
Dacă ai deja sau intenționezi să cumperi un procesor AMD Ryzen modern din seriile 9000, 8000 sau 7000, s-ar putea să te întrebi ce placă de bază să alegi. Dacă ești pasionat de jocuri și cauți hardware de gaming, este posibil să fi dat peste ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi, o placă de bază high-end echipată cu funcții precum PCI Express 5.0 x16 pentru cele mai rapide plăci video și sloturi PCI Express 5.0 M.2 pentru cea mai rapidă stocare disponibilă. Aceasta promite performanțe de top și arată bine, dar este alegerea potrivită pentru următorul PC pe care-l asamblezi? În această recenzie, îți voi spune ce oferă această placă de bază, pentru a te ajuta să decizi dacă este cea mai bună opțiune pentru calculatorul tău de gaming.
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi: Pentru cine este o alegere potrivită?
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este placa de bază potrivită pentru tine dacă:
- Vrei o placă de bază high-end pentru procesorul tău AMD Ryzen seria 9000, 8000 sau 7000
- Construiești un PC desktop cu tematică albă, deoarece designul său este perfect pentru asta
- Ești pasionat de jocuri sau un entuziast care apreciază calitatea și stilul gamei ASUS Republic of Gamers (ROG)
Pro și contra
Acestea sunt cele mai bune aspecte ale plăcii de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi:
- Folosește puternicul chipset X670E, care oferă performanțe excelente și te pregătește pentru viitor
- Oferă PCI Express 5.0, care asigură compatibilitatea cu cele mai recente și mai rapide plăci video și SSD-uri
- Este compatibilă cu memoriile DDR5 extrem de rapide
- Are multe porturi USB, M.2 și SATA
- Oferă 2.5 Gigabit Ethernet și Wi-Fi 6E pentru conectivitate rapidă și fiabilă
- Construcție și design premium, cu iluminare RGB
În ceea ce privește aspectele negative:
- Este mai scumpă decât alternativele de la alte mărci

Verdict
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este o alegere excepțională pentru oricine vrea să construiască un PC performant, cu un procesor AMD Ryzen din seria 7000, 8000 sau 9000. Aceasta oferă performanțe și caracteristici de top, inclusiv PCI Express 5.0, compatibilitate pentru RAM DDR5 și o serie de opțiuni de conectivitate excelente. Dacă intenționezi să construiești un PC de top și ești dispus să investești în calitate, îți recomand călduros această placă de bază. Reușește să ofere un amestec excelent de performanță, design elegant și fiabilitate, care cu siguranță îți va plăcea.
Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi
Deoarece ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este o placă de bază high-end, ambalajul acesteia arată premium și este fabricat din materiale de înaltă calitate. Vopsită în alb, cutia are o imagine mare a plăcii de bază pe partea de sus.

Ambalajul lui ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi arată bine
Primul lucru pe care îl vezi când deschizi cutia este frumoasa placă de bază. Iar sub ea, găsești un număr generos de componente și accesorii suplimentare: două cabluri SATA 6Gb/s, un pad termic pentru un SSD M.2, o antenă mobilă ASUS Wi-Fi, un pachet de cleme pentru cabluri, un pachet M.2 Q-Latch, un pachet de plăci M.2 Q-Latch, două pachete de manșoane de cauciuc pentru M.2, un pachet de manșoane de cauciuc pentru plăci M.2, un breloc ROG, un abțibild ROG Strix, o felicitare ROG Strix și ghidul de utilizare al plăcii de bază. Dacă ai numărat de câte ori am menționat M.2 și nu știi ce este asta, te încurajez să citești acest articol, care explică totul: M.2 vs. NVMe: M.2 vs. NVMe: Care este diferența în ceea ce privește SSD-urile?🙂

Când despachetezi placa de bază, descoperi următoarele elemente
La despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi, atenția acordată detaliilor îți spune încă de la început că vei avea parte de un produs high-end.
Specificații hardware și design
Din clipa când vezi ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi, este clar că aceasta este o placă de bază premium. Inginerii de la ASUS s-au concentrat atât pe estetică, cât și pe performanță, cu radiatoare mari și plăci de protecție care nu numai că îmbunătățesc aspectul plăcii de bază, dar asigură și o performanță termică optimă. Placa de circuite (PCB - Printed Circuits Board) a plăcii de bază este neagră și are suprafețe metalice albe, care o fac ideală pentru a asambla un PC cu tematică albă. Panoul acrilic iluminat, din stânga sus, care acoperă porturile din spate, contribuie și mai mult la aspectul high-tech al plăcii de bază.

Placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi
Printre primele lucruri pe care le vei observa sunt radiatoarele masive, care acoperă modulul regulator de tensiune (VRM). Asta asigură că placa de bază poate face față cerințelor de putere chiar și ale celor mai puternice procesoare AMD Ryzen.

