Opțiunile pentru asamblarea unui calculator nou, bazat pe procesoare Intel de generația 13 sau 12, sunt destul de generoase în acest moment. Pe lângă plăcile de bază care funcționează cu memorii DDR4, există modele noi, compatibile cu memorii DDR5 mult mai rapide. Una dintre cele mai interesante este ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, o placă de bază bazată pe chipset-ul Z790, capabilă să ofere performanțe extreme și care dispune de multe sloturi și componente de înaltă calitate. Dacă ești creator de conținut, aceasta ar putea fi alegerea potrivită pentru tine. Vrei să afli mai multe despre ea? Atunci, citește această recenzie:
ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI: Pentru cine este o alegere potrivită?
Ar trebui să-ți iei această placă de bază, dacă:
- Ești în căutarea unei plăci bazate pe chipsetul de top Z790 pentru procesoarele Intel
- Vrei PCI Express 5.0, DDR5 și multe sloturi x16 și M.2
- Ești un creator de conținut (sau poate un gamer) profesionist, care are nevoie de performanțe excelente
Pro și contra
Iată principalele aspecte pozitive ale acestei plăci de bază:
- Design complet negru și componente de înaltă calitate
- Compatibilitate PCI Express 5.0 și trei sloturi x16
- Funcționează cu DDR5 rapid (testat până la 7200 MHz)
- Port Ethernet de 10 Gbps și Wi-Fi 6E
- Module VRM (de reglare a tensiunii) robuste și radiatoare mari (inclusiv deasupra sloturilor M.2)
- Porturi Thunderbolt 4 și USB 3.2 Gen 2x2 Type-C
Principalele dezavantaje ale acestei plăci de bază sunt:
- Prețul său, care este destul de ridicat
- S-ar putea ca protecțiile translucide de pe panoul I/O (intrare/ieșire) și de pe cipul de sunet să nu fie pe placul tuturor
Verdict
Dacă nu luăm în considerare că este destul de scumpă, ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI este o placă de bază excelentă. În cazul în care ești un creator de conținut sau un profesionist, care urmărește să construiască un nou calculator desktop, bazat pe un procesor Intel Core de top din generația a 13-a (sau a 12-a) și vrei DDR5 extrem de rapid și o mulțime de opțiuni de expansiune (atât sloturi x16, cât și sloturi M.2), atunci vei fi cu siguranță mulțumit(ă) de ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI. Cred că această placă de bază merită 5 stele, precum și verdictul Produs High-End.
Despachetarea ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI
ASUS a ambalat placa de bază ProArt Z790-CREATOR WIFI într-o cutie din carton premium. Pe partea superioară a cutiei, designul este minimalist, afișând, cu un font mare și stilizat, numele seriei: ProArt. În partea de sus, poți vedea și numele plăcii de bază, plus câteva dintre caracteristicile sale principale. Nu există nicio imagine a plăcii aici, dar avem una pe cealaltă parte a cutiei, unde afli și mai multe detalii despre specificațiile plăcii de bază.
În interiorul pachetului, în afară de placa de bază în sine, găsești un pachet generos de accesorii: un cablu DisplayPort, patru cabluri SATA 6Gb/s, un kit de antene mobile ASUS Wi-Fi, două pachete cu suporturi de cauciuc M.2, un pachet M.2 SSD Q-Latch, o riglă ProArt, un Q-connector și un capac de cauciuc cu șuruburi. În plus, primești și un disc de instalare, garanția și manualul de utilizare.
Ambalajul plăcii de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI arată bine, iar placa de bază este însoțită de numeroase accesorii, astfel încât experiența de despachetare este satisfăcătoare.
Specificații hardware și design
ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI este o placă de bază ATX, care măsoară 30,5 cm (în lungime și 24,4 cm în lățime. Unitatea sa de procesare de bază este chipsetul de top Intel Z790, conceput pentru a oferi performanțe maxime pentru procesoarele desktop din generațiile 13 și 12 de procesoare Intel Core. Z790 include compatibilitate pentru PCI Express 5.0 pe lane-urile procesorului și PCIe 4.0 și 3.0 pe lane-urile chipsetului. În ceea ce privește memoria, placa de bază este proiectată să funcționeze cu memorii DDR5, care rulează la o viteză de 4800 MHz și până la 7200 MHz (în trepte de 200 MHz: 5000 MHz, 5200 MHz și așa mai departe).
Designul plăcii de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI este interesant, dar controversat din anumite puncte de vedere. Aspectul general este elegant: negru peste tot (fără lumini RGB), întrerupt doar de câteva linii subțiri, și câteva texte imprimate în auriu. Totuși, designul său poate fi motiv de controversă, deoarece protecțiile care acoperă panoul IO (intrare/ieșire) și codecul de sunet sunt translucide. Deși unora le-ar putea plăcea asta, alții s-ar putea să nu aprecieze acest aspect.
