Dacă ești în căutarea unui notebook robust și de încredere, pe care să-l folosești în special pentru serviciu, atunci ASUS PRO B551LG poate fi o alegere bună pentru tine. ASUS promite mult când vorbim despre acest laptop, mai ales în ceea ce privește calitatea construcției și caracteristicile sale de securitate. Am avut ocazia să putem testa acest notebook și am fost curioși să vedem dacă se ridică la înălțimea așteptărilor. Am rulat mai multe teste, l-am folosit câteva zile și acum suntem gata să vă povestim experiența noastră cu ASUS B551LG. Citiți această recenzie pentru a afla ce veți primi la achiziția acestui laptop.
Despachetarea ASUS PRO B551LG
În comparație cu alte notebook-uri vândute de ASUS, ambalajul pentru ASUS PRO B551LG este destul de spartan. Cutia este făcută din carton, iar informațiile imprimate pe ea nu îți vor spune prea multe despre ceea ce găsești înăuntru.
Înăuntrul pachetului vei găsi laptop-ul și încărcătorul, un ghid pentru prima utilizare, garanția și o broșură mică cu precauții pentru siguranță. Un aspect plăcut este faptul că vei găsi și o baterie secundară pe care o poți monta pe laptop în locul unității DVD. Deși laptop-ul vine cu Windows 7 Professional preinstalat, înăuntrul cutiei vei găsi și patru discuri DVD ce conțin un kit de Windows 8.1 PRO, licența pentru el și driverele notebook-ului pentru ambele sisteme de operare.
ASUS PRO B551LG este disponibil în multiple configurații hardware. Procesorul poate fi un Intel Core i5 4200U sau un Intel Core i7 4650U/4500U. Modelul pe care l-am primit în teste este echipat cu procesorul mai slab: i5 4200U – la o frecvență de bază de 1.6 GHz, ce poate ajunge până la 2,6 GHz în modul Turbo.
În ceea ce privește memoria RAM, primești 8 GO DDR3, la o frecvență de 1600 MHz, pe care o poți suplimenta până la un maxim de 16 GO.
Partea grafică este susținută atât de o placă video integrată Intel 5000, cât și de o placă video dedicată Nvidia Geforce 840M. Cipul video Intel este folosit atunci când faci lucruri precum editarea de text în Microsoft Office și alte lucruri care nu necesită prea multe resurse din punct de vedere al puterii grafice. În astfel de scenarii, utilizarea unei plăci video mai slabe poate crește autonomia laptop-ului tău. Totuși, când rulezi aplicații solicitante, ca de exemplu, rularea de media HD sau jocuri, intră în acțiune placa video mai puternică.
Pe partea de stocare, poți alege dintr-un număr mare de opțiuni. ASUS PRO B551LG poate fi echipat fie cu un hard-disk tradițional, fie cu un performant solid state drive (SSD). Opțiunile pe care le ai sunt: HDD de 500 GO la 5400 RPM sau 7200 RPM, HDD de 750 GO la 5400 RPM, HDD de 1 TO la 5400 RPM, HDD de 500 GO la 5400 RPM și 8 GO SSH, SSD de 128 GO și SSD de 256 GO. Modelul pe care l-am primit noi a fost echipat cu un HDD de 500 GO la 7200 RPM.
Ecranul este un alt aspect la care ai mai multe opțiuni. Deși dimensiunea și raportul de aspect sunt aceleași (15,6 inci la un raport de 16:9) rezoluția poate diferi. Ecranul este disponibil într-o variantă cu rezoluția de 1366x768 pixeli sau o variantă Full HD cu rezoluția de 1920x1080 pixeli. Ecranul oferă unghiuri foarte largi de vizibilitate (rezultatul direct al utilizării tehnologiei IPS). De asemenea, ecranul este mat, reducând astfel orice reflexie. Modelul pe care l-am testat a fost cel cu ecranul Full HD. De asemenea, în partea superioară a ecranului vei găsi și o cameră web HD de 0,9 megapixeli.
În ceea ce privește opțiunile de rețelistică, vei primi o placă de rețea wireless integrată ce suportă standardele 802.11 b/g/n, sau o variantă mai bună ce suportă standardele 802.11 a/b/g/n și este și compatibilă cu standardul WiDi. Singurul aspect negativ este că nu există nicio variantă a acestui laptop care să ofere suport și pentru mai noul standard wireless 802.11ac. De asemenea, un cip Bluetooth 4.0 este disponibil.
