Performanța wireless
Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Este un apartament destul de mare și, dacă nu ai un router bun, acoperirea wireless este slabă în camere precum Bucătăria, Baia principală și Balconul Mediu. Acestea sunt mai departe de router și au câțiva pereți care le separă de camera cu routerul. Am amplasat range extender-ul pe hol, pentru a mări semnalul wireless în camerele menționate anterior. Router-ul pe care l-am folosit este ASUS RT-AC88U.
Pentru a avea o perspectivă mai bună, am măsurat rezultatele oferite de ASUS RP-AC87 și le-am comparat cu cele oferite de TP-LINK RE580D (un range extender AC1900 de la principalul competitor) și cu ASUS RP-AC68U (unul dintre cele mai avansate range extendere de la ASUS).
Am început prin a evalua rețeaua wireless la frecvența de 2,4 GHz și puterea semnalului, folosind o aplicație numită inSSIDer. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului a fost bună în toate camerele.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim rețeaua wireless la 2,4 GHz. Viteza de descărcare oferită de ASUS RP-AC87 a fost excelentă în toate camerele și a depășit range extender-ele cu care l-am comparat.
Dar, când am măsurat viteza de upload (încărcare a datelor), rezultatele nu au fost la fel de bune ca cele oferite de competiție.
După aceea am folosit PassMark Performance pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Unul dintre ele era conectat la range extender iar celălalt la router. Din nou, ASUS RP-AC87 și-a bătut competiția când am măsurat viteza de descărcare.
Când am comparat viteza de încărcare a datelor în rețea, ASUS RP-AC87 a performat bine, dar nu la fel de bine precum competitorii săi.
Viteza de descărcare a datelor, oferită de ASUS RP-AC87 pe banda wireless de 2,4 GHz, este foarte bună. Dar, viteza de încărcare a datelor este mai slabă decât a dispozitivelor cu care l-am comparat.
Am trecut la rețeaua wireless emisă pe banda de 5 GHz și ne-am uitat la puterea semnalului. ASUS RP-AC87 a avut o putere a semnalului WiFi mai constantă, care s-a degradat mai puțin decât cea oferită de competiție.
Am trecut la SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda wireless de 5 GHz. Am observat că ASUS RP-AC87 a oferit performanțe foarte bune în toate camerele. În unele dintre ele, a fost cel mai rapid, iar în celelalte a fost pe locul al doilea.
Din nou, viteza de încărcare a datelor a oferită ASUS RP-AC87, a fost sub media celorlalte dispozitive.
Pentru următoarele măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. Unul dintre ele a fost conectat la range extender și celălalt la router. ASUS RP-AC87 ne-a oferit viteze de download imbatabile. Am fost de-a dreptul impresionați.
Viteza de încărcare a spus, din nou, o altă poveste iar ASUS RP-AC87 a fost în urma competiției.
ASUS RP-AC87 oferă pe banda wireless de 5 GHz viteze de download excelente. Dar, viteza de upload este sub media celorlalte dispozitive cu care l-am comparat.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea conexiunii Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, precum și un mini PC Lenovo Ideacentre 610s. Mini PC-ul Lenovo Ideacentre 610s a fost conectat la range extender-ul ASUS RP-AC87 printr-un cablu Ethernet. PC-ul desktop a fost conectat la router, printr-un alt cablu Ethernet.
Am început să măsurăm viteza de descărcare și încărcare a datelor prin SpeedTest. ASUS RP-AC87 ne-a oferit rezultate foarte bune: 309,8 Mbps pentru descărcarea datelor și 256,94 Mbps pentru încărcarea lor.
Apoi, am făcut un transfer în rețea între cele două calculatoare, cu PassMark Performance test. ASUS RP-AC87 a oferit rezultate foarte similare cu cele din testul precedent, ceea ce este foarte bine.
ASUS RP-AC87 ne oferă conexiuni cu fir foarte rapide prin portul său Ethernet.
Caracteristici suplimentare
ASUS RP-AC87 nu include multe caracteristici extra în firmware-ul său. Deoarece nu are un port USB, nu există aplicații USB incluse, spre deosebire de fratele său ASUS RP-AC68U. Primești doar câteva unelte de analiză a rețelei și de depanare a problemelor.
Principala caracteristică "suplimentară" este aplicația mobilă ASUS Extender pentru Android și iOS. Poți folosi această aplicație pentru a configura range extender-ul. L-am folosit și-am găsit expertul de configurare a fi prietenos. Dar, procesul de configurare durează mai mult atunci când folosești aplicația mobilă în loc de metodele tradiționale.
Cu această aplicație, poți vedea numele range extender-ului, adresa sa IP, numele rețelelor wireless emise de el, al celor pe care le extinde ca rază de acoperire, utilizatorul care este administrator și alte detalii. De asemenea, poți reporni dispozitivul, reseta, șterge legătura dintre el și rețea, precum și să-i accesezi interfața de administrare într-un navigator web.
Ne-a plăcut ușurința în utilizare a aplicației și faptul că funcțiile oferite merg bine. Nu ne-a plăcut în schimb faptul că nu merge de oriunde de pe internet. O poți folosi doar când ești conectat(ă) la rețeaua extinsă de ASUS RP-AC87.
Repeater-ul ASUS RP-AC87 oferă puține caracteristici suplimentare. Ele merg bine și sunt ușor de folosit.
Care este părerea ta despre ASUS RP-AC87 AC2600?
Acum știi ce părere avem noi despre ASUS RP-AC87 și cum s-a comportat în testele noastre. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. Îl consideri un dispozitiv util? Ești interesat să-l cumperi? Dacă-l ai deja, cum este experiența pe care o ai cu el? Comentează și hai să discutăm.