ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi este o placă de bază de mici dimensiuni, concepută pentru cele mai recente procesoare Intel din generațiile 13 și 12. Deși plăcile de bază mini-ITX precum aceasta trebuie, de obicei, să renunțe la multe caracteristici și porturi din simplul motiv că sunt prea mici pentru a găzdui totul, ROG Strix Z790-I Gaming WiFi nu vrea să facă asta. În schimb, se folosește de câteva trucuri inteligente de design pentru a-i oferi utilizatorului toate dotările pe care le așteaptă de la o placă de bază high-end. Este o alegere bună pentru tine? La ce anume ar trebui să te aștepți de la placa de bază ROG Strix Z790-I Gaming WiFi? Pentru răspunsuri la aceste întrebări și nu numai, citește această recenzie:
Pentru cine este o alegere potrivită?
Ar trebui să-ți iei o placă de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi dacă:
- Vrei să asamblezi un calculator puternic, dar cu dimensiuni mici
- Ești gamer și-ți dorești o placă de bază puternică pentru procesorul și placa ta video high-end
- Nu vrei să faci compromisuri în ceea ce privește caracteristicile și specificațiile, chiar și într-un PC compact
Pro și contra
Există multe lucruri bune de spus despre ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi:
- Arată foarte bine și, deși este mică, are un design inteligent, care profită de spațiul vertical
- Poate gestiona fără probleme cele mai puternice procesoare Intel
- Folosind carcasa de PC potrivită, poți monta orice placă video, indiferent de grosimea acesteia
- Acceptă memorii rapide DDR5, care rulează la frecvențe ridicate
- Poate găzdui două SSD-uri M.2 și două unități SATA
- Are mai mult decât suficiente porturi USB rapide și acceptă chiar și Thunderbolt
- ROG Strix Hive inclus în pachet este destul de util
Singurul aspect mai puțin pozitiv al acestei plăci de bază este prețul său, care nu este ceea ce aș numi accesibil. 🙂
Verdict
Recunosc că îmi place ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi. Este o placă de bază micuță, dar uimitor de puternică, care arată foarte bine și oferă tot ceea ce ți-ai dori de la un calculator high-end modern. Dacă intenționezi să asamblezi un calculator de dimensiuni mici, bazat pe un procesor Intel Core de ultimă generație și DDR5 rapid, atunci această placă de bază mini-ITX ar trebui să se afle în capul listei tale. Asta... dacă ți-o poți permite, pentru că prețul său este destul de piperat.
Specificații hardware și design
Măsurând doar 17 pe 17 centimetri, ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi are un format mini-ITX, ideal pentru carcasele mici de calculator. După cum poți vedea mai jos, carcasa de calculator folosită pentru această mică placă de bază a fost un ASUS ROG Z11, care ocupă un spațiu foarte mic pe birou comparativ cu majoritatea carcaselor de dimensiuni normale.
Placa de bază se bazează pe chipsetul Intel Z790, oferind compatibilitate cu procesoarele Intel Core din generațiile a 12-a și a 13-a pe Intel Socket LGA 1700.
ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi poate găzdui două module de memorie RAM DDR5 cu o capacitate maximă de 64 GB. Memoria poate funcționa la o viteză standard de 4800 până la 5600 MHz (în trepte de 200 MHz) și la o viteză supratactată de până la 7600 MHz (tot în trepte de 200 MHz: 5800, 6000, 6200 și așa mai departe). Evident, există și compatibilitate pentru Intel Extreme Memory Profile, cunoscut mai degrabă sub acronimul Intel XMP.
Deși formatul Mini-ITX este destul de mic, ASUS nu a făcut compromisuri semnificative în ceea ce privește caracteristicile, specificațiile și porturile disponibile pe această placă de bază. Împreună cu o carcasă de PC compatibilă, ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi oferă suficient spațiu pentru a monta o placă video externă PCIe 5.0 x16, ce ocupă trei sloturi.