Placa de bază oferă 16+1 trepte de alimentare (pentru 70 de amperi), iar VRM-ul procesorului este acoperit de radiatoare masive, astfel încât n-ar trebui să ai probleme la obținerea celei mai înalte performanțe pe care o poate oferi procesorul Intel Core. În plus, placa de bază ar trebui să facă o treabă excelentă în ceea ce privește susținerea cerințelor suplimentare de alimentare a procesorului, dacă intenționezi să-i faci overclocking.
În colțul din stânga sus al plăcii de bază, va trebui să conectezi un cablu EPS cu 8 pini și unul cu 4 pini pentru alimentarea auxiliară necesară procesorului.
După cum am menționat mai devreme, placa de bază funcționează cu memorie RAM DDR5: sloturile DIMM sunt poziționate spre zona din dreapta sus și acceptă până la patru module de memorie cu o capacitate totală de 128 GB. Lângă ele, se află conectorul principal de alimentare ATX cu 24 de pini și un conector suplimentar de alimentare de 12 volți cu 6 pini. Acesta din urmă (denumit PD_12V_PWR) permite plăcii de bază să furnizeze energie suplimentară sloturilor PCI Express x16 (plăci video). Dacă îl conectezi la unitatea de alimentare, obții până la 60 de wați în plus pentru subsistemul tău grafic high-end; altfel, limita este de 27 de wați.
Deoarece această placă de bază este destinată creatorilor (profesioniștilor din domeniul creativ), care au nevoie de componente rapide și, de multe ori, și de mult spațiu de stocare rapidă, numărul de sloturi de expansiune și stocare este extrem de generos. Conectate la lane-urile PCI Express ale procesorului, primești:
- două sloturi PCIe 5.0 (moduri x16 sau x8/x8) pentru plăci video
- un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) pentru o unitate SSD rapidă (tip 2242/2260/2280/22110)
Conectate la lane-urile PCI Express ale chipsetului Z790, sunt disponibile:
- un slot PCIe 4.0 x16 (mod x4)
- un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) pentru un SSD (tip 2242/2260/2280)
- un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) pentru un SSD (tip 2242/2260/2280/22110)
- un slot M.2 (moduri PCIe 4.0 x4 și SATA) pentru un SSD (tip 2242/2260/2280)
- opt porturi SATA 6Gb/s
La capitolul conectivitate, placa de bază este dotată cu niște componente destul de sofisticate. Pentru rețelele prin cablu, ai la dispoziție două cipuri Ethernet: un Marvell AQtion 10Gbps și un Intel 2,5Gbps! Partea wireless este asigurată de un cip Intel Wi-Fi 6E AX210 cu 2x2 MIMO și compatibilitate cu standardele 802.11 a/b/g/n/ac/ax pe benzile de frecvență de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, plus Bluetooth 5.3.
Sistemul audio este asigurat de un Realtek S1220A 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC, care oferă o ieșire de redare stereo de înaltă calitate de 120 dB SNR și o intrare de înregistrare de 113 dB SNR. Redarea poate fi efectuată la o rată de până la 32-Bit/192kHz.
Numărul de porturi I/O (intrare/ieșire) de pe panoul din spate este extrem de generos: două porturi Thunderbolt 4 USB Type-C, șase porturi USB 3.2 Gen 2 (Type-A), două DisplayPort (doar intrare), un port HDMI, doi conectori pentru antenele Wi-Fi ASUS, două porturi Ethernet (unul pentru Marvell AQtion 10Gb și unul pentru Intel 2.5Gb), cinci mufe audio și un buton BIOS FlashBack.
Pe lângă porturile de pe panoul din spate, placa de bază este prevăzută și cu mulți conectori interni I/O. Printre aceștia, se numără două headere pentru ventilatoarele procesorului și un header pentru pompele AIO, cinci headere pentru ventilatoarele carcasei, trei headere Gen 2 adresabile și un header AURA RGB, un header Clear CMOS, un header COM Port, un jumper CPU Over Voltage, un header Front Panel Audio (AAFP), un header SPI TPM (14-1 pin), un header pentru panoul de sistem cu 20-3 pini cu funcție de intruziune în carcasă și un header pentru senzori termici. Iar pe lângă porturile USB externe, placa de bază dispune și de un header intern USB 3.2 Gen 2x2 (care acceptă USB Type-C), un header USB 3.2 Gen 1 (care acceptă 2 porturi USB 3.2 Gen 1 suplimentare) și două headere USB 2.0 (care acceptă patru porturi USB 2.0 suplimentare).
Acestea sunt specificațiile tehnice esențiale ale plăcii de bază. Dacă ai nevoie de mai multe detalii despre ceea ce are de oferit, vizitează pagina oficială a acesteia: ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI Tech Specs.
ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI este o placă de bază premium cu o mulțime de caracteristici și opțiuni. Proiectată pentru procesoarele Intel Core din generațiile a 12-a și a 13-a, aceasta include aproape tot ceea ce ți-ai putea dori de la un calculator modern și puternic, inclusiv PCI Express 5.0, compatibilitate cu memorii DDR5, Ethernet 10Gbps și WiFi 6E, dar nu numai.
Mergi la pagina următoare pentru a vedea ce poate face în benchmarkuri și jocuri un calculator desktop bazat pe placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI.