Review ASUS RT-AX57 Go: Router de călătorie multifuncțional!

recenzie
Review ASUS RT-AX57 Go: Router de călătorie multifuncțional!
Rating

ASUS a început anul 2024 lansând un router de călătorie multifuncțional, cu o listă interesantă de caracteristici, dintre care unele sunt surprinzător de avansate. Acest router se numește ASUS RT-AX57 Go. Este mic, ușor și poate oferi funcții de tethering mobil 4G și 5G, funcții avansate de VPN și securitate fără abonament. Dacă vrei să afli mai multe despre acest router și dacă este o alegere bună, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS RT-AX57 Go: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere excelentă pentru:

  • Persoanele care călătoresc și au nevoie de un router capabil, pe care să-l poată lua cu ele
  • Familiile cu copii, care doresc să-i protejeze pe cei mici atunci când sunt online
  • Utilizatorii business, care au nevoie de funcții VPN avansate pe routerul lor: Server VPN, VPN Fusion, Instant Guard etc.
  • Utilizatorii pricepuți, care vor un router de călătorie ce poate face multe lucruri

Pro și contra

Iată lucrurile care-mi plac la ASUS RT-AX57 Go:

Vezi prețul:
  • Este mic și ușor de transportat
  • Performanță bună atunci când folosește standardul Wi-Fi 6
  • Poate fi folosit pe verticală, pe orizontală sau fixat pe un perete
  • O mulțime de caracteristici VPN inovatoare
  • Poți crea rapid diverse portaluri Wi-Fi pentru diferite utilizări
  • Instrumente de securitate excelente pentru protejarea routerului și a rețelei tale
  • Port USB rapid
  • ASUS și-a finisat și mai bine interfața de administrare web

Cât despre dezavantaje:

  • Performanță mai puțin impresionantă atunci când folosește standarde mai vechi, precum Wi-Fi 4 și Wi-Fi 5
  • Controalele parentale nu mai au funcții de filtrare a conținutului
  • Alte routere de călătorie sunt mai accesibile ca preț (dar nu dispun de la fel de multe funcții)
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS RT-AX57 Go este un produs de nișă, cu o listă generoasă de instrumente și caracteristici. Hardware-ul său este foarte capabil pentru un router de călătorie și oferă conectivitate rapidă Wi-Fi 6. Nu este la fel de rapid ca routerele clasice cu Wi-Fi 6, dar nici nu se lasă mai prejos. Punctul său forte este firmware-ul avansat, dotat cu o mulțime de funcții, care răspund nevoilor multor utilizatori. Este o alegere excelentă pentru familiile care călătoresc cu copiii lor, care trebuie să gestioneze cât timp petrec copiii lor online, precum și pentru utilizatorii business nevoiți să lucreze în timp ce se află în mișcare și să se conecteze la serverul (serverele) VPN al(e) companiei sau de acasă. Pentru ca lucrurile să fie și mai atractive, ASUS RT-AX57 Go poate oferi acoperire Wi-Fi pe spații relativ mari, în ciuda faptului că este un router portabil de călătorie de mici dimensiuni. Sunt mulțumit de experiența mea de testare și-l recomand tuturor celor interesați de un router bun, pe care să-l ia cu ei în călătorii.

Despachetarea routerului ASUS RT-AX57 Go

Acest router de călătorie sosește într-o cutie de carton mică, cu fața albă și spatele negru. Pe partea din față, apare o imagine a routerului, numele acestuia și unele dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Un lucru care mi-a plăcut imediat este că routerul include un mod Public WiFi, ce poate fi util atunci când călătorești și vrei să partajezi conexiunea la internet cu alte persoane, precum și tot felul de servicii referitoare la VPN, care ar trebui să-l facă util utilizatorilor business.

Ambalajul lui ASUS RT-AX57 Go

Ambalajul lui ASUS RT-AX57 Go

Pe spatele cutiei, se găsesc informații suplimentare despre acest router, despre funcțiile sale de tethering mobil 4G/5G și așa mai departe. Când deschizi cutia, vezi mai întâi câteva pliante deasupra routerului.

Despachetarea routerului ASUS RT-AX57 Go

Despachetarea routerului ASUS RT-AX57 Go

Când scoți totul, găsești următoarele elemente: routerul de călătorie ASUS RT-AX57 Go, adaptorul de alimentare, un cablu de rețea, suportul routerului, o pungă de pânză pentru călătorie, ghidul de pornire rapidă, certificatul de garanție, un ghid de depanare și alte pliante.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Un lucru care mi-a plăcut la adaptorul de alimentare al routerului este că include ștecăre pentru rețelele electrice standard din UE și din Marea Britanie. Trebuie doar să atașezi ștecărul dorit și este gata de utilizare. Un atu mic, dar important pentru un router de călătorie, nu crezi?