VRM-ul este solid
Livrarea energiei este robustă, cu 16 + 2 + 2 trepte de alimentare, permițând plăcii de bază să răspundă rapid schimbărilor de solicitare ale procesorului. Există trei conectori EPS: un conector de alimentare principal ATX standard, cu 24 de pini, lângă sloturile DIMM, și doi conectori cu 8 pini în colțul din stânga sus.

Placa de bază oferă 16+2+2 trepte de putere
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este construită pentru ultimele procesoare AMD Zen 5 și Zen 4, folosind socketul AM5. Este compatibilă cu procesoarele AMD Ryzen din seriile 9000, 8000 și 7000, ceea ce o face o alegere excelentă pentru construirea PC-urilor performante.

Această placă de bază este compatibilă cu seriile AMD Ryzen 7000, 8000 și 9000
În ceea ce privește compatibilitatea și opțiunile de memorie, ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi acceptă RAM DDR5 și are cu patru sloturi DIMM, care permit până la 192 GB de RAM. Oficial, acceptă frecvențe de memorie de 4800, 5000 și 5200 MT/s (mega transferuri pe secundă), cu capacități de overclocking de la 5400 la un impresionant 8000 MT/s, în funcție de configurația ta.

Placa de bază este compatibilă cu DDR5 rapid
Chipsetul din placa de bază ROG Strix X670E-A Gaming WiFi oferă compatibilitate cu PCI Express 4.0, dar în funcție de procesorul folosit, poți obține și PCI Express 5.0 prin intermediul lane-urilor CPU. Slotul grafic va funcționa în modul PCIe 5.0 x16 dacă montezi un procesor AMD Ryzen 9000 sau 7000, sau PCIe 4.0 x16 (acceptă modurile x8/x4) dacă folosești un procesor AMD Ryzen 8000. În plus, chipsetul de pe placa de bază îți oferă un slot PCIe 4.0 x16 ( acceptă modul x4) și un slot PCIe 3.0 x1.
Pentru stocare, ai la dispoziție două sloturi M2, care acceptă PCIe 5.0 în modul x4 dacă montezi un procesor AMD Ryzen 9000 sau 7000, sau PCIe 4.0 (un slot în modul x4, un slot în modul x4 sau x2) dacă montezi un procesor AMD Ryzen 8000. Chipsetul plăcii de bază îți oferă două sloturi M2 suplimentare compatibile cu PCIe 4.0 în modul x4 și patru porturi SATA 6Gb/s.

Slotul grafic este compatibil cu PCI Express 5.0
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este echipată cu o placă Ethernet Intel de 2,5 Gb, care dispune de tehnologia ASUS ROG LANGuard pentru protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune și pentru reducerea erorilor de transmitere a datelor, plus un cip de rețea wireless 2x2 MU-MIMO Wi-Fi 6E (802.11 a/b/g/n/ac/ax), compatibil cu benzile de frecvență de 2,4, 5 și 6 GHz, împreună cu conectivitate Bluetooth 5.2.
Din nou, dacă ai nevoie de ajutor cu toate aceste detalii tehnice, îți recomand ghidurile noastre care explică totul în termeni simpli, pe înțelesul tuturor:
- Ce este MU-MIMO în dispozitivele wireless? Ai nevoie de MU-MIMO?
- Ce este Wi-Fi 6E? Cum se compară cu Wi-Fi 6?
Din punct de vedere audio, placa de bază dispune de ASUS ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4080, care permite redarea stereo la până la 32-bit/384 kHz și până la 120 dB SNR (Signal-To-Noise ratio), 113 dB SNR la înregistrare.
Pe lângă porturile de rețea și audio, pe panoul de intrări/ieșiri, mai ai un port USB 3.2 Gen 2x2 Type-C, șapte porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, un port USB 3.2 Gen 1 Type-A, două porturi USB 2.0 Type-A, un DisplayPort și un port HDMI 2.1. Dispui, de asemenea, de un buton BIOS FlashBack și un buton Clear CMOS. Primul te ajută să actualizezi sau să recuperezi UEFI fără să fie nevoie să pornești în sistemul de operare, iar al doilea îți permite să ștergi modificările pe care le-ai făcut în UEFI și să repornești folosind setările implicite.

Panoul I/O de pe placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi
Există, de asemenea, conectori USB suplimentari disponibili pe placa de bază: un conector USB 3.2 Gen 2x2 care acceptă USB Type-C, un conector USB 3.2 Gen 1, care acceptă două porturi USB 3.2 Gen 1 suplimentare și doi conectori USB 2.0, care acceptă patru porturi USB 2.0 suplimentare. În ceea ce privește ventilatoarele și răcirea, placa de bază are un header CPU Fan cu 4 pini, un header CPU OPT Fan cu 4 pini, un header AIO Pump cu 4 pini și cinci headere Chassis Fan cu 4 pini. Dacă ești fan al efectelor de iluminare RGB, ai un header Aura RGB și trei headere Gen 2 adresabile.

