ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI - Rezultatele benchmarkurilor
În benchmarkul CPU-Z Single Thread, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a obținut 869 de puncte, cu doar 0,1% mai mult decât ASRock X870E Taichi și cu 0,3% mai mult decât ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi. Toate plăcile oferă performanțe aproape identice single-thread.
În CPU-Z Multi Thread, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a obținut 12660 puncte, depășind ASRock X870E Taichi cu 0,9%, dar rămânând în urma lui ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 1,4%. Deși se află foarte aproape, ProArt pare să fie depășit la limită de ROG Strix în cazul sarcinilor mai solicitante.
În benchmarkul Cinebench 2024, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a depășit ASRock X870E Taichi cu 1,8%, dar a fost cu 1,4% în urma lui ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi.
Nu există nicio îndoială: ProArt oferă performanțe multi-thread competitive în sarcini solicitante, precum randarea 3D și crearea de conținut.
În Blender 4.2.0, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a depășit la limită ASRock X870E Taichi cu 0,2%, însă a rămas în urma lui ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 0,7%. Acestea sunt diferențe minore, care pot fi atribuite marjei de eroare a procesului de testare. ProArt oferă în mod clar performanțe excelente în sarcinile care implică modelare și animație 3D.
În benchmarkul PCMark 10, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a obținut scorul de 10.715, depășind ASRock X870E Taichi cu 0,7% și ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 0,3%. Asta dovedește că placa ProArt este excelentă pentru productivitate și pentru sarcinile zilnice.
În JetStream 2.2, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a obținut un scor de 450, ceva mai puțin decât cel înregistrat de ASRock X870E Taichi (cu 0,9%) și de ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi (cu 0,2%). Chiar și așa, placa de bază ProArt oferă performanțe de navigare web de top.
ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a atins o viteză de compresie de 156 MB/s în benchmarkul 7-Zip, depășind ASRock X870E Taichi cu 5,4% și ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 0,6%. Acest rezultat evidențiază eficiența acestei plăci de bază în sarcinile de compresie a fișierelor.
În testul de decompresie, placa de bază ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a avut rezultate cu 1,9% mai bune decât ASRock X870E Taichi, dar a fost cu 0,4% mai lentă decât ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi. Totuși, placa de bază ProArt este evident foarte eficientă în sarcinile de decompresie.
În continuare, am testat câteva jocuri la o rezoluție de 1080p, cu calitatea video setată la cea mai mică, pentru a preveni ca placa mea video AMD Radeon RX 7900 XT să reprezinte o limitare.
În Cyberpunk 2077, calculatorul bazat pe ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a înregistrat o medie de 233 FPS, depășind ASRock X870E Taichi cu 1,3% și ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 2,6%. Acest lucru plasează ProArt în vârful ierarhiei de performanță în jocuri, cel puțin printre competitorii pe care i-am ales.
În benchmarkul Assassin's Creed Mirage, PC-ul care folosește ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a înregistrat o medie de 264 FPS, depășind atât ASRock X870E Taichi (cu 1,9%), cât și ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi (cu 2,7%).
În Remnant II, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a înregistrat o medie de 197 FPS, ceva mai puțin decât ceea ce am obținut cu ASRock X870E Taichi (cu 2,5%) și cu ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi (cu 1%).
În benchmarkul Horizon Forbidden West, calculatorul cu ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI a înregistrat o medie de 145 FPS, depășind ASRock X870E Taichi cu 4,3% și ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi cu 3,6%.
În concluzie, benchmarkurile arată că ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI este o placă de bază puternică, ce oferă performanțe de top în orice activitate de creație, de productivitate sau de gaming.
Software inclus cu ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI
În ceea ce privește software-ul, merită menționat că ASUS nu te obligă să instalezi nimic pe calculatorul tău. Există însă lucruri pe care le poți descărca și instala dacă vrei, inclusiv câteva aplicații utile, pe care îți recomand să le iei:
- ASUS DriverHub este un instrument pentru gestionarea și actualizarea driverelor și a utilităților hardware ASUS. Acesta detectează hardware-ul, listează actualizările disponibile și permite instalarea ușoară a driverelor individual sau în masă. Păstrează evidența istoricului instalării sistemului (System Installation History), îți oferă detalii despre dispozitive și drivere, informații despre UEFI/BIOS și despre sistemul de operare și acces la alte software-uri pe care le poți descărca. Este bun pentru a-ți menține calculatorul actualizat și funcționând bine, dar nu-mi place că selectează automat software pe care poate nu vrei să-l instalezi, precum Norton 360, USB Wattage Watcher, WinRAR sau CPU-Z. Asigură-te că alegi manual ce se descarcă și se instalează pe calculatorul tău.
- Principala aplicație pentru creatorii profesioniști este ProArt Creator Hub de la ASUS, care îți permite să-ți monitorizezi sistemul, să-ți gestionezi resursele și să-l optimizezi pentru crearea de conținut. Acesta include, de asemenea, unele utilitare de gestionare a culorilor Pantone, ajutându-te să menții acuratețea culorilor în proiectele tale.
- ASUS Control Center Express este un instrument software, care ajută companiile să monitorizeze și să gestioneze dispozitivele ASUS în timp real. Acesta oferă funcții precum monitorizarea hardware și software, controale de securitate și de administrare de la distanță. Scopul acestui instrument este de a îmbunătăți productivitatea și securitatea, permițându-le administratorilor IT să supravegheze mai multe dispozitive pentru a se asigura că toate funcționează fără probleme și în siguranță. Pentru a avea acces la toate funcțiile, va trebui să folosești cardul de activare livrat împreună cu placa de bază.
Îți recomand să instalezi ASUS DriverHub dacă vrei o modalitate ușoară de a descărca și de a instala driverele necesare pentru placa de bază. Celelalte software-uri disponibile de la ASUS îți pot fi sau nu utile, în funcție de cum folosești calculatorul și de ceea ce vrei să faci cu el. Vestea bună este că nu este nimic forțat, așa că poți alege.
Ce părere ai despre ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI?
ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI este o placă de bază high-end excelentă care, după cum știi până acum, îmi place destul de mult. Pe lângă performanțele de top, aceasta oferă un număr mare de funcții și de opțiuni de extindere, precum și componente puternice și de înaltă calitate. Care este părerea ta despre aceasta? Intenționezi să cumperi un ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI? Ce te-a convins? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.