ASUS PRO B551LG excelează când vine vorba de opțiunile pentru conectivitate și caracteristici de business. Laptop-ul include opțiunile comune de conectivitate: 3 porturi USB 3.0, 1 port USB 2.0, 1 jack audio (ce poate fi folosit atât pentru conectarea căștilor cât și a unui microfon extern), 1 jack RJ45 (rețea), 1 mini Display Port și un cititor de carduri SD. Pe deasupra, orice profesionist va fi încântat de faptul că sunt disponibile și un slot Smart Card, un scanner de amprentă și un slot Kensington Lock.
Notebook-ul este alimentat de o baterie Li-Ion de 45 Wh cu 4 celule. Am spus mai devreme că pachetul include și o baterie suplimentară. Pentru a folosi această baterie, va trebui să demontezi unitatea DVD și să inserezi bateria în locul ei. Bateria secundară oferă 23 Wh și folosește 3 celule. După cum vei vedea mai încolo în această recenzie, folosirea simultană a ambelor baterii îți poate oferi destulă energie pentru aproape întreaga zi de muncă.
Notebook-ul are o lungime de 38,3 cm, o lățime de 25,9 cm și o grosime de 26 de mm. Modelul pe care l-am testat avea o greutate de 2,2 kg, cu ambele baterii montate.
În ceea ce privește sistemul de operare folosit de ASUS PRO B551LG, modelul pe care l-am primit a venit cu Windows 7 Professional preinstalat și cu un set de discuri DVD cu un kit de instalare pentru Windows 8.1 PRO.
Aici vei găsi mai multe informații despre notebook-ul ASUS PRO B551LG: Specificații ASUS PRO ADVANCED B551LG.
Experiența de utilizare a ASUS PRO B551LG
Am folosit și testat acest notebook pentru aproape o săptămână și trebuie să spunem ne place. Carcasa lui întărită cu carbon arată și îți dă un senzație extraordinară. Design-ul său simplu și în unghiuri drepte îți dă sentimentul că folosești un dispozitiv profesional, poate chiar unul de nivel militar. De asemenea, cât timp am folosit ASUS PRO B551LG, nu am observat să producă temperaturi excesiv de mari, nici nu am avut impresia că ar fi foarte zgomotos.
Ecranul mat își aduce și el contribuția sa la această părere. Unghiurile de vizibilitate sunt mari și culorile sunt frumoase. Rezoluția Full HD este de asemenea un plus, mai ales din punct de vedere al productivității. Textul arată bine și imaginile sunt vii, indiferent de lumina din jur. Nu vei avea probleme în a înțelege ce este afișat pe ecran, indiferent că te afli la birou sau afară, în aer liber.
Calitatea sunetului nu este extraordinară, dar nu este o problemă din punctul nostru de vedere. Până la urmă vorbim de un notebook adresat sectorului de business, nu unul creat pentru activități multimedia. Sunetele nu sunt distorsionate – atâta doar că volumul lor este destul de jos.
Un alt lucru care ne-a plăcut la acest notebook este tastatura sa. Este comfortabilă pentru scris și include și taste numerice. Cursa lungă a tastelor și spațierea generoasă te face să ai impresia că scrii pe o tastatură clasică de desktop. Toate acestea fac posibil lucrul toată ziua pe laptop fără să te simți obosit la final.
Touchpad-ul este generos, cu o dimensiune de 107 mm x 61mm, și oferă control multi-atingere. Asta înseamnă că poți să glisezi cu degetul (degetele) dinspre laterale pentru a comuta între aplicațiile Windows 8.1, să deschizi butoanele speciale, să mărești sau să micșorezi imaginile, ș.a.m.d.
Notebook-ul include și o cameră web HD 720p, utilă numai pentru apelurile video. Calitatea sa nu este extraordinară dar este destul pentru a-și face treaba când ești pe Skype sau alte aplicații similare.
Modelul de ASUS PRO B551LG pe care l-am primit în teste este echipat cu un hard disk Western Digital Travelstar. Este un model de 500 de GO la 7200 RPM. Mai devreme în această recenzie, am notat faptul că poți cumpăra acest notebook și echipat cu SSD-uri sau hard-disk-uri de capacitate mai mare. Îți recomandăm să cumperi o versiune echipată cu un SSD, deoarece utilizarea unui hard-disk mecanic afectează negativ performanța generală a notebook-ului. Timpii de pornire sunt mai mari, lansarea aplicațiilor sau programelor de desktop durează mai mult și lucruri precum copierea sau mutarea de fișiere necesită mai mult timp. Totuși, dacă spațiul de stocare este esențial pentru tine, poate să merite și alegerea unui hard-disk mai mare în locul unui SSD mic.