Există multe headere pe placa de bază
Pentru informații mai detaliate, accesează pagina oficială a produsului ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi.
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este o placă de bază high-end, care nu numai că arată grozav, dar ar trebui să ofere și performanțe excepționale. Este echipată cu cele mai recente tehnologii, inclusiv compatibilitate pentru toate procesoarele AMD Ryzen moderne, sloturi PCIe 5.0 și memorie DDR5 de mare viteză.
Experiența de utilizare a plăcii de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi
Dacă ești gamer, știi că a găsi placa de bază perfectă este unul dintre cele mai importante lucruri din întregul proces de „construire a platformei tale de gaming”. După ce am petrecut destul de mult timp cu un calculator desktop dotat cu placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi, în principal pentru că am folosit-o pentru a testa nu unul sau două, ci patru procesoare până acum, pot spune cu încredere că această placă de bază este excelentă. Oferă performanțe de top și o serie de caracteristici care o fac o alegere perfectă pentru mulți gameri. În caz că te întrebi, atunci când am scris această recenzie pentru placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi, am folosit următorul hardware și software:
- Procesor: AMD Ryzen 7 9700X
- Cooler: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Memorie: Kingston FURY Renegade 32GB DDR5 7200MT/s
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ (4K UHD)
- Sursă de alimentare: Seasonic Focus GX-1000

Detalii despre PC-ul pe care am folosit această placă de bază
Mai întâi, trebuie să spun că montarea plăcii de bază în carcasa calculatorului meu a fost ușoară și directă, datorită dispunerii sale bine gândite. Soclul AM5 este compatibil cu ultimele procesoare AMD Ryzen din seriile 9000 și 8000, precum și cu procesoarele Ryzen 7000 din generația anterioară. Deși testele pe care le vei vedea mai târziu în această recenzie sunt făcute cu AMD Ryzen 7 9700X, trebuie să știi că placa de bază a funcționat admirabil și cu un AMD Ryzen 5 9600X, cu un AMD Ryzen 5 7600X și cu un AMD Ryzen 9 7900X. Asociezi oricare dintre aceste procesoare cu o placă video high-end, iar placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi își va arăta imediat adevăratul potențial.

O perspectivă asupra plăcii de bază și a celorlalte componente
Deși testarea procesoarelor a însemnat utilizarea unor setări grafice scăzute în jocuri, în viața reală, nu fac asta. Prefer calitatea grafică ridicată, la fel ca oricine altcineva... 🙂 Și unul dintre primele lucruri pe care le-am observat a fost că PC-ul pe care l-am asamblat a reușit să ofere un număr de cadre excelent în Horizon Forbidden West și Assassin's Creed Mirage, jocurile pe care le joc în prezent. Rezoluție Full 4K, efecte vizuale la maxim, dar performanțe bune. Construcția și caracteristicile robuste ale plăcii de bază au însemnat că placa video a putut funcționa la capacitate maximă, oferind imagini clare și detaliate, fără lag sau sacadări evidente.

Experiența în jocul Horizon Forbidden West a fost impecabilă
Datorită sloturilor rapide M.2 de pe placa de bază, jocurile instalate pe SSD-ul meu PCIe 4.0 NVMe s-au încărcat, de asemenea, incredibil de repede. Fie că a fost vorba de încărcarea unui joc salvat sau de deplasarea rapidă în interiorul jocurilor, timpii de așteptare au fost semnificativ reduși.

Încărcarea jocurilor și a salvărilor a fost rapidă
Nu în ultimul rând, compatibilitatea Wi-Fi 6E a plăcii de bază este un alt lucru care îmi place. Conexiunea wireless de care am beneficiat a fost la fel de rapidă și stabilă ca o conexiune Ethernet prin cablu, și recunosc că nu-mi place să am cabluri care traversează camera. Conexiunea wireless este întotdeauna mai bună, iar această placă de bază o are din start.

Placa de bază oferă compatibilitate cu Wi-Fi 6E
Utilizarea plăcii de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi a fost o experiență plăcută. Performanțele sale sunt de top, oferind dispunerea perfectă pentru a obține un număr de cadre stabil și ridicat în jocurile tale preferate, precum și timpi rapizi de încărcare. Este cam tot ce poate cere un gamer, nu? 🙂
Treci la pagina următoare pentru a afla rezultatele unui AMD Ryzen 7 9700X pe un calculator desktop bazat pe placa de bază ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi față de un PC identic bazat pe o placă de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi. Cea din urmă folosește același chipset high-end, dar se adresează unui public ușor diferit. În timp ce ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi este creată cu gândul la gameri, Prime are un aspect mai discret și mai profesional și costă mai puțin.