Intel a lansat recent primele procesoare Core din a 12-a generație, iar partenerii lor au lansat plăci de bază cu noul chipset Z690. Una dintre cele mai bune este ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, o placă de bază premium care vine cu un număr de-a dreptul “extrem” de opțiuni, accesorii incluse și componente de cea mai bună calitate. La un preț ce trece ușor de 6000 de lei la data recenziei, aceasta promite performanțe de top. Am avut plăcerea să o folosim și să o testăm pentru câteva zile, iar acum suntem gata să îți spunem mai multe despre ea și de la ce să te aștepți. Dacă ești curios și vrei să vezi cum se comportă ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, citește acest review:
ASUS ROG Maximus Z690 Extreme: Pentru cine este o alegere potrivită?
Aceasta este placa de bază pe care ar trebui să o cumperi dacă:
- Vrei cele mai bune componente pe care le poți cumpăra
- Îți dorești o placă de bază superbă pentru noul tău procesor high-end Intel Alder Lake
- Vrei să ai un calculator pregătit pentru viitor
Pro și contra
Acestea sunt cele mai bune lucruri la ASUS ROG Maximus Z690 Extreme:
- Folosește ultimul și cel mai puternic chipset de la Intel: Z690
- Suportă atât PCI Express 4.0, cât și noul standard PCI Express 5.0
- Funcționează cu ultimul și cel mai rapid RAM DDR5
- Oferă multe porturi M.2 și SATA pentru stocare
- Are multe porturi USB, inclusiv Thunderbolt
- Include conectivitate Ethernet la viteze de 10 și 2.5 Gigabiți
- Cipul wireless suportă Wi-Fi 6E
- Calitatea construcției este premium, practic nu se poate mai bine de atât
- Designul este impresionant și ne place în special ecranul OLED și panoul AniMe Matrix
- Modulul VRM oferă până la 105 Amperi, așa că poți să faci liniștit overclocking
Singurul lucru care nu este atât de grozav la ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este prețul său, care este și el extrem!
Verdict
ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este clar una dintre cele mai bune plăci de bază Z690. Dacă intenționezi să-ți construiești un calculator high-end bazat pe un procesor Intel Core din a 12-a generație și vrei tot ce este mai bun pentru el, atunci aceasta este placa de bază pe care ar trebui să o cumperi. Oferă performanțe excelente, un design frumos și o construcție de cea mai înaltă calitate. Maximus Z690 Extreme este și extrem de bogată în caracteristici, inclusiv opțiuni incredibile de personalizare, precum și componente și cipuri de maximă calitate, pentru orice - de la alimentarea cu energie electrică la conectivitate și opțiuni de stocare. Dacă bugetul tău este generos și nu te sperie deloc să dai peste 6000 de lei doar pentru noua ta placă de bază, atunci ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este alegerea potrivită.
Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Maximus Z690 Extreme
ROG Maximus Z690 Extreme este o placă de bază high-end premium, acest lucru fiind evident imediat ce vezi cutia. Placa sosește într-o cutie relativ mare, din carton rezistent, colorat în culorile roșu și negru specifice Republic of Gamers. Pe partea superioară, poți vedea numele complet al plăcii de bază, tipărit cu litere argintii, precum și unele detalii despre caracteristicile sale.
În cutie, găsești placa de baza, în interiorul unei pungi antistatice. Prima impresie: superbă!
Sub placa de bază, se găsesc o mulțime de accesorii și documente: cabluri (un cablu splitter 1-la-3 ARGB, un cablu splitter 1-la-2 ARGB, două cabluri splitter pentru ventilatoare 1-la-4, un cablu de extensie RGB, trei cabluri împletite ROG SATA 6G, patru cabluri SATA 6Gb/s, un pachet de cabluri termistor 3-in-1), un controler de ventilatoare ROG (un controler ROG, un cablu de ventilator EXT PWR, un cablu de intrare ARGB, un cablu de intrare USB, o bandă adezivă pentru controler, un manual pentru controler), un ROG DIMM.2 cu radiatoar (un ROG DIMM.2, un pad M.2 pentru ROG DIMM.2, două pungi cu șuruburi M.2 pentru ROG DIMM.2), un ROG True Voltician și patru cabluri pentru acesta, antene mobile ASUS Wi-Fi, un pachet de șuruburi M.2 SSD, un Q-connector, un ROG CLAVIS DAC, un suport ROG pentru placa video, un breloc pentru chei ROG, abțibilduri cu logoul ROG, o șurubelniță ROG, alte abțibilduri ROG, o scrisoare de bun venit în familia ROG, un pachet de paduri termice pentru M.2, un stick USB cu utilitare și drivere, precum și ghidul de utilizare.
