Performanța wireless
Apartamentul meu de testare este configurat ca în diagrama de mai jos. Am plasat ASUS RT-AX57 Go într-o poziție centrală, pentru a oferi o acoperire bună într-o zonă cât mai mare.
Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de acest router prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:
- Camera routerului - înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți, care să absoarbă semnalul wireless, în camera unde este amplasat routerul.
- Camera 1 - este separată de router printr-un perete, deci semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
- Camera 2 - este separată de router prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre Camera routerului și Camera 1. Din acest motiv, Camera 2 poate fi o provocare pentru multe routere.
Am făcut toate măsurătorile pe un laptop care poate funcționa cu rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai noi drivere și actualizări ale sistemului de operare.
Pentru a înțelege mai bine performanțele lui ASUS RT-AX57 Go, l-am comparat cu TP-Link Archer AX55 și cu Xiaomi Mi AIoT Router AX3600. Deși niciunul dintre cele două nu este un router de călătorie, acestea sunt routere wireless dual-band AX3000 cu specificații similare.
Performanța routerului ASUS RT-AX57 Go pe banda de 2,4 GHz
Am măsurat mai întâi puterea semnalului folosind NetSpot atunci când am fost conectat la banda de 2,4 GHz pe standardul Wi-Fi 4 (802.11n). Puterea semnalului oferit de ASUS RT-AX57 Go a evoluat similar cu cea a routerelor cu care l-am comparat, fără a fi mai bună sau mai rea decât acestea.
Trecerea la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz a însemnat o ușoară scădere a intensității semnalului. Totuși, acest lucru este normal pentru majoritatea routerelor cu Wi-Fi 6 din gama sa de prețuri.
Pentru următoarea măsurătoare, am rulat aplicația SpeedTest și am folosit-o pentru a verifica viteza maximă obținută la transferul de date către și de pe internet pe banda de 2,4 GHz. ASUS RT-AX57 Go a oferit descărcări rezonabil de rapide, fără a depăși performanțele routerelor cu care l-am comparat.
Viteza de upload a fost rezonabilă și, surprinzător, mai bună decât cea obținută de celelalte routere din cameră, care se află la cea mai mare distanță de router.
Am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz și am repetat aceleași măsurători pentru a vedea diferența. Viteza de descărcare în SpeedTest a fost mult mai rapidă peste tot în apartamentul meu. Un început bun, nu crezi?🙂
Și uploadurile au fost mult mai rapide atunci când am folosit Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, am fost conectat la banda de 2,4 GHz cu standardul Wi-Fi 4 activat. Apoi, la măsurarea vitezei de descărcare, ASUS RT-AX57 Go s-a dovedit a fi destul de rapid. Totuși, nu și-a depășit concurența.
Vitezele de upload au fost mai bune decât la celelalte două routere.
Trecerea la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz a dus la descărcări și mai rapide. Mi-a plăcut în special cum s-a comportat ASUS RT-AX57 Go în Camera 2, care este greu de gestionat pentru multe routere.
Viteza de upload nu a crescut la fel de mult în acest test atunci când am trecut de la Wi-Fi 4 la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz. Totuși, ASUS RT-AX57 Go s-a descurcat bine.
ASUS RT-AX57 Go funcționează bine pe banda de 2,4 GHz. Puterea semnalului și viteza oferite de acesta sunt similare cu cele ale altor routere wireless dual-band AX3000. Totuși, pentru cele mai bune performanțe, ar trebui să folosești standardul Wi-Fi 6 în locul mai vechiului Wi-Fi 4.
