ASUS RT-AC1200G+ este un membru nou în portofoliul de routere wireless ASUS, la un preț foarte accesibil. Dacă te uiți la specificațiile sale, acestea nu sunt ieșite din comun iar aspectul său este unul standard, care nu întoarce niciun fel de priviri. Dar, pentru utilizatorii care nu-și permit să dea foarte mulți bani pe un router, acestea nu sunt aspecte importante. Ce este cu adevărat important este ce oferă în materie de facilități și performanțe. Iar la acest capitol am avut parte de o mare surpriză: ASUS RT-AC1200G+ a performat mult mai bine decât ne așteptam de la un router în zona sa de preț, reușind să se bată de la egal la egal cu routere mai scumpe. Citește această recenzie pentru a afla mai multe despre ce poate ASUS RT-AC1200G+ și de ce merită să-l cumperi:
Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AC1200G Plus dual-band
Pachetul pentru ASUS RT-AC1200G+ este în liniile clasice produselor de rețelistică marca ASUS. Pe partea din față a cutiei vei vedea o poză cu dispozitivul și câteva dintre caracteristicile sale mai importante.
Pe partea din spate, vei găsi mai multe informații despre caracteristicile acestui router, o listă cu porturile disponibile și o comparatie cu alte routere din portofoliul ASUS.
În pachet sunt următoarele: routerul, un cablu de rețea RJ-45, alimentatorul, un ghid pentru pornirea rapidă și garanția.
Experiența de despachetare este simplă și fără niciun fel elemente premium, cum este și de așteptat de la un router în gama sa de preț.
Hardware și specificații
ASUS RT-AC1200G+ are un cip Broadcom BCM47189 la frecvența de 900 MHz, acesta fiind primul cip de pe piață care integrează un radio 2x2 802.11ac cu un procesor și un switch Ethernet într-un singur cip, ceea ce reduce foarte mult costurile de producție pentru routerele cu suport pentru standardul de rețea 802.11ac. Acest router are și 128 MO de memorie RAM și 16 MO spațiu de stocare.
ASUS RT-AC1200G+ vine cu 4 antene externe: 2 pentru frecvența de 2.4 GHz și pentru frecvența de 5 GHz. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 867 Mbps pentru frecvența de 5 GHz și 300 Mbps pentru cea de 2.4 GHz, ceea ce înseamnă un total de 1167 Mbps. Acesta oferă suport pentru următoarele standarde pentru rețele wireless: IEEE 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n și 802.11ac.
După cum vezi în poza de mai jos, pe partea din spate a routerului vei găsi următoarele: mufa de alimentare, butonul pentru pornirea și oprirea routerului, un port USB 2.0, un buton pentru resetarea routerului, un port Ethernet pentru conectarea routerului la internet, patru porturi Gigabit pentru a conecta în rețea prin cablu diverse dispozitive și un buton pentru WPS.
În ceea ce privește mărimea sa, ASUS RT-AC1200G+ nu este un router mare. Acesta are 207mm lungime, 148mm lățime și 35mm înălțime. De asemenea, el cântărește doar 432 de grame.
Pe fundul routerului se găsesc două găuri ce pot fi folosite pentru montarea pe pereți.
Dacă vrei să afli toate specificațiile oficiale ale acestui router, mergi la această pagină: ASUS RT-AC1200G+ Specificații.
Configurarea și utilizarea routerului wireless ASUS RT-AC1200G Plus dual-band
Conectează routerul ASUS RT-AC1200G+ la un calculator, folosind cablul de rețea din pachet. Apoi, conectează alimentatorul și cablul pentru conexiunea la internet oferită de furnizorul tău de internet și pornește navigatorul tău web favorit. Navighează la adresa IP 192.168.1.1 sau la adresa http://router.asus.com și pornește expertul pentru configurarea rapidă.
Acesta este ușor de folosit și rapid. Odată ce apeși pe butonul Go (Pornește) , ești rugat(ă) să schimbi contul de utilizator standard folosit pentru administrarea routerului și parola acestui cont, ceea ce este o precauție de securitate foarte binevenită.
Apoi, se detectează tipul conexiunii la internet și ți se cer detaliile de conectare necesare. La finalul expertului pentru configurarea rapidă, poți seta numele și parola celor două rețele wireless emise de ASUS RT-AC1200G+. Configurarea inițială nu ar trebui să-ți ia mai mult de un minut.
Odată încheiată configurarea inițială, îți recomandăm să continui cu configurarea în detaliu a routerului. Interfața cu utilizatorul este disponibilă și în limba română, după cum poți vedea mai jos. Astfel, utilizatorii care nu se descurcă cu limba engleză nu vor avea probleme în a naviga interfața de administrare oferită de ASUS.
Interfața cu utilizatorul este bine organizată și ușor de folosit, atât de utilizatorii avansați cât și de începători. Un alt atu este faptul că aproape orice setare este explicata bine în documentația oferită de ASUS. Dacă ții mouse-ul peste o setare și apare un semn al întrebării (?), dă clic pe acea setare. Va apărea o căsuță în care este explicată setarea respectivă. Astfel, vei ști ce face și dacă are sens să-i schimbi valoarea implicită ori nu.
Pe parcursul testelor noastre, am folosit cea mai recentă versiune de firmware disponibilă la momentul respectiv: 3.0.0.4.380.1234. Compania ASUS are bunul obicei de a oferi actualizări de firmware regulate pentru routerele sale. Drept urmare, după ce cumperi un ASUS RT-AC1200G+, verifică dacă este o versiune nouă disponibilă. Este posibil ca o nouă versiune să fie disponibilă, care rezolvă probleme ori îmbunătățește performanțele oferite.
În ceea ce privește interfața cu utilizatorul, am descoperit un mic bug: aceasta nu încarcă valoarea setărilor implicite, dacă folosești browserul web Opera. Dacă folosești alt browser web, cum ar fi Firefox sau Chrome, totul este în regulă. Este un bug ciudat care ar trebui să fie rezolvat cu ușurință într-o viitoare versiune de firmware.
După ce am terminat procesul de configurare al routerului, am conectat toate dispozitivele din rețeaua noastră: PC-uri, laptop-uri, tablete, console, smartphone-uri și imprimante wireless. Nu am avut probleme de conectivitate și-am putut partaja cu ușurință fișiere în rețea, am făcut streaming media și ne-am jucat online. Toate sarcinile legate de rețelistică au mers bine, fără niciun fel de probleme.
Pe parcursul săptămânii noastre de teste, am observat că routerul ASUS RT-AC1200G+ se încălzește destul de mult după o vreme. Asta nu a cauzat probleme în apartamentul nostru de test dar, dacă-l vei folosi într-un mediu cu temperaturi mai ridicate, căldura s-ar putea să devină o problemă. Un alt aspect minor pe care dorim să-l menționăm este că nu există un buton pentru oprirea LED-urilor de pe partea de sus a routerului, care indică statusul routerului. Asta poate reprezenta o problemă pentru unii utilizatori.
Ne-a plăcut cât de ușor a fost de configurat routerul ASUS RT-AC1200G+ și de controlul detaliat pe care l-am avut asupra tuturor setărilor. Interfața de administrare oferită este bine organizată și ușor de folosit, atât pentru utilizatorii avansați cât și pentru începători. Per total, routerul a funcționat foarte bine în testele noastre și nu am întâmpinat probleme de conectare, stabilitate ori performanță.
Pentru a afla mai multe despre performanțele oferite în lumea reală, citește următoarea pagină a acestui review.