Standardul wireless Wi-Fi 6 începe să prindă teren pe piața produselor WiFi pentru consumatorii casnici. Am avut câteva routere wireless lansate cu suport pentru această tehnologie și acum vedem primul sistem mesh WiFi cu Wi-Fi 6. ASUS RT-AX92 este un kit interesant, care combină ce-i mai bun la routerele wireless ASUS cu tehnologia mesh WiFi și cu noul standard Wi-Fi 6. Află părerea noastră despre ASUS RT-AX92, din acest review:
ASUS RT-AX92U: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest sistem mesh WiFi este o alegere bună pentru:
- Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6 și plănuiesc să-și cumpere dispozitive cu suport pentru el
- Utilizatorii care vor cea mai bună securitate pentru casa lor inteligentă
- Persoanele care-și doresc o aplicație mobilă pe care să o folosească în administrarea de la distanță a rețelei
- Utilizatorii de routere wireless ASUS care vor să-și extindă rețeaua
- Utilizatorii avansați care vor un firmware complex, ce oferă control complet asupra rețelei
- Persoanele care folosesc serviciul de automatizare de sarcini IFTT (If This, Then That)
- Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua folosind asistentul vocal Amazon Alexa
Pro și contra
Sistemul ASUS RT-AX92U AiMesh WiFi are următoarele aspect pozitive:
- Oferă suport pentru noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax)
- Viteză excelentă
- Firmware avansat cu multe setări și unelte incluse
- Poate fi controlat de la distanță folosind o aplicație mobilă
- Are două porturi USB: unul USB 3.0 și altul USB 2.0
- Are patru porturi Ethernet pe fiecare stație
- Oferă funcțiile de LAN port aggregation și WAN port aggregation
- Unelte de securitate excelente
- Poate funcționa în tandem cu alte dispozitive ASUS care au suport pentru tehnologia AiMesh
Există și aspecte negative de luat în considerare:
- Procesul de actualizare a firmware-ului ar trebui să se realizeze pentru tot sistemul simultan, nu doar pentru fiecare stație separat
- Pentru a avea parte de o experiență cât mai bună, este obligatoriu să-ți actualizezi firmware-ul pentru toate stațiile din sistem
- Dacă ai laptopuri și alte dispozitive cu plăci de rețea Intel, trebuie să actualizezi driverele plăcilor de rețea
Verdict
Atunci când compari ASUS RT-AX92U cu alte sisteme mesh WiFi, acesta iese în evidență cu ușurință: are hardware puternic, patru porturi Ethernet pe fiecare stație, în timp ce alte sisteme au doar două, și are două porturi USB, în timp ce alte sisteme nu au niciunul. De asemenea, aplicația mobilă folosită pentru a controla sistemul include suficient de multe unelte și opțiuni pentru configurare. Un alt motiv pentru care iese în evidență este faptul că introduce standardul Wi-Fi 6 în nișa sistemelor mesh WiFi. Dacă vrei să investești în tehnologia Wi-Fi 6 și vrei cel mai rapid sistem mesh WiFi pe care-l poți cumpăra, ASUS RT-AX92U este un kit pe care trebuie să-l iei în considerare.
Despachetarea sistemului wireless ASUS RT-AX92U
Sistemul ASUS RT-AX92U AX6100 AiMesh WiFi vine într-o cutie neagră cu o poză a celor două dispozitive din kit, precum și cu o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale. Pe spatele și pe lateralele cutiei vezi informații detaliate despre produsul pe care l-ai cumpărat.
Atunci când deschizi cutia, vezi imediat cele două dispozitive din kit.
Atunci când despachetezi totul, găsești următoarele elemente: cele două stații din kit, alimentatoarele acestora, un ghid pentru pornirea rapidă, garanția, un pliant cu aspecte de compatibilitate, pe care trebuie să le iei în considerare când vine vorba de standardul Wi-Fi 6, și un ghid cu informații despre utilizarea serviciului WTFast VPN pentru gaming, oferit împreună cu ASUS RT-AX92U.