Dacă folosești numai bateria principală, laptop-ul va funcționa în jur de 3 până la 4 ore în scenarii de utilizare normală. Asta include activități precum navigarea pe Internet, lucrul cu aplicații Office, vizionarea de clipuri video și jocuri jucate ocazional. Totuși, dacă adaugi și bateria secundară, vei putea folosi acest laptop fără a-l conecta la priza de curent, pentru aproximativ 5 până la 6 ore. Nu este un rezultat atât de impresionant pe cât am fi sperat.
Aplicații preinstalate pe ASUS PRO B551LG
Notebook-ul AUS PRO B551LG pe care l-am testat a venit cu Windows 7 preinstalat. În pachetul său am găsit și un set de DVD-uri ce conțin un kit de Windows 8.1 Pro și un disc cu drivere și alte aplicații. Deoarece acest notebook se adresează sectorului de business, are sens ca ASUS să te lase să îți alegi sistemul de operare. În cazul în care compania ta lucrează în principal cu Windows 7 sau pur și simplu te-ai obișnuit cu el, atunci poți să păstrezi notebook-ul așa cum a venit. Totuși, dacă preferi să folosești Windows 8.1 și îți plac opțiunile sale și performanța sa crescută, atunci nu te împiedică nimic să faci upgrade-ul. Mai mult, comutarea între cele două sisteme de operare este ușoară: trebuie doar să inserezi discul de pornire și apoi să urmezi ghidul de pe ecran. ASUS se ocupă singur de majoritatea procesului, atât de instalarea sistemului de operare pe care îl alegi cât și a driverelor necesare lui.
Când vine vorba de aplicațiile preinstalate pe laptop, ASUS a ales să păstreze lucrurile cât mai simple. Vei găsi doar câteva aplicații suplimentare:
- ASUS FingerPrint îți permite să înregistrezi datele biometrice de amprentare folosind senzorul inclus de citire amprente și apoi folosirea acestor date pentru autentificarea în sistemul de operare și aplicațiile instalate pe notebook.
- ASUS HDD Protection Tool folosește senzorii interni pentru a detecta orice mișcare a laptop-ului și oferă protecție pentru hard-disk în cazul unor șocuri fizice iminente.
- ASUS On-Screen Display activează sau dezactivează afișarea notificărilor în legătură cu apăsarea anumitor combinații de taste precum Fn+F8.
- ASUS Smart Gesture îți permite configurarea a diverse setări pentru touchpad. Poți folosi această aplicație pentru a seta acțiunile realizate prin apăsarea sau glisarea degetelor pe touchpad.
- ASUS Install este o aplicație care îți oferă posibilitatea de a instala alte aplicații ASUS. În Windows 8.1 Pro, singurele opțiuni disponibile pentru ASUS PRO B551LG au fost ASUS PowerGear Hybrid și eManual Utility. ASUS Power4Gear Hybrid este o aplicație ce îți permite să controlezi opțiunile de alimentare pentru notebook, iar eManual Utility este manualul notebook-ului, în format PDF.
- Microsoft Office este de fapt o versiune de evaluare pe care o poți folosi pentru 30 de zile înainte de a achiziționa această suită de aplicații sau de a-ți înregistra propria licență.
Performanța în teste sintetice
La fel ca pentru toate recenziile noastre, nu vrem să vă spunem doar opiniile noastre subiective. De aceea, pentru a ne face o idee mai bună despre performanța oferită de un anumit dispozitiv, îl testăm cu mai multe aplicații de tip benchmark. Am făcut același lucru și pentru ASUS PRO B551LG.
NOTĂ: După cum am spus și mai devreme, ASUS PRO B551 LG vine cu Windows 7 Professional preinstalat și oferă și Windows 8.1 Pro ca upgrade. Windows 8.1 Pro este oferit pe un set de DVD-uri pe care le poți folosi pentru a-l instala. Considerăm că Windows 8.1 este un sistem de operare mai bun când vine vorba atât de opțiunile oferite cât și de performanța sa. De aceea am ales să rulăm toate testele în Windows 8.1. De asemenea, merită menționat că, înainte de a rula testele, am descărcat și instalat toate actualizările disponibile pentru acest sistem de operare.
