasta în carcasa PC-ului tău.

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este un GPU mare

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti este un GPU mare

Dacă vrei mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile hardware ale acestei plăci video, accesează această pagină web: ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti 16GB GDDR7.

Per total, această placă video are specificații hardware excelente și un design solid. Este creată pentru gaming la rezoluții 1440p și 4K cu un număr mare de cadre, în special cu DLSS activat.

Reclamă

Experiența de utilizare a plăcii video ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

După ce am instalat ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti în PC-ul meu, am testat cum se comportă zi de zi, nu doar în benchmarkuri. În caz că te interesează, sistemul pe care l-am folosit pentru teste avea următorul hardware:

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti în sistemul meu de testare

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti în sistemul meu de testare

De la gaming la utilizarea simplă a desktopului, trebuie să spun că PC-ul pe care l-am construit pentru ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti a oferit o experiență de utilizare excelentă. Primul lucru pe care l-am făcut apoi a fost să intru direct în jocuri, precum Cyberpunk 2077 și Star Wars Outlaws. 5070 Ti s-a descurcat cu acestea cu ușurință și pe setările de calitate vizuală Ultra. Numărul de cadre a rămas ridicat, iar DLSS 4 s-a asigurat că totul merge bine, inclusiv scenele detaliate. Chiar și la rezoluție 4K, placa video nu a avut probleme, ceea ce a fost impresionant.

Cyberpunk 2077 pe ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

Cyberpunk 2077 pe ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti s-a dovedit excelentă și pentru sarcinile zilnice. Deseori, rulez mai multe aplicații în același timp, împletind navigarea pe web cu streaming video, cu aplicații Office și cu mașini virtuale. Placa a ținut totul în funcțiune fără probleme. O surpriză plăcută a fost cât de silențios a rămas aceasta. Chiar și în condiții de solicitare, ventilatoarele și-au mărit rareori viteza până la niveluri sesizabile. În timpul utilizării normale, precum navigarea pe internet sau vizionarea de videoclipuri, acestea au fost adesea complet silențioase. Sistemul de răcire al plăcii a făcut o treabă excelentă în a menține temperaturile scăzute.

Lucrul pe un PC echipat cu ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

Lucrul pe un PC echipat cu ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti

Utilizarea zilnică a lui ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti mi-a demonstrat că această placă poate rula orice joc la calitate vizuală maximă, precum și să îndeplinească orice îi ceri pentru muncă. Nu sunt editor video sau designer grafic, dar dacă tu ești, sunt gata să pariez că această placă poate face față și cerințelor tale.

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a oferi niște cifre privind performanța lui ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti, am rulat și câteva benchmarkuri de gaming la setările vizuale Ultra, cu ray tracing activat acolo unde a fost posibil. Și pentru a-mi face o idee și mai bună, am comparat rezultatele cu cele obținute de predecesorul său, NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, precum și cu cele ale modelului de generația anterioară NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER.

Înainte de a trece în revistă rezultatele, reține că toate jocurile au fost testate la cele mai înalte setări grafice (Ultra), cu ray tracing setat la calitate ridicată în titlurile compatibile cu acesta. Am ales, de asemenea, să nu folosesc upscaling NVIDIA DLSS deoarece am vrut să văd cum se compară plăcile la nivel de performanță brută, nativă.

Reclamă

Am început cu Cyberpunk 2077. Folosind presetarea grafică RT Ultra, GeForce RTX 5070 Ti atinge 93 fps la 1080p, cu doar aproximativ 3% sub GeForce RTX 4080 SUPER. La 1440p, sunt 61 fps vs. 62 fps, iar la 4K, ambele plăci sunt la egalitate, cu 31 fps. Comparativ cu GeForce RTX 4070 Ti, GeForce RTX 5070 Ti poate fi cu până la 20% mai rapidă la 1080p și cu 55% mai rapidă la rezoluții mai mari.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

În continuare, The Callisto Protocol cu setările de calitate vizuală Ultra și ray tracing activat: GeForce RTX 5070 Ti înregistrează 96 fps la 1080p, depășind RTX 4080 SUPER cu aproximativ 4%, și păstrează acest avans la 1440p, cu 92 fps. La rezoluția 4K, rezultatul este de 59 fps, cu aproximativ 5% în urma lui RTX 4080 SUPER, dar totuși cu aproximativ 20% mai rapid decât GeForce RTX 4070 Ti la 1440p și cu până la 50% mai rapid la 4K.

Rezultate în The Callisto Protocol

Rezultate în The Callisto Protocol

În The Witcher 3 (Wild Hunt Next-Gen Update, presetare RT Ultra), ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti are o medie de 91 fps la 1080p, cu aproximativ 3% mai mult decât RTX 4080 SUPER. La 1440p, rezultatul este 63 fps vs. 64 fps, iar la 4K, 33 fps vs. 35 fps. Acestea sunt rezultate foarte apropiate, în marja de eroare. Însă, la toate rezoluțiile, GeForce RTX 5070 Ti este cu aproximativ 25% mai rapidă decât GeForce RTX 4070 Ti.