Experiența de despachetare oferită de sistemul ASUS RT-AX92U AiMesh WiFi este rapidă și plăcută. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a te apuca de creat sau extins propria ta rețea.
Caracteristici hardware și design
ASUS RT-AX92U este un sistem mesh WiFi cu trei benzi wireless, care folosește tehnologia ASUS AiMesh. Asta înseamnă că poți folosi kit-ul împreună cu alte sisteme și routere wireless marca ASUS. Lățimea sa de bandă maximă teoretică este împărțită astfel: 400 Mbps pentru banda de 2.4 GHz, 867 Mbps pentru prima bandă de 5 GHz și 4804 Mbps pentru a doua bandă de 5 GHz, dacă folosești standardul Wi-Fi 6 (802.11ax). Dar, dacă nu folosești acest standard, lățimea de bandă maximă teoretică pentru a doua bandă de 5 GHz scade de la 4804 Mbps la 867 Mbps.
Un alt aspect important de reținut este faptul că una dintre cele două benzi de 5 GHz funcționează ca un racord (backhaul), ceea ce înseamnă că este folosită exclusiv pentru ca stațiile din sistemul AiMesh să comunice una cu cealaltă și să-și transfere datele cât mai rapid cu putință. Drept urmare, clienții din rețea pot folosi două din cele trei benzi wireless pentru a se conecta la rețea. Așa cum se observă în fotografia de mai jos, fiecare stație din acest kit are patru antene externe. Acestea nu sunt detașabile ci doar retractabile. De asemenea, există și două antene interioare care nu sunt vizibile utilizatorilor. Pe partea de sus a fiecărei stații sunt grilele pentru ventilație și logoul ASUS.
Pe spatele fiecărei stații găsești un port WAN, patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, butonul Power și mufa Reset. O funcție utilă oferită de ASUS RT-AX92U este aceea de agregare a porturilor. Poți folosi LAN port aggregation pentru a conecta un NAS (Network Attached System) la rețea, sau poți folosi WAN aggregation ca să te bucuri de o conexiune la internet de 2 Gbps, dacă furnizorul tău de internet oferă această capabilitate.
Pe partea frontală a ASUS RT-AX92U, sunt câteva leduri care afișează starea de funcționare a conexiunii la internet, a rețelei WiFi pe cele trei benzi, a conexiunilor Ethernet și a alimentării. Ledurile sunt mici și discrete, nefiind enervante nici măcar noaptea. Dar, dacă nu-ți place să le vezi iluminate, le poți dezactiva din firmware.
Pe una din laterale găsești un port USB 3.0 lângă un port USB 2.0, precum și butonul pentru funcția WPS.
Pe fundul fiecărui ASUS RT-AX92U sunt două găuri pentru montarea pe pereți și un abțibild cu informații despre produs, alături de alte grile pentru ventilație care păstrează hardware-ul rece: un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4906 la frecvența de 1,8 GHz, 512 MO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Un aspect interesant este faptul că ASUS RT-AX92U oferă transferuri 4x4 MU-MIMO pentru racordul (backhaul) care transferă date doar între stațiile care compun kit-ul AiMesh și 2x2 MU-MIMO pentru clienții din rețea.
Fiecare ASUS RT-AX92U are 39,4 x 39,4 x 13,3 cm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, greutatea lor este de 651 de grame.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui sistem AiMesh WiFi, citește: Specificații - ASUS RT-AX92U AiMesh AX6100 WiFi system.
Configurarea și utilizarea sistemului
Poți instala și configura sistemul ASUS RT-AX92U folosind aplicația mobilă ASUS Router pentru iOS și Android, ori dintr-un navigator web, pe un PC. Noi am preferat să folosim navigatorul web și pașii prin care am trecut sunt cei standard: oferim detaliile conexiunii la internet, introducem numele și parola pentru rețeaua wireless emisă de acest sistem AiMesh, introducem contul de utilizator și parola folosite pentru administrarea kit-ului și apoi adăugăm al doilea nod la sistem.
