ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI - Rezultatele benchmarkurilor
Am testat placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI pe un PC desktop cu următoarele componente hardware și software:
- Procesor: Intel Core i9-13900K
- Cooler procesor: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Memorie: Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 32GB
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD (2TB)
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro version 22H2
NOTĂ: Pentru a-mi face o imagine mai clară despre ce poate face această placă de bază, am comparat rezultatele obținute pe aceasta cu cele măsurate în prealabil pentru o altă placă de bază high-end, ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4 (aceasta folosește același chipset Z790, dar funcționează cu DDR4 în loc de DDR5).
Mai întâi, am rulat benchmarkul oferit de CPU-Z. În testul Single Thread, am obținut aproape același punctaj pe ambele plăci de bază. Cu alte cuvinte, am obținut același nivel de performanță single-core de la Intel Core i9-13900K atât cu placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, cât și cu ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4.
În testul Multi-Thread de la CPU-Z, rezultatul procesorului pentru toate nucleele a fost din nou foarte apropiat și în interiorul marjei de eroare pe ambele plăci de bază. Performanța de calcul realizată doar de procesor, fără alte componente hardware implicate, nu este afectată de placa de bază sau de memoria RAM, de exemplu.
În continuare, am trecut la un benchmark de randare: Cinebench R23. Aici, procesorul Intel Core i9-13900K montat pe placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI a fost mai rapid decât pe ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4. Diferența este mai semnificativă aici (o creștere a performanței de aproximativ 4%) și este în mod clar o consecință a utilizării memoriei DDR5 mai rapide.
Am observat același lucru și în cel de-al doilea benchmark de randare rulat, Blender, unde procesorul cu ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI a oferit o creștere a performanței cu 2,70% față de atunci când l-am folosit cu ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4.
Am continuat testele cu PCMark 10. Acest benchmark măsoară performanța generală a calculatorului într-o serie de activități zilnice diferite, precum navigare pe internet, conferințe video, sarcini de productivitate și creare de conținut digital. Atunci când am folosit placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, am asistat la o creștere a performanței cu aproximativ 2% comparativ cu ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4.
În JetStream 2, un benchmark care măsoară performanța la navigarea pe internet, folosind placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, am obținut o creștere de 4,36% a performanței raportat la utilizarea plăcii Intel Core i9-13900K pe ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4.
În benchmarkul 7-Zip, memoria DDR5 folosită pe ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI s-a dovedit a fi un factor decisiv. În comparație cu ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4, am observat o creștere uriașă a performanței cu 77,32%.
În schimb, vitezele de decompresie au fost mult mai apropiate. Core i9-13900K a fost doar puțin mai rapid pe ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI decât pe ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4 (o creștere a performanței de 2,83%).
Mai departe, să vedem cum stăm la jocuri:
În Shadow of the Tomb Raider, folosind placa de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, am obținut cu 46 de cadre pe secundă mai mult decât atunci când am folosit ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4. Deși ambele rezultate sunt excelente, creșterea numărului de cadre pe secundă (de 16,43%) este semnificativă și poate fi atribuită memoriei DDR5 mai rapide.
În Metro Exodus, numărul de cadre redate pe secundă a fost aproape exact același pe ambele plăci de bază. Se pare că acestui joc nu-i pasă de viteza memoriei RAM.
În Assassin’s Creed Valhalla, creșterea performanței a fost, ca să fiu sincer, mai mare decât mă așteptam, mai exact 45,37%. Pe ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI (cu DDR5), am obținut aproape 300 fps, iar pe ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4 (cu DDR4), media de cadre pe secundă a fost de aproximativ 200!
După ce am testat procesorul Intel Core i9-13900K pe ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI, nu pot decât să concluzionez că aceasta este într-adevăr o placă de bază high-end. La fel ca și cea cu care am comparat-o, ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4, aceasta scoate tot ce este mai bun din punct de vedere al performanței procesorului. În plus, vine și cu o mulțime de funcții și componente de top, plus compatibilitate pentru DDR5 rapid.
Software inclus cu ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI
În ceea ce privește software-ul, abordarea ASUS a rămas aceeași în ultimii doi ani. Nu există bloatware din dotare, ci doar Armoury Crate, o aplicație în care poți vedea starea calculatorului și a componentelor sale principale. Pe lângă aceasta, poți descărca și instala drivere și software suplimentar (dar numai dacă vrei), personaliza efectele de iluminare, configura vitezele ventilatoarelor, activa sau dezactiva modul de economisire a energiei de pe procesor etc.
Recomand instalarea Armoury Crate dacă vrei să monitorizezi, să configurezi și să personalizezi ușor caracteristicile plăcii de bază.
Ce părere ai despre ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI?
ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI este o placă de bază high-end excelentă care, după cum deja știi, îmi place destul de mult. Pe lângă performanțe de top, aceasta oferă o mulțime de funcții și opțiuni de expansiune, precum și componente puternice și de înaltă calitate. Ce părere ai despre ea? Intenționezi să cumperi o placă de bază ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI? Ce te-a convins? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.