Asta este posibil datorită poziționării inteligente a portului grafic ranforsat pe marginea plăcii de bază. Apropo, trebuie să precizez că am încercat și am reușit cu succes să montez atât un GeForce RTX 4070 Ti, cât și un AMD Radeon RX 7900XT.
Deoarece spațiul este limitat pe plăcile de bază de dimensiuni mici, precum aceasta, inginerii trebuie să găsească modalități ingenioase de a adăuga tot ce vor. Un lucru interesant (și excelent!) la această placă de bază este că ASUS a ales să profite de spațiul vertical, la fel cum marile orașe se orientează spre construirea de zgârie-nori în loc să se dezvolte pe orizontală.
Aceasta este o alegere pe care o poți vedea clar de îndată ce arunci o privire la sloturile M.2. Două dintre ele sunt așezate unul peste altul, înconjurate de radiatoare și cu un mic ventilator vertical lângă ele, cu siguranță pentru a asigura o bună răcire a acestor dispozitive. Primul slot M.2 este un slot PCIe 5.0 care se potrivește cu unități 2280, iar al doilea este un slot PCIe 4.0 compatibil cu 2280, precum și cu SSD-uri 2242 și 2260.
Este folosită o abordare similară și pentru porturile SATA și USB intern. În loc să ocupe un spațiu orizontal valoros, ASUS le-a plasat pe o placă de tip riser, care rămâne verticală și se conectează la placa de bază printr-un port mic. Asta îi permite să ocupe foarte puțin spațiu pe placă, potrivindu-se foarte bine în partea din stânga sus a modulelor de memorie RAM, chiar deasupra porturilor de alimentare.
Apropo, această mică placă de bază vine cu 10+1 trepte de alimentare, evaluate la 105A fiecare. Asta va furniza mai mult decât suficientă energie chiar și pentru cele mai puternice procesoare Intel Raptor Lake.
La capitolul audio, placa de bază dispune de un cip Realtek ALC 4050 care acceptă o ieșire de redare stereo SNR de 118 dB și o intrare de înregistrare SNR de 94 dB, precum și o redare de până la 32-Bit/384 kHz. În plus, beneficiezi și de un DAC (Digital to Analog Converter) ESS SABRE9260Q. Volumul și mufele sunt ușor de accesat pe modulul extern ASUS ROG Strix Hive, inclus în pachet cu placa de bază. Hive se conectează la placă printr-un cablu USB-A la C și include, de asemenea, câteva butoane suplimentare (tasta Flex, AI OC, BIOS Flashback), leduri de diagnosticare și două porturi USB practice: un port USB 3.2 Gen 2 Type-C și un port USB 2.0 Type-A.
Apropo de porturi, panoul de intrare-ieșire oferă două porturi USB Thunderbolt 4 Type-C, un port USB 3.2 Gen 2x2 Type-C, trei porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A (unul dintre ele este folosit pentru ROG Strix Hive), un port USB 3.2 Gen 1 Type-A, două porturi USB 2.0 Type-A, un port HDMI, un modul Wi-Fi, un port Ethernet Intel 2.5Gb și un buton Clear CMOS.
Partea de conectivitate la rețea este asigurată de un chipset Intel Wi-Fi 6E AX211 de 160 MHz care, evident, se poate conecta la rețele Wi-Fi 6E. Acesta este dotat cu 2x2 MIMO și poate funcționa atât pe frecvențele de 2,4, cât și pe cele de 5 și 6 GHz. În plus, include și Bluetooth v.5.3.
Lista de caracteristici și specificații continuă. Dacă vrei să vezi toate detaliile tehnice ale acestei plăci de bază, accesează pagina oficială a acesteia: ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi - Tech Specs.
Construită pe chipsetul Intel Z790, mica placă de bază mini-ITX ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi arată foarte bine și, printr-un design inteligent, reușește să ofere toate caracteristicile și specificațiile la care te-ai aștepta de la o placă de bază high-end.
