Performanța wireless
Mai întâi, să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Stația principală ASUS RT-AC67U a fost amplasată în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație ASUS RT-AC67U pe hol, aproape de intrarea în bucătărie, pentru a acoperi cât mai bine o parte cât mai mare din apartament.
Testele au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurători, am folosit un laptop HP Spectre 13 și un Lenovo Yoga Book.
Am decis să comparăm ASUS RT-AC67U cu alte două sisteme mesh competitoare: TP-Link Deco M5 v2 și Linksys Velop WHW01 AC1300. Ambele sunt kit-uri cu două stații, precum ASUS RT-AC67U.
Am început prin a evalua rețeaua wireless pe frecvența de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind NetSpot Pro. Poți vedea evoluția semnalului wireless, în fiecare cameră, în graficul de mai jos.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim banda de 2.4 GHz. ASUS RT-AC67U ne-a oferit cele mai rapide descărcări de date în unele camere, în timp ce în altele a fost întrecut de concurență.
La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare cu SpeedTest.
Continuând măsurătorile pe frecvența wireless de 2.4 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, ASUS RT-AC67U a fost cel mai rapid în unele camere, iar în altele a fost depășit de concurență.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, am observat un trend similar.
ASUS RT-AC67U este capabil să ofere Wi-Fi rapid pe banda de 2.4 GHz, fără să fie cel mai rapid sistem mesh WiFi. Are concurență acerbă, care-l depășește în unele măsurători.
După aceea, am trecut la frecvența wireless de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția semnalului în fiecare cameră. ASUS RT-AC67U ne-a oferit o bună putere a semnalului, în toate camerele din apartament.
Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim de viteză atins de acest sistem mesh WiFi, am folosit singura placă de rețea wireless cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă, am obținut o viteză maximă de descărcare a datelor de 470,49 Mbps și de 346,96 Mbps pentru încărcare.
Pentru rezultate mai apropiate de realitatea utilizatorilor obișnuiți, am măsurat viteza de descărcare prin SpeedTest, pe laptopurile noastre, în fiecare cameră din apartament. În majoritatea camerelor, ASUS RT-AC67U ne-a oferit cele mai rapide descărcări, dar a fost depășit în altele.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AC67U a fost liderul de viteză în mai multe camere.
Pentru următoarele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. ASUS RT-AC67U ne-a oferit descărcări rapide, dar a fost adesea depășit de sistemele mesh WiFi cu care l-am comparat.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare, ASUS RT-AC67U a oferit viteze foarte bune pe banda wireless de 5 GHz.
Sistemul wireless ASUS RT-AC67U este capabil să ofere conexiuni Wi-Fi rapide pe banda de 5 GHz, fără a fi cel mai rapid în toate măsurătorile. În anumite măsurători, a fost depășit de concurență.
Performanţa pentru reţelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
Am măsurat viteza conexiunii la internet, folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps, prin testul SpeedTest. ASUS RT-AC67U a fost mai rapid decât alte sisteme mesh WiFi, datorită faptului că este un kit compus din routere wireless.
După aceea, am făcut un transfer de date între două calculatoare conectate prin cablu, folosind PassMark Performance test. Ambele erau conectat la hub-ul principal ASUS RT-AC67U. Alte sisteme mesh WiFi au două două porturi Ethernet și unu dintre ele este folosit pentru a conecta mesh-ul la internet. Astfel, conexiunile Ethernet între mai multe calculatoare sunt intermediate de fapt prin Wi-Fi, nu cablu. Așa cum se vede mai jos, ASUS RT-AC67U ne arată faptul că, dacă ai nevoie de conexiuni Ethernet, abordarea AiMesh este mai bună decât un sistem wireless tradițional.
ASUS RT-AC67U oferă mai multe porturi Ethernet decât majoritatea sistemelor mesh WiFi. Dacă ai nevoie să conectezi mai mulți clienți prin cabluri Ethernet, ASUS RT-AC67U îți oferă transferuri mai rapide și o conexiune mai bună.
