Utilizatorii care își doresc o rețea foarte rapidă, cu multe dispozitive, într-o zonă de acoperire mai mare decât media apartamentelor românești, au nevoie să investească nu doar într-un router bun dar și într-un range extender sau adaptor de rețea pentru prize (kit powerline). ASUS a lansat de curând unul dintre cele mai rapide repetatoare de semnal din portofoliul său: ASUS RP-AC87. Acest dispozitiv poate funcționa ca range extender, punct de acces sau media bridge. Dacă ai nevoie de un dispozitiv de rețea flexibil, cu care să extinzi aria de acoperire a routerului tău, cu performanțe peste medie, atunci trebuie să citești acest review despre ASUS RP-AC87:
La ce este bun repeater-ul ASUS RP-AC87 wireless AC2600?
ASUS RP-AC87 este o alegere foarte bună pentru:
- Utilizatorii care vor cele mai rapide viteze de descărcare posibile pe un range extender
- Case și zone cu multe dispozitive în rețeaua wireless, care sunt active simultan
- Persoanele care vor un range extender cu suport pentru cele mai noi tehnologii wireless, incluse în standardul 802.11ac Wave 2, inclusiv MU-MIMO
Pro și contra
Range extender-ul ASUS RP-AC87 are multe puncte forte:
- ASUS RP-AC87 are hardware modern, cu suport pentru cele mai noi tehnologii wireless (standardul 802.11ac Wave 2)
- Viteză de descărcare excelentă pe benzile de 2,4 și 5 GHz. În unele teste pentru descărcarea datelor, a depășit recordurile măsurate de noi până acum, pentru un range extender
- Poți să configurezi și să administrezi range extenderul de pe smartphone sau tabletă, printr-o aplicație mobilă disponibilă pentru Android și iOS
- Interfața de utilizare pentru administrarea dispozitivul este ușor de folosit
- Documentația de ajutor este ușor accesibilă
- Suportul lingvistic este excelent, fiind disponibilă o interfață și în limba română
Există și câteva neajunsuri de luat în seamă:
- Viteze de încărcare a datelor mai joase decât ale altor dispozitive similare, pentru benzile de 2,4 și 5 GHz
- Aplicația mobilă nu funcționează de oriunde de pe internet, ci doar când e folosită în rețeaua locală
- Mărimea acestui range extender este mult peste medie
- Nu are un port USB
Verdict
ASUS RP-AC87 este un dispozitiv remarcabil prin mărimea sa, hardware-ul său și facilitățile oferite. Este foarte mare, greu, cu o configurație hardware puternică. Când vine vorba de viteza de descărcare (download), este unul dintre cele mai rapide dispozitive de acest gen pe care le-am testat în ultimii ani. Dar, performanța sa este medie în ceea ce privește viteza de încărcare a datelor (upload). Firmware-ul său este ușor de folosit, cu suport pentru limba română și documentație de ajutor ușor accesibilă. De asemenea, primești și o aplicație mobilă pe care o poți folosi pentru a-ți administra dispozitivul de pe smartphone sau tabletă. Privit în ansamblu, ASUS RP-AC87 este un performer de top, deși nu este cel mai bun la toate sarcinile. Dacă ți-l permiți, te vei bucura de cele mai rapide viteze de download oferite de un dispozitiv din nișa sa.
Despachetarea repeater-ului ASUS RP-AC87 AC2600
Repeater-ul dual-band ASUS RP-AC87 vine într-o cutie mare de carton. Pe partea de sus vezi o poză cu dispozitivul și câteva dintre caracteristicile sale.
Pe spatele cutiei poți găsi informații utile despre cum se configurează repeater-ul. După ce despachetezi totul, găsești următoarele elemente: dispozitivul în sine, un cablu de rețea, ghidul pentru pornirea rapidă, în mai multe versiuni, și garanția.
Experiența de despachetare este una rapidă și fără probleme. Pachetul include și un cablu de rețea care va fi util în procesul inițial de configurare al ASUS RP-AC87.