Am început prin a măsura cât timp durează până când Windows 8.1 este încărcat pe acest notebook. Bootracer a arătat că, în medie, ASUS PRO B551LG are nevoie de 67 de secunde pentru a porni. Nu uita totuși că modelul pe care l-am avut în teste este echipat cu un hard-disk mecanic, și nu cu un SSD. Acest lucru afectează direct timpii de pornire ai oricărui calculator. Dacă te vei hotarî să cumperi un ASUS PRO B551LG și vei alege o variantă care include un SSD, timpii tăi de pornire se vor îmbunătăți dramatic.
În continuare, am vrut să vedem cât de bine se comportă ASUS PRO B551LG în scenarii de utilizare normală, ce include lucruri precum navigarea pe Internet, utilizarea de aplicații Office, mesagerie video, editare de imagini sau ocazional jocuri. Pentru a măsura performanța sa în astfel de scenarii, am rulat benchmark-ul PCMark 8. Notebook-ul a obținut un scor de 20135 puncte, ceea ce înseamnă că el va face față fără probleme la majoritatea activităților de zi cu zi.
Totuși, deoarece ASUS PRO B551LG este adresat utilizării mai ales în sectorul de business și nu ca dispozitiv recreațional, am folosit PCMark 8 și pentru a vedea cum se descurcă din punct de vedere al productivității. Notebook-ul a primit 2469 de puncte în suita de teste pentru productivitate. Acest scor ne spune că notebook-ul ASUS PRO B551LG face față cu ușurință la orice tip de activitate de tip office.
Și chiar dacă ASUS PRO B551LG este un notebook de business, tot am vrut să vedem dacă jocurile mai pretențioase pot fi jucate pe el. Așa că am rulat câteva teste cu bine cunoscutul benchmark 3DMark Vantage. Scorul mediu pe care l-a obținut la testele de performanță a fost 7348, ceea ce înseamnă că vei putea să te joci la un nivel de calitate decent.
Un alt lucru pe care am vrut să îl verificăm a fost calitatea sistemului de răcire al acestui notebook. Pentru acest lucru, am folosit Prime95 pentru a stresa procesorul aproximativ 45 de minute. În același timp, am ținut HWMonitor pornit, pentru a monitoriza temperatura procesorului. La final, am ajuns la concluzia că ASUS PRO B551LG reușește să păstreze temperatura procesorului sub un nivel maxim de 71 grade Celsius. Chiar dacă temperatura poate părea mare, carcasa laptop-ului este construită foarte bine și nu vei avea niciodată impresia că este prea încins. Acest lucru este adevărat chiar dacă îți ții laptop-ul în brațe sau, mai rău, pe o pătură.
La final, am testat bateriile disponibile pe ASUS PRO B551LG. În acest scop, am folosit benchmark-ul PowerMark. Acest test își propune să măsoare cât va ține o baterie atunci când folosești laptop-ul pentru activități normale precum navigarea pe Internet, scrierea de documente, redarea de fișiere media sau, ocazional, rularea de jocuri.
Când am folosit numai bateria principală a ASUS PRO B551LG, PowerMark ne-a spus că notebook-ul va funcționa pentru mai mult de 3 ore și jumătate. Nu este foarte mult din punctul nostru de vedere.
Adăugarea celei de-a doua baterii a adus cu sine o creștere a autonomiei cu încă 2 ore, ajungând la un total de 5 ore și 35 de minute. Acesta este un rezultat mai bun.
Verdict – O achiziție bună pentru sectorul de business
ASUS PRO B551LG este un notebook robust ce se adresează sectorului business. Arată foarte bine și materialele din care este construit sunt de foarte bună calitate. Este un dispozitiv excelent pentru munca de birou și face față cu bine și la activități recreaționale mai complexe precum rularea jocurilor. Este disponibil în mai multe configurații hardware din care poți să alegi una care să ți se potrivească. Îți recomandăm să alegi un model care include un SSD, deoarece ai multe de câștigat în termeni de performanță.
ASUS PRO B551LG este un notebook pe care îl poți folosi întreaga zi de muncă și să te simți comfortabil în timp ce lucrezi. Singurul aspect negativ mai important pare să fie faptul că este puțin mai scump decât alte notebook-uri similare, vândute de alți producători.