Dă pagina pentru a vedea ce rezultate am obținut în benchmarkuri cu ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi și un procesor Intel Core i7-13700K.
Performanța plăcii de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi în benchmarkuri
Acum, să vedem ce oferă ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi în condiții reale. Vom trece printr-o serie de benchmarkuri de productivitate și de randare, iar apoi vom vedea cum se comportă în jocuri.
Configurația sistemului de test
Am testat placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi împreună cu următoarele componente hardware și software:
- Procesor: Intel Core i7-13700K
- Cooler: ASUS ROG Ryuo 240 AIO
- Memorie: Kingston FURY Renegade DDR5 Memory (32 GB, 7200 MT/s)
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Samsung 980 PRO SSD (PCIe 4.0, NVMe, 1 TB)
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ (4K UHD)
- Sistem de operare: Windows 11 Pro Version 22H2
Pentru o idee mai clară despre performanțele oferite de această configurație, am inclus în diagrame și rezultatele obținute cu un AMD Ryzen 9 7900X pe o placă de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi. Am ales acest procesor deoarece este concurentul direct al lui Intel Core i7-13700K.
Performanța în benchmarkuri de productivitate
Am început prin a rula benchmarkul oferit de CPU-Z. În testul Single-Thread, folosind placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi, procesorul Core i7-13700K a obținut 867 de puncte, în timp ce AMD Ryzen 9 7900X montat pe ASUS Prime X670E-Pro WiFi a obținut 783 de puncte. Rezultatele arată că Core i7-13700K oferă o creștere a performanței de 10,73% față de Ryzen 9 7900X.
În testul Multi-Thread de la CPU-Z, care măsoară performanța procesorului pe mai multe nuclee, am obținut 12330 de puncte cu Core i7-13700K pe placa de bază Strix Z790-I Gaming WiFi și 11953 cu Ryzen 9 7900X pe placa de bază AMD. Aceste rezultate sunt apropiate, dar platforma Intel este totuși puțin în fața concurenței.
În continuare, am rulat Cinebench R23, un benchmark care măsoară viteza de randare a calculatorului. Folosind ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi, am înregistrat un scor de 30799 puncte, iar cu calculatorul AMD, am obținut 28900 de puncte. Se pare că PC-ul Intel oferă o creștere de 6,57% a performanței față de configurația AMD.
Blender măsoară viteza cu care calculatorul poate reda diverse scene, iar cu cât rezultatul este mai mare, cu atât mai bine. Folosind placa de bază Strix Z790-I Gaming WiFi, am obținut un scor de 440 de puncte. De data aceasta, platforma AMD bazată pe Ryzen 9 7900X și placa de bază Prime X670-E a fost mai rapidă cu 5,68%.
Am rulat și PCMark 10, un benchmark care măsoară performanța calculatorului în sarcini zilnice obișnuite, precum navigarea pe internet, conferințele video, timpul de pornire a aplicațiilor, productivitatea și crearea de conținut digital.
De data aceasta, cele două calculatoare pe care le-am montat au demonstrat că oferă performanțe similare. Deși configurația Intel bazată pe ROG Strix Z790-I Gaming WiFi a obținut un scor puțin mai mare, rezultatele se încadrează în marja de eroare.
În JetStream 2, un test de navigare web pe care l-am rulat în Google Chrome, scorul performanțelor pentru ambele calculatoare, indiferent de placa de bază sau de procesor, a fost foarte apropiat, cu un avantaj de mai puțin de 2% pentru platforma Intel.
Și 7-Zip dispune de un instrument de benchmarking, care este un indicator excelent nu numai al vitezei procesorului, ci și al vitezei memoriei RAM. În testul de compresie, rezultatele au arătat că Core i7-13700K de pe placa de bază ROG Strix Z790-I Gaming Wi-Fi a fost mai rapid decât PC-ul bazat pe AMD pe care l-am asamblat, oferind o creștere a vitezei de 7,46%. Reține însă că, în cazul PC-ului AMD, memoria RAM a funcționat la 6000 MT/s, nu la 7200 MT/s ca pe placa de bază Intel.