Adaptorul de alimentare include ștecăre pentru UE și Marea Britanie

Adaptorul de alimentare include ștecăre pentru UE și Marea Britanie

Despachetarea routerului ASUS RT-AX57 Go este o experiență plăcută. Mă bucur că ASUS a inclus mai multe accesorii utile pentru publicul căruia îi este destinat: persoanele care au nevoie de un router de călătorie pentru a asigura o bună conectivitate Wi-Fi oriunde s-ar duce.🙂

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AX57 Go este un router pătrat, care măsoară 120 mm x 120 mm x 21,5 mm și cântărește doar 210 grame. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, carcasa sa este realizată din plastic alb, având doar logoul ASUS în partea din față. O gaură într-unul dintre colțurile sale îți permite, dacă vrei, să legi routerul de bagajul tău.

ASUS RT-AX57 Go este mic și ușor

ASUS RT-AX57 Go este mic și ușor

Pe una dintre laturile sale, vei vedea un led, ce se aprinde atunci când routerul este pornit, și un comutator glisant, care poate fi configurat pentru a face tot felul de lucruri, precum activarea și dezactivarea Wi-Fi.

Acest router are un buton programabil

Acest router are un buton programabil

Pe spate, poți găsi un port USB 3.2 Gen 1x1, butonul de resetare, portul de alimentare (folosește USB Type-C) și porturile WAN și LAN, ambele funcționând la 1 Gbps.

Porturile de pe spatele lui ASUS RT-AX57 Go

Porturile de pe spatele lui ASUS RT-AX57 Go

Pe partea inferioară a routerului, se află patru picioare de cauciuc, care-l fixează pe suprafețe plane, și două găuri pentru montarea pe perete. Tot aici se află grilele de ventilație, ce ajută la răcirea routerului, un abțibild cu informații despre modelul pe care tocmai l-ai cumpărat și un cod QR, pentru conectarea dispozitivelor tale la Wi-Fi.

ASUS RT-AX57 Go are găuri pentru fixarea pe perete

ASUS RT-AX57 Go are găuri pentru fixarea pe perete

ASUS RT-AX57 Go este dotat cu un chipset MediaTek MT7981B, care funcționează la 1,3 GHz, și dispune de 512 MB de memorie RAM și 128 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Acest chipset aduce un design nou, cu cinci antene interne, pentru o recepție wireless îmbunătățită. Compania folosește o antenă de 5GHz în plus față de un router wireless AX3000 clasic, ceea ce îmbunătățește semnalul wireless și îi sporește puterea pe banda de frecvență de 5 GHz. Asta ar trebui să se traducă prin mai puține zone moarte pe banda de 5 GHz și o experiență Wi-Fi mai bună. Routerul folosește 2x2 MU-MIMO pentru transferurile wireless pe ambele benzi. Asta înseamnă că ASUS RT-AX57 Go oferă două fluxuri spațiale pentru trimiterea și primirea de date wireless pe aceeași frecvență (2,4 GHz și 5 GHz). Lățimea de bandă teoretică totală este împărțită după cum urmează: 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz și 2402 Mbps pe banda de 5 GHz atunci când folosește standardul Wi-Fi 6. Chiar dacă routerul poate utiliza standarde wireless mai vechi, precum Wi-Fi 4 pe banda de 2,4 GHz și Wi-Fi 5 pe cea de 5 GHz, lățimea maximă de bandă va fi mai mică.

Detalii despre hardware-ul din interiorul lui ASUS RT-AX57 Go

Detalii despre hardware-ul din interiorul lui ASUS RT-AX57 Go

ASUS RT-AX57 Go poate folosi lățimea de bandă de 160 MHz pe banda de 5 GHz atunci când folosește Wi-Fi 6 și criptare cu parolă WPA3.

Reclamă

Per total, sunt mulțumit de configurația hardware a acestui router de călătorie. Este relativ bine dotat, cu o mulțime de porturi și caracteristici, pe care le voi aborda în detaliu mai târziu în această recenzie. Pentru mai multe detalii tehnice despre acest produs și specificațiile sale, accesează pagina sa web oficială: ASUS RT-AX57 Go.

Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AX57 Go

ASUS RT-AX57 Go este gândit pentru a fi folosit în timpul călătoriilor. Prin urmare, nu numai că este mic și ușor, dar este livrat și cu un săculeț de călătorie. Îl așezi înăuntru, închizi săculețul și-l pui în bagaj pentru a-l proteja. Când ajungi la destinație, îl conectezi la internet cu ajutorul smartphone-ului tău, al unui cablu de rețea sau al unui Wi-Fi public disponibil în zona ta, iar apoi începi să-l configurezi.

Îți place husa sa de călătorie?

Îți place husa sa de călătorie?

Acest router are inclus și un suport. Prin urmare, poți să-l așezi pe verticală, ca în imaginea de mai jos, să-l ții orizontal pe o masă sau chiar să-l montezi pe perete, folosind cele două găuri de pe partea dorsală a acestuia. Îmi place această flexibilitate și mi-aș dori ca mai multe routere pentru acasă să ofere un sistem similar.🙂

Poți utiliza ASUS RT-AX57 Go în poziție verticală

Poți utiliza ASUS RT-AX57 Go în poziție verticală

Poți configura routerul de călătorie ASUS RT-AX57 Go conectând un laptop la Wi-Fi-ul acestuia, deschizând un browser web și navigând la router.asus.com sau folosind aplicația gratuită ASUS Router pentru iOS și Android. De data aceasta, am ales browserul web, deoarece este mai ușor să introduci toate datele necesare pentru configurarea routerului. Procesul este similar cu cel al altor routere ASUS. Acesta presupune alegerea tipului de conexiune la internet, introducerea detaliilor de conectare necesare, alegerea unui nume și a unei parole pentru Wi-Fi-ul emis de ASUS RT-AX57 Go, setarea unui nume de utilizator și a unei parole pentru administrarea routerului, acceptarea termenilor și condițiilor companiei și actualizarea firmware-ului, dacă este disponibilă o versiune mai nouă.

