Performanța în benchmarkuri
Dacă ne uităm la hardware-ul din ASUS ROG Flow X16 (2022), este clar că avem de-a face cu un dispozitiv foarte performant. Dar cum se traduce asta în cifre pe care le poți compara cu alte laptopuri din această categorie? Pentru asta, trebuie să rulezi câteva benchmarkuri. Am început prin a măsura timpul necesar pentru a porni și a încărca desktopul din Windows 11 cu ajutorul programului BootRacer. M-am bucurat să văd că acest laptop a pornit în doar 24 de secunde, un rezultat excelent, care va satisface majoritatea utilizatorilor. Nu știu dacă lumea realizează asta, dar Android pornește mult mai lent decât Windows în zilele noastre, chiar și pe dispozitivele premium.
În continuare, am folosit CrystalDiskMark pentru a testa unitatea solid-state a laptopului de 1 TB NVMe PCIe 4.0. Cu toții scriem și citim date de pe calculatoarele noastre, iar performanța unității SSD este un aspect important. După cum poți vedea mai jos, atât viteza de citire, cât și cea de scriere au fost de top.
Apoi, am rulat PCMark 10 pe ASUS ROG Flow X16 (2022). Această aplicație este creată pentru a măsura performanța în sarcinile obișnuite de productivitate, precum lucrul cu aplicațiile Office, conferințele video, navigarea pe internet și crearea de conținut digital.
După cum poți vedea mai jos, laptopul a reușit un scor de 7114 puncte. Asta îl plasează în top 11% cele mai bune calculatoare și laptopuri testate cu PCMark 10!
Au urmat benchmarkurile de gaming. Am început cu 3DMark Time Spy, unde laptopul a obținut un scor mare, de 8781 de puncte, ceea ce confirmă faptul că avem de-a face cu un sistem puternic, care este perfect pentru jocuri.
Am rulat și câteva benchmarkuri în jocuri solicitante: Horizon Zero Dawn, Metro Exodus și Cyberpunk 2077. Am început cu Horizon Zero Dawn,un joc mai vechi cu o grafică bună. Am folosit rezoluția nativă QHD+ (2560x1600) și presetarea Favor Quality.
După cum vezi, ASUS ROG Flow X16 (2022) a oferit un număr mediu de cadre pe secundă de 94, ceea ce este excelent. Nu ar trebui să întâmpini dificultăți când rulezi titluri mai vechi la setări de înaltă calitate, folosind rezoluția maximă.
Metro Exodus rămâne un joc frumos și foarte solicitant. L-am rulat la rezoluția 1080p, folosind setările de calitate Ultra, iar ASUS ROG Flow X16 (2022) a reușit să atingă, în medie, 54,86 fps și un maxim de 79,92 fps.
Cyberpunk 2077 este un titlu modern și popular, cu o grafică excelentă, care cere mult de la calculatorul tău. Prin urmare, am folosit rezoluția Full HD și presetarea de calitate High. Ca urmare, ASUS ROG Flow X16 (2022) a oferit o medie de 51,48 cadre pe secundă și un maxim de 72,66 fps, ceea ce reprezintă un rezultat foarte bun.
Dacă Cyberpunk 2077 rulează bine pe acest laptop, atunci toate jocurile moderne ar trebui să funcționeze bine, cel puțin la rezoluții de 1080p.
Pentru a vedea cât de bine se descurcă sistemul de răcire al laptopului în situații solicitante, am rulat testele de stabilitate a sistemului pentru procesor AIDA64 (teste de stres pentru CPU, FPU și cache). Procesorul a atins un maxim de 95 de grade Celsius atunci când a fost împins la maximum. În timpul celor cinci minute de teste de stres, temperatura medie a procesorului a fost de 93,2 grade Celsius. Este un pic mai mare decât mă așteptam.
La final, am mai rulat încă o dată PCMark 10, dar de data asta, am folosit testele de baterie Modern Office. Scopul este să vedem cât de mult poate funcționa laptopul doar cu ajutorul bateriei în timp ce face activități de tip office. ASUS ROG Flow X16 (2022) a rezistat timp de 8 ore și 7 minute, ceea ce reprezintă un rezultat excelent.
Benchmarkurile confirmă faptul că ASUS ROG Flow X16 (2022) este un dispozitiv de top în gaming și sarcini de productivitate. Acest laptop de gaming 2-în-1 este excelent pentru a rula jocuri solicitante la rezoluții de 1080p și jocuri mai vechi la rezoluția nativă QHD+, folosind setările High-quality.
Aplicații preinstalate pe ASUS ROG Flow X16 (2022)
În mod oficial, acest laptop are deja instalat Windows 11 Pro. Însă exemplarul pe care l-am testat avea instalat Windows 11 Home și am observat că, în unele țări, este distribuit cu această ediție de Windows. ASUS include la pachet și câteva aplicații suplimentare, pe lângă aplicațiile bloatware obișnuite de la Microsoft:
- Armoury Crate - foarte utilă pentru configurarea setărilor, a performanțelor și a modurilor de răcire ale laptopului tău. Poți, de asemenea, să personalizezi serviciul Aura Sync și să-ți sincronizezi efectele de iluminare între dispozitivele și calculatoarele ASUS.
- Aura Creator - poate fi folosită pentru a crea efecte de iluminare RGB personalizate pentru laptopul tău.
- Dolby Access - se folosește pentru a configura setările de sunet Dolby Atmos și setările Dolby Vision ale ecranului laptopului tău.
- McAfee LiveSafe - o versiune de probă gratuită de 30 de zile pentru un produs de securitate care include protecție antivirus și firewall. Nu îmi place în mod deosebit și recomand dezinstalarea sa.
- MyASUS - folositoare pentru a accesa cele mai recente actualizări de drivere și BIOS pentru ASUS ROG Flow X16 (2022). Poți utiliza această aplicație pentru a-ți înregistra laptopul, pentru a administra garanția și pentru a accesa serviciile de asistență pentru clienți. Păstrează această aplicație instalată pe laptop și folosește-o din când în când.
Apreciez că ASUS ROG Flow X16 (2022) este un dispozitiv ușor din punct de vedere al software-ului inclus în pachet. Cu o singură excepție, aplicațiile pe care le primești sunt cu adevărat utile pentru administrarea laptopului, a driverelor și a setărilor acestuia.
Ce părere ai despre ASUS ROG Flow X16 (2022)?
Acum știi ce primești de la ASUS ROG Flow X16 (2022) în ceea ce privește designul, calitatea construcției, performanța, experiența de utilizare și autonomia bateriei. Cu toate acestea, înainte de a închide această recenzie, spune-mi în secțiunea de comentarii dacă-ți place și dacă l-ai lua în considerare ca următorul tău laptop de gaming.