În testul de decompresie al 7-Zip, calculatorul care rulează pe Intel Core i7-13700K și ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi s-a dovedit mai lent decât echivalentul său AMD. Cel din urmă a fost cu 19,67% mai rapid.
După parcurgerea benchmarkurilor, se pare că placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi dispune de toată puterea necesară pentru a susține procesoarele high-end de la Intel chiar și în cele mai solicitante sarcini.
Performanța în benchmarkuri de gaming
După aceea, am rulat câteva benchmarkuri de gaming. Pentru a evita eventualele blocaje ale plăcii video, am setat jocurile la o rezoluție de 1080p și la cele mai mici setări grafice disponibile. De asemenea, reține că am decis recent să schimbăm jocurile pe care le folosim pentru a evalua componentele și dispozitivele hardware. Jocurile pe care le-am testat au fost Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla, The Callisto Protocol și F1 22.
În Cyberpunk 2077, PC-ul bazat pe Intel Core i7-13700K și placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi a fost capabil să redea 267 de cadre pe secundă. Pe placa de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi cu AMD Ryzen 9 7900X, am măsurat 230 fps. Platforma Intel oferă o creștere a performanței de 16,09% față de cea AMD.
În The Callisto Protocol, am observat același lucru. Placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi, împreună cu Intel Core i7-13700K, a redat 297 de cadre pe secundă, ceea ce reprezintă o creștere a performanței de 20,73% față de calculatorul AMD.
În Assassin’s Creed Valhalla, un alt joc cu cerințe de sistem foarte ridicate, ambele calculatoare au redat aproape exact același număr de cadre pe secundă. Diferența minusculă de 2 fps este irelevantă și se încadrează în marja de eroare.
În cele din urmă, în F1 22, un joc cu curse de mașini cu o grafică frumoasă, ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi împreună cu Core i7-13700 s-a dovedit a fi puțin mai rapid decât Ryzen 9 7900X cu placa de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi. Am măsurat 593 fps cu prima și 562 fps cu cea de-a doua configurație. Cu alte cuvinte, platforma Intel oferă o creștere de 5,51% a performanței comparativ cu PC-ul AMD.
Rezultatele obținute în jocuri cu placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi dovedesc că este o alegere excelentă pentru orice gamer. În combinație cu procesorul și memoria RAM potrivite, această placă de bază de mici dimensiuni poate face față oricărui joc, indiferent cât de solicitant.
Software inclus cu ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi
Singurul software suplimentar care am observat că se instalează pe calculatorul asamblat de mine cu placa de bază ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi este Armoury Crate. Dacă nu ai mai avut până acum o placă de bază sau un laptop ASUS, trebuie să știi că Armoury Crate este o aplicație ce funcționează ca un fel de hub central, unde poți configura hardware-ul sau instala alte programe.
De exemplu, cu Armoury Crate, poți să vezi starea actuală a PC-ului tău, să schimbi viteza ventilatoarelor, să instalezi drivere, să descarci noi versiuni UEFI BIOS sau să ajustezi efectele de iluminare Aura Sync RGB.
Îmi place foarte mult faptul că ASUS nu instalează automat bloatware. În schimb, singura aplicație pe care o primești implicit este Armoury Crate, pe care eu o consider utilă. Și, deși poți instala software suplimentar cu ajutorul acesteia, este alegerea ta dacă vrei sau nu s-o faci.
Ce părere ai despre ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi?
După ce am testat și folosit ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi pentru o perioadă de timp, am constatat că această placă de bază de dimensiuni reduse este foarte puternică și echipată cu tot ceea ce mi-aș dori de la un PC desktop modern. Ce părere ai? Îți place și ție? Te gândești să-ți iei una pentru PC-ul tău SFF (Small Form Factor) de vis? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.