Configurarea lui ASUS RT-AX57 Go

Configurarea lui ASUS RT-AX57 Go

Îți recomand să actualizezi firmware-ul pentru acest router imediat ce-l instalezi, deoarece cea mai recentă versiune corectează unele erori și introduce câteva caracteristici noi, care nu erau prezente în versiunea inițială de firmware. Procesul nu este complicat, iar instalarea inițială și actualizarea firmware-ului nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute.

În continuare, poți să te conectezi la interfața de administrare și să continui să ajustezi setările și numeroasele funcții disponibile pe ASUS RT-AX57 Go. Unul dintre aspectele care mi-au plăcut este că ASUS a modificat puțin interfața de utilizare, introducând îmbunătățiri minore în ceea ce privește aspectul și organizarea interfeței. Prima modificare vizibilă este pagina de autentificare a routerului, care include acum imagini reale ale routerului. În caz că trebuie să administrezi mai multe routere ASUS, este mai ușor să le deosebești unul de celălalt. 🙂

Ecranul de conectare

Ecranul de conectare

Un alt aspect pozitiv este că acum ai setările wireless pe un singur ecran pentru ambele benzi. Prin urmare, poți configura simultan atât banda de frecvențe de 2,4 GHz, cât și pe cea de 5 GHz, în loc să le configurezi pe rând, așa cum era în trecut. Această schimbare simplă mi-a economisit minute prețioase atunci când am ajustat setările wireless ale routerului în funcție de nevoile mele.

Setările wireless sunt bine organizate

Setările wireless sunt bine organizate

Interfața de utilizare rămâne bine organizată și bine documentată. Nu ar trebui să întâmpini probleme în a te orienta printre numeroasele setări disponibile, iar majoritatea lucrurilor au fost bine explicate, fie direct în interfața de utilizare în sine, fie în Manual, care poate fi accesat dând clic pe un link din partea de jos. Un alt avantaj este că ASUS a tradus interfața de utilizare în douăzeci și cinci de limbi, inclusiv limba română. Foarte puțini producători de routere oferă un astfel de nivel de localizare pentru produsele lor.

Interfața de utilizare este disponibilă în 25 de limbi

Interfața de utilizare este disponibilă în 25 de limbi

Una dintre caracteristicile speciale ale lui ASUS RT-AX57 Go este micul buton de pe una dintre laturile sale. În mod implicit, acesta nu face nimic, dar îl poți seta pentru acțiuni pe care le consideri utile: activarea și dezactivarea transmisiunii Wi-Fi, activarea și dezactivarea ledului routerului sau activarea și dezactivarea funcției VPN Fusion. Configurarea este ușoară, dar nu uita că este nevoie să repornești routerul pentru a-ți aplica setările.

Este ușor să programezi butonul

Este ușor să programezi butonul

Și aplicația ASUS Router a fost actualizată pentru a include accesul la noi funcții, precum Guest Network Pro, care-ți permite să creezi diferite tipuri de rețele Wi-Fi, inclusiv Wi-Fi securizat pentru copii sau o rețea VPN folositoare utilizatorilor business. Poți, de asemenea, să activezi administrarea de la distanță și să asociezi ASUS RT-AX57 Go la contul tău ASUS pentru a-l administra online de oriunde.

Opțiunile Guest Network Pro din aplicația ASUS Router

Opțiunile Guest Network Pro din aplicația ASUS Router

Utilizarea lui ASUS RT-AX57 Go a fost o experiență plăcută. După ce am configurat tot ce am vrut, mi-am conectat toate dispozitivele la rețea fără probleme. În plus, m-am bucurat de viteze bune și de stabilitatea semnalului atunci când am folosit standardul Wi-Fi 6. Transferurile mele wireless au fost stabile și am putut chiar să mă joc puțin online fără lag sau alte probleme vizibile.

Înainte de a rula benchmarkuri, am fost curios și de consumul de energie al acestui router și l-am măsurat cu o priză inteligentă: acesta a variat între 3 și 7 wați, în funcție de gradul de solicitare a resurselor routerului. Încărcătorul său USB-C este recomandat pentru o putere maximă de 18 wați. Este perfect pentru un dispozitiv atât de mic.🙂

Adaptorul de alimentare pentru ASUS RT-AX57 Go

Adaptorul de alimentare pentru ASUS RT-AX57 Go

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS RT-AX57 Go, inclusiv o comparație cu alte routere dual-band AX3000, accesează pagina următoare a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Hardware Recenzii Recomandate Rețelistică Wireless