Rezultate în The Witcher 3: Wild Hunt

Rezultate în The Witcher 3: Wild Hunt

Pentru a continua, în Total War WARHAMMER III, GeForce RTX 5070 Ti se menține aproape de RTX 4080 SUPER, rămânând în urmă cu aproximativ 7 până la 8% la 1080p și 1440p, și cu aproximativ 4% la 4K. Este încă undeva între 25 și 30% mai rapidă decât 4070 Ti, ceea ce o face o alegere bună pentru fanii jocurilor de strategie în timp real.

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Rezultate în Total War WARHAMMER III

În Assassin's Creed Mirage, GeForce RTX 5070 T aproape egalează 4080 SUPER la 1080p (171 fps vs. 170 fps), este cu aproximativ 5% mai lentă la 1440p și cu aproximativ 4% mai lentă la 4K. Cu alte cuvinte, aceasta este o valoare excelentă pentru aproape aceeași performanță. Din păcate, nu am testat GeForce RTX 4070 Ti în acest joc.

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

Trecând la Resident Evil Village, la setări maxime cu ray tracing, GeForce RTX 5070 Ti este cu 5% în urma lui 4080 SUPER la 1080p, cu 4% în urmă la 1440p și practic la egalitate la 4K. Comparativ cu 4070 Ti, este cu aproximativ 40% mai rapidă la 1080p și cu 30% până la 39% mai rapidă la rezoluții mai mari.

Rezultate în Resident Evil Village

Rezultate în Resident Evil Village

În F1 22, ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti o depășește pe 4080 SUPER cu câteva puncte procentuale atât la rezoluția 1080p, cât și la 1440p, și păstrează un mic avans la 4K. Se descurcă foarte bine cu jocurile de curse de mare viteză!

Rezultate în F1 22

Rezultate în F1 22

În Starfield, GeForce RTX 5070 Ti învinge în mod clar NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER la 1080p, cu aproximativ 10%, apropiindu-se de 100 fps față de cei 80 fps ai lui RTX 4080 SUPER. La 1440p, este cu aproximativ 27% mai rapidă, iar la 4K, este cu aproximativ 35% mai rapidă. Asta înseamnă o experiență mai fluentă la rezoluții mai mari. Din păcate, când am evaluat placa GeForce RTX 4070 Ti, nu am testat acest joc, deoarece nu fusese încă lansat.

Rezultate în Starfield

Rezultate în Starfield

În testele sintetice 3DMark, rezultatele obținute de GeForce RTX 5070 Ti sunt din nou apropiate de cele ale lui GeForce RTX 4080 SUPER. În Time Spy Extreme, aceasta obține un scor de 12864, cu aproximativ 3% mai mic. În Port Royal, obține un scor de 19201, cu aproximativ 5% mai mare. În toate aceste teste, depășește în mod regulat RTX 4070 Ti cu 20 până la 40%, arătând că dispune de un ray tracing solid și de performanțe generale mai ridicate în jocuri.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

În ciuda nivelurilor ridicate de performanță oferite, GeForce RTX 5070 Ti funcționează la o temperatură mai scăzută decât celelalte două plăci din comparația mea. Aceasta atinge o temperatură maximă de 73°C, cu 5% mai scăzută decât GeForce RTX 4080 SUPER și cu 2% mai scăzută decât GeForce RTX 4070 Ti.

Temperatura maximă înregistrată

Temperatura maximă înregistrată

Consumă, de asemenea, 302 wați la maxim, cu aproximativ 9% mai puțin decât RTX 4080 SUPER. Deși este cu aproximativ 6% mai mult decât GeForce RTX 4070 Ti, performanța suplimentară este binevenită pentru mulți gameri.

Consumul maxim de energie electrică

Consumul maxim de energie electrică

Per total, ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti rămâne aproape de GeForce RTX 4080 SUPER. Uneori sunt la egalitate, iar alteori una sau cealaltă se comportă puțin mai bine. Însă, comparativ cu predecesorul său, RTX 4070 Ti, îmbunătățirile în materie de performanță sunt semnificative și ușor de observat.

Ce părere ai despre ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti?

După toate aceste teste, ASUS PRIME GeForce RTX 5070 Ti pare a fi o placă video GPU echilibrată pentru piața actuală. Acesta combină performanțele puternice, funcțiile actualizate și consumul decent de energie, fiind ideală pentru gamerii care vor un număr mare de cadre și tehnologie modernă fără a cheltui sumele uriașe, cerute de NVIDIA pentru plăcile video GeForce RTX 5080 sau 5090. O să te uiți după această placă, ca să o achiziționezi dacă o găsești la un preț bun? Sau vei alege o placă GeForce RTX 4000 din generația anterioară, pentru că acelea ar trebui să beneficieze de oferte mai bune acum? Spune-mi ce crezi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware Recenzii Recomandate Windows