Despachetarea ASUS ROG Maximus Z690 Extreme te face să simți că tocmai ai cumpărat o placă de bază premium, un adevărat vârf de gamă. Aceasta vine și cu un număr extrem de mare de accesorii.
Specificații hardware și design
ASUS ROG Maximus Z690 Extreme nu este doar o placă de bază high-end “obișnuită”. Este o placă de bază foarte scumpă, care, conform denumirii sale de Extreme, îți oferă tot ce te-ai aștepta de la un dispozitiv premium, dar și multe alte lucruri pe care nici nu știai că le vrei.
Cea mai mare parte a plăcii de bază este colorată în negru și majoritatea părților sale electronice, precum circuite și condensatoare, sunt ascunse de radiatoare și plăci elegante și frumoase, precum și de afișajul AniMe Matrix. Acesta este un panou mare cu leduri complet programabile (are 222 de leduri!), ce acoperă partea de intrări/ieșiri și pe care îl poți folosi pentru a afișa imagini sau animații care îți plac. Poți inclusiv să îl faci să reacționeze la muzica pe care o asculți pe calculator. Deja vorbim despre chestii SF, nu-i așa? 🙂
Modulul de reglare a voltajului 24+1 (VRM) este acoperit de radiatoare mari și poate livra până la un masiv 105A, ceea ce ne spune din start că nu vei avea niciun fel de probleme dacă vrei să faci overclock oricărui procesor Intel Core “Alder Lake” din a 12-a generație. Chiar și unitățile de stocare M.2, pe care probabil le vei instala pe această placă de bază, sunt protejate și răcite de radiatoare uriașe, cu texturi speciale și design ce ascunde SSD-urile și face ca placa de bază să arate ca un dispozitiv unitar.
Electricitatea este transferată de la sursă către VRM prin trei conectori EPS: un conector standard ATX cu 24 de pini aflat, împreună cu alți conectori, sub un panou din partea dreaptă a plăcii de bază, precum și două intrări cu 8 pini poziționate în partea din stânga sus a plăcii de bază, deasupra panoului de intrări/ieșiri.
Având în vedere că ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este creată pentru ultima generație de procesoare Intel (a 12-a), aceasta vine cu noul soclu LGA1700. Acesta este folosit doar de procesoarele Alder Lake, așa că nu poți reutiliza un procesor Intel Core mai vechi, din a 11-a sau a 10-a generație. Singurele procesoare care merg pe ASUS ROG Maximus Z690 Extreme în acest moment sunt Intel Core i9-12900K și KF, Intel Core i7-12700K și KF, precum și Intel Core i5-12600K și KF.
În ceea ce privește suportul pentru memorie, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme ne oferă patru sloturi DDR5 DIMM, ce pot acomoda o capacitate maximă de 128 GB. Modulele RAM pe care le utilizezi pot avea o frecvență standard de 4800 MHz, dar poți folosi și DDR5, ce rulează la viteze mai mari de 6400 MHz în modul overclock.
Pe lângă faptul că poate folosi memorie DDR5, această placă de bază cu chipset Z690 oferă suport și pentru alte tehnologii noi, precum PCIe 5.0. Procesorul este legat la două sloturi PCIe 5.0 x16, iar chipsetul Z690 la un slot PCIe 3.0. Sloturile PCIe 5.0 pot fi utilizate în modurile x16 sau x8/x8: majoritatea utilizatorilor vor folosi probabil doar o placă video în x16, totuși.