Atunci când ai terminat cu expertul pentru configurarea rapidă, poți accesa interfața de administrare, ca să configurezi rețeaua în detaliu. Cu ajutorul AiMesh, poți configura tot sistemul wireless ca și cum ar fi un router wireless, nu două dispozitive separate. Este un aspect pozitiv pentru utilizatorii avansați care apreciază controlul complet oferit de firmware-ul ASUS.
Interfața de utilizare disponibilă pentru ASUS RT-AX92U este prietenoasă și ușor de folosit. Toate setările sunt organizate logic și ușor de găsit. De asemenea, dacă ești un utilizator avansat, vei aprecia controlul complet pe care-l primești.
Documentația de ajutor este accesibilă și bine construită. Un truc util este să muți cursorul mouse-ului peste o setare pe care nu o înțelegi și este afișat un semn al întrebării. Atunci când îl vezi, dă clic pe el și sunt afișate informații care explică setarea respectivă. Un neajuns este faptul că documentația nu a fost actualizată să includă informații despre cele mai noi unelte și facilități din firmware-ul ASUS. Drept urmare, acest truc nu merge pentru absolut toate setările.
Firmware-ul este disponibil în 25 de limbi, printre care se numără și limba română. Este un aspect pozitiv pe care nu-l vezi prea des pe alte sisteme mesh ale altor branduri. ASUS a stat mereu bine în această privință, oferind suport lingvistic excelent în firmware-ul lor.
Dacă vrei să controlezi rețeaua wireless de pe un smartphone sau tabletă, chiar și atunci când nu ești acasă, folosește aplicația ASUS router. Aceasta oferă multe opțiuni de personalizare, inclusiv posibilitatea de a verifica dispozitivele copiilor, ori să configurezi reguli pentru controlul parental. Uneltele de diagnostic de la distanță al rețelei pot fi și ele utile atunci când familia ta are probleme cu rețeaua WiFi și tu nu ești acasă.
În ceea ce privește firmware-ul, am observat că versiunea inițială cu care a venit ASUS RT-AX92U tinde să aibă câteva bug-uri și să fie instabilă. Am avut parte de deconectări aleatorii, iar rețeaua WiFi nu era mereu stabilă și rapidă. Din fericire, am actualizat firmware-ul și experiența de utilizare s-a îmbunătățit vizibil. Dar, am observat și o slăbiciune la acest capitol: procesul de upgrade al firmware-ului este gestionat separat pentru fiecare stație în parte din sistemul AiMesh. Asta poate fi o sarcină complexă pentru utilizatorii casnici care nu au multe cunoștințe tehnice. ASUS ar trebui să simplifice procesul de actualizare al firmware-ului, astfel încât să fie gestionat global, automat, pentru tot sistemul, nu pentru fiecare stație individual.
Am conectat mai mult de zece dispozitive la rețeaua administrată de ASUS RT-AX92U, inclusiv două PC-uri desktop, un laptop, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o imprimantă wireless. Ne-am bucurat de o rețea wireless rapidă în tot apartamentul. Dar, atunci când am făcut măsurători detaliate, am observat o variabilitate ușor ridicată. Este o zonă unde ASUS ar trebui să îmbunătățească viitoare versiuni de firmware, astfel încât transferurile wireless să fie cât mai constante. Pentru a înțelege mai bine acest aspect, vezi graficul de mai jos, care ne arată cum s-a făcut un transfer prin WiFi, într-o cameră separată de stația principală de un perete. Dacă transferul ar fi fost mai constant, viteza medie ar fi fost și mai mare.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele în lumea reală oferite de ASUS RT-AX92U, inclusiv comparații cu alte sisteme mesh WiFi, citește următoarea pagină a acestei recenzii.