Performanța routerului ASUS RT-AX57 Go pe banda de 5 GHz
Am trecut la banda de 5 GHz și am început să măsor puterea semnalului cu NetSpot. Atunci când a utilizat standardul Wi-Fi 5 (802.11ac), ASUS RT-AX57 Go a oferit o putere a semnalului bună, la niveluri similare cu cele ale concurenților săi. Având în vedere designul unic al antenei MediaTek pentru banda de 5 GHz, mă așteptam la ceva mai mult. Totuși, nu mă înțelege greșit; acestea nu sunt rezultate rele, doar că nu sunt atât de bune pe cât te-ar face să crezi marketingul produsului.🙂
Trecând la Wi-Fi 6 (802.11ax), am observat o intensitate mai mică a semnalului. Din nou, designul unic al antenei nu a părut să îmbunătățească tangibil lucrurile comparativ cu alte routere wireless dual-band AX3000.
Am trecut la aplicația SpeedTest. Atunci când folosește standardul Wi-Fi 5, ASUS RT-AX57 Go oferă viteze de descărcare la capătul inferior al spectrului.
În mod surprinzător, vitezele de upload au fost mai mari decât cele de download, uneori cu o marjă uriașă.
Trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz a îmbunătățit considerabil viteza de descărcare. ASUS RT-AX57 Go s-a comportat mult mai bine, dar nu a depășit performanțele routerelor cu care l-am comparat.
De asemenea, uploadurile au fost mai rapide, dar nu la fel de rapide ca cele oferite de celelalte două routere.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Atunci când a utilizat standardul Wi-Fi 5 pe banda de 5 GHz, ASUS RT-AX57 Go s-a descurcat destul de bine, dar TP-Link Archer AX55 l-a depășit.
Vitezele de upload au fost rezonabil de rapide, dar ar fi putut fi mai impresionante.
Din nou, trecerea de la Wi-Fi 5 la Wi-Fi 6 a schimbat mult lucrurile: descărcările au fost mult mai rapide peste tot în apartament. Asta arată că ASUS RT-AX57 Go este optimizat pentru folosirea celui mai nou standard Wi-Fi 6.
De asemenea, uploadurile au fost mult mai rapide atunci când am folosit Wi-Fi 6 în loc de Wi-Fi 5.
Testele mele au arătat că ASUS RT-AX57 Go este optimizat pentru a funcționa folosind noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax) pe banda de 5 GHz. Dacă vrei cele mai rapide descărcări și uploaduri, nu folosi standardul mai vechi 802.11ac, altfel vei fi dezamăgit de acest router.
Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB
La final, am verificat cum se comportă ASUS RT-AX57 Go atunci când folosește conexiuni Ethernet pe singurul său port LAN. Conexiunea mea la internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru download și 800 Mbps pentru upload. La testarea cu SpeedTest, ASUS RT-AX57 Go s-a apropiat de potențialul maxim al conexiunii mele de internet. Totuși, viteza sa de upload a fost ușor mai mică decât cea a routerelor cu care l-am comparat.
Unii utilizatori vor aprecia că ASUS RT-AX57 Go are un port USB 3.2 Gen 1 pentru a conecta tot felul de gadgeturi. Am conectat o unitate SSD rapidă la acesta și am efectuat câteva transferuri de date către și de pe SSD. Am măsurat 870,56 Mbps pentru descărcarea datelor de pe SSD și 365,64 Mbps pentru încărcarea datelor pe acesta. Sunt viteze excelente pentru un router de călătorie de mici dimensiuni și vor face utilizatorii fericiți.
Deși ASUS RT-AX57 Go este un router de călătorie de mici dimensiuni, acesta nu are probleme în a gestiona conexiuni de internet de 1 Gbps. Portul său LAN funcționează la viteze apropiate de 1 Gbps, iar portul USB al acestui router este destul de rapid. Vești bune pentru oricine are nevoie de aceste caracteristici pe routerul său!🙂
Funcții suplimentare
Firmware-ul de pe ASUS RT-AX57 Go este surprinzător de bine dotat. Acesta include mai multe decât ai crede că ar putea face un router de călătorie:
- AiMesh - poți să-l conectezi cu alte routere ASUS și să-ți creezi propriile sisteme Wi-Fi mesh. Prin urmare, poți să-l folosești acasă ca nod secundar, pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei tale wireless, și apoi să-l iei cu tine când călătorești și să-l folosești ca router de călătorie. Dacă ai deja un router wireless fabricat de ASUS, îți recomand să citești și această analiză: Merită ASUS AiMesh? Îți mărește viteza rețelei Wi-Fi?