Apoi, avem nu mai puțin de cinci sloturi M.2 SSD: cel conectat la lane-urile procesorului suportă modul PCIe 5.0 x4 și poate avea orice raport de formă (2242/2260/2280/22110), dar își împarte lane-urile cu cel de-al doilea slot PCIe 5.0, așa că dacă folosești acest slot M.2, slotul PCIe 5.0 secundar este dezactivat. Cel de-al doilea slot M.2, care este și el legat la lane-urile procesorului, suportă PCIe 4.0 în modul x4. Pe chipsetul Z690 al plăcii de bază, lane-urile PCIe permit conectarea a până la trei sloturi M.2, ce merg toate pe PCIe 4.0 x4. Însă două dintre ele sunt disponibile doar dacă atașezi placa suplimentară ASUS numită ROG DIMM.2, aceasta fiind un fel de adaptor, pe care poți conecta două unități solid state M.2 și care intră în unul din sloturile RAM.
ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este impresionantă și din punct de vedere al conectivității. Pentru conexiunile prin cablu, ai la dispoziție un cip Intel ce suportă viteze de până la 2,5 Gbps și un cip Marvell ce poate să transfere date la viteze de până la 10 Gbps! Ambele porturi Ethernet sunt protejate de Anti-surge LANGuard împotriva creșterilor voltajului, dar păstrează și semnalul clar și reduc numărul de erori posibile. Pe partea de wireless, avem un Intel Wi-Fi 6E, ce poate funcționa pe frecvența de 6 GHz și permite până la șapte canale suplimentare pe 160 MHz!
În ceea ce privește partea audio, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme vine cu ASUS ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4082. Acesta suportă redare stereo la maxim 32-bit/384 kHz și 120 dB SNR (raport semnal zgomot), precum și 113 dB SNR pentru înregistrare. Mai mult, primești și un DAC extern ROG Clavis (ESS SABRE9018Q2C), pe care îl conectezi la un port USB-C și la căști pentru a beneficia de o experiență de ascultare premium.
Pe lângă porturile de rețea și audio, pe panoul de intrări/ieșiri, mai avem și un port HDMI, un port Thunderbolt 4 USB Type-C, un port USB 3.2 Gen 2x2 Type-C, șapte porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A și un port USB 3.2 Gen 2 Type-C. Deși sperăm să nu ai vreodată nevoie de ele, găsești aici și un buton BIOS FlashBack și unul Clear CMOS.
Din punct de vedere al ventilatoarelor și răcirii, placa de bază include mulți conectori: un header 4-pin CPU Fan, un header 4-pin CPU OPT, două headere 4-pin Chassis Fan, două headere 4-pin Radiator Fan, două headere W_PUMP+, un header WB_SENSOR, un header 2-pin Water In, un header 2-pin Water Out și un header 3-pin Water Flow. Sunt disponibile și headere USB suplimentare, dacă vrei să le conectezi la carcasa PC-ului tău: un port Intel Thunderbolt 4 (USB Type-C), un conector USB 3.2 Gen 2x2 (care suportă și USB Type-C), două headere USB 3.2 Gen 1 (ce suportă până la patru porturi USB 3.2 Gen 1) și două headere USB 2.0 (pentru alte patru porturi USB 2.0).
Dacă îți place RGB, trebuie să știi că ASUS ROG Maximus Z690 Extreme suportă ASUS Aura și, pe lângă luminile led incluse pe placa de bază, primești și un header cu 6 pini ARGB Gen 2, ce poate să împartă semnalul în două headere ARGB (Addressable RGB) Gen 2, un header adresabil Gen 2 și un header AURA RGB.
Caracteristicile incluse, opțiunile, porturile și celelalte aspecte tehnice ale acestei plăci de bază sunt atât de multe că probabil ne-ar lua încă două pagini ca să le enumerăm pe toate. Așa că, deși ne vom opri acum, dacă vrei și mai multe detalii, specificații și informații suplimentare, vizitează-i pagina oficială: ASUS ROG Maximus Z690 Extreme Tech Specs.
Placa de bază ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este pur și simplu extraordinară. Componentele high-end și construcția premium sunt cu adevărat incredibile, iar placa arată superb.
Citește pagina următoare a acestui review pentru a afla ce poate face placa de bază ASUS ROG Maximus Z690 Extreme în benchmarkuri folosind un procesor Intel Core i7-12700K și pentru a vedea cum se compară cu o altă placă de bază Z690, Gigabyte Z690 Aorus Pro.