Caracteristici hardware și design
ASUS RP-AC87 are un procesor cu patru nuclee de la MediaTek, 128 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. Modelul exact al procesorului nu este specificat de către compania ASUS. ASUS RP-AC87 este și primul repeater pe care l-am testat, cu suport complet pentru standardul 802.11ac Wave 2 și 4x4 MU-MIMO. Asta înseamnă că ar trebui să ofere viteze impresionante pe Wi-Fi. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 800 Mbps pentru frecvența wireless de 2,4 GHz și de 1732 Mbps pentru cea de 5 GHz. Asta este mult pentru un range extender.
Așa cum se vede în poze, avem de-a face cu un dispozitiv mare, cu patru antene externe. Antenele pot fi rotite dar nu pot fi detașate. Mărimea totală este de 118 x 118 x 43 mm în lungime, lățime și înălțime. Greutatea totală este de 936 de grame.
Pe partea din față, ASUS RP-AC87 are trei leduri: unul care indică când este pornit, unul pentru frecvența wireless de 2,4 GHz și un altul pentru cea de 5 GHz. Ultimele două leduri te ajută să poziționezi range extender-ul într-un mod optim, deoarece îți indică cât de puternic este semnalul primit de la router. Dacă unul sau ambele leduri indică un semnal slab, schimbă-i poziția și vezi cum evoluează puterea semnalului primit.
Pe spatele lui ASUS RP-AC87, găsești butonul WPS, o mufă Reset, un port Ethernet la 1 Gbps și butonul Power (Pornit/Oprit).
Un aspect util este faptul că priza se poate roti. Este binevenită această facilitate dacă iei în considerare cât de mare este acest dispozitiv de rețea.
ASUS se mândrește cu faptul că oferă un dispozitiv multifuncțional. Acesta poate fi un repeater (range extender), punct de acces și media bridge. Utilizatorii cu scenarii mai complexe de rețelistică vor aprecia asta.
Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: Specificații ASUS RP-AC87.
Configurarea și utilizarea unui repeater ASUS RP-AC87 AC2600
Configurarea dispozitivului ASUS RP-AC87 poate fi realizată în trei moduri: prin aplicația mobilă ASUS Extender pentru Android și iOS, folosind un cablu de rețea și un browser web pe un calculator, ori printr-un buton WPS. Am folosit primele două metode și au mers bine. Dar, preferăm să folosim un cablu de rețea și un PC în loc de aplicația mobilă. Configurarea a fost mai rapidă și am terminat-o în doar câteva minute. Procesul de configurare implică crearea unui utilizator cu o parolă, pentru administrarea dispozitivului, alegerea rețelelor wireless care vor fi extinse și introducerea parolelor de conectare la acestea.
După ce termini acești pași, ASUS RP-AC87 începe să-și facă treaba. Dacă vrei, poți să-i accesezi interfața de administrare dintr-un browser web.
Aceasta arată bine și este organizată frumos în secțiuni multiple. Un aspect pozitiv este faptul că este disponibilă în 19 limbi, printre care se numără și limba română.
ASUS RP-AC87 include câteva setări avansate și sunt puține lucruri pe care vei dori să le schimbi. Configurația sa implicită este suficientă în majoritatea situațiilor. Dacă ai nevoie să schimbi o setare și nu știi foarte bine ce face, mută cursorul mouse-ului peste numele său. Când este afișat un semn al întrebării, dă clic pe el și se afișează un câmp cu informații suplimentare despre setarea respectivă. Este un mod plăcut și rapid de a ajuta utilizatorii.
Așa cum am menționat mai devreme, ASUS RP-AC87 este un dispozitiv multifuncțional care poate fi folosit drept repeater (range extender), punct de acces și media bridge. Poți vedea toate modurile disponibile pentru funcționarea sa, în captura de ecran de mai jos. Pentru testele noastre, noi l-am folosit doar drept range extender (repeater).
După ce am configurat ASUS RP-AC87 așa cum l-am vrut, am putut să conectăm la rețeaua WiFi emisă de el, multe tipuri de dispozitive: smartphone-uri, tablete, laptopuri, console și imprimante wireless. Partajarea în rețea a mers bine și nu am avut probleme în a transfera fișiere între dispozitivele din rețea.
În ansamblu, suntem mulțumiți de cât de bine funcționează ASUS RP-AC87, cât de ușor este de configurat și folosit.
Dacă vrei să afli mai multe despre viteza acestui dispozitiv, cum s-a comportat în benchmark-uri și ce facilități oferă, mergi la următoarea pagină a acestui review.