- Guest Network Pro - poți crea tot felul de rețele de oaspeți, în funcție de cum intenționezi să le folosești: construiește un portal wireless pentru marketing digital (precum cele disponibile pe routerele de business, precum ASUS ExpertWiFi EBR63), creează un Wi-Fi sigur pentru copiii tăi sau o rețea VPN pentru uz profesional.
- AiProtection este o colecție de instrumente de securitate pentru protejarea rețelei tale, care include o evaluare a securității routerului, un instrument de blocare a site-urilor malițioase, precum și prevenirea și blocarea dispozitivelor infectate. Această suită a fost creată împreună cu Trend Micro, un furnizor renumit de produse antivirus.
- Controale parentale - foarte utile atunci când călătorim cu familia. Poți seta un program pentru dispozitivele folosite de copii ca să controlezi cât timp se pot conecta la internet. Din păcate, nu poți seta filtre de conținut, așa cum poți face la alte routere ASUS.
- QoS este un instrument de bază de Quality of Service care-ți permite să împarți lățimea de bandă disponibilă între diversele dispozitive conectate, conform regulilor tale. Instrumentul include și un Traffic Monitor (Monitor de trafic), care-ți arată în timp real cum este folosită lățimea de bandă.
- USB Applications - pentru conectarea unui hard disk USB la router (și utilizarea acestuia ca NAS), precum și a unei imprimante de rețea, a unui smartphone cu Android sau a unui dongle wireless USB 4G pentru tethering mobil.
- AiCloud 2.0 - îți permite să conectezi un dispozitiv de stocare USB la router și să-l folosești ca serviciu de stocare în cloud pentru dispozitivele tale.
- DDNS - îți permite să te conectezi la router de la distanță, de oriunde de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îi atribuie o adresă IP publică dinamică. Lista serviciilor acceptate este destul de lungă, iar ASUS include și serviciul său gratuit.
- VPN - poți seta routerul să funcționeze ca server VPN folosind următoarele protocoale: PPTP, OpenVPN, IPSec VPN și WireGuard VPN. Totodată, îți poți transforma dispozitivele conectate la rețea în clienți VPN fără un software VPN suplimentar. Și pentru a completa imaginea, acest router îți oferă acces la VPN Fusion și Instant Guard.
- Integrare cu Amazon Alexa, Google Assistant și IFTTT - poți spune lucruri precum „Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” (Alexa, cere-i routerului ASUS să actualizeze firmware-ul) pentru a realiza diverse sarcini. Poți, de asemenea, să automatizezi sarcini care altfel ar putea fi repetitive sau care nu ar putea „vorbi între ele”. Totuși, aceste integrări sunt gestionate prin intermediul aplicației mobile ASUS Router.
- Network Tools – pentru a analiza rețeaua și pentru a depista ce este în neregulă atunci când rețeaua Wi-Fi sau routerul nu funcționează bine.
ASUS RT-AX57 Go strălucește prin lista sa lungă de caracteristici avansate, care vor fi utile familiilor și utilizatorilor business ce au nevoie de Wi-Fi bun în deplasare.
Ce părere ai despre routerul ASUS RT-AX57 Go?
Sper că ți-a plăcut să citești această recenzie la fel de mult cum mi-a plăcut mie să testez routerul de călătorie ASUS RT-AX57 Go. După cum ai văzut, este un produs de nișă, care face o treabă excelentă și răspunde nevoilor utilizatorilor cărora le este destinat. Înainte de a închide această filă în browserul tău, spune-mi dacă-ți place acest produs și dacă ești interesat să-l cumperi. Și, dacă nu, ce te reține? Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și scrie-ți părerea.🙂