Performanța portului USB
Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 al nodului principal ASUS RT-AC67U. După aceea, am făcut câteva transferuri de la un calculator desktop la acest SSD și înapoi. Am măsurat o viteză de descărcare de 415.85 Mbps și 354.2 Mbps pentru viteza de încărcare.
Dacă folosești sistemul mesh Wi-Fi ASUS RT-AC67U, primești patru porturi USB: două USB 2.0 și două USB 3.0. Porturile USB 3.0 sunt destul de rapide, dar nu se compară la viteza oferită cu alte produse high-end de la ASUS ori alte companii. Un aspect de reținut este faptul că sistemele mesh WiFi tind să nu aibă porturi USB, iar ASUS RT-AC67U ne oferă un avantaj în această privință.
Caracteristici suplimentare
Uneltele de securitate reprezintă o parte însemnată a facilităților oferite de ASUS RT-AC67U. Modulul AiProtection include următoarele:
- Router Security Assessment - o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
- Malicious Sites Blocking - o unealtă de securitate bazată pe cloud, foarte eficientă, pentru blocarea saiturilor malițioase, pe toate dispozitivele conectate la rețea.
- Two-Way IPS - un sistem de prevenție a atacurilor care te protejează de spam, atacuri de tip DDOS, atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și cele care ies din rețea.
- Infected Device Prevention and Blocking - dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat de router și ești informat de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
- Parental Controls - unele dintre cele mai bune controale parentale pe care le găsești pe routere, cu filtre eficiente, bazate pe cloud, care nu au nevoie de mentenanță manuală din partea administratorului. Le poți folosi pentru a programa cât timp au acces copii tăi la internet și a filtra ceea ce accesează pe internet.
ASUS RT-AC67U include și alte facilități utile, care de obicei nu se găsesc pe alte sisteme mesh WiFi:
- Guest network - poți activa câte trei rețele wireless pentru oaspeți, pe fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
- Adaptive QoS - un sistem inteligent de QoS (Quality of Service) pe care îl poți folosi pentru a analiza și prioritiza traficul din rețea într-un mod eficient.
- Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, este o unealtă este foarte utilă.
- Aplicații USB - ai aplicații pentru tot soiul de dispozitive USB: hard disk-uri externe, dispozitive NAS, modemuri USB, imprimante și altele.
- AiCloud 2.0 - acest serviciu îți permite să creezi un spațiu de stocare în cloud și să-l accesezi de oriunde de pe internet, cu ajutorul routerului și al unei aplicații.
- IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care vor deveni noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
- VPN - îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
- Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.
- Dual WAN - excelent atât pentru afaceri cât și profesioniști care au nevoie de o conexiune neîntreruptă la internet. De asemenea, poți folosi Dual WAN și pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii tale și a avea cea mai bună performanță posibilă.
- DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la sistemul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
- Integrare cu Amazon Alexa și (If This, Then That) - un serviciu care automatizează sarcini repetitive ori care nu pot "vorbi" una cu cealaltă. Cu ajutorul acestor servicii, poți să rostești comenzi vocale precum "Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware" ori să primești o notificare pe email atunci când copilul tău ajunge acasă și se conectează la WiFi de pe smartphone.
ASUS RT-AC67U este un sistem wireless care vine cu multe unelte premium și facilități utile unui număr ridicat de utilizatori. Unele dintre ele sunt destinate familiilor, iar altele profesioniștilor IT. Majoritatea lor sunt utile oricărui utilizator își dorește mai mult decât un sistem wireless simplu.
Ce părere ai despre sistemul wireless ASUS RT-AC67U AC1900?
Acum știi părerea noastră despre sistemul wireless ASUS RT-AC67U și cum s-a comportat în teste. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest kit. Îl consideri interesant? Vrei să-l cumperi? Comentează mai jos și hai să discutăm.